Synček sa úplne zmenil
Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval
@fem a čo sa týka tých návrhov, zrejme máš kontakty na ministerstve školstva, keď pochybuješ. Ja si naopak dovolím tvrdiť, že zo strany učiteliek MŠ bolo podané množstvo návrhov, protestov a odporúčaní nielen v pripomienkových konaniach, ale deje sa tak denne. Bohužial ani ministerstvo mi nedá peniaze na rekonštrukciu triedy, alebo na asistenta, ktorý by pomohol počas spánku. Nepoznáš nejakého dobrovoľníka?
@lula26 dakujem za odpoved, to bola vyzva na odpoved, ty si mi ju dala...
preco si osobna? pytas sa recnicke otazky kde potrebujete pomoc, sem s tym, nasli by sa mozno riesenia..su ludia, co nemaju co robit, alebo sa to da zakomponovat do ich praxe..
ja osobne pracu mam, ak si na to narazala...
@evabb35 ano? ze aky je zrazu kazdy mudri...malo kto sa ozve....... my sme dali staznost na skolsky inspektorat a oni s tou staznostou sli do skolky a aj tak neviem ako by som utajila svedka,ked jedna z uciteliek byva o par poschodi nizie od svedka. A svedok ktory videl vsetko sa aj ozval a zastal mojho syna,este priamo v tom lese,takze utajit identitu ....nedaj sa vysmiat ....... takze ak nevies vsetky skutocnosti,tak laskavo nehovor ze sme zle postupovali !!!!!!
@kamilecka aj keď si ma vysmiala, nepomohla si ani svojmu dieťaťu a ani druhým si nepomohla takýmto prístupom. Tu treba zvážiť všetko, každý postup a poučiť seba a aj ostatných. Keby ma nemrzel Váš prípad, keby mi to bolo ľahostajné, tak by som sa neozvala. Ale je mi to veľmi ľúto. Však tam už sa jednalo o ohrozenie psychického zdravia, ak už nie o ublížení na psychickom zdraví. A je mi ľúto aj tej pani, ktorá bola toho svedkom a priamo na mieste zakročila. Je mi to veľmi ľúto.
@akika722 To je smutne, take veci citat..horsie prezit..Som ucitelka v materskej skole, tiez keby som nevedela ze take spravanie existuje, neriesila by som skolku pre malu. Este som bola len v 3. mesiaci a mala som presne 'zmapovane" kde malu dam, a skolka najblizsie k nasmu bydlisku to nebola.
Dochadzali sme trochu dalej , mala je uz prvacka , ale doteraz ma velmi pekne spomienky na skolku a keby mohla aj sa tam este vrati..xixi..bohuzial aj povinnosti existuju vysvetlujem, ma nastastie v skole ucitelku na urovni, takze pekne zvlada vsetko.
URCITE TREBA ZMENIT SKOLKU, nespoliehat sa ze sa zmeni ucitelka.
Vela stastia vsetkym skolkarom.
No, kedze som sa tu docitala, ze ucitelky maju pracovnu dobu 6 hodin, preco nemozu cez obed byt pritomne v skolke obidve, jedna si robi pri spiacich detoch papiere, druha sa venuje nespavcom v inej miestnosti (mozu to byt aj "zdruzeni" nespavci z celej skolky, nie len z tej triedy, ved je to "len" par hodin) V opacnom pripade - ze by nespala vacsina deti - by sa mohli zdruzovat do jednej triedy spavci.... Mne to pripada ako dobry napad, ale pripustam, ze presnu prax neviem 100% odhadnut. Myslim si, ze plati stare zname, ze "kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody") Mimochodom, v miestnych koncinach je problem najst skolku, kde deti MOZU spat, to je opacny extrem.
@mamavera, podla slovenskych statistickych zdrojov je "priemerné hrubé platy: * materské školy – 571,50 eura", Takze takto videne maju Rakusania a Nemci dokonca cca trojnasobne platy... (a nemyslim si, ze by im bolo co zavidiet.) Lenze sa za ne inak namakaju a vela veci, ktore su na Slovensku "jedhoducho tak" si tu dovolit nemozu. Napriklad udriet dieta, nutit ho spat ci jest a podobne casto sa vyskytujuce praktiky na Slovensku....
@evabb35 ty si tu z nas robis priklad,ze sme zle postupovali a pritom nemas ani paru o detailoch...tak laskavo ak ta nieco zaujima tak sa najprv opytaj a az potom nas uvadzaj ako zly priklad.... toto si ja neprajem a nemusis nas lutovat..my sme zakrocili ako sme uznali za vhodne,ja nelutujem vobec nic ..mozno len to ze som tu nieco pisala.
@kamilecka síce nemám páru o detailoch, ale v prípade fyzického či psychického násilia by som už asi nepodávala sťažnosť na školský úrad, ale riešila to prostredníctvom orgánov činných v trestného konaní. Tam sú vyškolení ľudia, ktorí by Vám mohli poradiť a možno aj pomôcť, svedkyňu by vypočuli a varovali. Úradníci na školskom inšpektoráte majú povinnosť sťažnosť prešetriť. To aj urobili.
@lula26 ja som ti napisala, ze ti poradim, az po tvojom navrhu.. zabudla som predtym dodat, ak budes nadalej ironizovat tak, ako v predchadzajucom prispevku, odpovedat ti nebudem, budem to povazovat za osobnu invektivu...dakujem...
a keby sa realne na mna niekto obratil s takou pomocou, k situacii by som mala kopu otazok...ale vravim skus ty a sama uvidis, ze je to nemozne...bez poznania uplne reality, t.j. tej praxe , ktoru zdoraznujes
@lula26 Lula, Ty si ucitelka? Ja som tiez mala take predstavy, ze ci by napr. v MS nemohli vypomahat v ramci povinnej praxe studentky pedagogiky. Pomohli by napr. pri obliekani deti, aby sa nestavalo, ze v ramci podpory ich samostnatnosti ich nema kto prekontrolovat a deti idu von halabala poobliekane. Neviem, mozno naivna predstava, ale nebola by takato vypomoc realna?
Za dalsie, mam otazku co sa nutenia do jedla tyka, mate nejake nariadenia, ze dieta nutne musi spratat vsetko co sa mu predlozi alebo na zaklade coho maju ucitelky tendenciu vyzadovat komplet zjedenie obeda? Toto je napr. kamen urazu u nas, syn si najcastejsie stazuje prave na nutenie do jedla, je zvyknuty na inu, neporovnatelne zdravsiu stravu, v MS varia zasadne na stuzenych tukoch co mi odmietame a tym padom mu zrejme aj vsetko inak chuti. Vypocula som si raz spoza dveri ked som prisla po maleho skor ako ho ucitelka verbalne nutila jest. Mne sa to vonkoncom nepaci. Do oci mi tvrdia, ze nenutia. Ale aj verbalny prejav je druh nutenia. Nie je to snad vec rodica a jeho dietata, ze hoc plati sptravu, dieta ju nezje? No tak sa vyhodi a co? Toto mi nejde proste do hlavy, preco sa to stale uplatnuje? Ved ani Ty (neber osobne) nezjes vzdy vsetko a nemas rada vsetko, je to uplne prirodzene. Ako to teda vlastne je? Kto to vyzaduje, kto dava taketo pokyny a preco? Syn by siel inak rad do skolky, takto sa nam totalne zatal a je doma. Nechce o skolke ani pocut. Mame odklad. 😠
@evabb35 ja chapem ze chces poradit ...ale neuvadzaj nas ako zly priklad...na to tu niesme...... toto riesenie nam dal pravnik.... to iste by bolo ak by sme dali to na policiu a svedkyna by cuvla ...takze,to bolo jedno,inspekcia alebo policia v nasom pripade. Proste bez svedka nic nevyriesite....... tak to bolo uzavrete...... a ja uz toto nechcem pripominat syncekovi ...mal dost... len aby ste vedeli ze co vsetko sa deje v skolkach
baby snazim sa to trosku odlahcit, je tu trosku dusno,na margo toho spania, ja som ako dieta v skolke nikdy nespala, ale nikdy ma nenapadlo, ze sa mi tym, ze mam lezat v posteli ublizuje...je jasne, ze som sa nudila...obkusovala som rozky na paplone, vyberala pierka, rozmyslala som nad hlupostami, spoluziak Gusto, ktory spal pri mojich nohach sa mi hral s prstami na nohach 😀 , pamatam, ze vzdy som chcela mat miesto na "manzelskom" lehatku, ale kedze som nespavala, vzdy mi ostalo miesto pri stene, aby som nerusila susedne dieta... deti maju teraz tolko podnetov zo vsetkych stran, ze polezkanie si iba s vlastnymi myslienkami moze byt aj prospesne 😉 ale nechcem pausalizovat, nepoznam deti, co nespia a atmosferu skolky si pamatam iba z vlastnej skusenosti...
@dadis aj Ty si nespávala a obhrýzala? Aj ja. A tie manželské lehátka - presne. Oživila si mi pamäť. Pamätám si, ako sme sledovali učiteľku a keď sa otočila chrbtom, tak sme si už šuškali....ach, boli to krásne časy. Dodnes mám v pamäti uchované všetky pyžamká, v ktorých som spávala, lebo som si vždy "študovala" obrázky na pyžamku svojom a porovnávala s ostatnými spoluležiacimi. 🙂
myslim, ze nema vyznam sa bavit na tuto temu, myslim temu spanok. Navrhy by boli rozne, ale co z toho, ked s nimi predstupite pred zriadovatela alebo skolstvo a ich odpoved znie: nie su financie. Okrem toho si myslim, ze deti by mali mat urcity rezim a ked su k tomu vedene uz z domu, nie su s tym nejake velke problemy. Okrem toho by mali mat stanovene urcite hranice, inak tazko zistia, co sa moze a co nie. Uz teraz sa deju v zakladnych skolach, hlavne na druhom stupni take veci, ze by ste sa cudovali. Kym moje deti nechodili do skoly, tiez som nemala prehlad. A je to veru hroza. A su na vine ucitelia? Som presvedcena, ze keby tie deti mali z domu vychovu, nedialo by sa to.
A este, vyprosim si, aby tu niekto spochybnoval moje slova, ze dieta sa pocas odpocinku na mna spokojne usmeje. Mam potrebnu kvalifikaciu a dostatocne dlhu prax na to, aby som rozoznala, kedy je dieta spokojne a kedy nie. Okrem toho mi na tom aj zalezi. A 4rocne dieta sa nepretvaruje, ani len netusi, co je to rozhadzat si to s ucitelkou. Verim, ze su aj zial pripady, kedy k nasiliu prichadza, ale su aj ucitelky, ktorym na detoch zalezi. Aj dnes deti pretekali, kto bude prvy v pyzamku. Nikto neplakal, nebol smutny, neprotestoval. Ani sa mi nestalo, zeby deti nechceli ist do skolky.
@filipal nečítala som to tu celé, nestíham, ale reagujem na tvoj príspevok týkajúci sa toho, že šesť ročné deti spánok nepotrebujú. Možno si si neuvedomila, že to závisí aj od toho, o koľkej tie deti chodia spať a kedy vstávajú. Neviem, či sú v zahraničí škôlky otvorené od 6,30 - u nás bežne. Takže dieťa vstáva pred šiestou. A dokonca som chvíľu pracovala v materskej škole (podnikovej, neviem, či to ešte existuje), ktorá bola otvorená od 5,30 ☹ ☹ ☹ ☹ takže deti vstávali pred piatou a pred pol šiestou ma tam už čakali. Samozrejme, že mali posunutý celý denný režim, myslím, že obedovali o jedenástej a to už doslova padali do taniera....Každé dieťa je iné, mala som deti, ktoré nespávali poobede od jedného roka a sú deti, ktoré spávajú až kým nejdú do školy, aj keď ich je máličko. Aj my dospelí sme na tom rovnako, niekomu stačí spať päť, šesť hodín, niekomu deväť a u obidvoch je to v poriadku.
@mamavera ale casy sa menia dnes uz velka cast rodicov chodi na deviatu...
dalsi argument a co v skole? tiez je ranna druzina niekedy od siestej....
nie je to potom prilis velky skok?
kde je nejaky prechod?
a este sa mi zda, ze ludia z praxe casto velmi nerai menia svoje stereotypy. tebe sa nezda?
asi az ked sa vymenia ucitelky za mladsiu generaciu....
@filipal neurazaj ma, nepoznas ma a nemas pravo posudzovat, co ma a co nema pre mna vyznam. Myslis, ked sa vymenia za ucitelky, ktore dovolia detom robit, co sa im zachce? Tak potom sa dopracujeme k tomu, ze deti v siestej-siedmej triede budu nielen nazyvat ucitelky pi... a ku..., ale jej aj jednu vrazia, ked sa im nebude chciet pisat pisomku alebo sa im nieco nebude chciet. Ja svoju pracu robim s laskou, nikdy by som deti nevymenila za nejake papiere v kancelarii a pokial si to kazda z tychto mudrujucich mamiciek neodskusa, nemoze kritizovat. Samozrejme sa to netyka bitky a arogantneho spravania k detom. V tom pripade tam nemaju co tie ucitelky robit. Ale isto to nie je moj pripad a verim, ze ani pripad mamavery a luly26.
@filipal písala som ti, ako to funguje u mňa, takže mňa sa táto diskusia v podstate netýka, ale chcela som pomôcť ďaľším učiteľkám a rodičom. Vroni navrhla, že tá učiteľka, ktorej končí ranná smena a robí si papiere, môže to robiť aj pri deťoch, ktoré spia a tá druhá, ktorá má poobedňajšiu smenu, sa môže venovať deťom, ktoré nespia. Nemyslela si to zle, ale nie je to realizovateľné z viacerých dôvodov. Najmenej prvé dva, tri mesiace pri deťoch učiteľka toho veľmi nanapíše a jej príprava nespočíva len v písaní. Ďalej, keď jedna z učiteliek vypadne - choroba učiteľky, alebo jej detí, alebo len musí odísť k lekárovi, je na školení a ver mi, že sa to stáva veľmi často, ostáva jedna učiteľka od rána až kým deti nejdú domov. Ako potom vysvetliť deťom, že včera nemuseli spať, ale dnes hej? Ale napadlo ma ďaľšie riešenie, ak je MŠ aspoň trojtriedna, myslím, že by išlo urobiť to, aby predškoláci nespali, ak niektorí z nich naozaj majú potrebu spánku (určite ich veľa nebude) môžu si pospať v spálni mladších detí. A to, že niektoré deti potrebujú spať dva, prípadne tri krát týždenne, alebo každý druhý deň je tiež v tomto prípade realizovateľné. Píšem veľmi narýchlo, ak som napísala nejaké bludy opravte ma.
- u nas sa da prist do skolky najneskor o 8.15...nehrozi nastup na 9.00, to uz vsetci ranajkuju v jedalni
- z okolia mam tieto skusenosti:
- vsetky deti mojich kamaratok, ktore po obede spali, tak pocas adaptacie (u kazdej inak) mali problem zaspat v skolke, dcerka mojej kamaratky zacala opat spavat v skolke az minuly tyzden...
- 5rocny syn mojej kamaratky uz doma nevie zaspat, v skolke zaspi bez problemov
- dcera jednej kamaratky nespala poobede od 1,5roka, nastupom do skolky (chcelo to 1mesiac) sa naucila spavat v skolke a dokonca na radost mojej kamosky i doma
- pocas celeho tehotenstva s mojou dcerkou a aj cez prazdniny na chalupe som spala po obede kazdy den, mozno by som spala i teraz, keby nebolo netu 😠 .. vobec nechapem, ze som v skolke nedokazala spat, celkovo sa moji rodicia stazovali, ze som velmi malo spala od malicka, v jasliach si ma pocas spanku brali sestricky do svojho kabinetu, az potom neskor, som casto poobede spavala na strednej skole, aj teraz len lahnem a do 3 minut spim 😀 ...tak ak spanok suvisi s dozrievanim CNS, tak neviem ci som nezrela, ci prezreta 😀 😀 😀
@spachtos ja sa na tomto fore odhalujem dost, mam tu fotku aj udaje o sebe. 🙂
a este aj zmysel pre humor, ktory tebe zrejme chyba.... spachtos v diskusii o spani je vskutku velmi inspirujuce.... 🙂
@lula26 a ty, kedy? ved sa nam aj ty trosku poodhal!
mne sa najviac paci, ze tie diskutujuce, ktore su tu uplne inkognito si dovolia hodnotit tie diskutujuce (a pripadne i vek ich deti), ktore sa neskryvaju a svoj nazor verejne prezentuju.
ja sa za svoj nazor nehanbim a stojim si za nim aj sa podpisem...
kto sa prida? anonymita je vskutku velmi povzbudzujuca.
a este, ako sa hovori: trafena hus zagagala! ved ja som na zaciatku pisala velmi vseobecne....

@fem pokiaľ ministerstvo nedá podnet na prevenciu, na vypracovanie návrhov, analýz, tak učitelia nič na ministerstvo predkladať nebudú. Na ministerstve však často ani netušia čo sa deje v ich rezorte.