icon

Synček sa úplne zmenil

akika722
14. nov 2010

Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval

filipal
19. nov 2010

@spachtos dokumentaciu si maju ucitelky robit mimo priamej cinnosti s detmi. prave preto maju ucitelky uvazok 6 hodin denne, lebo tie 2 hodiny maju vyuzivat na to...a nie robit to pri odpocinku deti....
je mi jasne, ze tak skoro sa spanie v nasich skolkach nezrusi,,,,lebo nesleduje zaujmy deti, ale uciteliek....

spachtos
19. nov 2010

@akika722 ja len preto, ze som tam videla tebe podobnu maminu a mala Patka, mohol mat okolo 3r.

akika722
autor
19. nov 2010

@spachtos nieee to by sme mali ďaleko 😀 možno nahoda 😉

martinano
19. nov 2010

Ahojte
uz dlhsie vas citam nemam tolko casu dnes pisat,ale predsa len napisem aspon nieco
@spachtos ja som robila vychovavatelku pri postihnutych detoch a mozem ti povedat,ze to bola praca omnoho namahavejsia a tieto deti zial neposluchali na slovo ako skolkari v skolke, kazde malo svoj svet svoju hlavu musela som ich zamestnat vsetky tak aby som ich mala v triede a nie kazde inde a vykonavali istu cinnost, ja si myslim,ze ked to ide v takomto zariadeni ucitelky v skolke to zmaknut lavou zadnou.zial podmienky v materskych skolach na slovensku su katastroficke, teraz to viem porovnat lebo zijeme mimo SR

spachtos
19. nov 2010

@filipal dokumentacia sa moze robit aj v tomto case, inak by na to tie 2 hodiny nestacili. A ja osobne nevidim dovod rusenia spanku. Deti treba vediet zmotivovat / nehovorim, ze sa mi to vzdy dari/ a nie robit len to, co by oni chceli. Ked sa nebudu chciet ucit, tak sa nemusia? Ja naozaj nenutim deti spat, ale u nas nie su ani podmienky na to, aby to mohlo byt inak. Ked si uz spominala zahranicne predskolske zariadenia, tak asi vies aj to, ze tam su napriklad v Anglicku na 12-14 deti aj tri ucitelky. Takze sem netahajme zahranicne skolstvo.

spachtos
19. nov 2010

@akika722 🙂

reisi
19. nov 2010

dievcata , dakujem za prispevky. Dcerka je velmi spolocenska a potrebuje kolektiv, vie sa zahrat skor so starsimi detmi.Uplne vylucit zo skolky ju nechcem. Niekedy si hovorim, ze tym, ze presla uz vselicim bude silna na druhej strane sa zase bojim, ze kladieme na nu privysoke naroky, predsa len detska dusa je citliva a oproti rovesnikom to ma ovela tazsie...
I ked je jej stav stabilizovany a je v remisii, stale ma pravidelne odbery, kontroly, rehabilitacie a proste veci, ktore su narocne i pre dospeleho a tiez si myslim, ze je mojou povinnostou ucitelky informovat o jej zdravotnom stave.
Za posledny rok a pol ako zacala navsetvovat tuto skolku bolo tych situacii vela, uz ma to doslova mata,doma musim dceru chlacholit, ze pani ucitelka to urcite zle nemyslela.Dcera je popritom sutaziva a snaziva, nechce byt v kute, takze to riesime casto.
Na jednej strane nechcem byt za precitlivenu matku , preto som vela veci neriesila a cakala som, obcas som sa snazila naznacit a obcas som i na rovinu povedala,.Mna akekolvek konflikty vycerpavaju a preto chcem vsetko yvriesit v klude a ferovo. Som tiez vyssi pedagogicky pracovnik mam za sebou co to z psychologie a pedagogiky ...
Nechcem nic nove a ine,iba rovnaky pristup k nej ako k ostatnym detom, nevydelovat, nepoukazovat. Uz si zacinam mysliet, ked to takto rozoberam, ze tam musi byt nieco osobne, tak ako mi hovori kamoska ,co pocula ako nas riesia...pritom ja by som ich aj na rukach nosila, keby to proste fungovalo normalne-ludsky, empaticky.

spachtos
19. nov 2010

@martinano nepochybujem o tom, ze to je ovela tazsia praca. Keby som sa mohla vratit o par rokov spat, asi by som studovala specialnu pedagogiku. Len sa trosku mylis v tom, ze deticky v skolke posluchnu na slovo. ZIADNE DIETA na slovo neposluchne. To by potom nebolo dieta 🙂

filipal
19. nov 2010

@spachtos ale niecim prospesnym pre deti by sme sa snad inspirovat v zahranici mohli, nie?
ucit detom by som nikdy nebranila...dovolis to tym svojim v case odpocinku, ak ho nepotrebuju?
a neprehanaj s tymi povinnostami, robila som v podobnom fachu....viem ako to niektore flakaju....

kamilecka
19. nov 2010

@spachtos My sme mali dost podobny problem ..... syncek sa mi tesil do skolky, utekal do triedy ze som ho ani dobehnut nestihla az nastal zlom....zacal plakat, pocikavat sa, v noci mal tzv nocne desy co sme ho ani hodinu nemohli utisit....nechapali sme co sa deje.....az raz mi jedna pani prisla povedat co videla v lese....ze ucitelka ho dost zbila po zadku...jasne ze ucitelka to poprela...riaditelka sa jej zastala....boli sme aj u psychlogicky, vzali sme ho zo skolky ...po dvoch - troch tyzdnoch pocikavanie prestalo, nocne desy tiez ...... otazka je ako JA mam zacat verit zasa ucitelkam a zverit im svoje dieta..... nechodi od vtedy do skolky

martinano
19. nov 2010

@spachtos tak ziadne dieta neposluchne na slovo bolo to obrazne povedane, oproti bola skolka, ked isli deti na prechadzku do dvojstupov, pani ucetlka zahlasila, deticky v dvojstupoch pekne kracali moje islo kazde oopacnym smerom a motivacia bola teda vseliaka aby som ich aspon na jednom chodniku v rozpati 10metrov udrzala. u tychto detyi autorita moc nic neznamenala a ver mi specialnu pedagogiku by si nechcela robit, to nie je len o uceni a podobne,ale zial v naosm systeme je to aj o plienkach a krmeni,ale to ina tema

filipal
19. nov 2010

@kamilecka
ved to, ze tato praca je narocna, ked ju ucitelka vykonava svedomito....ale zial, praca ucitelky je tazko kontrolovatelna...lebo je s detmi v triede sama...(to by sa asi matky cudovali, keby videli co sa tam obcas deje) a preto je to vyslovene na svedomi a charaktere dotycnej pedagogicky....
ticho v triede sa da zabezpecit terorom a strachom najlahsie

kamilecka
19. nov 2010

@filipal nevadilo by mi keby ucitelka zvysila hlas tym sposobom ze ale toto nie,lebo si ublizis, alebo ked chce nieco zdoraznit ( nie psychicky tyrat ).....ale bitka a ine telesne tresty....to je uz uplne ina vec, co mu mohla robit dnu v skolke, ked na verejnosti si toto dovolila?

lula26
19. nov 2010

@filipal , no, už som sa bála, že sa do diskusie nezapojíš!

reisi
19. nov 2010

kamilecka, kedze chodim po dcerku okolo jedenastej a vtedy su triedy vonku, ja som pocula a videla tiez vselico. Samozrejme , ze su ucitelky rozne, tak ako som videla v nasej skolke ucitelky s velkym U , ktore sa detom krasne venuju bez ohladu ci ich niekto vidi a ci nie...som pocula i pani ucitelku , ktoru som povazovala za uzasnu a prijemnu ako krici a vulgarnymi slovami posiela dievcatko na malu potrebu ...Poslednu dobu neviem ci som mimozemstan ja alebo niekto iny ... Teraz ked idem do skolky po dcerku uz narocky buchnem brankou, radsej nech pocuju, ze idem...

filipal
19. nov 2010

@lula26 😀 😀 😀 😀 ved som sa ani nechcela....ale som zase neodolala! 😅
mam slabu sebadisciplinu.... 😉

kamilecka
19. nov 2010

@reisi v dnesnej dobe je velmi tazke najst skolku podla predstav mamickiek.......a tiez nepochopim ako moze mat jedna ucitelka 20 deti.....ved to sa im ani nestihne venovat, nic nestihne s nimi spravit.......je to podla mna vela

spachtos
19. nov 2010

@filipal no, tak ak sa to mohlo u vas alebo si to robila ty, prosim, ale nehovor za druhych, su ludia, ktori si svoje povinnosti plnia, najma ak ich praca bavi. Ale uznam, ze su aj taki, co to flakaju. Inspirovat? Jasne, len mi potom vytvor podmienky, aby som to mohla realizovat. S tym ucenim, hovoris o niecom inom. Ja som sa pytala, ze ked sa nebudu chciet ucit, ci sa nebudu musiet, ved prihliadame na to, co chcu deti. A ty pises, ze by si im nebranila. Ja im to v case odpocinku nemozem dovolit, nemam ako, kde a s kym. Ale to sa tazko pochopi, pokial to nerobis.

filipal
19. nov 2010

@spachtos protirecis si 😉 a dokonca ma urazas. 🙂 ale tuto diskusiu uz koncim....viem, kedy to ma vyznam.

jabadaba
19. nov 2010

@akika722 v momente by som menila skolku. To co popisujes je hruba neprofesionalita a nezvladnuta praca pani uciteliek na cele s riaditelkou. Add. jedna dieta nema co spat separe od ostatnych deti, najma ak doma v pohode poobede spava, tak zrejme problem bude niekde inde a nie u neho, add. dva, dieta nie je povinne spat rovne tri hodiny, kazdy mame iny biorytmus a vyzadovat rovnake nastavenie na dlzku spanku je zcestne, ba priam skodlive z psychologickeho hladiska. To su co za pokusy? Akoze navrat Mengeleho praktik ci co? Add, tri, dieta nie je povinne zjest vsetko, tak ako ani pani riaditelka nezje vsetko. Stiahni ho odtial kym nie je neskoro a dieta Ti tieto kravy definitivne nezlomia, plus ako bonus byt na tvojom mieste tak im vynadam, ze este dlho budu spominat. My sme prave tento tyzden stiahli tiez synceka, ale stvorrocneho, prestal mat na skolku naladu, jednoducho sa mu tam prestalo pacit a to tiez nastupil usmiaty, vesely. Nastastie, to co popisujujes sa u nas nedeje, akurat s tym jedlom su dost otravni aj v tej nasej. Na nutenie do jedla sa stazuje aj nas maly. My sme dlai odklad dochadzky zatial a uvidime. Ale keby to malo byt tak ako popisujes Ty, neveham a koncim s takym zariadenim celkom isto. Takto sme skoncili pred rokom po troch dnoch kedy pani ucitelka zjavne svoj pracu rada nemala. Brala som dieta prec, nestoji mi za to, aby ho niekto zlomil a nasledny si ponesie dozivotne. Neviem nakolko si zavisla prve na tejto skolke a ci vobec si zavisla na skole, tvoj syncek je este malinky, ak si doma tak si ho este doma nechaj a medzitym hladaj inu skolku. Drzim velmi palce.

spachtos
19. nov 2010

@kamilecka je mi luto, ze mate takuto skusenost, zial stavaju sa aj taketo veci. Tak ako aj v inych profesiach, aj medzi ucitelmi su rozni ludia. Najhorsie na tom je vsak to, ze sa to tyka deti. Ja nehovorim, ze nezvysim hlas, ale bitku neuznavam, nepouzivam ju ani u svojich deti a uz vobec by som nezbila ine dieta. Sama mam rozne skusenosti s ucitelkami, sice uz nie v skolke a viem, ako to deti vedia prezivat. Ked to ucitelky popreli, nemozes si to s nimi ani vydiskutovat. Ak mas moznost zmenit skolku, zmen. Pockaj chvilu, kym na to maly aspon trochu zabudne a zacnite inde.

spachtos
19. nov 2010

@filipal ja ta nechcem urazat, ty si pisala o tom flakani. A protirecim, v com?

lucia.kl
20. nov 2010

@spachtos no neni to najšťastnejšie riešenie,ale vidíš kam to viedlo, učiteľky ju vyčleňujú z aktivít aj ked všetko môže robiť normálne, je mi jasné že je to o učiteľkách...

vladkaz1
21. nov 2010

No bohuzial to je smutneee a takto sa chova vysoko vzdelany clovek 😒 Drzkam palce 😵 a malej pusinu

mamavera
22. nov 2010

@filipal sorry, ale teraz s tebou nebudem súhlasiť, aj keď mi je jasné, že aj medzi učiteľkami sú výborné, horšie, priemerné, hrozné...v štátnych škôkach je to so spaním presne tak, ako opísala spachtoš. Všetko by bolo vyriešené, keby na každej triede boli učiteľky dve počas celého dňa, ale je to buhužiaľ utópia, zbytočne sa tu o tom zmieňovať, náš štát má problém zaplatiť jednu....preto to šikovné mladé baby do materskej školy vôbec neťahá, ale odchádzajú, no nečudujem sa im, len mi to je ľúto. Mala som viac takých študentiek na praxi, ktoré boli vynikajúce a deti ich zbožňovali, bohužiaľ ani jedna v MŠ nepracuje, aj keď dôvody všetkých nepoznám, prevažujú finančné 😒 Fiklipal už som ti písala do IP, že bežne mávam v triede mamičky aj celý deň, nevadí mi to, som na to zvyknutá, ale flákať som sa teda neflákala ani na poobedňajšej smene. A sú aj situácie, keď jedna z učiteliek ochorie a tá druhá robí napr. od pol siedmej do štvrtej, pol piatej a v čase, kedy by tam mali byť dve, je sama, ale pracuje za dve a počas spánku je rada, že si všetko popíše a zabehne na WC...v materských školách totiž pracujú ženy, väčšinou matky a tie majú tiež choré deti. Nikoho si týmto nezastávam, kto číta moje príspevky v iných témach, tak mu je to jasné. Ale s tým spánkom je to v štátnych materských školách ťažké. Deti spať nemusia, ale ako to doriešiť v reálnom živote už nikoho nezaujíma. Ja som to v jednej materskej škole riešila tak, že som deti uložila na postieľky, prečítala som im rozprávku, pustila potichu hudbu, mohlo to trvať niečo vyše pol hodiny, deti, ktoré potrebovali spinkať zaspali a tie ostatné som poobliekala a hrali sa s legom, kreslili si, lepili, hrali pexeso a pod. kľudnejšie hry. Ale to som mala triedu spojenú so spálňou, takže aj keď som dozerala na deti, ktoré sa hrali, videla som na tie, ktoré spinkajú. Ale ideálne riešenie to teda nebolo ☹

akika722
autor
22. nov 2010

@mamavera jéééj asi prihlasim syna do škôlky kde si ty 😀 😀 😀

pondelok ideme k psychologičke 😒

mamavera
22. nov 2010

@akika722 super, kde bývaš?

akika722
autor
22. nov 2010

@mamavera Trebišov 😀 ďaleko? 😀

mamavera
22. nov 2010

@akika722 trošku ďaleko, cez pol republiky 😀

akika722
autor
22. nov 2010

@mamavera škoda ☹
v jeho triede maju dve miestnosti,velke su až až a nič take nerobia...su tam 2učitelky a dve asistentky cca na 12deti