Synček sa úplne zmenil
Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval
@frisbee no, myslim si,ze nemas dostatocne vedomosti o tom, co je skolka. Skolka je v podstate predskolske zariadenie, ktore spada pod ministerstvo skolstva a nie pod sluzby. Ty si neplatis za kvalitu, ved skolkstvo je zdarma, / pokial sa nejedna o sukromnu skolku/ samozrejme, ze tym nemyslim to, ze sa moze robit s detmi cokolvek! A ta stranka, na ktoru tam poukazujes, je o inom. To je sukromna skolka Montessori. Take su na Slovensku tusim len v Bratislave a v Kosiciach a aj tie len pouzivaju prvky Monessori pedagogiky. Montessori skola sa svojou koncepciou dôsledne riadi princípmi pedagogiky Márie Montessoriovej, ktorú rozvíja vzhľadom k miestnym, časovým a kultúrnym podmienkam. My mame ine ucebne plany, ktore musime plnit.
@vladkaz1 ano, som ucitelka. Mne zase tvoje slova zneju trochu sebecky - teba to nezaujima a hotovo. Takto sa moze zachovat aj ucitelka povedat, ze ju to nezaujima, co s tvojim dietatom. Vasa spolupraca je velmi dolezita. Vychova nie je jednoducha a tak, ako sa musia dohodnut rodicia, musia sa aj rodicia s ucitelkou. Pokial rodic nebude spolupracovat, tazko pride k nejakej naprave. Ale pravdaze, plati to aj naopak, musi byt snaha aj zo strany ucitela.
S detmi sa pracuje v skupinach, jedna skupina maluje, ostatni sa hraju. Je to tak aj v praxi. Lenze, ked ja so 6 detmi malujem pri stoliku, medzi ostatnymi sa najde zopar takych, co sa nevedia hrat a len vymyslaju. Takze to nie je v praxi take jednoduche, ako sa to zda.
Pises, ze si pracovala s 38 ludmi, verim, ze to nie je jednoduch, ale boli to predpokladam dospeli ludia a to je velki rozdiel.
A obhajovat ucitelky nechcem, viem, ze sa zial najdu rozne, tak ako je to vsade. Je mi ale potom velmi luto tych deticiek, lebo dospely sa dokaze branit, ale deti nie, tie musime obranovat my.
@akika722 problem so zaspavanim v skolke je mozno mesiac, ale vacsinou ani to nie. Samozrejme, ze to nie je u kazdeho dietatka rovnako. Niektore deti si lahnu a od unavy spia behom 5 minut a su take, ktore zaspia po pol hodine, ale lezia. Deti si mozu doniest svoju oblubenu hracku na spanie, pocuvaju rozpravku alebo sa porozpravame a potom odpocivaju. Niektorym staci povedat, ze nemusi spinkat, staci, ked bude odpocivat. Aj tak vzdy zaspia.
Tvojmu synovi zelam, aby sa mu v skolke pacilo.
pre @spachtos a samozrejme aj do témy
...no tak ja len pre info ... som učiteľka, z učiteľskej rodiny a mám dve úúúúplne odlišné deti .... kým syn mi spával ako hodinky vo veku 3 rokov mi nádherne poobede spinkával 2,5 hodky ..../ale v škôlke ani za svet! - preto sme veľmi rýchlo zvolili variantu, že na obed chodieval domov, kde hneď zalomil a krásne sa vyspal / .....Tak malá mi vo veku 1 rok spí horko ťažko 1,5 hodinu poobede /ale za to ide spať večer skôr/ a to môžem robiť čo chcem a nedonútim ju spať viac ani keby som sa rozkrájala /a to som skúšala aj po dobrom aj po zlom / ... Konzultovala som aj s lekárkou - či je to normálne a či jej to neublíži spať tak málo ... povedala že jednoducho sú také deti, ktoré cez deň spia menej ale idú skôr večer do postele... /ona sama má 4 deti - tak asi vie o čom hovorí/ ....
... a čo sa týka škôlok - treba si uvedomiť, že samozrejme je tam jedna učiteľka na 24 detí /cca/ ale nie je to ich mama (aako samozrejme všetky vieme, k mamám si detičky dovolia oveľa viac ako k niekomu inému - takže povedať: predstav si, že máš doma 24x svoje dieťa nie je to najšťastenšie prirovnanie 😉 )
@zmurkaz ved ja tiez uznam, ze spanok sa neda predpisat, ked staci 1,5, tak staci. Ja som len pisala, ze neverim, ze su to 3 hodiny. Ved ja vidim, ze niektore deti spia 1, ine 2 a su aj take, ze ked ich nezobudim spia aj 3 hodiny a nevadi im ani krik v triede. Ale to neznamena, ze ked dieta nechce spat, bude rusit ostatne deti. Odpocinok nikomu neuskodi, je potom len na ucitelke, aby to dosiahla primeranym sposobom. A k tomu prirovnaniu, ano spravaju sa inak, dovolia si viac k mame, ale zase je tu velky kolektiv a to dieta sa zase inak sprava tam a inak, ked je doma same alebo s jednym surodencom. Takze mi to ani take neprimerane prirovnanie nepripada.
@spachtoš,na to som naozaj dosť stará,aby som vedela,o čom píšem,vidím,že si nepochopila obsah toho,čo som sa snažila povedať.....že niekde to ide a niekde nie,že jedna učiteľka može narušiť sebadoveru dieťaťa tak,že ho to poznačí na celý život.
Príde mi dehonestujúce,aby si písala niekomu týmto mentorským tónom.
Vlaďka sama povedala,že vie,že má živé dieťa.Pevne dúfam,že skončila doba,keď sa muselo ísť s davom a nik nesmel trčať,toho som si preýila dosť,preto mi príde takéto škatuľkovanie a tabuľkovanie detí naozaj podivné.
Okrem toho,vo vladkinom prípade prebehla šikana,ktorú videla,deti jej sácali malú do blata a pchali do nej špinavé listy a učiteľky si toho nevšímali.....toto mi ozaj nepríde pedagogické,skorej ako taká malá uštipačnosť.
Takže skús niekedy nemyslieť na to,že si učiteľka a vnímať objektívne to,čo sa ti okolie snaží naznačiť.
......pre vysvetlenie,to porovnanie systémov v MŠ bola nadsádzka.
Tiež nesúhlasím s vetou,že diieťa sa naučí spať do mesiaca,moja dcéra sa to nenaučila za rok v jasliach a dva roky v MŠ.
Nemám rada takéto paušalizovanie,každé dieťa je iné,chápem,že je veľa rodičov,ktorí si nepripustia kritiku,ale tu sa bavíme o konkrétnom prípade,ktorý sa stal,učiteľky jednoducho rezignovali,miesto aby sa snažili to malé dieťa zaujať a podporiť.
Miesto toho tá malá cítila iba nevraživosť,dúfam,že si to naozaj neponesie v sebe do ďaľších rokov.Kto je nešťastný,je zlý.
Je smutné,že učiteľky rezignovali po tak krátkom čase.
Ospravedlňujem sa za chyby,nemám slovenskú klávesnicu.
Ešte jeden psychologický poznatok...dieťa vníma rodičov ako autoritu,pri zmene prostredia sa potrebuje ubezpečiť,že ten
dospelý,v tomto prípade učiteľka,je tiež autoritou a pevným bodom.
Preto hnevá a skúša...čaká,ako dospelý zareaguje,v momente,keď toto dospelý nezvládne,dieťa stráca pocit pokoja,učiteľka,ktorá kapituluje u preň nie je pevným bodom a dieťa je akoby v panike.
Keď pocíti,že dospelý svoju úlohu zvláda,prestane provokovať.Píšem zjednodušenú podstatu.
@spachtos zaujimave ,ze ty si si dospela k tomu ze mna to nezaujima a ja som k tomu nedospela 😅 .
Ja som sa chodila radit s ucitelkami ,debatovali sme a vsetko som sa snazila aj mojej Lucke vstepovat ,dohovarat 😉 ,ale to ty myslim ze dobre vies , lebo s tvojeho sposobu pisania ,mam pocit ze sa pozname ze?
Vybrala si si len moj neg. nazor a ten teraz obhajujes v podstate ,ale to ostatne si si asi neprecitala 😉
@akika722 som rada ze ste pohli smerom do predu . 😵
. Aj dnešné deti sú iné ako voľakedy. Majú viac informácií, rýchlejšie napredujú, sú viac sami sebou. Preč sú časy, keď nikto nesmel vytřčať z radu. Práve tento individuálny prístup k deťom sa v štátnych škôlkach pre veľké množstvo detí nedal uplatňovať. Niektoré deti zvládli zapojiíť sa do ,,všeobecnej predstavy", no mnohé to odmietali a často boli označované ako problémové. Opak bol často pravdou. Boli to deti vnímavé, veľmi inteligentné, často nadané na určitú špecifickú oblasť. Nechcem hovoriť všeobecne, prísup k deťom vždy záležal od konkrétnej učiteľky, ale aj tie najláskavejšie mohli robiť len to,čo bolo v ľudských silíách.
Toto tu napisala jedna kocka na MK ... toto su pre mna rozumne slova 🙂 a nie skatulkovanie sa.
@spachtos mylis sa v tom, ze skolstvo je zdarma...je platene z dani nas vsetkych a preto by malo sluzit vsetkym. Skolky sluzia na to, aby rodicia mohli pracovat s vedomim, ze o ich dieta je D o b r e postarane a mohli tie dane platit.
Druha vec - budem ta citovat - Pokial rodic nebude spolupracovat, tazko pride k nejakej naprave. -ak hovorime o popoludnajsom spanku, niektore deti su vo vyvinovom predstihu a maju CNS zrelu natolko, ze ho nepotrebuju, co tu treba napravat? 😕 treba retardovat? Bohuzial, aj k tomu niekedy dochadza "napravanim".
Pocula som, ze problematike nadanych sa uz na pedagogike venuje aspon jedna prednaska a su uz posuny k lepsiemu, ale vidim, ze to ide pomaly.
@spachtos robila som v škôlke .... ale je to tvoj názor ... ja mám iný .....
po mojich skúsenostiach je všetko na učiteľke ako na ľudskej bytosti - na tom, ako je zanietená pre prácu ... BOHUŽIAĽ - ale sú aj také, ktoré si chcú odrobiť a ísť v kľude domov ☹ ......
Želám veľa síl a hlavne aby ste všetky natrafili len na výborné pani učiteľky 😉
@vladkaz1 dobre si urobila, ze dcerku zobrala z tej skolky....ja by som tam svoje dieta nenechavala ani minutu.
deti su bezbranne a my rodicia sme tu na to, aby sme im pomahali, stali za nimi.
je zvlastne, ake problemy maju s tym spanim dokonca aj "dobre skolky". nevedia pochopit (alebo nechcu???) ake je to pre deti, ktore nemozu zaspat utrpenie lezat na lozku 1,5 - 2 hodiny??? vsak to je normalne tyranie!!! u neterky v skolke nedovolili detom dokonca ani plysovu hracku. zvlastne, ze v zahranicnych predskolskych zariadeniach odpocinok povinny nie je. preco ho chcu nasim detom vnucovat??? ja v tom vidim len jediny dovod a to je pohodlnost uciteliek. ved je to prijemne, ked musia byt deti 2 hodiny ticho a ony maju klud, nie?
(nehovorim, ze ich nechapem, ich praca je tazka, ale ta ktora ma poobednajsiu smenu ma dobry bufet)
moj syn mal s tym take problemy, ze zacal mat tiky, musela som doniest posudok od psychologa, ze odpocinok, ktory mu vnucuju mu poskodzuje psychiku.
dievcata , poradte i mne. Ja som uz dost nestastna z nasej skolky. Moja dcera do sucasnej skolky nastupila vlani, chodi na 3hodinky. Ja som s nou na predlzenej materskej zo zdravotnych dovodov. Dcerka nemala problem so zaradenim do kolektivu, je spolocenska a velmi komunikativna a na svoj vek dost rozumovo vyspela. Od troch rokov navstevovala sanatorium na 4 hodinky kvoli rehabilitaciam. Dcera ma od 2 rokov artritidu, prvy rok bol velmi zly, nechodila a stravili sme ho po nemocniciach. Posledne roky sa lieci alternativnou medicinou a uz je z najhorsieho vonku, je ako ostatne deticky ale byva skor unavena a v behu nie je prva,co ja za velky problem nepovazujem...Stravuje sa vylucne zdravo, preto jej desiatu balim a pred obedom ju beriem domov. Problem je v tom, ze ju pani ucitelky stale nejako vyraduju z kolektivu...Uz som sa s nimi nespocetne vela- krat rozpravala a prosila ich nech ju beru ako ostatne deti. Ale nie, vzdy je zadrhel preco ju beru inak...raz na besiedke nemoze tancovat s ostatnymi lebo deti je neparny pocet, lenze keby to na kazdej besiedke nebola vzdy len ona ...inokedy, ze sa boja , aby sa jej nic nestalo , tak preto jej nedaju robit nejaku cinnost...potom sa jej vypytuju a preco a odkedy mas opuchnute rucicky...a deti upozornuju ze aka je chora...Ja uz fakt neviem, co robit ako im vysvetlit, ze si neprajem niektore veci , aby riesili a zbytocne ju obmedzovali.Od lekarky nemame ziadne obmedzenia, ma robit vsetko to co chce a vladze....Ona funguje ako ostatne deti, je sebestacna a sikovna, obcas pomala ...Chodi na plavanie, na kone...Uz sme davali sponzorske,i ked je to blbe ale ja uz fakt neviem co robit..Ked riesim s ucitelkou problem, ona to zvrtne nejako a vzdy sa bavime o niecom inom a ja nic nedoriesim...Mam pocit, ze nechcu nic riesit a hned sa citia urazene...
Najradsej by som ju dala do sukromnej skolky, kde by mohla byt cely den i so stravou ...lenze sukromna skolka tu je jedna,kde su najstarsie 4 rocne deti a ona uz bude mat 6 rokov. Do skoly jej chcem dat odklad kedze kvoli chorobe mala kratke detstvo nech si to este uzije bez povinnosti a tiez nech spevnie lebo je taka zizalka...Statne skolky su plne, uz som zistovala a fakt neviem co mam robit...Dcera hodnoti pani ucitelky ako prisne a ze kricia, mne zase ucitelka hovorila, ze nasa mala vela rozprava a tym narusa vychovny proces. To beriem, ze vela rozprava ale zase ju staci raz upozornit a stichne...Ja uz neviem ako dalej pokracovat, zacinam mat averziu voci nasim pani ucitelkam a mam pocit, ze som im nesadla ja alebo moja dcera ...najhorsie je , ze mi znama spominala, ze nas beru za nadpriemerne majetnych a dokola to riesia...poradte
@reisi s tymi ucitelkami neurobis nic. chapes, najtazsie sa bojuje s ludskou hlupostou.
zial.
riesenie vidim len take, ze bud ju das do tej sukromnej, nech je aj s mladsimi detmi, no a co? ved su aj triedy zmiesane aj moj syn do takej chodil, alebo ju nechaj este rok doma a zabezpecuj jej aj nadalej tie aktivity ako doteraz: koniky, tanecnu, pripadne ju zapis do LSU na vytvarnu, hudobnu alebo pod....do LSU beru deti od 5 rokov. pracuju tam kvalifikovani pedagogovia vo svojom umeleckom odbore.
klima, v ktorej tvoja dcerka musi v skolke byt jej neprospieva.
filipal, asi mas pravdu. Behnem sa este raz pozriet do tej sukromnej skolky. Taka som z tychto veci nestastna, lebo s muzom sa snazime do zblaznenia, aby jednak dcera zabudla na to zle co bolo , tiez aby fungovala normalne kedze to dokaze a ziadnu lutost ci podcenovanie nepotrebuje. Tisic-krat som si hryzla do jazyka, ze vydrzime ale uz to budem musiet poriesit.
@reisi ja by som tam malu už nedala ked napomaha ani rozhovor s jej učitelkou,je možne že ma učitelka možno naozaj strach aby sa niečo nestalo ale takto by ju vyradiť s kolektivu nemala..ved mala sa musi citiť dosť odstrčena...
ja neviem ale asi by som ju dala hoci aj k mladšim detom,v Paťkovej triede su deti 2,3,4ročne...spolu a je to ok...
mala bude myslim pokojnejšia ked sa bude mocť do všetkeho zapajať a robiť všetko tak ako ine deti,ved ked nevladze už je velka aby povedala... 😉
@reisi skús aj tak pobehať ostatné škôlky, či sa niekde neuvolnilo miesto, ked je rozumná, nedávala by som ju k mladším deťom, mohla by pri nich začať zaostávať, hlavne ak by tam bola jedíná - môj názor ako učiteľky. no a ak by sa ti náhodou podarilo dostať sa do inej škôlky, tak o jej chorobe ani nehovor - ak nemá obmedzenia a nemusia o tom učiteľky vedieť, tak im to nespomeň a hotovo.. bohužial fakt si mala smolu na učiteľky, už len to že sa ,vyhovárajú prečo netancuje na besiedke je pekná blbosť, ked je detí do nepáru, tak sa tancuje s detmi a hned je po probléme, tam vidím problém v učiteľkách, prípadne sa ešte pozhovárať s riaditeľkou.
držím palce aby to dobre všetko dopadlo...
@inkinka myslela som zmenu spravania, hovori sa, ze je coraz viac problemovych deti, a len spolupracou s rodicom sa da prekonat tieto problemy alebo pomoct tymto detom. Ja tieto deti v ziadnom pripade neodstrkujem. Pre mna je kazde dieta niecim zaujimave a ked je trochu ine, snazim sa ho pochopit, studujem roznu literaturu. Clovek sa uci cely zivot a veru aj od deti a aj vdaka nim.
Myslim, ze pri pisomnej komunikacii je problem v tom, ze clovek nieco napise a ti druhi to mozu pochopit inak.
A zdarma bolo myslene tak, ze platene su sukromne skolky, statne su v podstate zdarma, tak je to aj so zdravotnictvom. Ale zase to neznamena, ze mozu byt na horsej urovni, aby to niekto nepochopil takto.
hmm zaujimave nazory, jeden si mysli, ze jeho dieta ucitelky znevyhodnuju, lebo nie su lekari a pravnici, druhi maju pocit, ze to je lebo ich povazuju za majetnych 😒
@reisi ako predskolacka, do skolky by mala chodit. Neviem, ci by bolo az take rozumne dat ju medzi 4rocne deti, kedze by tam bola sama, neviem, ci by sa jej natolko venovali. Mozno by bolo lepsie prejst ostatne statne skolky a snad pocas rozhovoru zistis, aky maju k tomu postoj ine ucitelky. /aj ked je urcite tazke zistit to z jedneho rozhovoru/.
Este k tej besiedke- urcite je velmi nepedagogicke vylucit dieta z programu. To by ma trapilo viac, ako to, ze je ucitelka prisna, pretoze nech je prisna, ale primerane.
@filipal pokial na dieta je nakricane a ma zo spanku alebo odpocinku strach, je to tyranie. Ale nase deti /myslim v nasej triede/ nemaju s tym problem. Netreba kricat, nemaju problem /dufam, ze by som si to vsimla/ su vesele pri vyzliekani, o vselicom sa porozpravame, poviem im, co nas caka popoludni a bez placu zaspia / stane sa, ze niekto len lezi, ale ani ho nenapadne vstavat a ked sa na mna z postielky usmieva, tak si myslim, ze nie je nestastny.
Nie je to take jednoduche rozdelit ich na spiacich a nespiacich. Skusim to este raz vysvetlit. Mame triedu spojenu so spalnou. Keby som 24 detom dala na vyber, ci chcu spinkat alebo sa hrat, viem, co by mi povedali. Keby si 15 rodicov zelalo, aby deti spali a ostetne deti by som nechala hrat sa, potom by som musela tych 15 s problemom donutit, aby isli spat a uz nehovorim o tom, ze by boli rusene. Nijak nedosiahnete, aby sa vydrzali deti hrat potichu. A keby som aj mala k dispozicii spalnu a hernu zvlast, nemozem byt na dvoch miestach naraz a bez dozoru deti nechat tiez nemozem.
A este k tomu bufetu- ak si myslis, ze pisanie planov, triednej knihy, diagnostikovanie deti, priprava vyzdoby, chystanie pomocok k dalsej cinnosti je bufet, tak si este v bufete nebola. Prepac, ale asi nemas predstavu o tom, kolko pisania /a mnohokrat zbytocneho/ od nas vyzaduju.

táááááákže..bola som dnes v škôlke vziať Paťkovi veci zo skrinky.jeho učitelka tam nebola..no nevidela som ju lebo vela deti chyba tak boli zmiešane v inej triede..riaditelka ma dve škôlky v meste,zohnali sme si na nu čislo a dohodli sme sa že prideme na pokec 😀
prišli sme tak som jej hnes povedala že som prišla kedže mi dala odkazať že si mam decko na čas vybrať zo školky a dať si ho dokopy alebo si ho chodiť uspavať sama..ona nechapala 😕 vraj to nikdy nepovedala...
a hovorila že mali poradu s učitelkami a rozoberali prave ich triedu tak sa povedalo len tolko že su tam 4 hyperaktivnejši chlapci,vraj nič viac...a riaditelka že im navrhla že ak niečo bude tak sa maju porozpravať s rodičmi a usmerniť ich ako postupovať aj doma aby sa to zladilo...no ospravedlnila sa nam za učitelku že asi mala cez deň dosť a povedala čo nechcela povedať,že sa s nou o tom isto porozprava a napravy sa to,že ak niečo mala nemala mi to hovoriť medzi dverami...ešte riaditelka hovorila že ona tam často do školky nechodi lebo v tej druhej školke normalne uči/su dalej od seba/tie školky...a s tym spanim izolovanim som sa pytala prečo je to tak že sa mi to nepači,tak že to nie len s mojim robili že to len skušaju ako ktore zaspava
no sama riaditelka hovorila že ak je trošku dieťa hyperaktivne tak je to v pohode,že mali aj agresivne deti čo je ovela horšie že jedno druhemu rozbilo hlavu 😲
a že ak je dieťa viac hyperaktivne ako by malo byť že sa spiše nejeky papier rodič-učitel a prie psychologička kde je problem
tak sme sa dohodli že ešte tam čas maly ostane ale ak bude čo len najmenši problem vyberam ho