icon

Synček sa úplne zmenil

akika722
14. nov 2010

Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval

filipal
23. nov 2010

@fem reakcia k uvodnemu prispevku?

fem
23. nov 2010

@filipal nie na prispevok na asi 2 strany predtym...na bitie dieta v skolke...som zarazena...ako sa diskutuju dane problemy, v nasej spolocnosti vladne moralka strachu...aka diskusia...ved to su trestne veci...dalsia vec, co som chcela povedat je, ze spoliehat na na vyspelu osobnost, moralne a na jej charakter je scestne..ked zijeme v obciansko-pravnej spolocnosti...kazdy z tych profesionalov nesie vaznu pravnu zodpovednost...a treba na to apelovat, pravo ma len vtedy zmysel, ak sa uplatnuje je vymahatelne...zlahcovat okolnosti, snazit sa byt zhovievavy, len preto, aby veci neboli horsie...to vsetko je o strachu, o podradenych vztahov...
zaraza ma , ze samotni profesionali nedokazu zaujat objektivny postoj k praci, k svojej profesii a len napomahuju tejto atmosfere, udrziavat dany stav, ospravedlnuju svoje profesionalne spravanie atd...keby sa mi bojovali za lepsie podmienky, dokazali kritizovat , automaticky by profesia a jej vaznost, reputacia a respekt by stupala v spolocenskom rebricku...aj v ohodnoteni...
frustracia na oboch stranach...
myslim si, ze par procesov s ucitelkami "despotkami" by otvorili oci na oboch stranach...a je uplne jedno, ci by bol vyhrany...alebo prehnany...inak sa myslenie nezmeni, inak sa pravo ani nemoze uplatnovat...
sa pytam, ked existuju jasne dokazy psychickeho a fyzickeho tyrania, kde je problem....vyjst s tym na svetlo, na verejnost, dat to do ruk , tym, ktorym sme zverili svoju ochranu...svoje prava...
ano a precitlivelost...to su presne tie reci mocenskych ludi...zrazu su rodicia precitliveli, ak sa dozaduju svojich prav a prav svojho dietata, su precitliveli u lekara, lebo chcu, aby s ich dietatom niekto zacal najprv komunikovat, a tak manipulovat s telom atd...to je precitlivelost? ak chceme aby nikto detom nesposobili trvale ci docasne ujmy na ich psychickom zdravi...
nemam co povedat viac....tato spolocnost dlho zatvara oci predtym, co sa tu deje....tak ako poznamenala jedna mamicka, az ked som zacala zit v zahranici pochopila som, v akom strasnom stave su nase skolky...
treba si to uvedomit, ze je to tak...
zatvarat oci pred tyranim cudzieho dietata, nieto vlastneho, je zlocin...poukazat na to absolutne nie je "precitlivele" ale normalne a je v sulade s civilizacnou vyspelostou obciansko-pravnej spolocnosti, v ktorej zijeme...
snad docitam tuto diskusiu...ale nemam chut...niekedy mam pocit, akoby sme sa tu bavili o veciach, o jablckach a nie o realnych ludoch, detoch...ktore preukazatelne trpia ☹

filipal
23. nov 2010

@fem podla mna je problem v tom, ze pedagogovia a vidis, casto ani mamicky, nevidia nic zle v tom, ako sa s ich detmi jedna.
ja som uz v tejto sekcii mala nejednu burlivu vymenu nazorov a dospela som k tomu, ze mne na dietati mamicky zalezi viac ako jej samej.
to je to, ze nutenie k odpocinku nie je povazovane za trestny cin.....dokonca sa minule ukazala afera, ako deti, ktore nechceli spavat oblievali studenou vodou a ucitelky boli oslobodene...(tusim vlani v spravach)
male deti nevedia hovorit o tom, ako ich ucitelka depta ako teda dokazat ze sa jedna o tyranie zverenej osoby? ty vidis len dosledok: tvoje dieta place, odmieta skolku, ma strach...ale co sa dialo nevies....

fem
23. nov 2010

@filipal len psychologicky posudok moze zavazit...alebo kontroly, ak je podozrenie...cim viac otvorenych pripadov na verejnosti...tym lepsie...
to, co si napisala v tych prvych dvoch vetach, to som sa snazila napisat tiez...
a este..ak sa budeme bat, ze nemame dokazy..atd. nikam sa nedostaneme...
su rozne formy zverejnenia a pravneho riesenia danych veci...netreba sa bat..ale naopak vyuzit...
treba obratit moralku strachu rodica ...nech sa neboja rodicia..ale dotycny pachatel...tam je to opravnene...na takychto pilierov funguje obciansko-pravny stat...ale v tejto podobe je verejnost sama vymahatelom obcianskych prav...jednoducho musi byt aktivna, musi vediet artikulovat svoje prava adekvatnym jazykom urcenym verejnosti...zijeme v takomto spolocenskom zriadeni, s tym sa pocita, ze sami budeme vediet obhajovat svoje prava..ze mame autonomiu konania, urcite vedomosti a nesieme zodpovednost samy za seba atd.

fem
23. nov 2010

@fem dokonca ak clovek sam nema prostriedky, schopnosti uplatnovat svoje prava, su tu tzv. pomocne organizacie, na ktore sa moze obratit, rozna forma pomoci...

filipal
23. nov 2010

@fem mas pravdu, ze by sa tak malo konat.
casto vsak k zlemu zaobchadaniu s dietatom dochadza z dovodu primitivnosti ucitelky. ona jednoducho nechape, ze svojim spravanim, pedagogickym postupom a podobne zasahuje do prav dietata.
jednoducho nevie, o com hovoris.... tam skutocne nepomoze nic, len dieta z takeho zariadenia zobrat.
nerob si iluzie o profesionalite slovenskych uciteliek.
viem, ze to nie je dovod, aby sme nekonali....ja to uvadzam, len na dokreslenie situacie.

filipal
23. nov 2010

konkretna situacia: tvoje dieta trpi 2 hodiny na lozku. uz nepotrebuje denny spanok, ale ucitelka ta bude presviedcat (ako vidime aj v tejto diskusii), ze sa neda tato situacia vyriesit z organizacnych, financnych, prevadzkovych...a neviem akych dovodov.... co s tym? konkretne.

fem
23. nov 2010

@filipal ved preto, vravim, ze spoliehat sa na osobnosti je pramalo, spoliehat sa na dobru volu niekoho je malo...treba ucit pravnej vyspelosti profesionalov, aby si jasne uvedomovali svoju pravnu zodpovednost, aby mohli svoje konanie objektivizovat na zaklade relevantnych poziadaviek, ktore prislusia danej profesii..riesenim nie je hned utekat..ale vyvodit dosledky, taki ludia tam nemaju, co robit...a bodka...su aj ine zamestnania , na ktore by sa hodili...cim viac...bude spolocnost, verejnost zvysovat svoje naroky na danu profesiu, tym viac bude dana profesia stupat...inak to v spolocensko-institucionalnom vyvoji nie je mozne..
aj tato diskusia je uz formou verejnosti, zverejnovania, ale tiez sa nemozeme spoliehat na dobru volu tych, ktorym je to adresovane.., ktori to citaju...
pomozu len jasne vyvodenie obciansko-pravnej, popr. trestno-pravnej zodpovednosti...nic ine...

fem
23. nov 2010

cast tyrania sa v minulosti ospravedlnovala kolektivizmom, podliehanim kolektivnym poziadavkam, v prospech kolektivu...atd...myslim si, ze sa odvtedy pramalo zmenilo...
stav je alarmujuci..a mam pocit , ze vnutorny zivot istych profesii v nasej spolocnosti je doslova a do pismena "zvrhly" , funguje uplne opacne ako dany spolocensky ideal to jest dobro dietata

filipal
23. nov 2010

@fem cize, zase ta poprosim, ako konkretne by si riesila tuto situaciu?

mozno som to nepochopila z tvojho prispevku. podala by si trestne oznamenie? ide o situaciu, ked za ucitelkami stoji aj riaditelka, aj prevadzkovatel. vsetci maju nazor, ze tvoje dieta musi lezat 2 hodiny na lozku, musi si zvyknut, prisposobit sa. na zaklade coho,(akeho paragrafu) by si podala trestnopravne obvinenie....

fem
23. nov 2010

@filipal ak by mal ujmu, tak by som to uz riesila, preukazatelnu ujmu..nejake psychologicke dosledky...samozrejme treba veciam predchadzat...cize jasne formulovat svoju poziadavku, ak sa tak nestane, samozrejme dieta vyberam ale skusam najprv instiucionalne vyjadrenie danej skolky, potom na regionalnej urovni a tak na statnej...tazko povedat..bolo to v inej dobe... dalej by som alarmovala pomocne organizacie, ktore ovladaju pravne postupy atd...ktore maju znalost akymi prostriedkami na tieto veci poukazat...alebo rovno pravnika..nemam take znalosti v tejto oblasti..ale nastudujem... ale moze ist o obciansko-pravny konflit alebo trestno-pravny , zalezi od charakteru konania dotycneho "poskodzovatela"
nerobim to v prospech svojho dietata priamo ale v prospech vseobecneho prava, v prospech inych deti, potencialnych "obeti"
dnes mame trh..takze by sme si mali vyberat...ak sa nam "praktiky" nepacia hned vyslovit svoje poziadavky..je dobre poznat dane prostredie, poznat techniky, praktiky skolky...rodic by mal mat pristup do skolky v zmysle pozorovania, nieco v zmysle informovaneho suhlasu...mal by vediet vsetko..ziadne take...ze dvere sa zatvaraju...to je chybne ponatie...verejnej institucie, jej funkcie a uloh...atd.

filipal
23. nov 2010

este mi napadlo, v uvodnom prispevku bola situacia, ked chlapcek, ktory mal problemy zo zaspavanim, bol ulozeny do zvlastnej miestnosti (mozno by si to ucitelky aj obhajili, zdovodnili by to tym, ze nechceli rusit ostatne deti, pedagogicky dozor bol zabezpeceny...takze zase nic neporusili (sedeli pri nom) jedine napadnutelny je krik riaditelky. (to musi byt strasne hlupa osoba ked nevie, ze zaspat sa neda na povel). cize co s tym? podat trestne oznamenie za krik riaditelky.
chapes Fem, pozeram sa na to pragmaticky.

filipal
23. nov 2010

@fem nie Fem, nehovorim o mne.....o pripade, ktory sme v rodine riesili tento rok....
mojho syna som vyriesila. ja som sa za neho bila ako lev. to ze mal tiky, ani nemuselo byt z povinneho odpocinku, ale pri psychologickom vysetreni vychadzali na povrch veci, ktore mu vadia a toto bolo najsilnejsie...
ja som hned konala. v jeho skolke boli rozumne ucitelky.

fem
23. nov 2010

@filipal treba jasne vypracovat staznost, oznamenie...musi tam byt aj vseobecny pohlad..nielen vytknute jednotlive konanie, posudok odbornika a pod. ak je dobre a pravne nalezite vypracovany dokument...ten uz moze migrovat aj do Strassburgu...
jasne, treba situaciam predchadzat...
neviem, co sa javi mamickam, ako normalne, ak skolka zamlcuje fakty, informacie , o praktikach...deti su odvadzane od rodicov...a zatvaraju sa dvere..
to je samozrejme ospravedlnitelne psychologickymi metodami, ktore su prekonane, dokonca dnes povazovane za skodlive...aj veda sa moze mylit, veda je historicka...
verim tomu, ak by ziaden rodic nesuhlasil s tzv. sokovou terapiou, v podstate nasilnym odvedenim dietata od rodica...tak by neboli taki klienti, neboli by take skolky...skolky by museli zmenit svoj psychologicky pristup , metody a pod.
ale rodicia idu do skolky so sklonenou hlavkou, sami seba situuju do pozicie podradenych..nie rovnopravnych klientov...to profesionalom v nadradenych poziciach, casto mocenskym osobnostiam vyhovuje..
a diskusia..ze rodic pride na nieco vazne pouzkazat a ucitelka marginalizuje, bagatelizuje a este som stopercentne ista , ze rodica ironizuje este aj pred vlastnym dietatom...ale sa na nom dobre bavia s kolegynou, aki su "precitliveli"...v nadradenych vztahoch diskusia nie je...diskusia je mozna len v rovnocennych vztahoch...
treba hned pisomne zaznamenat veci, ziadat si potvrdenie prijatia staznosti, pisomne vyjadrenie...a uz to ide....a moralka strachu sa moze otocit...

filipal
23. nov 2010

@fem mas uplnu pravdu.
ja som bola uplne nestastna, ked som citala temu Zaciname so skolkou 2010.
tam matky opisovali navykanie....a presne ako popisujes v poslednom prispevku....

dakujem za konkretny navod: takze ako prvy krok psychologicke vysetrenie....

fem
23. nov 2010

@filipal aby tam bol aj objektivny pohlad, nielen "subjektivny" pohlad rodica

lula26
23. nov 2010

@fem , ale ja som asi nechápavá, prepáčte mi, stále som sa nedočítala ako by si to riešila prakticky. Vychádzame zo súčasného stavu, keď je s deťmi v čase odpočinku jedna učiteľka, niektoré deti potrebujú spánok, resp. rodičia si želajú, aby dieťa spalo, a druhá skupina detí nespí. Kto na nich dohliadne?

mamavera
23. nov 2010

@vroni to nie sú kolegyne, ale vysokoškoláčky, ktoré u mňa praxovali, majú teda diplom, možno je tam zvýhodnené to, ale nepredpokladám, že by ma klamali obidve, nemali dôvod, ja sa tam naozaj nechystám 😀 Možno by bolo dobré, keby si zverejnila aj platy slovenských učiteliek, aby to bolo objektívne. A určite je niečo iné mať v triede 22 detí a byť na ne sama a mať polovicu a mať asistentku, príp.dve. Jednoducho, u nás učiteľkám v MŠ nie je čo závidieť a keby mal niekto pocit, že hej, nie je problém si doplniť vzdelanie. Opakujem, sme mimo tému, ja túto prácu milujem, aj keď to nie je jediná kvalifikácia, ktorú mám, teda mohla by som ísť robiť aj niečo iné, ale mňa to baví a napĺňa. Ale plne chápem mladé kočky, ktoré odchádzajú tam, kde im zaplatia viac, či už do zahraničia, alebo robia niečo úplne iné. To inak tiež ovplyvňuje kvalitu nášho školstva a dosť výrazne, pretože, keby bola táto práca inak ohodnotená, malo by o ňu záujem viac kvalitných učiteliek ☹

mamavera
23. nov 2010

@lula26 pripájam sa, aj ja by som rada vedela konkrétne riešenie. Opísala som tu, ako som to riešila ja, ale tiež to nebolo ideálne a dalo sa to, len pri počte detí, aký som uvádzala. Viem, že niektoré MŠ majú spálňu na prízemí a herňu na poschodí, alebo opačne, alebo sú obidve miestnosti od seba vzdialené. Jednoducho stále sa motáme dokola, jedna učiteľka na akýkoľvek počet detí v triede je MÁLO!!! V zahraničí to neexistuje aj z toho dôvodu, lebo môže byť učiteľka obvinená zo sexuálneho obťažovania detí, keby bola s dieťaťom, alebo deťmi sama. Už si ale dokážem predstaviť tie diskusie, čo tam asi dve robia....opakujem, žer preto mi nevadí, keď je mamina spolu so mnou počas pár dní, potom takéto otázky odpadajú.

jabadaba
23. nov 2010

@fem hovoris mi z duse, plny suhlas. Asi si povedala vsetko. Niet co dodat. 😉

fem
23. nov 2010

@lula26 no na to su ucitelky, aby zvolili vhodnu psychologicku metodu, aby nedoslo k psychickej ujme...aby neboli v strese, nemali rozne ine problemy...atd.

yukki
23. nov 2010

@spachtos Ty si tuším spomínala, že učiteľky v MŠ robia nejaké posudky na deti....to je k nahliadnutiu aj rodičom? Resp. keby si to vyžiadala psychologička, ku ktorej chodím s malou-sú oprávnené mi to skopčiť?
My máme dobré učiteľky v škôlke, podľa toho čo tu čítam veľmi dobré a na správnom mieste. Viem, že moja malá je problémová, a prijala by som sťažnosti na ňu, ale oni sa nesťažujú. Prinajlepšom keď už bars otravujem všelijakými navádzacími otázkami, tak povedia, No, hej, to a to, ale podávajú to ako fakt a nie ako sťažnosť, a nič v zmysle že si ja mám s ňou robiť poriadok alebo tak. A viem, že to s ňou nie je jednoduché.

spachtos
23. nov 2010

@yukki myslim si, ze to je k nahliadnutiu, nechcem hovorit za vase ucitelky. Mozno, ze to ty neberies ako staznost, lebo sama si priznas, ze tvoja mala je problemova. Vela zalezi aj od pristupu rodica. Ja osobne, ked sa rozpravam s rodicmi, tiez to nemyslim ako staznost, len preberame konkretnu situaciu, ako to riesit a podobne. Ja to beriem, ze deti su rozne, neocakavam od kazdeho to iste, kazde dietatko je jedinecne. Prave preto ma tato praca nesmierne bavi a napriek platu zostavam robit to, co robim.

spachtos
23. nov 2010

Najviac sa mi paci teoretizovanie. Da sa vselico naucit, ale prax je o inom. Rodicia vobec nechodia so sklonenymi hlavami, skor by som povedala, ze sa im pomaly ucitelky budu musiet klanat. Podotykam, ze sa NEZASTAVAM uciteliek, ktore biju a "tyraju" deti. Verim tomu, ze sa ,zial, stavaju aj taketo veci. Ale dospievam k nazoru, ze niektorym ludom, to clovek nevysvetli, lebo nemaju ani sajnu o tejto praci. Myslela som si, ze sa tu da poradit niektorym mamickam, ale zial...

kamilecka
23. nov 2010

@fem nepaci sa mi co tu pises ......... ano chces to riesit otvorene ...... my sme dali staznost na skolsky inspektorat..mali sme aj svedkynu ktora bola ochotna vsetko dosvedcit....bojovali sme aby danu ucitelku vylucili.....zial na sr to chodi inak .... zaslo to velmi daleko, svadkyni sa boli vyhrazat, nech sa neopovazi ist nic povedat ....ty by si isla aj napriek tomu este svedcit?????? ked ma rodinu, deti, vnucata ?????? jasne ze cuvla a vsetko sa zmietlo zo stola.....tak teraz bud mudra ze vsetky tu zatvarame oci a nebojujeme a nieviem co este ..... jedna ucitelka na druhu nepoviedia nic .....

fem
23. nov 2010

@kamilecka ano isla...mozes mi verit...neodsudzujem ta osobne, skor tych ostatnych...vy ste obete, obete su prosto zastrasene...nechcem ti nejako oponovat, mysliet to osobne, ja viem ako sa citis...v podstate je mi to luto...ale co som povedala vo vseobecnej rovine za tym si stojim...a osobne tiez takto pracujem...nieco mam tiez zazite, ok?, dufam, ze sa nehnevas, ze som skocila na tvoj priklad, prosto ma to fakt zarazilo, ja viem, ze ista rovina bezmocnosti vzdy ostava

fem
23. nov 2010

@spachtos kazda profesia je kontrolovatelna a zamerne sa "kontroluje" ludmi, ktori o nej laicky povedane nemaju sajnu...inak by sme boli v stredoveku, v stredovekych instituciach...to je moderna spolocnost, teoria a prax sa vzajomne posuvaju...ani tvoj pohlad nie je na skodu a menej dolezity ako teoretizovanie...
ale aj teoretizovanie je dolezite...to mi mozes verit...

kamilecka
23. nov 2010

@fem no u nas to dopadlo tak ze svedkyna neprisla, bolo to tvrdenie ucitelky proti rodicom bez svedka ....staznost brali ako neopodstatnenu...takto skoncilo.... co sme viac mohli?

fem
23. nov 2010

ja viem... ☹ ...ale uz to , co ste spravili je dolezite, urobili ste aj velku vec, preto som pisala, ze je jedno ci to vyhrate, alebo nie...ale moralne ste zvitazili, podla mna by mali mat ludia v takych situaciach pomoc od niekoho ineho, lebo ten clovek vie bojovat bez tych negativnych pocitov, bolesti, strachu atd. vie byt silnejsim protivnikom...asi by tu mali realne fungovat ombudsmani a pod. osoby, na ktore sa mozes obratit, a ktore iste veci riesia za obete...len ked si vezmes, ze obete trestnych cinov, radsej ani nechcu byt vypocuvane...atd.
muselo to byt hrozne, ako sa vase dietatko citilo, ked sa vam to balo povedat...ja viem, ze kazda rada v takej situacii malo platna...viem to ☹ ...urobili ste dost, co bolo aktualne vo vasich silach

kamilecka
23. nov 2010

Tak zial ...cakala som ako sa vysmejem tej ucitelke ...ze si moze bit tak akurat hlavu o stenu a nie cudzie deti.......