Synovi dali odklad. Môžem ho prihlásiť do inej školy?
Ahojte , synovi dali v škole odklad aj keď ovláda to čo má
Môžem ho prihlásiť do inej školy? Alebo už nie? Ďakujem
Ako dopadol na depistazi?
Prečo mu dali odklad?
Však môžeš ho prihlásiť, ale ak odborníci dávajú odklad, tak by som uch stanovisko rešpektovala
Niektoré detičky potrebuju odklad iné zasa nie individuálne
Škola odklad nedáva ale rodič. Riadila by som sa názormi odborníkov a dieťa prihlásila.
To má aký význam? Odklad sa dáva vtedy, keď sa čaká na dozretie dieťaťa. Ale on bude mať rovnako aj o rok tento zdravotný stav...
A nerozumiem tiež tomu ako mu dali "odklad." Veď podľa legislatívy musí prijať prihlášku a po zápise rozhodnúť. Aký dôvod neprijatia napísali? (ak už máte rozhodnutie)
@lensii pozrite si legislatívu. Škola ako inštitúcia, ani mesto ako zriaďovateľ nemôže dať dieťaťu odklad. Môže ho jedine po zápise odporučiť, prípadne dieťa neprijať, ak nepatrí do obvodu.
Skôr by som na vašom mieste porozmýšľaľa, že ak má už teraz škola takýto prístup a vášho dieťaťa sa zjavne "bojí", či naozaj nevybrať inú školu.
Ak dieťa dosiahne 6 rokov k 31.8.2025, aktuálne rozhodujete iba vy - ako rodič.
@lynda888
@tanyan
@barka1
Testy v škole urobil správne, nevedel iba jednu vec a to veľké malé a stredné. Mal 3 lopty a mal ukázať veľký stredny a malý, žiaľ zamotal sa a poplietol to . Inak všetko vedel , meno napísať vie , farby pozná, počítať vie od 0 do 20 po slovensky od 20 do 0, do 15 po anglicky aj maďarský. Čísla vie napísať aj spočítať . Jediný problém je ze ma epilepsiu. V škole bolo všetko super až do chvíle kým som vyložila papier a informovala ich o epi . V momente sa to všetko rozsypalo a už som vedela že toto nie dobre . Riaditeľka je toho názoru že ešte ma ostať v škole že nech ešte podrastie , nech dohna tie veľké malé stredné predmety a budúci rok to máme opäť skúsiť. No 6 rokov má budúci mesiac
Ujasnime si pojmy.
Škola nedáva odklad a nedáva ho ani rodič.
O predĺžení plnenia povinného predprimárneho vzdelávania rozhoduje poradňa (CPP). Škola, kde ste boli na zápis, mu nedala odklad. Neprijali ho na základe zdravotných komplikácií. Rozhodli sa tak najskôr preto, že mu nevedia zabezpečiť potrebnú starostlivosť. Učitelia nie sú zdravotníci a sama vieš, aké je to náročné, keď dostane záchvat. Predstav si triedu s 20 deťmi a tvoje dieťa v záchvate. To nie je žiadna sranda - ani pre deti, ani pre učiteľku, ktorá (možno) v živote epi záchvat nevidela. Je to obrovská zodpovednosť. Hľadaj školu, ktorá má skúsenosť, ktorá by to zvládla. Hľadaj informácie, zisťuj aké máš možnosti. Osobný asistent? zaškolenie personálu, ktorý s ním bude v najbližšom kontakte? je to spádová škola? ja by som netrvala stoj čo stoj na prijatí, ani by som hneď nebežala za zriaďovateľom. Hľadala by som inú školu. Je to tvoje dieťa. Ty potrebuješ, aby bolo v bezpečí. Je nevyhnutné, aby si priložila ruku k dielu, aby si bola nápomocná. Nie len očakávala a hnevala sa. Podľa môjho názoru si si mala oveľa skôr pozisťovať, ako to na školách majú a informovať ich vopred o vašej situácii.
@nikaeli asistenta mu má nájsť škola, keď má zdr.problem.To sa veľmi ľahko škola chce zbaviť dieťaťa so zdr.problemom.Skolu navštevujú aj diabetici atd ministerstvo sa hrdilo, že v škole budú aj zdr.sestry😉Vždy to je zodpovedna práca pre učiteľa, ale si predstav, že by to bolo tvoje dieta
@lensii nedala by som sa.Ked je stabilizovaný, berie lieky koľko bude doma?teraz rok a potom čo?
@nikaeli škola má povinnost a aj prostriedky na to, aby zabezpecila k ziakovi odbornu asistenciu.
U nas sa epilepsia objavila u druhacky. Myslíš že sme ju "vyhodili"? Nie. Nie sme zdravotníci, ale bolí sme preskoleni, dostala asistentku a už je osmacka a funguje bez problémov.
Veď o tom je predsa ibkluzivne vzdrlavanie.
@eliska13 hovorím o osobnom asistentovi. Nie pedagogickom. Ten má úplne iné povinnosti a kompetencie. Ja s takými deťmi pracujem už roky, preto sa snažím dať mamičke trošku iný uhol pohľadu 🙂
A keď sa už chceme baviť o pedagogickom asistentovi, je fér oznámiť škole potrebu asistencie čo najskôr a nezatajovať fakty. O dotácie na asistentov sa žiada teraz, bežia posledné dni, kedy sa posielajú žiadosti. Zbytočne sa potom mamičky v septembri hnevajú, že škola 'nevybavila'.
@barka1 píšem, že jednou z možností je aj požiadať školu o preškolenie personálu 🙂 ale na MK sa radšej hneď odporúča ísť sa sťažovať (dobre že nie na ministerstvo) namiesto hľadania možností. My sme škola, ktorá s takými deťmi nemá problém.
@nikaeli
@tanyan
@eliska13
@nikaeli zisťovala som všetko . V okolí je veľa škôl no málo z nich príjme dieťa ktoré je choré. Škola v ktorej sme boli na zápise je súkromná základná škola, je tak zdravotník ktorý vie čo má robiť v prípade záchvatu a deti sú v triedach len po 12 nie 20 . Všetkého nám vyšla iba táto škola ktorá spĺňa najviac kritérií čo sa týka epilepsie a celkového fungovania. Aj keď sú na tej škole vysoké poplatky a školné tak som sa rozhodla pre túto školu. Žiaľ nepodarilo sa .
Ja som človek, ktorý či uz ako matka, či ako učiteľka najprv hľadá možnosti, ako sa to dá. Kto ma pozná vie, že hľadám veľmi dlho. A sťažujem sa až keď vyčerpám všetky možnosti. Ale chápem a rešpektujem, že to má niekto inak 🤷🏻♀️ len si nemyslím, že je správne riešiť takúto situáciu nátlakom.. osobne by som nebola v pohode s tým, že je moje dieťa niekde, kde ho nechcú, lebo sa boja a nevedia ako reagovať.. nevystavila by som ho riziku, že sa oň v kritickej situácii nebudú vedieť postarať..
@lensii napísala som ti možnosti. Pokiaľ ide o spádovú školu a dieťa nemá odporúčanie z CPP o predĺžení, prijať ho musia. Reagovala som na tvoj pôvodný príspevok. Mohla si fakty doplnené v diskusii uviesť hneď na začiatku. Predišli by sme rôznym dohadom 🙂 nič však nemení na fakte, že škola ako taká 'odklad' nedáva.
@nikaeli na testoch bolo všetko super , nevedel iba rozoznať malý, stredný a veľký. Povedali že je šikovný že sa na neho tešia v septembri a keď som oznámila riaditeľke že to sme my s epi tak im úsmev klesol a dnes mi volala že ho neberú a že odporučili odklad a zajtra mám prísť pre rozhodnutie
@lensii je možné zapísať ho do inej školy.
A možno by som zavolala do poradne a poradila sa s nimi, vysvetlila im situáciu a spomenula fakt, že škola odporúča odklad. Voči rozhodnutiu školy sa môžeš odvolať. Ak toto nie je spádová škola (a opakujem sa - dieťa nemá odklad), spádová škola ho prijať musí.
Tak ked neurolog odporucil skolu tak by som ho dala, aj na depistazi dopadol dobre. V tomo nevidim zmysel - ved epi bude mat aj za rok

a prečo ho chceš dať do školy keď mu dali odklad?