icon

Synovi odporučili odklad a on plače

7. apr 2022

Synovi na zapise pani špeciálna pedagogička odporučila odklad... Lepšie povedane mam ho dat pre testovať na školskú zrelosť (ideme v Maji) ale je mi jasne ze ho nevezmu. Sústredí sa len na chvilu...Reč hoci logopedicka povedala ze nevidi problém tam videli (nevie poriadne L a R..), ja ako rodič si myslim ze je šikovný a múdry len ho nebaví kresliť a obsedi len chvíľu....ja viem ze nič nestrati ked pojde o rok ale ako to vysvetlit jemu? Plače či mu daju ešte šancu lebo jeho kamoši do školy idú a on nie... Bojim sa čo to s ním urobi... Dufam že sa s tým zmieri a neublíži mu to

kacena4
8. apr 2022

ahojko to co vam povedali su klasicke priklady nezrelosti. napr to oblizovanie jednoducho povedane to co dieta nezvlada hrubou jemnou motorikou tela sa snazi doriesit ustami zly pritlak na podlozku bude mat problem pri pisani a najma dlhsom nehovorim o skrabopise, nebude stihat pracovat ... je toho dost nakolko dieta moze byt akokoľvek sikovne v skolke skola je o 4hod. sustredenej prace a pokynoch kedy dieta musi zvladat pracovat samostatne + poobede dalsie ulohy. fakt treba zvazit. dieta to pochopi ak mu vysvetlis dovody. a neverim ze bude jediny zo skolky co by opakoval. alebo pojdete do skoly a preskacete si problemami ktore mozu nastat a dufat ze dieta neznenavidi skolu. drzim palceky v rozhodovani

elementissa
8. apr 2022

@nevenka hm, to ma zaujalo. Prečo muselo dieťa absolvovať testy pre nadané deti? Vykazovalo nejaké známky nadpriemerne zvýšeného intelektu?

beronsche
8. apr 2022

Verim, ze ako matku ta to trapi, ze je syn smutny. Ale ja by som sa riadila radou odbornicky, na testy urcite sla. Oni su dost komplexne, myslim si, ze sa daju pouzit ako jasne voditko, co robit.
Syn do skoly ist sice chce, kvoli kamaratom, ale tym by som sa neriadila, on si predsa ani nevie predstavit, co taka skola obnasa...
Aby ste sa netrapili s ucenim viac ako je normalne..

Inak na zaklade vlastnej skusenosti by som sa so skolkou neradila. Mne odporucali dieta do skoly dat, lebo je "sikovne". Ano, je, ale ma problem s fonematickym uvedomovanim a teda aj s recou. To ucitelky nepovazovali za prekazku, lebo vraj teraz chodia do 1.roc. aj deti, co nemaju zvladnutu rec.. Tak to dakujem za taku radu..

Kazdoladne, bude to na tebe, synovi citlivo vysvetlit, preco do skoly este nejde... Neuistovala by som ho, ze mu urcite daju sancu, potom sa rozhodnete pre odklad a dieta si bude mysliet, ze nie je dost dobre..
Ja som mojmu napr. vravela, ze je ako jablcko. Kazde dozrieva v iny cas. Ale vsetky su rovnako dobre, ked ich netrhas priskoro. A aj deti su ako jablcka, ked dozreju pekne do cervena, idu do skoly.. Kym to tak nie je, maju vyhodu (toto som zdoraznila), ze dozrievaju v skolke.. 😊

petik22
8. apr 2022

@kittykat22 prosim ta co znamena ta pripravka? myslis nulty rocnik?

kittykat22
8. apr 2022

@petik22 ano 🙂 hovori sa tomu aj pripravna trieda

majulino
8. apr 2022

Píšem z vlastnej skúsenosti. Mam syna ako tvoj ( teraz uz síce starší) odporucanie nam sice dali, ale rovnako ako tvoj sa nedokazal dlho sústredit a nevedel L a R. Nikto v tom problem nevidel iba ja, ale hlupana som sa nechala ukecat,ze ma ist do skoly.
To bol čistý horor toto. V skole nie, aj keď dosť často ucitel vravel, ze je nepozorný, aj ked patril k najlepším žiakom v triede. Ale doma 🙈?!
Dennodenny 3-4 hodinovy rev, kvoli 3-4 riadkom pisania. Kvoli citaniu, kresleniu, malovaniu obrazkov (ano, prvý polrok takmer iba malovali v matematike) po 10 rokoch som začala fajčiť, takmer sme sa s manželom kvoli tomu rozviedli (on videl iba že malý je uplakany ked prišiel o 17:30 z práce) naozaj to bolo strašné. Ak by sa dal vratit cas na 100% ide do skoly neskôr

tomi97
Odpoveď bola odstránená
luccija
8. apr 2022

To L a R nie je problém, ani v oblizovani pier🙂uvidíš na ďalšom testovaní, ale ja by som odklad dala.O nič nepríde a bude vyzretejsi.

autor
8. apr 2022

Ďakujem Vam veľmi pekne všetkým.... Včera sme boli ešte len 2hy den po zápise tak som mala z toho "depku" ale každým dňom to vidim inak.... Viem že malý o nič nepride ba naopak fakt mu chcem len to najlepšie nechcem aby sa zbytočne trápil..... V Maji ideme na test školskej zrelosti a aj ked nepojde budeme vedieť na čom ešte popracovať.... Myslim že malý sa z toho "oklepe" doma ho podporíme aby si nemyslel ze je niekde chyba a ideme ďalej.... Každopádne Vam ďakujem za podporu 😊👍

petik22
8. apr 2022

@kittykat22 prosim ta mozes mi o tom napisat nieco viac,ako to funguje? ja mam dceru,ma aspergera,isto bude treba odklad alebo tento nulty rocnik. lenze vraj si tieto rocniky len v spec. skolach - a bojim sa,aby od deti s horsimi stavmi nepochytila spravanie a amoky -lebo s tymto mame problem. ma teraz 5 rokov,uz mesiac riesim problem,preco ona nemoze ist do skoly a na zapis,ked vie citat a pisat. neviem si predstavit co bude robit este 2 roky v skolke 🤦‍♀️

nevenka
8. apr 2022

@elementissa praveze nie, ale preto tie testy pre nadade deti, lebo slo o "predcasne zaskolenie", lebo do 31.8. nedovrsila 6 rokov. Akoze mala 5 r. defacto este. Po spravnosti, datumovo, ma ist do skoly az teraz. Hoci tam je rozdiel len 1 den, reap. 45 minut, lebo sa narodila 45 minut po polnoci 🤣

kittykat22
8. apr 2022

@petik22 mas IP

elementissa
8. apr 2022

@nevenka no to sú dobré hlúposti :D akože Slovenská legislatíva .. level expert. Už ma nič neprekvapí

ysseba
8. apr 2022

Veru, je to odporúčanie ale rozhoduješ ty. Presne to sa stalo mojej známej. Tiež jej doporučili odklad. No ona malú dala do školy a je to trápenie. Aj ona sama to povedala. Vôbec jej to nejde, môj prvák už číta pekne plynule, jej malá vôbec. Bola jej pridelená asistentka. Ale nepomáha to. A to sa jej aj známa venuje doma na 100%, proste neoklamala to - nebola na školu zrelá a prejavuje sa to stále.

mooonika1975
8. apr 2022

je júnový, ak majú nejaké pochybnosti, tak vek ukazuje k tomu, aby zostal ešte rok . Ja ho nepoznám, napriek tomu, ak videli nejaké chybičky, tým nemyslim oblizovanie pusinky, to je skôr roztomilé, tak by som ho nechala v škôlke. Len zo skúsenosti, som učka v MŠ

vlasulka
8. apr 2022

@majulino my to iste 😑 kazdy den banujem ze som dala dceru do skoly. Z velmi sikovneho, veseleho dievcatka sa stalo uplakane depresivne dieta ktore ledva prelieza...Ach, keby sa dal vratit cas... 😥

mikella912
8. apr 2022

Je to predsa len na tebe či ho dáš alebo nie ty si rodič,odporúčania môžu dať ale to je všetko ak sú tam len malé detaily čo treba doladiť neriešila by som,môj syn mal odklad ale ja som videla na ňom zze ešte chvíľu treba počkať a rok mu prospel ak si myslíš že je zrelý na to tak by som ho dala,sú deti čo ja horšie rozprávajú ako len nejaké písmenko a šli do školy ty nemusís robiť to čo ti odporúčajú môžeš ho dať do školy a hotovo 🙌🙏🌻🌼🌸veľa šťastia

lemra
8. apr 2022

Prekvapili ma dôvody odkladu. Dcéra je pracka. V triede ich je 15 a všetci tlačili ceruzkou a asi 5 deti chodí na logopédia aj teraz z toho dôvodu ako tvoj syn a obsedieť má občas každý problém.

majulino
8. apr 2022

@vlasulka nastastie sa moj ako tak spamätal v druhom rocniku stale nosi 1-2 aj na vysvedčení takto, je uz piatak, ale frfle vkuse.

andula78
8. apr 2022

@nevenka pripomenulo mi to, ked som testy absolvovala s mojou mladsou... Este ju pani v poradni ani nevidela (najskor sa rozpravala so mnou), hned na uvod mi sa ma opytala, preco chcem dceru predcasne zaskolit a ci si uvedomujem, ze v tom pripade musi byt nadpriemerne nadana vo svojej vekovej kategorii?! Mne sanka klesla az ku podlahe... zmohla som sa na to, ze som sa jej opytala, ci to mysli vazne a ci priemerne deti nechodia do skoly?! Ja som mala uplne ine dovody na "predcasne zaskolenie" (islo o 11 dni, kedze dcera je narodena 11ty september)... Podla mna je to zle nastavene v takychto pripadoch, kedze nehodnotili to, ci dcera skolu zvladne, ale ci je nadpriemerne nadana... 🤷‍♀️

sisaka
11. apr 2022

@kacena4 jasné, podľa tvojho opisu by môj muž, ktorý ma dávno po 40 skončil na veky v materskej škole 🤦‍♀️ Ešte že nás tak rodičia ani učitelia neriešili, keď sme boli malí a odklady boli skôr výnimka ako pravidlo.
Deti, a nielen tie, si bežne pri činnostiach vyžadujúcich sústredenie “pomáhajú” jazykom, o tlačení pri písaní ani nehovorím… úplne normálne pri deťoch. Je zázrak, že toľko deti vôbec prejde týmto sitom na prvý krat a dostane sa do prvej triedy. Stavím sa, že jazykom si pomáhajú aj o rok neskôr, ale to už nik nerieši 🤦‍♀️

mooonika1975
11. apr 2022

@andula78 psychologička mala pravdu, ak chceš dať skôr , teda septembrove dieťa, tak musi splniť to, že je nadpriemerne nadané, vtedy môžu pustiť mladšie dieťa do školského systému. To nie je ale nič nové , to funguje roky rokúce, takže nad tým sa netreba pozastavovať. Nešlo o to, či podpriemerné deti nechodia do školy. Chodia, ale vo svojom "termine" .

andula78
11. apr 2022

@mooonika1975 Mne neslo o podpriemerne ale o priemerne, pricom ak by sa bola narodila o 11 dni skor, tak by isla automaticky a nikto by neskumal, ci je nadpriemerne nadana. Podpriemerne deti, samozrejme, nech idu vo "svojom termine"..

mooonika1975
12. apr 2022

@andula78 nechapes, nevadi, žiadne dieťa nemôže byť zaškolené mimo zákonnú lehotu, iba napriemerne nadané. TO je predsa jasné

andula78
12. apr 2022

@mooonika1975 prajem ti prijemny vecer! 😉

maris5
12. apr 2022

Do septembra mate este 5 mesiacov, to je velmi vela casu na posun pre dieta. Zaobstarajte nejake zosity s ulohami pre predskolakov, a trenujte. U nas v skolke tiez niektore deti mali odporucany odklad, ale rodicia ich dali a detom sa dari. My mame suseda, ten nevedel ani do 10 napocitaj, neobsedel a je v skole, nikto mu nekazal odklad.

janulik2008
12. apr 2022

Malá je júlová mala odklad ale my sme aj rátali že bude mať odklad a o nič neprišla. Nie je to hanba ;) plno ľudí ktorí majú už veľké deti čo poznám tak vravia ze ich deti šli neskôr a o nič neprišli. Malá tiež bola smutná lebo nemala stužku ako ostatné deti ale mala stužku tuším inej farby, dnes sa však v škôlke nudí v zmysle že čo oni robia tak ona už pozná. Čo vieme ze bude masaker je pisanie, keď má spraviť slimacika to je horor 😀 ale napr rátanie jej ide 🤭
Tlačí však na ceruzku doteraz a vraj to robí veľa detí dokonca aj dospelí🙂

mattkapd
12. apr 2022

@nevenka neviem asi ako kde to tak volaju normalne dali testy rovnake ako mali aj iny.. Ziadne pre nadane deti a to maju obe sestry na konci oktobra.. Obe deti do skoly v 5tich rokoch vzali

moniq3131
12. apr 2022

My sme nedavno so synom absolvovali testy skolskej zrelosti, pretože ho odporucili kvôli reci, nevie vyslovit r a trosku susle, tiez je júnový, moj celkovy dojem z toho testovania je hrozny, mal tam aj take úlohy, ktoré by nevedeli ani starsie deti v predskolskom veku, no mozno ani v 1.rocniku,noo strasne vela ocakavaju od takych malych deti, ja som pevne rozhodnuta, ze pojde do skoly

janulik2008
12. apr 2022

@moniq3131 súhlasím s Tebou. Také veci že sme pozerali napr písať písaným pismom 🤦
Inak na zápise sa učiteľka pýtala také veci ktoré sa pýtali ešte nás ako detí 😀