icon

Testujú školskú zrelosť všetkých predškolákov?

27. jan 2025

Ahojte, prosim da mi niekto relevantnu odpoved ako to je s testovanim skolskej zrelosti pracovnikmi CPPP u predskolakov v MS? Maju testovat vsetkych predskolakov? Ci len tych u ktorych sa zvazuje odklad? Vdaka!

Strana
z2
pribinak
27. jan 2025

U všetkých

alexka89
27. jan 2025

Všetkých testujú ..oni nemajú ako vedieť či môže ísť vaše do školy či nie ak ho neotestuju ...preto sa to volá test školskej zrelosti

nikpa
27. jan 2025

Niektoré MŠ pozývajú pracovníkov z CCCP a dávajú testovať všetkých predskolakov ale so súhlasom rodičov. V iných MŠ dávajú len na vedomie rodičov predskolakov, že majú možnosť si ich dat na vlastnú žiadosť otestovať. Poprípade učiteľky odporúčaju už konkrétnym rodičom, že je vyslovene vhodné dat dieťa otestovať lebo u neho vidia nedostatky.

autor
27. jan 2025

@alexka89 a @pribinak no oraveze v nasej MS netestovali skoro ziadneho predskolaka, len par deti, ktore navrhli ucitelky

autor
27. jan 2025

@nikpa ano, presne takto nam to bolo podane, ze len pokial premyslame nad odkladom inak ze netreba

autor
27. jan 2025

Len teda viem, ze kamosky ktore maju deti v inych skolkach tak tam testuju rad-radom vsetkych. Dokonca aj tycm, ktory v dany termin nepridu, daju nahradny aby sa prisli odtestovat. U nas to teda bolo inak, tak len preto sa pytam

alexka89
27. jan 2025

Áno ako píše nikpa aj u nás v škôlke všetkých testovali škôlka si pozvala a potom podávajú výsledky rodičom ako deti na tých testoch dopadli.nasledne si máme zavolať do toho centra a ísť ešte na jedno testovanie aby si ho individuálne ohodnotili...ale náš opakuje 2x predškolskú tak on už pôjde do školy aj keby testy u nich hoc ako dopadli.

nana8989
27. jan 2025

My sme akurát minulý týžden dostali v škôlke papier, že v marci budú mať testy školskej zrelosti, týka sa to všetkých predškolákov

oliverceky
27. jan 2025

@nana8989 je to dobrovoľne, nepovinné, rodič vypisuje súhlas

nana8989
27. jan 2025

@oliverceky áno, viem.. Tým papierom som myslela oznámenie o konaní a súhlas.. U nás sa zúčastnia všetci..

kataleya
27. jan 2025

Ak rodič nesúhlasí tak dieťa neotestujú. Ak však rodič chce dať dieťa predčasne zaškoliť ,,(nevychádzajú mu roky") alebo ho chce ponechať ešte v škôlke tak musí ísť do poradne na komplexnejšie vyšetrenie. U nás ponúkame vyšetrenie školskej zrelosti všetkým predškolákom. Ak rodicia súhlasia tak deti vyšetria.

beata_k
27. jan 2025

Ak testuje psychologicka z MS, tak je to len odporucanie pre rodica, ci ist do CPPaP alebo nie. Jedine z centra je platne testovanie na zaklade, ktoreho mozes ziadat o odklad. Takze je jedno, ci ich v MS testuju alebo nie. Aj tak sa musis objednat do centra ( alebo oni pridu do MS)

janickacrazy
27. jan 2025

Môžeš si ho dať otestovať aj sama, objednas sa do CPPP a vybavené.

januska12323
27. jan 2025

Testovanie nie je povinné.

jesenzima
27. jan 2025

Nie je to povinné. Dcéra na testovaní nebola, pretože bola chorá, a nikto to neriešil. Je to informatívne pre rodičov ...

pribinak
27. jan 2025

Ak potrebuješ odtestovat dieťa tak v CPPaP si das termin a prídeš aj s dieťaťom. Je to zdarma

michaela412
27. jan 2025

Ja som minule dávala súhlas, že chcem dať dcérku otestovať v škôlke a už tento týždeň ich prídu testovať

autor
27. jan 2025

Aha, uz som v obraze. Dakujem velmi pekne vsetkym za ich prispevky a vysvetlenie. Pekny den

dididudu
27. jan 2025

Viem, že u syna to bolo tak, že vyberali učiteľky ktoré deti sa dajú testovať. Mne bolo rovno povedané od učiteliek, že môj syn je zrelý podľa nich a keby ho dajú testovať tak len z dôvodu toho že je júlový, by mu dali odklad. Takže jeho netestovali a išiel normálne do školy. Už je tretiak a všetko je ok. Dcérka bude mať 4 tiež v júli, tak uvidíme ako to bude u nej v predškolskej triede.

autor
27. jan 2025

Ja mam syna junoveho a je sikovny co sa tyka vedomosti, motoriky, kreslenia. Akurat sa obavam, ci je aj emocne zrely. V novom prostredi je velmi hanblivy, bojazlivy. Je to podla mna povaha (ja som bola rovnaka) takze neviem, ci by odklad pomohol...v skolke byt uz nechce, je nastaveny, ze pojde do skoly. Len neviem ako popracovat na jeho sebavedomi a odvahe

janickacrazy
27. jan 2025

Určite ho daj otestovať, oni ti povedia, ako je na tom. Tam sa berie do úvahy všetko, aj ako sa dieťa správa, nielen vedomosti.

dididudu
27. jan 2025

#anonym mne povedali učiteľky že odklad by mu len uškodil. Lebo tie deti by ho ťahali dole. Môj bol zase taký že on sa nebál. Dcéra je dosť nakvacena na mne, nikde bezomna nechce ísť, tak uvidíme ako to bude s ňou.

dididudu
27. jan 2025

Ja by som ho dala. Na kolektív si zvykne, veď možno aj nejakí spolužiaci pôjdu zo škôlky s ním do triedy. U nás to bolo tiež tak.

nyphadora
27. jan 2025

Tak dieta si mozes dať otestovať aj sama, u nas v skolke to nerobia. Mysliš ze o rok nebude bojazlivy a hanblivy ?

adka3321
27. jan 2025

U nas v skolke je toto testovanie teraz v stredu a museli sme davat suhlas. Ked by som suhlas nedala, tak ju testovat nebudu.

kacena4
27. jan 2025

z odbornej strány: je orientačná diagnostika - to vie spraviť aj psycholog a školský speciálny pedagog, ale robia ju aj zamestnanci cpp pre všetky deti v ms, izistia sa kde su oslabenia a co treba dotrenovat. potom ak je problem moze sa ist na komplexne odborne vysetrenie do cpp, kde sa robi individuálne, nie skupinovo ako prvé, kde sa uz posudi ci je to na odklad alebo nie

kiki68
27. jan 2025

Vsetkych a robi sa to bezne a tiez vzdy nejaka cast skupiny. Neni to nic drasticke, tie deti su zvyknute na tie ulohy, ktore ich cakaju.

kacena2022
27. jan 2025

U nás dali oznam že bude testovanie predškolákov,kto chce môže sa prihlásiť,není to povinné.Ja som môjho syna prihlásila a učiteľka mi hovorila že to je len také foremne testovanie,že cudzí ľudia aj tak nevedia či dieťa je alebo nie je pripravené do školy za tú pol hodinu sa to ani nezisti.Ze skôr to vedia posúdiť učiteľky čo trávia s deťmi 8 hodín denne.

janickacrazy
27. jan 2025

@kacena2022 no niekedy to ani učiteľky nevedia, mňa napríklad obe učiteľky môjho najmladšieho syna presviedčali, že potrebuje nutne odklad a školu nezvládne. Pri testovaní mi psychologička povedala, že testy urobil s odretými ušami, ale je v pásme, kde ona odporúča školu. Že nech sa rozhodneme, ako chceme. Dala som syna do školy a neľutujem. Má samé 1 a s učením problémy nemá. Už je tretiak.

nikaeli
27. jan 2025

Čo znamená 'sikovny co sa tyka vedomosti, motoriky, kreslenia'? Píšeš, že je emočne nezrelý - je pred vami ešte 7 mesiacov. Môj syn bol (je) taký istý. Veľmi citlivý, nežný, empatický, nevie riešiť konflikty, s každým chce byť kamarát a dohodnúť sa, keď ho niekto udrie, nebráni sa a odíde s plačom 🤷🏻‍♀️ na druhej strane už takto pred rokom ako predškolák sčítal, odčítal, zaujímala ho násobilka a desatinné čísla, plynule čítal. Neviem si predstaviť, aby som ho nechala ďalší rok v škôlke. Je prvák, učíme sa zvládať emócie a vedieť sa za seba postaviť, brániť sa, keď treba. Rok naviac v škôlke by mu v tomto vôbec nepomohol - jednoducho je taká povaha, doslova dobrák od kosti. Takže zváž aj túto stránku (vedomostnú), aby sa potom ako jeden z najstarších v triede nenudil a nevyrušoval..

Strana
z2