icon

Trojročné dieťa odmieta čo i len počuť o škôlke

zaba22
26. jan 2023

Ahojte.
Máme dcérku, ktorá je októbrová a už mala 3roky. Zatiaľ je so mnou doma, ale od septembra by som už chcela, aby nastúpila do škôlky.
Problém je,že škôlku absolútne rázne odmieta. Snažím sa ju pripravovať, stále.jej rozprávam, ako sa tam bude hrať s hračkami, s kamoškami, že potom po ňu prídem a budeme spolu atď. No začne zúrivo kričať, že tam ísť nechce, niekedy sa az pocika (to je jej prejav frustrácie všeobecné). Keď ideme okolo škôlky, hodi sa mi okolo krku a začne silné kričať, nie, nie, nie, nejdem tam.
Má staršiu sestričku, s ňou sa pekne hra, aj keď k nám prídu deti, tak sa s nimi rada zahrá, ale len chvíľu, potom sedí celý čas na mne a trucuje. Skúšali sme rôzne kurzy, ale nechce chodiť ani tam, jeden kurz mi presedela na kolenách, druhý sme odstali za sklom,lebo nechcela dnu ani vstúpiť.
V obchode či na ulici väčšinou nemá problem, smelo sa s ľuďmi rozpráva. No ona je proste najradšej doma vo svojom prostredí. Zostane so starkovcami, aj s tatinom, s týmto problém nemá. Ak ideme do detského centra, stále má musi mať na očiach, nechce sa odo mňa vzdialiť, na ihrisku sa s cudzími deťmi hrať nebude, boci od nich, zahra sa s nimi len vtedy, keď vidí, že sa s nimi hra aj jej sestra.
Vôbec však neviem, čo urobiť. Jej sestra nastúpila do škôlky úplne bez plaču, tešila sa. Všetci na mňa tlačia, že mala musí ísť do škôlky, že keď to zvládli iné deti, zvládne aj ona, že ju len musím nechať vyrevat. No keď vidím ako reaguje už len pri pohľade na škôlku, je mi až fyzicky zle z predstavy, čo bude od septembra. Zaujímali by má vaše skúsenosti, ako ste postupovali v takýchto pripadoch, čo vám pomohlo, či to prešlo časom samé, prip.ci naozaj bola adaptácia u takychto detičiek v škôlke taká zla.
Prosím,nepíšte tie,ktoré máte bezproblémové deti, ani tie, ktoré ste zástancom nechať dieťa vyrevat, lebo ho to zoceli. To mi nepomôže, keď si nájdem robotu a po mesiaci budem musieť dať výpoveď,lebo mi dieťa zo školky vylúčia. Dakujem

lacibo
26. jan 2023

@zuzahajdulka je to.individualne..moje vsetky tri mi v prvy den zamavali a isli do triedy..v zivote neplakali v skolke, so skolou to iste, velmi skoro.boli samostatne, socialne, zrele..v kolektive sa ucia vela veci..aj v kontakte s dospelymi..ale su aj ine, plache deti, ktore odlucenim od rodica fakt trpia..ale potom vidim aj deti, co len rodicov jednoducho.cvicia od malicka, co povedia, to rodic urobi, bez dovodu to robia, len aby si upevnili poziciu nadvlady v rodine..skratka povie, ze nejdem do skolky a rodic to okamzite splni bez toho, aby situaciu analyzoval..potom neskor ze nejde do skoly..a podobne..idealne je, ked dieta vsade kde je, je sebaiste a iste tym, ze ma milujucu rodinu..samostatnost a ine volove vlastnosti sa u dietata buduju uz davno pred nastupom do skolky..potom je pripravene na rozne situacie v zivote

lacibo
26. jan 2023

@zaba22 nehovor jej uz o skolke, staci kratko pred nastupom..aj to len tak strucne..jednoducho..bez vysvetlovania..aby to brala ako fakt..a potom ju naozaj dat..a co je hlavna zasada: nikdy nebude dieta sebaiste v skolke a stotoznene s touto zmenou, ak s tym nebude stotoznena sama matka a nebude si tym 100% ista, ze je pre jej dieta absolutne dobra volba chodit do skolky..lebo problem dietata v skolke takmer vzdy bud zacne, alebo podporuje a upevnuje spravanie matky..vidim to okolo seba a krutim hlavou..ublizuje to v prvom rade dietatu, ale to si ta mama neuvedomuje..zial

danushiiik
26. jan 2023

poviem ti nas pribeh 🙂 dcerka mala v marci 2022 3 roky, do skolky nastupila ako 3 a pol ročná v septembri. A videla som veeelky rozdiel v psychike za ten polrok. Teda ze keby nahodou musela nastupit ako cerstvo 3rocna, neviem neviem.. pritom je zvyknuta byt bezomna, pracujem od jej 4 mesiacov,stale bola s jednou alebo druhou babkou, je teda celkom "samostatna", bola už plne odplienkovana, navonok ziaden problem. Skolku som jej zacala spominat az pred letom, nejak prelom jun/jul. Vyzdvihovali sme vsetky pozitiva, ako sa tam bude hrat, ako si najde kamosky, ako sa krasne vyoblieka a očeše (je taka mala paradnica). Skolku mame priamo v dedine, od malicka chodime mimo hodin skolky /cez vikendy na ich ihrisko, takze to tam uz poznala. Stale sme sa jej snazili hovorit, ze uz je velka, ze uz ako velke dievcatko bude chodit ako ostatne deti do skolky. Zacala sa tesit. Potom v septembri prisla realita....kazdy rano plac a niekedy nam hovorili ucitelky ze plac bol aj cely den a celkom vytrvaly zial...konstatovali to ako velmi tazku adaptaciu. Teraz chodi uz pol roka a az posledny mesiac prestala rano plakat, takze tak. Akoze tie najhorsie place presli cca november/ december, ale este donedavna chodila rano ufnukana. Potom v skolke cez den uz v pohode. Preto si myslím, že teraz nejaku dobu nespominat skolku, casu je este dost, skus ked tak neskor. Ono ten detsky mozog a myslenie sa tak rychlo vyvija a meni z mesiaca na mesiac, ze to co riesis teraz nemusi byt pri nastupe do skolky uz ziadny problem. Vseobecnu radu nemam, kedze u nas to neprebehlo idealne, ale ako nam aj ucitelky hovorili, treba len vydrzat a obrnit sa trpezlivostou. Niektore deti sa adaptuju za par tyzdnov, ine za par mesiacov. Kazdopadne nikdy nam zo skolky nevolali ze pridte si pre to urevane dieta :D oni su na to uz tak trochu zvyknuti...

lacibo
26. jan 2023

@zaba22 a este doplnim..keby mi dieta malo.v skolke cely den revat a trpiet..nedala by som.ho..ale treba naozaj rozlisovat naozaj uzkostne a plache dieta ktore naozaj trpi a potom take, ktore ro robi zo zvyku pri luceni a nevie to potkm odburat..a hned za dverami je uplne ine dieta..ked mama odide..

sandria
26. jan 2023

Ona si to nevie predstaviť, zbytočne jej o tom hovoríte a akože ju pripravujete. Ona vie len to, ze skolka znamená ostať niekde sama bez mamy. Skúste adaptacny proces, chodit sa hrať na hodinu do školky spolu. Ale ja by som rok dopredu nedeptala dieťa so škôlkou.

kallanchoe
26. jan 2023

Môj prvý syn mal v máji tri...v septembri nastupoval do škôlky....prvý deň ok....od druhého dňa.....každé jedno ráno rev krik....celý prvý rok....každé ráno ho museli vytrhnúť doslova z rúk...alebo sa vzoprel v zárubní...učiteľky hovorili že taký bordel robí len ráno....po 4 minútach sa normálne hrá,robí všetky aktivity....celý prvý rok sme museli brat papuče domov,lebo on sa tam ráno nevráti ...
Normálne chodil,normálne tam fungoval....ale naozaj celý prvý rok kričal,reval,nenechaaavaj má tu prosím nie ...každé ráno bojoval o život....ale chodil,žiadny problém s ním škôlke nemali,do všetkého sa zapájal....Len tie rána boli hrozné....ja som to nedávala.... nenesiesla som ho ani raz,ale chlap lebo keby som to videla,tak ho tam veru nenechám....ale chodil taký spokojný,vysmiaty, vyhratý....ale že zajtra tam už teda nepôjde🤦....čiže tak...bola som na materskej s mladším,nemusel...ale kolektív mu trebalo,nevedela som sa mu už popri bábätku toľko venovať,ako by som chcela....a druhá vec to ,, budovanie" imunity mu tiež trebalo....nebudem klamať prvý rok bol hrozný ...celkovo nemal rád škôlku...ale zvykol si....teraz má spolužiačku,práčku ktorá nebola vôbec v škôlke....a ta ma teda veľké problémy v kolektíve takto naraz,nemá ani návyky,nerozumie že teraz či chce či nechce ideme von,teraz píšeme,teraz to....a to sú málotriedky kde je Max 16 deti, čiže podľa mňa je škôlka dôležitá,lebo na ZŠ ju to dobehne tak či tak...

xmamalea
26. jan 2023

@zaba22 ahoj, tak z pohľadu mňa, ako uč. v malej triede Ti poradím, že príliš vysvetľovať je zbytočné, vytvoriť zvyk, motivovať tým, čo má rada, dodržiavať sľúbené (pojdes na obed, tak prides pre nu na obed napr.). Sú deti, ktoré adaptaciu nezvladli a nastúpili az do PPV.
Ja som chodila do MŠ len do predškolskej na 4 hodiny, nenavidela som škôlku a to mama učila a vidíš, teraz som tam skončila az do dôchodku 🤦🏽‍♀️🤣😅🤞
Takže netlacila by som na pílu, týždeň, dva by som vodila dieťa na pol dňa, ak by zvládla, tak po case na celý den, ak nie, tak este rok doma 🙂 držím palce 💗🍀

lienka2407
26. jan 2023

@zaba22 moja ma 6 rokov a skolku nemusi odkedy zacala chodit ked mala necele 3 roky,odpocitavam dni do skoly 😂

sandyka90
26. jan 2023

@zaba22
Nerozprávat sa o tom...
Postupne si kúpiť knihy o škôlke a čítať spolu... keď ju to zaujme, začne o tom rozprávať....
Ak nemusíš do roboty, nechaj si ju doma....
A skús dottera brave, ja na moju aplikujem..... tiež ťažká adaptácia lenže ja musim od marca do roboty...😮‍💨🥺
https://www.zdravko-eshop.sk/doTERRA-Brave-Cour...

lyci
26. jan 2023

@zaba22 neviem ako ine trojrocne deti, ale moj zvlada pochopit, preco musi ist do skolky, co tam bude cca robit a hlavne si byt isty, ze pre neho poobede pridem. urcite by som ho tam nedala bez vysvetlovania postupneho

olivnik
26. jan 2023

Počúvaj každé slovo od @anjelicek26 lebo ma fakt absolútnu pravdu. A to ti píšem ako učiteľka ms.. Nemôžeš dieťaťu rozprávať o niečom tak mimo jej malej detskej mysle a čakať, že ju na to akože pripravis.

scorpionflower1
26. jan 2023

@zaba22 vôbec sa nestresuj dopredu, ja som sa tiež stresovala a bolo to úplne inak ako som čakala. Moja dcéra, keď mala 3 r. 3 mesiace sa dozvedela, že pôjde do škôlky a bude tam bezo mňa. Po tomto oznámení nechcela ísť so mnou ani do herne, lebo sa bála, že ju tam nechám. Pred herňou sa švacla o zem, že nejde. O škôlke ani počuť. Tak som ju nechala a nerozprávali sme sa o tom. Po zhruba mesiaci prišla za mnou s knižkou o škôlke a tú sme 300-krát čítali dokola, hrali sme sa na škôlku, stále sa ma na to pýtala, boli sme sa v škôlke pozrieť a do septembra (nastupovala ako 3 r. 9 mes.) to tak spracovala, že keď nastúpila, tak ani nezamrnčala, suverénne tam nakráčala a poslala ma preč. Za týždeň sa tam vypýtala spať. Teraz nechodí dlhší čas kvôli chorobe, ale vo feb. pôjde zase a teší sa. Vôbec na ňu netlač, nestrachuj sa, keď sa opýta, odpovedz jej, ale nechaj ju samú nech nadhodí túto tému. A, hlavne, vyber dobrú škôlku, ak máš možnosť.

taminka1986
26. jan 2023

@zaba22 naco ju uz teraz stresujes tym co bude o 3/4roka?

scorpionflower1
26. jan 2023

@anjelicek26 Súhlasím v tom, že netreba pri prvom zamrnčaní zutekať. Ale "nepodporuj ju v tých revoch" to je ako čo? Má jej povedať, že "nemáš prečo plakať"? Ale oná má prečo plakať - ide do čohosi neznámeho a opúšťa ju mama, ktorá bola pri nej doteraz vždy. Tak to je najčastejšia chyba rodičov v komunikácii s dieťaťom. Dieťaťu vždy treba emóciu potvrdiť, veď sa pozri len sem do poradne detského psychológa. Treba povedať v prvom rade, že ju chápe, že sa bojí a že jej emócia nie je čosi nenormálne, ale že strach prekoná a zvládne. Lebo deti prosto plačú, keď sa boja (a často aj dospelí) a to, že ju má vytiahnuť medzi paneláky a povedať, že má revať v ďalšej budove? To ozaj? Ju treba vytrestať za to, že si dovolila ani nie 4-ročná plakať? Takto ju akurát tak naučí potláčať plač. Netreba jej povoliť, treba trvať na svojom, ale s citom. Keby sa jej tam trieska o zem, tak by som sa ju v prvom rade snažila ukludniť nie ešte viac dostať do švungu. Treba jej opakovať, že ju tam neodkladá, ale musí ísť do práce, aby mali peniaze.

scorpionflower1
26. jan 2023

@bluka2 mala si šťastie, že máš také dieťa a dobrú škôlku. Pripravovať dieťa na škôlku sa má povie ti to každý detský psychológ aj pedagóg.

leeenka26
26. jan 2023

@zaba22 jedno je iste. Mas citlive a vnimave dieta. Postupne dozrie. Zo skolky ma strach, lebo nevie do coho ide. Ma 3 roky. Taketo a podobne reakcie mava vela deti. Kludne sa ale moze stat, ze o pol roka bude situacia ina. Uplne chapem tvoje pocity. Mavam ich aj ja. A to je hlavne strach z neznameho. To iste zaziva aj tvoja dcera. A ty si tu na to, aby sa o teba mohla opriet, aby si jej ty ukazala, ako s tym bojovat, ako sa premoct a ako vstupit do neznama, vyjst zo svojej komfortnej zony a zistit na vlastnej kozi, ze to vobec nie je take zle ako sa zda. Zelam vela stastia.

slovakboy
26. jan 2023

@zaba22 v jej hlavičke je z nejakeho dôvodu slovo škôlka niečo hrozné. Určite ju nenúť tam chodiť a žiadne že vyrevať ju nechať. Deti do troch rokov minimálne majú byt s mamkou. To je minimum. Potom môžete uvažovať o škôlke medzi 3-4,5 rokom. Neskôr už naopak treba ísť do skolky ale to už by nemal byt taký problém. To už aj nejaký ten smútok zvládne a nenechá to na nej stopy. Teraz jej to môže ublížiť.

zaba22
autor
26. jan 2023

@gabika0825 ja tomuto asi nerozumiem. Pripravovať dieťa na to, že pôjde do škôlky je blbost, ale zrazu ho začať odstrkovat je v poriadku? A čo má presne pochopiť tým,že ju budem od seba odháňať?
Škôlka pre ňu nie je niečo abstraktné, nakoľko jej tam už chodila sestra, chodila tam so mnou, bola sa tam hrať na ihrisku, videla fungovanie..
Neurobila som blbosť,že som ju nedala skôr. Má intolerancie a oslabenú imunitu, je na imunologickej liecbe, zatiaľ má od imunologa odporúčaný odklad vstupu do kolektívu... Asi tolko

gabika0825
26. jan 2023

@zaba22 prosím tá pekne. Kto hovorí o odstrkovani? Ja som iba napisala, že treba trošku učiť dieťatko, ze nebude večne mamicka 24 hodín cely život pri ňom, ze má aj povinnosť- ako dospelý, chodiť do škôlky, neskôr do školy atd. To teraz ako keď bude musieť ísť do školy a bude robiť humbuk ze tam nechce ísť tak ju necháš doma aj vtedy? Čím to budeš oddialovať, tým pre to dieťa horšie. Hlavne ak je takto silno moc naviazané na teba. Nič zle som nenapisala, pýtaš sa na radu a potom takáto odpoveď z tvojej strany 🤔🤔

gabika0825
26. jan 2023

@zaba22 A čo sa týka skutočnosti, že prečo si ju nedala skôr, to sme my tu na koňovi nemali odkial vedieť že má zdravotne problémy 🤷🏼‍♀️ to tu nikde v príspevku nepíšeš. A ak má takéto zdravotne problémy, ako vieš ze v septembri bude už Ok a imunológ povolí tu škôlku? Nechápem potom zmysel tejto témy, veď september je skoro o rok a nemáš ani istotu či tam reálne aj bude môcť ísť…prehrotená téma

zaba22
autor
26. jan 2023

@gabika0825 keby som mala vypisovať všetky okolností, ten príspevok by bol taký dlhý,že by ho nikto ani len nedocital. A prečo to riešim teraz? Pretože nám prave posudkový lekár zamietol predĺžený rodicak a musím riešiť, čo idem teraz robiť. Je to celkovo zložitejšie a nechce sa mi o Tom hovoriť.
Keby sa každý držal toho, na čo som sa pýtala a zbytočne by neodbocoval od témy, nesúdil, neodsudzoval, bolo by toto absolútne irelevantné...

kittykat22
27. jan 2023

@zaba22 zbytocne sa stresujes. Dieta bude v skolke kde ma sestru. Uvidi ju tam, bude vidiet, ze nie je sama. Kolko deticiek nechce do skolky a nakoniec ich domov tahas pomaly s placom, ze sa este nedohrali. V lete uz skacu kedy sa tam vratia. A aj keby sa stalo, ze bude plakat - netrap sa. Poriesis ked to bude aktualne a zariadis sa podla situacie. Co ti pomoze sa teraz trapit? Pokial je dcerka komunikativna, odvazna a dokaze fungovat aj sama tak v skolke by nemal byt problem. Taketo deticky zvladaju skolku velmi dobre. Mozes slubit kadze rano hracku, cokoladku, hru, neviem co vsetko aby si ju naladila na vlnu zaujmu 🙂 Mozes ju rano niecim podplatit a poobede znova. Pokial mas pocit, ze to bude fungovat. Hned ako sa skamarati s pani ucitelkami a detickami, tak nebude potrebovat ziadnu motivaciu. Bude sa tesit, ze tam pojde.

lenkaaa25
27. jan 2023

@zaba22 skúste knižku Miško a Brumko idú do škôlky, alebo nejako tak sa volá...

zuzkat1
27. jan 2023

@zaba22 moja mladsia plakala v skolke cele 3roky rano..to si pocut nechcela ja viem..ale proste nie kazdy to musi milovat . keď sa upokojila tak vraj iz bola ok..mala aj kamosku aj sa hrala aj spala..starsia ta tam zas nemohla spávať lebo mala nocne mory z toho...
a rada?no skus s nou tade chodit na prechadzky..idealne ked su vonku aby videla ako sa deti dobre bavia

mooonika1975
27. jan 2023

@tatianamaria súhlasím, obidve moje deti išli v 5 rokoch do ms na tri hodiny, som tiež učiteľka, plakali, nechceli tam byt, tri hodinky vydržali, len na zácvik pred školou. Tiež boli mamičkine ciciky . No a?

nice122
27. jan 2023

@zaba22 my sme mali presne tento problem. Zistili sme ze dcera ma vysoke IQ a preto odmietala tam chodit ako to ona nazvala medzi male deti 😂 - rovnako stare ako ona- teraz chodi do skoly ale do triedy pre nadane deti, inak by sa v skole nudila a tiez by ju to tam asi nevavilo.

antonka
27. jan 2023

Ahoj, komentáre som nečítala, ale môj starší bol rovnaký. Každý deň v škôlke plač, pretrvalo to až do prvej triedy, kedy do pol roka rovnako-plac. Ale on plakal tak ticho, trpitelsky... Učiteľky mi hovorilo že sa aj pohrá ale väčšinou len ' sedí a čaká na mamu' ... Vyrástol z toho, ale nerobil mi cirkusy pred škôlkou teda :/ boli aj také deti, ja som chodila do roboty a no inak to nešlo... Potom sme zistili že je to na trt učiteľkou ktorá po nich vrieskala a ťahala ich vkuse za ruky a nohy... Keď mal v predškolskej iné učiteľky bol síce smutný lebo chcel byť so mnou ale nebol už žiadny plač a oveľa lepšie to zvládal.
Mladší syn má teraz tie lepšie učiteľky a do škôlky chodí bez problémov hoci to je môj malinký cecok ktorý bezomna nejde takmer ani na wc, má 4 roky už a s cudzími deťmi sa vôbec nebaví, len keď ho starší brat zatiahne do hry...
Keby mal tie učiteľky ktoré pred tým jeho brat, dopadne to určite rovnako.
Držím palce

zuzkat1
27. jan 2023

@antonka nemozes vediet..moje decka mali parfektne ucitelky naozaj top a revali furt..mensiu mi doslova trhali z narucia..mladsi mozno len radsej chodi do skolky..ina povaha a starsi uz v predskolskej rezignoval,pochopil ze tam aj tak bude

reuska1
27. jan 2023

Nezvyknem sa zapajat do diskusii a radit. Ale moj nazor je taky, aby si jej tu skolku prestala spominat. Ona nevie, ze september je este daleko. Keď idete okolo skolky, tak si mysli ze uz ju tam ides dat. Keď jej o tom rozpravas, ona nevie ze az pomaly o rok tam pojde, mysli si ze uz-uz tam pojde. Zbytocne je cely rok v strese - a vo velkom, keďže sa aj pocika. Nechaj to tak, deti sa menia zo dna na den.

lucopeda
27. jan 2023

@zaba22 mne pride ze sama mas strach a dieta ti to len zrkadli. Urcite by som to nehrotila ved do septembra je daleko, dieta medzitym dospeje a mozno sa sama byde pytat, ak nie tak potom motivovat,