icon

Trojročné dieťa odmieta čo i len počuť o škôlke

zaba22
26. jan 2023

Ahojte.
Máme dcérku, ktorá je októbrová a už mala 3roky. Zatiaľ je so mnou doma, ale od septembra by som už chcela, aby nastúpila do škôlky.
Problém je,že škôlku absolútne rázne odmieta. Snažím sa ju pripravovať, stále.jej rozprávam, ako sa tam bude hrať s hračkami, s kamoškami, že potom po ňu prídem a budeme spolu atď. No začne zúrivo kričať, že tam ísť nechce, niekedy sa az pocika (to je jej prejav frustrácie všeobecné). Keď ideme okolo škôlky, hodi sa mi okolo krku a začne silné kričať, nie, nie, nie, nejdem tam.
Má staršiu sestričku, s ňou sa pekne hra, aj keď k nám prídu deti, tak sa s nimi rada zahrá, ale len chvíľu, potom sedí celý čas na mne a trucuje. Skúšali sme rôzne kurzy, ale nechce chodiť ani tam, jeden kurz mi presedela na kolenách, druhý sme odstali za sklom,lebo nechcela dnu ani vstúpiť.
V obchode či na ulici väčšinou nemá problem, smelo sa s ľuďmi rozpráva. No ona je proste najradšej doma vo svojom prostredí. Zostane so starkovcami, aj s tatinom, s týmto problém nemá. Ak ideme do detského centra, stále má musi mať na očiach, nechce sa odo mňa vzdialiť, na ihrisku sa s cudzími deťmi hrať nebude, boci od nich, zahra sa s nimi len vtedy, keď vidí, že sa s nimi hra aj jej sestra.
Vôbec však neviem, čo urobiť. Jej sestra nastúpila do škôlky úplne bez plaču, tešila sa. Všetci na mňa tlačia, že mala musí ísť do škôlky, že keď to zvládli iné deti, zvládne aj ona, že ju len musím nechať vyrevat. No keď vidím ako reaguje už len pri pohľade na škôlku, je mi až fyzicky zle z predstavy, čo bude od septembra. Zaujímali by má vaše skúsenosti, ako ste postupovali v takýchto pripadoch, čo vám pomohlo, či to prešlo časom samé, prip.ci naozaj bola adaptácia u takychto detičiek v škôlke taká zla.
Prosím,nepíšte tie,ktoré máte bezproblémové deti, ani tie, ktoré ste zástancom nechať dieťa vyrevat, lebo ho to zoceli. To mi nepomôže, keď si nájdem robotu a po mesiaci budem musieť dať výpoveď,lebo mi dieťa zo školky vylúčia. Dakujem

lolita555
27. jan 2023

Akože nehnevaj sa že sa pocika,keď ide o škôlke už neviem od kedy ?PREBOHA načo?moje decka naznasali škôlku zo začiatku ,mesiac trvalo pokiaľ netrvali,ja som škôlku spomínala pre prázdninami keď už išli po nich tak nejako som ich pripravovala ,a to dieťa si to aj tak neviem predstaviť až keď ti zažije .jediné čo týmto robíš budujes jej odpor

smolkatravel
27. jan 2023

Najlepsie by bolo zajst po odbornu radu k p.psychologičke. Každe dieťa je ine a potrebuje INY pristup. Sama viem ako matka troch deti, ze vsetky 3 boli odlisne a platili na nich ine veci aj co sa tyka skolky. Nie je vzdy vhodne podat dieta ucitelke a odist aj ked pre vacsinu deti to funguje, viem to z vlastnej skusenosti, sama ako ucitelka v materskej skolke. Niekedy je dobre prist s dietatom na prisposobivu dobu, (dajme tomu cely tyzden ale rodic je skor ako pozorovatel nez spolocnik) najprv len na par hodin, aby si dieta zacalo zvykat na triedu, prostredie avsak odborna rada by pomohla, resp.odporucanie, potom prediskutovat “plan” so skolkou a drzat sa planu. Navsteva psychologa rozhodne nemoze uskodit iba ak vam pomoct ako na to a ako zvladat svoje vlastne emocie a dcerine tiez. 😉 Drzim palce

nastasyk
27. jan 2023

@zaba22 toto iste moja dcéra, ja som išla do prace a ona 7 hodín v škôlke plakala, nič nejedla, nepila nerozprávala... Doma preplakala cele večery.... Tak som ju odtiaľ zobrala, našťastie mam rodičov, ktori sa o ňu postarali. Teraz išla do skoky ako 5 ročná a úplne bez problémov. Je smelsia, zapája sa, má tam kamarátky a ma to tam rada.... Aj mne všetci 2roky tvrdili, že potrebuje škôlku... Nie nepotrebovala, potrebuje ju až teraz. Do septembra je dlhá doba, ešte sa to naozaj môže zmeniť treba len čas.

lienka.7
27. jan 2023

@zaba22 mala bude asi tvoj pekny cecok. Pises ze tam na starsiu sestru, co takto zapojiť do toho ju? Nosite ju tam spolu? Vidi ze je tam spokojná? Idete po ňu?
Zvykla si ze ta ma celu iba pre seba a ty jej teraz povieš ze tam pôjde aj ona? Jasne ze sa vspiera. Nechce o teba prísť. Co sa tyka placu v skolke, je to individuálne od dietata k dieťaťu. Kamoska teraz davala do skolky dvojky - dcéra v pohode, syn uplny opak. Vobec sa neadaptoval. A prečo? Lebo je taky mamin cecacik- všetky sme jej to vonku vraveli...
Cize prestať ju s tým teraz otravovat, okolo skolky ist a nic , max.ze pozri iba deti tam sú. My takto chodíme okolo, mala chce preliezat plot a hrať sa s nimi. Mysli si ze je to ako v kútiku.
Inak otázka pre vsetky co tu tvrdia, ze ked odmieta dieta skolku, ze ho akoze nedať. To ked vam povie, ze ani do školy nepojde, tiez zrazite opätky a vyhoviete mu? Asi nie.

luckynat
27. jan 2023

@zaba22 moj syn tiez odmietal skolku, podobne ako tvoja. Poradila som sa so psychologickou a poradila mi, aby som hlavne skolku stale nespominala, aby som mu dopriala to, co chce- mat ma stale po ruke, stale byt na mne nalepeny, stale sa mojkat. Rok sme boli takto doma, po tom roku isiel do skolky s usmevom a nikdy neplakal.
Najvacsia blbost je nechat dieta vyrevat, to poradia fakt len tie najvacsie “odbornicky” 🤮

luckynat
27. jan 2023

@zaba22 a za dalsie to ze dieta ma 3 roky neznamena, ze je na skolku pripravene. Ak si to mozte dovolit ostan doma s nou. Moj bol pripraveny v 4 rokoch, niektore deti aj neskor.

mircalla
27. jan 2023

@zaba22 No mamickin cecok, my sme sa na skolku tesili. Ziadne pripravy ani hysteria. Vychova a zavislost na tebe. Nutit ju nema cenu, treba rok pockat minimalne

jantuska
27. jan 2023

Spolužiačka dala malého do škôlky, je jedináčik, totálny ,,cicek”, alebo skôr oni z neho takého urobili. V juli mal 3 roky a v septembri nastúpil do škôlky. No katastrofa. Nechcel tam byt. Taká klasika, plač, odmietanie všetkého. Keď som sa s jeho mamou bavila, vravela že im veľmi pomohla knižka ,,Miško a Brumko idú do škôlky”. Možno aj toto by bola cesta, takou hravou formou. Moja druha keď nastúpila do škôlky, prvý deň som ich stretla na prechádzke, no koniec, taký rev spustila, že sme ju museli proste vziať domov, lebo neskutočná histeria. Od vtedy mala take obdobia kedy chcela chodiť a nechcela chodiť. Koľko krát som po ňu musela utekať, pretože mi volali, že si s nou nevedeli dať rady, čo tak vrieska. Podľa mna je to len obdobie. Teraz tvoju možno ta škôlka nejak neoslovuje. Možno jej treba ešte dať viac času. My sme koľko krát stretli deti na prechádzke a moja sa automaticky pripojila k deťom a šla s nimi. Ono ju podľa mna netreba nejak extra nútiť a siliť to a stále dookola rozprávať o škôlke.

antonka
27. jan 2023

@zuzkat1 pravdepodobne je to dieťaťom, každé je iné, na každého vplýva niečo iné, doteraz mi starší syn hovorí že tu zuzku vôbec nemal rád, lebo strašné kričala a hovorila mu, že keď nezje obed (on je slabý jedák) tak poňho maminka nepríde. Čo asi tiež nie je ok, u nás bol taký blok vytvorený hlavne kvôli nim, nakoniec to aj skončilo zlomenou rukou a totalnou neinformovanostou o Tom, že sa nejaký úraz v škôlke stal (spadol o cca 13 a fungoval s plačom a zlomenou rukou do 15:30) učiteľky boli v Tom čase schované vo vnútri lebo bolo leto, im bolo teplo a deti bez dozoru na dvore.

rnns
27. jan 2023

@zaba22 zdravím. Každé dieťa je iné. Starší syn tiež škôlku rázne odmietol, vôbec ho vo veku 3 ani 4rokov nezaujímali hry s cudzími deťmi v cudzom prostredí. Mnoho detí na to v tak nízkom veku pripravené proste nie je. Vcelku som s ao túto tému zaujímala a aj z pohľadu psychológov, to riešiť nasilu nie je dobre. (môj muž ako dieťa dokonca zo škôlky utiekol, tak veľmi tam byt nechcel a hoc tam chodil a našiel si tam kmaartaov, nič to nezmenilo na tom, ze ma dodnes spomienku, ze mu tam dobre nebolo a bol by radšej vo svojom prirodzenom prostredí. Taktiež na kamarátov ma človek celý život. Pekný den

feb13
27. jan 2023

V 3 rokoch dieta ma narok na mamu a vsetky jeho protesty proti odluceniu su opravnene a normalne. Ak mas moznost, nechaj si ju doma, ak nie tak zacni pripravovat na skolku v auguste... uplne zbytocne to robis teraz, ona citi hrozbu a o to viac bude protestovat. Radsej ju ubezpec ze este dlhooo bude s tebou doma a nepojde do skolky (deti vnimaju cas inak ako my a do septembra je to este fakt dlho), nech sa ukludni. Ked sa bude citit v bezpeci, sa ten strach casom upravi.

simonezet
27. jan 2023

Ziadne pripravovanie na skolku podobnymi slkvami nepomoze. Dieta to ptoste mysi zazit na vlastnej kozi. Ja som mala podobny problem so starsim. Bol velmi asocialny,uz len 1 dieta na ihrisku mu robilo problem. V skolke sa drzal dveri a trhali mi ho z ruk aj po roku rano poplakaval a nechcel tam ist. Teraz je predskolak a je v pohode ale rad si u nas rano vybavi obedny odchod domov. Isiel do skolky o 3/4 roka neskor ako mal,bo som bola tehu s druhym a to mu velmi pomohlo,bol vyzretejsi a emocionalne to zvladal lepsie. Ak by siel v 3.rokoch to by mu ublizilo...
Mladsi zacal chodit teraz....treti tyzden rano place,ale po 5 sek.je vsetko v poriadku.
Ja by som tiez o tom nehovorila ale skorej kupula nejake knizky o skolke. Neboj sa zvykne si. Do septembra prejde este velkou zmenou osobnosti...bude plakat to hej...ale ked zisti ake je to fajn. Zacne tam chodit rada👍

simonezet
27. jan 2023

Inak ja som druhemu o tom,ze ide do skolky povedala po Vianociach,ze v januati nastupuje....ziadna priprava,chodili sme obcas pre starsieho tam to videl ale inak o skolke ani tuk....az tyzden pred tym...a nemyslum,ze keby mu o yom vravim pol roka dopredu place menej....

cwrlik
27. jan 2023

Mila @zaba22, skus sa najprv zamysliet, ako to mas ty. Si ty pripravena, ze tvoja dcerka by mala ist do skolky? Aj s celym tym pozadim (imuno, ...)? Si s tym uplne v pohode? Ze sa vratis do prace? Ze dievcata rastu, a uz s nimi nebudes doma? Mozno dcerka len reaguje na nieco, co citi v tebe... U nas to vzdy platilo, ked som bola ja v pohode, aj deti boli. A rovnako mi vzdy vedia svojou zlou naladou vratit moje vlastne rozpolozenie.
Moj nazor je, ak mas tu moznost, nehrotit to. Neuznavam metody vyrevania, a mavnutia rukou, ze "aj ine deti si museli zvyknut". My ludia mame v sebe vela malickych ublizeni a traum, a stale ich ich vytrvalo, nelaskavo (i ked casto nevedomo) sposobujeme aj nasim detom...

vreckovka2
27. jan 2023

@zaba22 pekne ti onalepkovali dieta, mamin cecok. Och. V spolocnosti sa zjavne nenosi, ze kazde dieta je ine. A ani nas skolsky system nie je usposobeny na deti, ktore sa "odklanaju od normy". Daj na svoju intuiciu a svoje moznosti. Do septembra je velmi daleko. Dieta moze nazor zmenit. Ja som rozhodne za pripravu dietata, ale ono casovy ramec nechape. Ma dojem pravdepodobne, ze to bude hned. Aj ked ty mu povies, ze to je este daleko. A nie je jedno ako ho pripravujes, co mu povies. Ak sa nemusi rozhodnut teraz, ci ides do prace, alebo nie. Nechala by som to zatial tak. Porad sa so psychologom. Nestreduj seba, stresujes tym aj dieta.

mima1988m
27. jan 2023

To, ze je cecok je hlupost. Moze byt este nevyzreta na osamostatnenie a preto upnuta na mamu. Je to normalne.
Dospely maju rozne povahy, potreby, naroky.. a deti proste maju ist podla tabulky? Co su stroje? Tiez maju rozne povahy a potreby.
Tym ze jej budes nutit sa to len zhorsi. Opytala si sa jej preco nechce a co citi? Ked bude citit, ze si na jej strane a chapes ju, moze byt len plus.
Isla by som mozno aj k psychologicke, ona moze videt presny problem a poradit ako ho odstranit.

lenka1208
27. jan 2023

Ja nechapem ze ty s 3rocnym deckom riesis co bude v septembri..pre nich absolutne neznamena nic ze kedy bude september, o tyzden, o mesiac, absolutne nechapu co znamena ze 'sem pojdes o 8 mesiaov'..ved to je neskutocne dlha doba, ona moze byt o 2 mesiace uplne ina, viac veci chapat..absolutne s nou neries skolku, mozno tak v juli-auguste by som zacala. A teda nebude prve ani posledne dieta co bude robir cirkus prve dni v skolke..skor je cudne ked dieta prvy den neplace 🙈😂 a vsetci si na tu skolku zvykli..

beata_k
27. jan 2023

Vy ste tu uz niektore fakt s tym pojmom "mamickin cecok" pripecene. 🤦🏼‍♀️ Hlavne, ze pol MK riesi tetaniu, ale od dietata ocakavate neviem kolko. Zabudol vol kedy telatom bol. Len tolko k vam.

elkakk
27. jan 2023

@zuzahajdulka ako môžte ako žena a matka niečo také napísať. Každý ma iné dieťa každý ma iný prístup.

marzuz89
27. jan 2023

@scorpionflower1 presne, takto isto som chcela na slova @anjelicek26 reagovat aj ja. Do bodky s nou suhlasim, ale prave tento odsek bola studena sprcha. Smiat sa dietatu za emocie, stengrovat ju, provokovat? Fu. Na to treba absolutne nepochopenie detskej psychiky, pocitov.

dudka1979
27. jan 2023

@zaba22 Ja robím všetko aby bola malinká, má 3 roky v, v pohode, stačí, že na krúžku sedím niekde v kúte a je šťastná, užíva si to a teší sa tam, niekde som jediná, niekde dvaja, deti sa striedajú, my chodíme pravidelne už rok, kde deťom sa nepáči viac nejdeme.Skúsim zase po rokoch, kde syn nechcel ísť po 4 rokoch chodí rád. Do škôlky malinkú nedám zatiaľ vôbec, ja som si ju nevysnívala preto, aby mi ju od 3 vychovávala cudia žena, v tom najútlejšom najzlatšom veku. Keď bude chcieť, pôjde. Syn chodil, keď mal 5r ale keby viem vrátiť čas, už ho nedám. Už to vidím inak, kým môžem, tak bude tam, kde sa cíti v bezpečí a v mojej blízkosti. A nezaujímajú ma ostatní, len som to odrazu celé pochopila, môj svet sa teraz točí okolo nich 🤗. Viem, práca veci, pri synovi som dostala ponuku robiť si ako chcem, aj z domu aj prísť kedy chcem, vyšlo mi to 5 rokov, takže dá všetko, keď sa človek nastaví..,

anamaria75
27. jan 2023

ak sa da, skus nejake dieta ktore chodi to tej skolky najst, a parkrat aby sa hrali spolu. potom mozes hovorit svojej, ved aj "sofinka" tam bude.. a nebude jej to take cudzie. do skolky na ihrisko sa neda ist pohrat ked tam deti nie su? (v dedinach byva brana otvorena do skolky, v mestach asi nie) aby si co najviac veci jej priblizila. jej je to strasne nezname vsetko. ja sa aj pri inych veciach snazim ju nejako zoznamovat s vecami, nie ju presviedcat ze nema mat strach, lebo ona ho jednoducho ma, a hovorit jej ze nemaj ho, to je ucit ju potlacit pocity. takze ano moze sa bat aj pred tebou, je to v pohode, je to len emocia a zatial rob kroky na zoznamenie,

zvieratko31
27. jan 2023

@zaba22 na 100% pomôžu homeopatiká na to určené. Keď tak mi napíš správu, pohladam v mobile v poznamkach, ktoré mám uložené, niekde to určite mám 🙂 vlastná skúsenosť mňa aj plno ďalších mamičiek

seitna
27. jan 2023

Ahoj, podľa Tvojho opisu máš vysoko-citlivé dieťa (HSCH), je o tom teraz už dostatok odbornej literatúry aj aj informácie na nete, skús si pozrieť, či by to na ňu sedelo. V knihe Vychova vysoce citlivich deti nájdeš rady aj k integrácii do škôlky. Držím palce.👍

dudka1979
27. jan 2023

@beata_k 👏🏻👏🏻👏🏻

zozo4
28. jan 2023

Ako tak čítam aj tak sa budeš musieť rozhodnúť sama.Na toto nieje žiadny manuál.Kazde dieťa iné,každé sa prispôsobuje inak-neprisposobuje.Treba sa asi riadiť vlastným inštinktom a sledovať si to svoje dieťa a ako a na čo reaguje.Tiez sa nestotožňujem s tým ,že šak si zvykne ak by malo z toho dieťa frustrácie,depresie a ešte neviem čo ,čo by sa s ním ťahalo do dlhej budúcnosti.Ja som tiež išla až v predškolskom povinnom a teda vôbec ako každý vraví že bude dieťa zakríknute,nesocializovane atď nebolo.Vsetko je to iba uhol pohľadu,to či matka musí ísť do práce a nieje proste iná možnosť,alebo je ešte doma a vie sa dieťaťu venovať.Ja mám 3,5 ročnú dcérku doma..od septembra som ju zahlásila..tiež tam nechce ísť..povedala,že ona chce byť so mnou doma a s malým bratcekom...tak to vyskúšame a keby bolo strašné neviem ako zle tak ju aj odhlasime.Ja toto riešiť vôbec nebudem že teraz musí,pretože som doma na materskej.Horsie to majú naozaj tie ,ktoré musia ísť do práce.Tak tým len želám aby sa drobci rýchlo adaptovali a hravo zvládli nástup.

dudka1979
Autor odpoveď zmazal
cariad
28. jan 2023

Prestaň o škôlke hovoriť do augusta. V auguste začni že bude v škôlke budú mať, raňajky, obed a po tom po ňu prídeš (výtvor jej ruštinu podľa toho ako to bude mať v škôlke, myslím zo ako jej to budeš hovorit’). Trojročné dieťa nemá poňatia o čase (dni,týždne,mesiace roky) a takto ju trápiť 10 a viac mesiacov, nerozumiem načo. Presne ako tu už niekto písal. Čas je abstraktný pojem. Väčšina detí si v škôlke zvykne. Tvoja bude mať skoro 4!!!! Roky keď začne takže času má dosť.

scorpionflower1
28. jan 2023

Ženy, ktoré tu vypisujú, že je to "mamin cecok" - podľa učebníc pedagogiky je v 3. rokoch adaptácia v škôlke MOŽNÁ, v 4. rokoch PRAVDEPODOBNÁ, v 5. rokoch ODPORÚČANÁ. To, že nástup do škôlky je oficiálne v 3 rokoch neznamená, že je každé dieťa na ňu pripravené. Dieťa začína socializovať niekedy medzi 3.- 4. rokom, niekedy aj neskôr. To, že vaše deti sa hrali s druhými deťmi už v 3. rokoch neznamená, že deti, ktoré sa nehrajú s inými deťmi v 3. rokoch sú "mamin cecok" jednoducho dozrievajú neskôr. Môj synovec bol od 18. mesiacov každý deň s iným človekom z rodiny do 3. rokov a keď nastúpil do škôlky, tak ho po troch mesiacoch rodičia zobrali, lebo tam stále plakal, plakal aj doma a vôbec nespával, tak sa tam bál. Nebol pripravený. O rok išiel do inej škôlky, s menej detmi, inými učiteľkami a adaptoval sa.
Inak, deti sa ešte ani v tých 3 rokoch nehrajú spolu, ale len vedľa seba, stačí sa pozornejšie pozerať na ich hru.