icon

Učenie veci v škôlke

janula2511
24. júl 2015

Ahojte mamicky.mam taku otazocku preamicky skolkara.mam syna 3,5rocneho.a uz rok chody do skolky.a to sa chcem vas spytat ze vase deti kedy sa zacali vediet obliekat vyzliekat,co sa tyka toalety velkej potreby si zadocek utriet.kedy zacali vase deti tieto veci robit same?dakujem za odpovede.

sardinka333
25. júl 2015

Ja by som chcela niektorých diskutujucich vidieť v ich pracovnom nasadení - zvyčajne ,,prehrnaju papiere,, a ťukaju do PC niekde v kancli, iste nezodpovedaju za ,,zdravie a život,, (väčšina) ..neviem kolkati maju pod sebou nejakých zamestnancov alebo su ,,tím lídri,, ale iste su najlepší veduci,vždy usmiaty, milí, ustretoví, ochotní, nepotrebuju spoluprácu zamestnanca lebo ved ho vedia vždy motivovať lebo su ,,dobrý,, a ked zamestnanec nespolupracuje tak nevadí...... U druhých sa aj smietka v oku vidí ale u seba nie, zlí su vždy tí druhí.

stanulienkat
25. júl 2015

@desszi prepac,teraz som reagovala na podobny prispevok. 3,5 rocne dieta si NEMUSI vediet utriet zadok? To,ze to tvoj robil v 5, to je skor rarita,takze neporovnavaj s nim ostatne deti.

slunce3
25. júl 2015

@janula2511 u nas v skolke to v prvaku fungovalo takto,
Ano nazenu vsetky decka na wc, ale to len pred jedenim aby neutekali od stolov tak isto pred spanim a po spani,ak treba niekomu mimo,normalne povie a ide,
Utierat s amoja vedela ale aj tak to robili ucitelky,nakolko to aj tak tym deckam dlho trva a ked ich je tolko no s panom bohom, samozrejme ked videla ze im to ide v pohode tak nechala nech sa utrie sama ale kontrolovala, ci dobre, oredsa nechcela a by mali ciarocky 😂
S obliekanim si starosti nerob rano a poobede de to robi rodic, pri spani suchcu vsetky deti, aj tie co doma su za sekundu, lebo treba sa blaznit,kecat a robit srandicky, deti si medzi sebou pomahaju, to u nas dospelých uz nenajdes len tak.
Takze nestresuj, staci ak je idplienkovany ostatne neries, aj tak budu od seba odkukavat...

peneloppe
25. júl 2015

@stanulienkat

Nesrandujem. A ako pises tvoju malu. Dievcata su mozno popredu. ja mam dvoch chlapcov. Moj maly si proaktivne sam chcel utierat zadok okolo 3 rokov alebo aj skor, a bola to jedna katastrofa.
Je to skoro a na tom trvam. Moje skusesnosti so skolkami su take ze tiez sa to nevyzadovalo od takych malych deti. Ty mozes byt rada ze mas sikovnu dceru ale podla nej nesud ostatne deti. 😉

desszi
25. júl 2015

@stanulienkat bez komentara 😀 a nie som pohodlny rodic, ale respektujuci

katarinamarkova
25. júl 2015

@peneloppe 🙂 aj dobry rodic ma vediet ako dieta motivovat 🙂
chlapci vs. dievcata.....uplne jedno ci je dieta chlapec ci dievca ( vzdy je to len a len o danom dietati a danom rodicovi ) ....ked uz mam napr. ja porovnavat chlapcov a dievcata - u nas vyhrava chalan, lebo tam nikdy nebol stres ci to rozotrie kade tade do nechcenych partii...tak si tu samostatnost aj najrychlejsie natrenoval.

🙂 prehanat? 🙂 s cim? s tym, ze povazujem za normalne, to ze tak ako 99.9% deti v skolke si vie samo utriet zadok a vacsinu veci si aj samo obliect, tak aj od svojich deti chcem, ked to uz dokazu, nech to robia same?
podla mna to nie je prehananie, ale uplne prirodzeny narok na dieta - ak nieco vies, ak nieco zvladnes, tak to mas robit sam.

peneloppe
25. júl 2015

@katarinamarkova

Ja sa s tebou ozaj nechcem hadat 🙂 ale ved to je vseobecne zname ze chlapci su pozadu za dievcatami, v mnohych veciach. V odplienkovani, v rozpravani, atd.

evittam
25. júl 2015

@peneloppe Prepac,ale väcsiu kravinu som davno necitala. Vôbec nejde o to ci je dieta chlapec alebo dievca. 😀 😀 😀

janickacrazy
25. júl 2015

@peneloppe Podľa mna je to pravda, že najma v samoobslužných činnostiach sú chlapci vačšinou pomalší ako dievčatá, už len pre jeden dovod, že dievčatá sa už od mala rady zvrtajú pred zrkadlom, obliekajú bábiky, atd. Chlapcov vačšinou také veci absolútne nezaujímajú. Samozrejme existujú výnimky. Moji obaja synovia napr. začali veľmi skoro rozprávať, už okolo roka celé vety a všetci sa čudovali, lebo ved chalani. Ale s tým obliekaním to chcelo veľa trpezlivosti s nimi a dlhšie im to trvalo ako dievčatám, čo máme v okolí.

siska53
25. júl 2015

@janula2511 obliekanie tak syn asi okolo 3r..? Ma sice len 5,ale uz si nepamatam.. Dcerka postupne zacala tak po 2,5r. A teraz chce vsetko sama si vyzliect a obliect..jedine,co jej ide zvavsa tazko,su ponozky,ma teraz 3r.a3m.
Ale utretie zadocka..ee,to robim.ja.im to nedovolim este...syn ma na 99%taku lepkavu stolicu,ze vzdyu kusok ostane a to je nechutne,prosto mu to chcem vycistit ja.
A co ja viem moja sestra sa naucila vo veku 4r.,mala motivaciu,moj otec by jej zadok neutrel a ona chxela byt obcas doma s nim,ked mal studijne volno. A to do jasli zacala chodit ako 2r...

Dcerku ale budem.zachvilu ucit,ta ma vsetko ok a chce byt taka viac samostatnejsia ako maly,ona si po sebe aj nocnik niekedy vyleje a si ho umyva.(ale to este doumyvam po nej a dohliadam.na umytie ruk.).

Tak je to u nas,vsetky komentare sa mi nechce citat.

pumpkincake
25. júl 2015

Ako ucitelka v ms nechapem celkom otazke asi ale ak si myslite, ze deti sa maju ucit hyg. navy k m v ms tak ste na omyle. Dieta ma uz so zakladnymi navykmi ako utieranie sa po toalete ale umyvanie prist uz naucene do skolky. Vacsinou sa prijimaju uz 3 rocne deti a tie su plneschopne ,aby toto davno vedeli.
Co sa tyka "kolektivnych vyprazdnovani" tak chodi sa vycikat pred napr. rannymi cviceniami alebo pred vychadzkou. Ak niekto potrebuje ist na potrebu inokedy vypyta sa a ide.

peneloppe
25. júl 2015

@evittam

No vidis a ja som to zase pocuvala z kazdej strany a citala v odbornych knihach a casopisoch. 🙂

peneloppe
25. júl 2015

@janickacrazy

Vynimky su vo vsetkom. Ja mam kamaratku ktorej dcera sa nedajboze odplienkovat a to vsetci nasi chlapci v nasej partii uz boli bez plienok a jej to islo tazko. Stava sa. Ale vseobecne su dievcata sikovnejsie v tychto veciach, aj v rozpravani. Tak mas sikovnych chalanov. Moj jeden dost pomaly sa rozrozpraval ale kedze je bilingualny tak to bolo aj tym ale druhy celkom skoro zacal rozpravat.

evittam
25. júl 2015

@peneloppe Ja nepotrebujem citat odborne casopisy,mne staci vychovavat a vidiet vyrastat vlastne deti. Ako aj deti pribuznych a znamych😉. Kedysi odbornici tiez tvrdili a verili tomu,ze Zem je stredom vesmiru😉.

peneloppe
25. júl 2015

@evittam

Ty asi nevidis ani rozdiel medzi muzmi a zenami, vsak? Aj ti su uplne rovnaki, vsak? 😀

evittam
25. júl 2015

@peneloppe Ako vidim vôbec si ma nepochopila. Nevadi,chod si dalej citat svoje odborne knihy a casopisy. Ty o "koze" a ja o "voze". 😉

peneloppe
25. júl 2015

@evittam

No asi sa nechapeme. Ale vsak to nevadi, vidim ze vacsina ma pochopila. 😉

evittam
25. júl 2015

@peneloppe Ja som teba tiez pochopila.

timea7
25. júl 2015

@janula2511 ja by som sa na tvojom mieste tým vôbec nestresovala, je to silne individuálne. Niektoré deti sa vedia komplet obliecť, vyzliecť vo veku necelých troch rokov, okrem zaviazania šnúrok na topánkach a možno zapnutia zipsu. Bez problémov jedia v troch rokoch príborom, je to ten typ detí - JA SÁM 😉 Na druhej strane sú deti, ktorým robí problém obliecť tepláky aj v štyroch rokoch, je to pre nich nepodstatná vec, majú iné záujmy. Treba to do určitej miery rešpektovať, deti nenútiť, ale motivovať a za každý pokrok chváliť. Nikdy neporovnávať s inými deťmi, ale porovnávať, o čo sú dnes šikovnejšie, ako boli nedávno. Použiť papier po veľkej potrebe väčšinou až pred piatym, šiestym rokom, sú samozrejme aj výnimky. Je výborné, keď rodičia nechajú deti robiť všetko samé hneď pri prvom pokuse, aj keď to trvá päť krát toľko, ako keby to urobili oveľa rýchlejšie. Ak im to nedovolia, deti často po čase stratia záujem. V škôlke sa to učia ľahšie, ako doma, posledný polrok pred nástupom do školy by už mali byť úplne samostatné v obliekaní, jedení, hygiene, v žiadnom prípade by to nemali rodičia robiť za nich. Ešte ráno by som to pochopila, všetci sa ponáhľajú, na dieťa nevplýva dobre to, že ho niekto súri, ale poobede a cez víkend by som na tom trvala.

libka1
25. júl 2015

@eeffka no upratovacku a ucitelku rozoznam zatial 😊u nas su o 16 ked konci skolka v triede niekedy aj 3 ucitelky a upratovacka umyva na chodbe dlazbu 😉

timea7
25. júl 2015

@libka1 zrejme ide o nejaký iný typ škôlky, alebo sú deti poobede od určitej hodiny, keď ich je menej, spájané do jednej triedy, bežne učiteľka pracuje päť aj pol hodiny denne priamo s deťmi , to zn. že ak je škôlka otvorená od 7,00 do 17,00 prekrývajú sa v čase pobytu vonku a obeda, nie sú tam spolu súčasne. Zrejme to bude tak, že o štvrtej, keď škôlka končí, tak má každá z nich tri, štyri deti, tak sú v jednej triede všetky spolu, ale to neznamená, že sú tak celý deň. A ešte sme zabudli na dni, keď niektoré učiteľky pre chorobu, školenie a pod. vypadnú a je v triede učiteľka sama po celý čas od 7,00 do 17,00.

janicaa
25. júl 2015

@libka1 Ono to zväčša zaleží od konkrétnej materskej školy - od počtu detí, tried a potrieb rodičov, t.j. od kedy do kedy potrebujú MŠ. Ráno napr. od 6.30 do 7.00, a poobede napr. 16.00 do 16.30 sú takzvané spájacie triedy, kde pracuje 1 učiteľka to znamená, že prichádza skôr, a poobede ostáva. / vy ste zrejme videli viaceré učiteľky pred 16.00 hod, ktoré doniesli deti zo svojich tried do spájacej triedy./ no a cez deň je to tak ako som napísala predtým. Ráno smena na napr. 7.00 , poobedňajšia na 10.30. čiže spolu sú naozaj len v čase pobytu vonku, obeda, a ešte prípravy na spánok, potom tá prvá učiteľka odchádza buď domov, alebo si robí prípravy v práci, ak sú tam na to vytvorené podmienky. Priama činnosť s deťmi je v materskej škole 5,5 hodín. Bez prestávky, a aj bez obedňajšej prestávky. 🙂

janicaa
25. júl 2015

@timea7 asi sme to písali súčasne 🙂 a asi si kolegynka 🙂

timea7
25. júl 2015

@janicaa áno, písali sme to súčasne a som učiteľka, ale už sa to tu pomaly bojím napísať 😎 , pred časom som bola zvozená, že na čo to tu opakujem, že to už všetky čítali...ja som to opakovala len preto, lebo si ma dve mamičky s niekým zmýlili a radili mi ako mamičke, ktorá má dieťa v škôlke. 😎

libka1
25. júl 2015

@janicaa nasa skolka je len do 16, spajaciu mame od 15.30

sardinka333
25. júl 2015

Je uplne prirodzené ze niektoré detičky su pomalšie, niektoré komotnejšie a potrebuju trpezlivosť a to vobec nevadí ak sa dieťa SNAŽÍ ...ale toto trošku ušlo niektorým prispievateľkám a tak citujem mamičku :

,, .uz maju take naroky (myslím učitelky) na tie deti ze nenormalne.tak naco tam su.ked nic nechcu robit,,

,, len je problem ze je lenivy a nechce sa mu,, čiže vobec to nie je dieťa, ktoré potrebuje ,,väčšiu trpezlivosť,, lebo je chudatko slabšie, ale dieťa, ktoré k tomu doma nie je vedené...

,,lenže su deti ktorym treba vecsia trpezlivost a nie denno denne sa mi stazovat,,

a toto necitujem, ale je to v prispevkoch - ,,učitelky sa maju viac venovať slabším deťom a nie tým šikovnejším,,
,,Holt, mamičky bdu rozkazovať čo máte pani učiteky robiť, komu sa venovať viac a komu menej ved načo tam ste ked sa vám to nechce robiť? ,,

timea7
25. júl 2015

@libka1 to na veci nič nemení, nie sú ta, dve učiteľky po celý čas a ak je jedna chorá, je tam druhá sama po celý deň, ak teda píšeme o štátnej škôlke na SK.

libka1
25. júl 2015

@timea7 nesledujem kedy to tak je, ale je to tak dost casto. Inac sa nevyznam aky rezim presne maju, na prechadzky viem ze sa kryju, ale inac netusim. Sme klasicka slovenska skolka, aspon neviem o tom ze by bola nejak ina, akurat vacsina rodicov odhlasovala ze staci ked bude skolka od 6.00 len do 16.00, tak mozno to suvisi s tym ze maju ucitelky inak hodiby trochu.

libka1
25. júl 2015

Mozno idu niekde ucitelky spolu na pivo tak sa cakaju 😀 aj to je jedna z realnych moznosti 😀 a ja si potom myslim ze ich je tam viac lebo su normalne v praci..

sardinka333
25. júl 2015

Ak su len do 16 potom aby učitelke ,,vyšiel uväzok,, tak ta hodina by jej mohla chybať a tak je možné ze istu dobu su tam dve - ale zrejme to nebude školka v hlavnom meste, prípadne v nejakom velkom meste...skor na dedine, v satelite...nejaka malotriedka, menej školkárov.
Nechce sa mi veriť, že by štátna školka vo velkom meste nie to hlavnom bola otvorena do 16:00....na dedine budiš...