icon

Učiteľka v MŠ povedala synovi, že je hlúpy

petka1982
21. sep 2021

Ahojte,učiteľka v MŠ povedala môjmu synovi,že je hlúpy,lebo sa hodil na zem počas hry.večer mi to s plačom povedal.je to aj podľa vás cez čiaru alebo to len ja vnímam tak.vdaka za názory.

eriksonka1234
22. sep 2021

@renab máte pravdu. Sama som učiteľka. Ale táto p. prof. ma na skole už 30 rokov problémy, jej arogantne správanie a aj úroveň posúdila aj sama inšpekcia. Výsledky sme mali možnosť vidieť. Deti zo stresu odpadavali pred jej hodinou. Mnohé poodchádzali. Sama som bola svedkom, ako komunikuje so študentami, až vtedy som pochopila, že syn si nevymysla.

maximilie
22. sep 2021

Preco tým detom hneď všetko veríte? Keby sme mali my veriť všetko, čo deti hovoria o vás, tak je u vás socialka každý druhy deň...lebo doma nejedia, nepiju a nespia...
Deti si v tom veku vymýšľajú veľmi často a účelovo. Väčšinou skúšajú všetko, čo im prinesie kúsok ,,slavy" (pozornosti)

annm81
22. sep 2021

@petka1982 Pokiaľ sa to neopakuje pravidelne, alebo nestupňuje, neriešila by som to. Po prvé je slovo hlúpy úplne normálnym bežným slovom, žiadny vulgarizmus. Po druhé, povedala to v kontexte jeho správania - na šesťročného je hodiť sa o zem skutočne trocha hlúpe, nie? Iné by bolo ak by ho učiteľka nazvala hlúpym, lebo sa nedokáže niečo naučiť - počítať, nakresliť auto, zapamätať si básničku, zaviazať šnúrky. Ale tu nijako nehodnotila jeho schopnosti, len a len správanie. Synovi treba vysvetliť, že aj ten najmúdrejší človek na svete sa niekedy môže správať hlúpo (pokojne mu daj príklad, kedy si sa ty sama správala hlúpo, ale ako si si to potom uvedomila, ospravedlnila sa, napravila...). A tiež mu vysvetli, že "hlúpy Kubo" je ustálené slovné spojenie, ktoré s jeho kamarátom nemá nič spoločné. Šesťročný je už dosť veľký, aby to plne pochopil.

danulicek
22. sep 2021

šesťročný je celkom veľký na to, aby sa hádzal o zem. mám dvoch synov, jeden má 8 a jeden takmer 6. a môžem ti povedať, že ak mi niečo hovoria, čo sa stalo v škôlke/škole, najmä mladší, väčšinou je na vine tá druhá strana, oni nevedia, ako je to možné, že sa to stalo, že to tak niekto povedal a ako sa do toho namočili oni... 😀 a mladší často vyberie z kontextu niečo, čo vyznie na prvý moment úplne strašne. my sa zvykneme o tom najprv rozprávať doma, pýtam sa rôzne otázky, nehnevám sa, nehovorím svoj názor na učiteľku, deti ani na syna, ale počúvam a spájam si informácie. keď mi povedia viac, tak často zistím, že to bolo celkom inak ako na začiatku. učiteľku síce použitie slova "hlúpy" k dieťaťu neospravedlňuje, ale isto by som z toho nerobila kovbojku, ale možno skôr dohovorila synovi, ktorý sa hádže o zem - ktovie prečo. ak by sa takéto sťažnosti opakovali, riešila by som to. nie sťažnosťou, ale rozhovorom.

michellemary
22. sep 2021

Presne, ako hovoria baby nadomnou, za hlúpeho Kuba môže spisovateľ Jozef Hollý, starý otec herca Josefa Abrháma, ktorý napísal predlohu k úspešnému filmu v hlavnej úlohe s Jozefom Kronerom, nemusí to mať nič spoločné s kamarátom tvojho syna. Šesťročnému by som pokojne aj aspoň kúsok toho filmu pustila (lebo myslím, že ho celý v tom veku ešte nevydrží), nech vie, ako to pani učiteľka myslela. 🙂

leskovael
22. sep 2021

@denkatn??? A ja niekde obhajujem učiteľku? Hovorím ze nieje normálne aby sa 6r dieťa hádzalo o zem z akéhokoľvek dôvodu a ked si už rodič ide pohovoriť s učiteľkou tak nech si pohovori aj s dieťaťom keď sa takto správa... Rieši sa slovo hlupy a nie debil a to je dosť rozdiel, najmä čo sa týka formulácie vo vete.. Samozrejme učiteľke by také slovo nemalo ani len vypadnúť pred deťmi, ale ty robíš závery ako už ma dieťa nejaky problém...taky istý záver môže byť aj to, že učiteľka povedala nech sa nehadze lebo hádzanie o zem je hlúpe a ďalších xy podobných viet. Nebola si tam ty, ja, ani rodič, len je z toho to, ze dieťa doma povedalo ako mu ucitelka povedala že je hlúpy. Tam je široká škála toho ako to mohlo byť a stále si stojím za tým že 6rocne dieťa sa nemá co hádzať o zem a keby sa moje (zdravé) dieťa o zem hádzalo, tak by som mu asi prvá povedala, že toto nieje vhodné správanie, je veľký a má s tym prestať lebo keď neprestane tak sa mu môžu ostatní smiať a môže počúvať aj to ako je hlúpy keď to robí (nehovoriac o tom ked to bolo pri hre a bolo by to z trucu, alebo od nudy..)

24mirka
22. sep 2021

@petka1982 určite cez čiaru. Určite by som to tak nenechala, konfrontovala ju. Jediná hlúpa je ona, keď je podľa nej v pohode malému decku povedať, že je hlúpe, lebo nevie spracovať emóciu, alebo ju spracováva tak ako si napísala. 🤷‍♀️. Keďže učí v Mš mala by vedieť individuálne pristupovať k deťom, to zjavne nevie. Takže určite je hlúpa ona.

mogaa
22. sep 2021

@petka1982 ide o 3-ročné dieťa? jedna vec je že dieťa v škôlke by sa už hádzať o zem nemalo a druhá ako to učiteľka povedala...lebo pri malých deťoch, dieťa môže čokolvek povedané pochopiť po svojom....čiže učiteľka mohla povedať že len hlúpe deti sa hádžu na zem ale dieťa to pochopilo po svojom....

akbara77
22. sep 2021

@janinah ziadny učiteľ nemôže povedať dieťaťu,že je hlúpe.Aj keby bolo.Vymyka sa to všetkým pedagogickým princípom a aj princípom slušnosti.Kolko hlúpych ľudí denne stratám a nemôžem im to povedať.Hoci by to bola.pravda.Hlupa ,tupa a sprosta je pani učiteľka!
A vôbec tým nenadrzam rodičom, ktorí majú nevychovanych spratkov!

nikaeli
22. sep 2021

@akbara77 ani nevies ako to bolo a v pohode vynadas ucitelke.. este ze si na anonymnom fore 🤷🏻‍♀️ ulavilo sa ti?

akbara77
22. sep 2021

@nikaeli nikomu som nevynadala.Citaj s porozumením.P.s som ucitelka😂😂😂😂

beata_k
Odpoveď bola odstránená
beata_k
Odpoveď bola odstránená
annm81
22. sep 2021

@beata_k Slovo hlúpy nie je vulgarizmus. Treba mať trocha citu pre jazyk.
- Si hlúpa krava!
- Nesprávaj sa hlúpo!
- Bolo to od teba naozaj hlúpe.
- Je to taký dobrácky hlupáčik.
- Bola to najväčšia hlúposť v mojom živote.

Cítiš v tých vyjadreniach rozdiely?

Podstatné je, že učiteľka sa nevyjadrovala k tomu, že dieťa je hlúpe = neinteligentné, ale k tomu, že jeho správanie bolo hlúpe = nerozumné. A 6 ročnému sa to dá normálne vysvetliť.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
annm81
22. sep 2021

@beata_k Až na to, že nadávku z toho robí až kontext. A tu taký kontext vôbec nemusel byť. Pokojne mu mohla povedať:
- Správaš sa hlúpo.
- Tvoje správanie je hlúpe.
- Takto sa predsa správajú hlúpi ľudia, nie také deti ako ty.
- Nemyslíš si, že hodiť sa o zem je trocha hlúpe?
- Prečo sa tak správaš,? Veď ty nie si hlúpy.
Alebo x rôznych iných formulácii, ktoré sú v bežnom jazyku úplne akceptovateľné. Dieťa to možno zle pochopilo, čo je tiež úplne normálne. Je potrebné mu vysvetliť práve ten kontext. Pokojne sa poradiť aj s učiteľkou, vysvetliť jej, že dieťa si myslí, že ho považuje za hlúpeho, či mu to môže aj ona vysvetliť. Veď má šesť rokov, nie dva, čoskoro bude v škole riešiť slovné úlohy a čítať. Potom sa divíme, že čitateľská gramotnosť u školákov je biedna...

beata_k
Odpoveď bola odstránená
hiro
22. sep 2021

Ach jaj, ja som mal ucitelky ci vychovavatelky ktore porozpravali kvetnatnejsie prirovnania. A zazil som od nich buchnatov, tahanie za sticu ked som nedaval pozor na hodine a niektori dostali aj po dlaniach, myslim ze naposledy som to zazil na strednej v prvaku. Ked si to tak davam dokopy tak vlastne to bolo tak - boli ucitelia co si vedeli spravit poriadok (kazdy svojim sposobom ako som pisal hore) a potom boli (malo ich bolo) vludni ucitelia a ti vacsinou mali problemy udrzat pozornost deti a mat aky taky respekt.

maciatkolulu
22. sep 2021

@petka1982 počkaj, tebe sa fakt hádže o zem 6 ročne dieťa, čo už aj v škole mohlo byt... Takže hod reč aj so synom.

hiro
22. sep 2021

Bolo by asi lepsie keby vsetci ucitelia a vychovavatelia mali na to vlohy, do daru nekonecne nervy a nejake poriadne skolenia ako pracovat s detmi. To je ale nemozne, asi sa to casom k tomuto posuva ale v zivote tie deti tiez nestretnu len milych ludi takze im to moze urcitym sposobom pomoct ked pridu niekde do prvej prace a ich tam niekto zvozi ze nieco nevedia tak sa tam hned nezosypu.

ailiba
22. sep 2021

@petka1982 podľa mňa jej rupli nervy (niekedy sa nečudujem), ale podla mňa to nie je katastrofa... Vysvetli synovi, že nie on je hlúpy, ale robí hlúposti, tak to učiteľka myslela.

annm81
22. sep 2021

@beata_k Nuž, presne o tomto hovorím. Čítanie s porozumením a trocha logiky. Písala som doslovne, že tam taký kontext vôbec nemusel byť, nie že určite nebol. Ale v kombinácii s tým, že dieťa už asi nejaký piatok do škôlky chodí a jeho matka sa nijako nezmenila o tom, že sa čokoľvek podobné stalo v minulosti, pôjde najskôr o nepochopenie zo strany dieťaťa. Preto treba deti počúvať, rozprávať sa s nimi a vysvetľovať. A ako som písala, pokojne do vysvetľovania zapojiť aj učiteľku.

ailiba
22. sep 2021

@hiro všetci sme len ľudia... A nikto z nás nepozná okolnosti... Nie vždy je to presne tak, ako to deti tlmocia.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
att123
Odpoveď bola odstránená
petka1982
autor
22. sep 2021

Ahojte tak som hovorila s p.ucitelkou.Bolo to tak,že mu povedala,že je hlúpy.Ze ju to mrzi.Ale vyvádzal boli na dvore tak tam skákal padal.Aj to som jej povedala,že ja ilúzie o ňom nemam,viem,že neposedi.Ale druhá p.ucitelka zase tvrdí,že s ním je všetko ok,že nerobí problemy.
Synovi som pred ňou povedala,že ona je jeho šéf v škôlke a musí ju poslúchať.Dakujem vám všetkým za názory.

miadi
22. sep 2021

@petka1982 dobre si urobila. Som rada ze ju to mrzi Lebo to bolo zlihanie na jej strane toto mu povedat nemala. Takto si aspon nabuduce da viac pozor co detom povie. Ono je to nieco co si dieta zapamata na cely zivot a moze to mat nasledky. To ze pre niekoho je uplne normalne takto detom hovorit alebo aj horsie nadavat do idiotov neznamena ze je to ok.

taga
22. sep 2021

@petka1982 vyriesila si to dobre. Nechapem ucitelku, ktora povie dietatu ze je hlupe, len pre, ze dieta SKACE?? VONKU?? akoze, vnutri skakat nemozu chapem, ale ani vonku? A kde maju tie deti skakat? Ved ked spadne, on sa udrie a pouci... ale aspon, ze si uvedomila svoju chybu, to je fajn

renab
22. sep 2021

@eriksonka1234 smutne je to, ze jej to 30 rokov toleruju a este na vyberovej skole...😢

eriksonka1234
22. sep 2021

@renab tolerujú z jediného dôvodu, napíšem do ss z akého