V akom veku dávate dieťa do škôlky?
Ahojte maminy, kedy ste davali dieta do skolky? Ak ste niekto odkladali nastup, napisali by ste preco? Je bezne, ze deti nastupia az 4 rocne do skolky, ci je to velmi zriedkave?
Pripajam aj anketu v komentaroch. Oznacte pacikom, ak chcete, ze kolko malo dieta rokov ked islo prvy krat do skolky(nie do jasliciek)
syn mal vyše 3r a dcéra necelé 3r...cca 2 roky 9mesiacov
@evkatk Tá prvá časť sa číta veľmi zle, ale s tou druhou súhlasím. Tiež patrím k takto vychovávaným deťom a nebol nikdy žiadny problém. Naše generácie 40+ sú vzdelané, slušne vychované. Už pri 30-35 je vidieť rozdiel.
Moja išla do škôlky až ako predskolacka ,chcela som si ju proste užiť čo najdlhšie .
@evkatk a ten ústavný výcvik a drezúru, to píšeš akože v pozitívnom zmysle ano? Nesmu dospelému povedat nie, nekladu odpor - to je akoze super? 🤦
Ved to uplne dava vsetky karty do ruk takym co si chcu na detoch uplatnovat moc alebo ich zneuzivat.
Ty mas pocit ze tie generacia zakriknutych poslusnych bitych zien je super vysledok? Pretoze dospelostou sa ta zena zrazu nestane sebavedomou a samostatne mysliacou.
Si citala o obrovskom zneuzivani deti a ludi z ustavov co prasklo na Novom Zelande? To robili asi taki oko ty.
Fuj az mi zle doslo, uplne ako diktatori pises 🤮
Normalizacne myslenie, nikto aby nevytrcal.
@zuzanockamt 😃😃😃 vidno ze nerobis s dospelymi a starsimi dospelymi ako klientami. Strasny blud si napisala.
Ale jasne, treba si prihriat polievocku aka si slusna a vzdelana 😂
Z uvedených dôvodov moje deti nastúpili do jasličiek ako 4,5 mesačná, 6 mesačný a 6 mesačná.
Čiže tvoje deti si dala na cely den do ustavu pod taktovku "odbornicok" aby sa naucili cikat na povel ako psy a neboli rozmaznane?
Tlieskam, matka roka!
Normalne som skoro vyvratila obed z tvojho priespevku.
Dufam ze aj tvoje deti ti urobia presne to iste.
Budes curat pod seba do vlastnych dekubitov pod taktovkou odbornikov na zanedbavanie.
@zuzanockamt vtipne 😂😂
@babulkomale Sa tiež spamätaj. Nesúhlasím ani s jednou vetou, čo napísala evkatk, ale nakladať jej ako malému decku, to si tiež môžeš odpustiť, napísala svoj názor a svoju skúsenosť. Či sa cítiš lepšia matka, keď si si dobre kopla?
V 2,5 roka do skolky. Predtym chodila uz rok do jasliciek.
Zijeme v AT, tuto nemame taky Luxus ze by sme mohli ostat doma 3 roky 😄
4roky mal za tri mesiace jak nastupil, ale u nas nebolo miesto v skolke, tak preto
Nebol to žiaden ústav. Prostredie jaslí bolo im prispôsobené. Do jaslí išli hlavne preto, aby som na seba zarobila a v očiach okolia a príbuzných som nebola v pozícii prostitútky vydržiavanej vlastným mužom z dôvodu lenivosti. Odmenou mi bola úcta a váženie si ma zo strany muža. Prešla som preto na cca 3 hod. nočný spánok, ak som chcela mať všetko tip - top zvládnuté. Nešlo o peniaze. Mali sme nadpriemer, manžel bo l námestníkom generálneho riaditeľa veľkého podniku. Išlo o ochranu vlastnej česti. Tie detičky v predškolských zariadeniach neboli vychovávané násilím. Naopak. Výchovné programy boli odborne prepracované a hravou formou boli deťom vštepované základy správania sa. Už malé, ročné deti boli vedené k tomu, čo sa patrí, čo sa môže, čo je dobré a čo zlé a čo nesmie. Bolo k tomu množstvo vhodných rozprávok, hier, atď. Takto sa správali aj doma a rodičia im nedávali podnety, aby to bolo inak. Deti boli všeobecne lepšie aj doma a tým nezažili toľko kriku, vyhrážok a citových vydieraní zo strany dospelých, ako dnešné deti ak náhodou neposlúchajú. Zanedbanie výchovy formou rozmaznávania a povoľovania toho, čo dieťa chce, či je to vhodné alebo nie, ide ruka v ruke s ich neposlušnosťou. Následne krik, zákazy ... Výsledkom takejto výchovy je nervozita detí, citová nevyrovnanosť, strata dôvery v dospelých a následne vo vyššom veku úniky do partií, alkoholu, k drogám. Mladí rodičia si to vôbec neuvedomujú. Mysliac si, že správne vychovávajú, nechajú im neprimeranú voľnosť a keď sa to vymkne z rúk, kričia, zakazujú ... Sú to už potom nevyhnutné výchovné metódy, ktoré deti iba stresujú. Ako má reagovať dieťa, ktorému sa viackrát niečo povolí, mnoho prehreškov prehliadne a keď to preženie, rodiča nazlostí. Je za to krik a trest trest. Dieťa treba vychovávať tak, aby nerobilo zlé preto, že za to príde trest ako ponaučenie, ale to zlé nerobilo preto, aby nesklamalo svojich rodičov. To sa dá iba vtedy, ak im dôveruje. K tomu viedli predškolské zariadenia a nie učenie sa na nočník a pod. To bola iba súčasť výchovy. Ako pedagogička ovládajúca výchovné programy na všetkých stupňoch, plne som jasliam dôverovala a ich výchovu dopĺňala. Terajšie super mamy sú síce roky doma, ale výchovne nedokážu na dieťa pôsobiť tak, aby to dieťa rozlíšilo už v útlom veku čo je dobré a čo zlé, čo môže a čo nie. Nie každá to zvládne. Na dieťa nemajú času. Dieťatu sa treba venovať výchovne každú minútu. Ak som s ním doma, tak varím, periem upratujem, keď už spia, aby na druhý deň som každú minútu venovala iba im. V kombinácii s jasľami a škôlkami to mali naše deti zabezpečené. Teraz mamy s deťmi nakupujú, varia, upratujú, venujú sa telefónom a na deti nemajú čas. To vidieť u terajších deti v škole. O naše deti okrem rodiny sa starali aj 3 odborníčky v jednej skupine a dieťa malo neustále aktivitu odborne vedenú. Ani minútu nebolo bez vedenia hier dospelým. Nepoznali teraz bežné :"Choď sa hrať, máš tam hračky". To dospelý im musí ukázať ako sa s tými hračkami hrať, aby to malo aj výchovný efekt. Každou hrou a akoukoľvek činnosťou musí sa naň aj výchovne pôsobiť. Koľko mamičiek na materskej namiesto venovaniu sa dieťaťu, píše teraz príspevky do MK? Dobrá mama má na to čas iba vo večerných a nočných hodinách. A k plienkam:
Dieťa sa dokáže na nočník pýtať asi od 9. mesiaca. Nie vždy včas, ale cíti potrebu a to treba iba rozvíjať. Odučiť sa dá za 2 - 3 týždne. Ak však mamke lepšie vyhovuje meniť plienky, ktoré teraz nemusí prať, vyvárať, žehliť, atď. vedome svoje dieťa zanedbáva. 2 - ročné dieťa s plienkami, ktoré by už malo rozprávať je vrcholne zanedbané. Ruku na srdce. Ktorá super mama, čo roky je doma, všetku svoju činnosť mimo hrania sa s dieťaťom, každú minútu, intenzívne ho vychováva, robí všetky ostatné činnosti v čase, keď dieťa spí? Ak tak nie je, potom počas ostatných prác dieťa zanedbáva.
@evkatk volicska zakladna smeru ako vysita... nevadi im rozkradanie statu, znicene skolstvo, zdravotnictvo, sudy, skorumpovana policia, hlavne ze nemohli povedat nie. ktiticke myslenie na bode mrazu, len prijamaju niecie nazory za fakty... smerujeme k autoritatskemu rezimu ale vidim, ze ty s nim budes velmi spokojna.
btw. to co si popisala tak mohlo byt niekde v mensich dedinach, kde aj teraz maju zastarane nazory. pochybujem, ze sa takto pozerali na zeny vo vyspelejsich lokalitach a mestach...
Nastúpil ako 5 ročný. Druhý ako 3,5 ročný. Tretie určite nedám do škôlly skôr ako 4 ročné.
Dakujem mamicky za vsetky odpovede. Dala by som 👍 na kazdu, ale neda sa mi.
Hlavne ma zaujimal nastup do skolky u nas na Slovensku. Mam na mysli statne skolky, alebo sukromne skolky zaradene pod stat. A obzvlast v dnesnej dobe.
Samozrejme dakujem aj za ine odpovede, aj zo zahranicia, aj z pred niekolko desiatok rokov 💛
@indianica Pani evidentne svoju skusenost ma, ocividne by ti mohla byt matkou a mozno aj babkou. Tak poucovat je dost take… blbe.
@drahomirrra a pani vo svojom prispevku robila co? okrem toho, ze urazila 50% uzivateliek MK, lebo podla nej "sme" prostitutky vydrziavane manzelom a navyse aj zle matky, lebo si dovolime pisat prispevky na MK aj pocas dna a nielen vo vecernych hodinach to ako vazne? to ze ma vek, skusenost (vlastnu) a nejako fungovala jej predsa nedava pravo sudit, hodnotit a urazat (ci uz priamo alebo nepriamo) ale kedze pani evidentne patri do skupiny "za komunistov a uniformneho zivota nam bolo lepsie" asi je skoda drat klavesnicu (ja matka nehodna)
@indianica Ty máš aké staré dieťa? Už je aspoň na strednej škole, keď tu ideš poučovať ženu, ktoré svoje deti už dávno doviedla do dospelosti a má už aj vnúčatá?
takmer 5 rokov. Ak chceš vedieť viac, napis správu. Nemám v pláne pisat o súkromí verejne
@petamich Mne je skor pani luto. Musel to byt strasne smutny zivot. Nonstop niekomu nieco dokazovat, otazka je, kde zostala ona, jej tuzby a chcenia. Pod vtedajsim heslom zeny - budovatelky socializmu sa asi inak nedalo. Ale poucovat ju nebudem, to si k starsej osobe proste nedovolim.
@drahomirrra presne, museli same seba presvedcit, ze takto je to dobre a spravne, aby mohli v takej spolocnosti zit/prezit. potom je aj otazka, preco deti tej doby ziju konzumnym zivotom, nakupuju co nepotrebuju, rozmaznavaju vnucata, ktorym casto krat nevedia povedat to spominane nie... co si tym asi tak kompenzuju.
1 dieťa - išiel až ako 4,5r .. narodený vo.februari, nastúpiť mohol prvý krát ako 3,5r, nezobrali ho a ani som sa nesnažila o zmenu, pretoze sa mu narodila sestra keď mal 1,5r - keďže si rozumeli, je introvert, tak som nemala dôvod dávať ho do kolektívu
2 dieta - išla ako 4r, síce sa nedostala do štátnej škôlky, chodila do malého klubu pre deti na 4doobedia, lebo už vyžadovala kamarátky, ale doma mala už dvoch bratov takže mala taktiež kolektív stále. Do štátnej sa dostala až ako 5rocna.
3 dieťa - isiel ako 4r, on by zvládol ísť aj od 3r, avšak ho nezobrali. Je extrovert, veľmi kolektív vyžaduje a potrebuje, hoci má aj súrodencov..
Už sú všetci školáci, škôlku mali všetci radi, ale myslím že najmä u prvých dvoch bola veľmi veľká pridaná hodnota že mohli ísť až od 4r keď boli naozaj na ňu pripravení.. tretiemu neuškodilo že bol doma, hoci kolektív mu chybal.. mám kamarátku ktorá mala tak isto dcéru doma, takže sme im robievali spoločne doobedia, plus často choré všetky deti - boli všetci vždy viac doma ako v škôlke..
Syn 4,5 dcéra 3,5 a najmenšia bude mať čerstvých 3 keď nástupy, teda dúfam mi ju vezmú od januára.
Nie som z voličskej základne Smeru, pochádzam z druhého najväčšieho mesta Slovenska a píšem na základe prežitých skúseností. Miešaš však jablká s hruškami. Rozkrádanie štátu neexistovalo, pretože všetko bolo štátne a nič súkromné nesmelo byť. Rozkrádanie začalo až v 90. rokoch privatizáciou štátneho majetku. Predtým nemal kto štát rozkrádať. Školstvo sme mali na vysokej úrovni. Začiatkom 80. rokov Japonci odkúpili od nás systém školstva od predškolskej výchovy a dodnes im funguje. V medzinárodných meraniach sme boli v popredí. Pokazilo sa to v 90. rokoch, kedy sa zaviedli nové školské systémy, podľa ktorých každá škola si učí podľa svojich plánov, opičiace sa po západných krajinách, s novým financovaním škôl. Pôvodne celoštátna spoločná laťka náročnosti, ktorej sa prispôsobovalo rovnaké učivo a testy, sledovaná úroveň každej školy ministerstvom školstva sa zrušila a každá škola si ju nastavila sama. Keďže školy sa začali financovať nie podľa potreby, ale počtu žiakov, každá škola v snahe získať čo najviac žiakov, znižovala laťku náročnosti. Rodič nepochopiteľne prehlásil dieťa tam, kde malo väčšie šance dostať pre nízku laťku lepšie známky. Vnikol tak obrovský rozdiel náročnosti medzi školami a tým aj ich úrovne vzdelávania. A školstvo rokmi padlo takmer na dno. Taktiež nedostatok učiteľov urobil svoje. Vysoké percento učiteľov nemá učiteľské vzdelanie, ale väčšinou technické, resp. sú to sociálni pracovníci. Všetko, čo má VŠ a nedokázalo sa nikde uchytiť, ide učiť aj keď tá mzda je omnoho nižšia ako u kvalifikovaných. Aby riaditeľ mal koho poslať do triedy, prijme ing. a pod. na pozíciu tech. pracovníka, pomocného školníka a pod. a pošle ho učiť. Inú pozíciu musí uviesť kvôli dodržaniu zákona. Kto si nevie nájsť prácu, resp. nedokáže pracovať vo svojom odbore, prijme aj to.
Povedať nie rodičovi a dospelému zo strany malého dieťaťa je neslušné a nie autoritatívny príkaz. To by malo aj malé dieťa ovládať ak je slušne vychované. Medzi dospelými, rodičom a dieťaťom musí byť určitá bariéra. Dieťa nemôže samo svojvoľne slovom nie odmietnuť to, čo sa mu povie. O tom to je. Slovom nie preberá dieťa rozhodovanie v danej veci na seba a rodiča má na háku. Nech prikazuje, čo chce, aj tak to bude nie. Názory a fakty, ktoré deti prijímali v školských zariadeniach boli v prospech ich rozvoja a výchovy a nie niečo abstraktné. Kritický názor dieťaťa? Hovoríme o malých deťoch v predškolských zariadeniach. Kam to speje ak dieťa má mať na dospelých kritický názor? Bude rešpektovať v živote učiteľov, dospelých, rodičov aj v budúcnosti svojich nadriadených? Celý život nebude mať ľahký ak si zvykne na to, že môže kritizovať a tým aj odmietať názory iných. Následne to vedie k tomu, že nič nebude musieť, nikoho nebude rešpektovať, robiť si len to, čo sám uzná za vhodné. Tomu mali zabrániť výchovné názory učiteliek. Medzi autoritatívnym režimom a autoritou dospelých a rodičov k dieťaťu je úplný rozdiel. Ako možno vychovávať dieťa ak nie je potrebná autorita rodičov a dospelých? K takejto autorite viedla výchova v predškolských zariadeniach. Uznať určitú autoritu iných je predpokladom zdravých vzťahov aj v dospelosti. To sa však dieťa musí naučiť čo je to autorita a kto ju má mať. Ak rodič je toho názoru, že dieťa nemusí mať autoritu voči nikomu, čo z neho vyrastie?
Správna a dobrá výchova dieťaťa v predškolskom zariadení nemá nič spoločné s komunistami, ktorých som nikdy neuznávala a s uniformovaným životom. Počas existencie ľudstva, javila sa snaha deti vychovávať. Ako ich vychováme, také budú a tak sa im aj v dospelosti bude dariť. Komunisti deti nevychovávali, len vytvorili podmienky pre výchovu a vzdelávanie v každom veku a zabezpečovali na to peniaze. Autorka príspevku to nemá celkom jasné ako to bolo.
"Ženy - budovateľky socializmu" boli nazvané výlučne ženy povojnového obdobia 50. rokov min. stor., ktoré vykonávali robotnícke povolania v závodoch, na stavbách a v poľnohospodárstve. Takýto názov už nefungoval v 60. rokoch, keď už všetko bolo postavené a zabehnuté. Vidieť, že autorka je mladá a nemá o tom prehľad.
Pre predchádzajúce generácie žien a to nielen za socíku, ale stáročia skôr, bola výchova detí a udržiavanie rodiny prioritou. Túžby a chcenia ženy išli nabok. Ako môže jedna matka myslieť na svoje túžby a chcenia? Jej poslaním je naplniť túžby a chcenia svojich detí, viesť ich k lepšiemu životu a nemyslieť na seba.
Ja som malu davalo ako 2,5 rocnu. A to som nechcela skor ako na 3 roky, lenze ona je taky typ, ze som videla, ze je na to uz zrela, uz jej to priam az chybalo. Myslim, ze je to velmi individualne, kazde dieta psychicky aj fyzicky dozrieva inak a ma inu povahu a ine podmienky v okoli. Vzdy som mala nazor, ze pre dieta je najidealnejsie najskor v 4 rokoch do skolky, lenze na vlastnej dcere som videla, ze je to fakt individualne. A jej rovesnici niektori boli v tom veku este absolutne nezreli do skolky. Ono sa tie rozdiely medzi detmi sice casom vyrovnaju, ale v tomto veku este mozu byt dost vyrazne a co je dobre pre jedno dieta, nemusi byt dobre pre druhe dieta.
@evkatk "Ako môže jedna matka myslieť na svoje túžby a chcenia? Jej poslaním je naplniť túžby a chcenia svojich detí, viesť ich k lepšiemu životu a nemyslieť na seba."
A toto je presne to, co nechcem odovzdat svojmu dietatu - statutom matky predsa nezanika JA 🤷♀️ a ak naozaj tomuto veris a takto si zila, tak mi ta je uprimne luto (hoc chapem, ze ty si bola zrejme spokojna, kedze je to tvoje presvedcenie a veris, ze takto je to spravne). Ja odmietam vychovat dalsiu generaciu obeti, ktore si myslia, ze dieta, muz, rodina a domacnost su na prvom mieste a potreby zeny a matky porodom prestavaju existovat a pokojne budem v tvojich ociach zla matka, len preto, ze mam samu seba na prvom mieste.
@evkatk nechce sami mi moc s tebou bavit, kedze uz len z toho ako pises ide na mna neprijemny pocit z tvojej osoby. len par veci teda este. 2. najvacsie mesto na slovensku je asi vychod, takze to aj zapada do mojej predstavy o zastaranych nazoroch(nevravim ze vsade aj dnes. ale aj dnes sa najdu obce na vychode, kde sa nebavi cela rodina so zenou, co si zobrala Inda za manzela, ma kamosov homosexualov a kamaratka z detstva jej odmietla piect kolace na svadbu, lebo co povie dedina...). dalej pisem, ze ste vychovali volicov smeru, nie ze vy nimi ste(aj ked vacsina dochodcov asi ano). a to aj preto, ze nevedia kriticky mysliet, co neznamena niekoho kritizovat!... kriticke myslenie znamena, ze neprijimam nekriticky nieci nazor, ale snazim sa zistit, kde je pravda... cize nie male dieta ma mat kriticke myslenie, ale postupne ziaci na 2. stupni, stredoskolaci a dospeli ludia. a tiez pisem, ze im teraz nevadi rozkradanie statu, nie ze vam to nevadilo. pisem o detoch co ste tou vychovou vychovali, nie o situacii aka tu kedysi bola.

@evkatk otras