icon

V škôlke mi nevezmú dieťa cez prázdniny, lebo som na materskej

grety
7. jún 2013

Počuli ste prosim niekto o tom ?? Dcéra už končí škôlku, ja som na materske so synčekom a cez leto máme škôlku otvorenú v júli, ale nechcú mi ju zobrať, lebo že vraj som na materskej, tak nemôžem dcérku umiestniť. Existuje na to nejaký zákon alebo predpis, či nariadenie ?

irriss
8. jún 2013

@amadora
nejde o podminky, ale o zaklady..kazdy stat je postaven na necem jinem, kazdy stat ma jine zaklady, kdyz chteli jednotit a sjednotit Evropu, meli nejdrive vsehno zbourat..ale prijde mi , ze se to bourani dari v te nejhorsi forme ....resuscitovany Hitler-Merkel se vyziva v tahani za manasky a kopani do nich..

grety
autor
8. jún 2013

No teda.... vobec som nemienila rozprudit negativne reakcie, som na materskej so syncekom, dcera konci skolku a viem, ze 2 mesiace doma sa zblazni, nedokazem jej vytvorit denno denne to, co zaziva v kolektive. Samozrejme, ze pojde aj do denneho tabora, aj na dovolenku pojdeme, budem sa snazit zabezpecit jej pestre leto. U nas v skolke je moznost vybrat si tyzdne v ktore bude dieta chodit do skolky, chcela som ju dat aspon na 2 tyzdne, nech ma pestre leto. Nic za tym nie je. Chcela som len vediet pre svoju informovanost, ci je zo zakona dovod, ze mi ju nevezmu, alebo je to len tak, ze si o tom rozhoduje skolka individualne.

irriss
8. jún 2013

@grety
nerozproudila jsi negativni energii..privolala jsi krasne vzpominky.. 😉
Tak at Vam vyjdou prazdniny pode Vasich predstav..🙂

amadora
8. jún 2013

@irriss tak som to myslela tými podmienkami... proste tu je a bola iná životná úroveň tak sa nemôžeme zrazu vyrovnať úrovňou iným štátom len na "rozkaz", to sa nedá. a tým že umelo sa budú snažiť vytvoriť na to podmienky sa to všetko len zhoršuje...

@grety neviem ako je to zo zákona ale v praxi to tak funguje že pokiaľ majú dostatok miesta v škôlke zoberú všetkých ale pokiaľ nie uprednostňujú deti pracujúcich mamičiek... mne tiež dieťa brali len na pol dňa pokiaľ som nenastúpila do práce, pretože poobede spájajú dve triedy spolu a na jednu učiteľku môže byť len určitý počet detičiek. takže myslím že z rovnakých dôvodov u vás spravili toto cez prázdniny

grety
autor
8. jún 2013

dakujemm horana za normalny prispevok. Dcerka chodi normalne do skolky, treti rok. Zatial som ju nikdy neumiestnila aj cez prazdniny, teraz, ked konci o tom prvy krat uvazujem. Vdaka este raz

dionyzka
8. jún 2013

@grety ... ja si myslim, ze nech by bolo akekolvek nariadenia, ze Ti ju musia vziat do skolky i cez prazdniny ked si na materskej - je Ti to prd.
Skolky su preplnene, castokrat to nemaju organizacne zvladnute, chybaju ucitelia - no vsetko. Ja by som to asi neriesila, lebo zase niekde otvoris pusu a super ucitelky jej budu robit zle - aj to som uz zazila.
Nechaj si ju doma, snaz sa jej urobit program podla moznosti a kludne sa niekedy moze i nudit. Podla psychologov nudenie povzbudzuje kreativitu.
Mam pocit, ze si usetris nervy - nemyslim si, ze nejakym nariadenim, zakonom by si nieco v SR vyriesila. Zial :(

lubikan
8. jún 2013

boze moj,co necitate riadne cely jej prispevok.....je na materskej s druhym dietatom.....a to prve chce dat do skolky....v com problem nevidim....neviete,akej povahy su tie deti,ci sa medzi sebou znesu,ci ta starsia nie je hyperaktivna,ci to druhe nie je nejake postihnute...atd.....a ci vobec mamicka vladze mat obe deti pokope tolko tyzdnov...co ak je na ne sama a MM na sluzobkach?????????.......miesto toho zacnete risiet co,preco ,naco...riadne sa pytala na dovod a ci existuje zakon....

ja osobne neviem,ci je skolka povinna ,alebo nepovinna brat deti do skolky aj cez prazdniny....aspon moja skusenost bola taka,ze ucitelky ked chceli mat volno,museli pospajat vsetky skolky v meste....vacsina deti aj tak bola doma.....

terajsia moda je dat deti babke,dedkovi...lenze aj tie babky a dedkovia musia chodit do prace....napriklad u nas je skolka zatvorena 5 tyzdnov cez prazdniny.....a nejake spajanie skolok nehrozi....a mna ide trafit slak....hladam si pracu,do jednej firmy vraj maju brat cez prazdniny.....a ja neviem,co mam robit....nema mi s detmi kto byt,kedze vsetci na okoli su celodenne pracujuci........a taka "pikoska"...moje decka sa dlho neznesu...a 5 tyzdnov ich mat pokope,osediviem....a nejake peniaze na extra program nemame...

denca76
8. jún 2013

Aj ja mam to iste,ked je žena na materskej tak cez prázdniny neberie škôlka dieťa.Len pracujúcim maminam.Ale nevadí mi to lebo doma mu je aj tak najlepšie. 🙂 A v septembry sa viacej teší na kamarátov 🙂

luna22
8. jún 2013

@grety ja by som sa chcela opýtať keď si na predlženéj materskej platí za teba štát do dôchodku? Lebo už aj takto zvažujem, lebo neviem čo robiť.Dieťa potom môže navštevovať skôlku?

irriss
8. jún 2013

@amadora nemuzeme se vyrovnat urovni statu ?? jake staty mas na mysli?
Chybne je si myslet, ze SK je nekde dole.....to by byl OMYL!!
To si jen namlouva nekdo, kdo si neveri a citi se slaby, protoze je neustale povazovany za chudinku...ale umyslne..lepsi je stlacit na silu, nez nechat SILU hovorit a premyslet pozitivne..
Ja kdyz se nad tim zamyslim, tak spodina je ZDE v Italii..
Nemocnice pripomina nadrazi..nejsou mista..i deti jsou na luzkach zaparkovane na toaletach!!!Neexistuji sestricky, musis tam byt s pacientem, zarucit 24hodinovy dohled..sestricky jen nosi prasky...
...ve skole neni zachodovy papir, ani prkenko, tabule jeste ty stare vestavene do zdi..deti nesmi samy ani zachod, maji doprovod...neexistuji prestavky...kupujeme (rodice) i obycejne KRIDY, aby pani ucitelka mela cim psat na tabuli!! Neni vymalovane desetileti..pada omitka i snizene stropy primo na deti...nevyucuje se informatika,neni kdo by ji ucil, tak se detem da na vysvedceni jednicka, aby se rodice umlcely...deti pocitaji i tisice na PRSTECH!! zbytky davaji do KAPES..zlozvyk jak BRNO..nasobilka neni dulezita, vzdyt zijeme v technolog. svete,mame kalkulacky, PC a mobily!! (odpoved pani reditelky na muj protest)..To, ze ucitelka italskeho jazyka neumi matersky jazyk a nema kompetence, to nevadi..pani reditelka tvrdi, ze dostava od rodicu uz leta dopisy,co by se mely opravovat cervenou tuzkou...anglictina? (4.trida)deti vybarvuji obrazky a spojuji je s frazema!! zadna komunikace NIC - pani ucitelka je ale chranena tim, ze je invalidni..ale to,zenici detem budoucnost, to stat nezajima...deti neumi NIC...musis si sehnat privat...vytvarka? hudebka? to tu neni..ma. se da kopie obrazku detem a oni ji vymaluji...
a kdyz seozves? vyhrozuji ti, ze ti seberou deti...protoze nespokojeny rodi znamena pro zdejsi instituce nespokojene dite a tudiz nevhodna rodina a zazemi.. 😅
--ale to uzjsem sakra mimo temu..omlouvam se...

simsalabim
8. jún 2013

@grety Asi zalezi na ochote konkretnej skolky...v nasej tiez platilo taketo nepisane pravidlo. Ked sa mi narodila mladsia dcera, tiez mi starsia koncila skolku a v lete som ju do skolky davala, ale iba na doobedie. Nijako mi to nevytkli. A preco som ju do skolky davala? No preto, aby sa este pohrala s kamaratkami, pre nu to bola omnoho vacsia zabava byt s nimi v skolke ako doma trcat s babom a s mamou. ja som za doobedie stihla uvarit, upratat, nakupit, napiect...podla okolnosti a poobede sme uz vsetci boli spolu a robili si program. U nas bol aj ten problem, ze sidlisko bolo cez prazdniny ako vyludnene, kam sme isli, tam iba prazdne ihrisko bez inych deti - starsia dcera velmit trpela, ze sa nema s kym hrat. obvolavala som jej kamaratky a kamaratov (teda ich mamy) a povacsine som nemala stastie, lebo deti boli na prazdninach a nie doma. My sme nemali moznost nikam poslat dceru "na prazdniny" a fakt musim povedat, ze toto bolo nase najhorsie leto a ta skolka bola svetlym bodom aj pre mna aj pre dceru....

Ja by som sa na tvojom mieste skusila opytat, ci by ti dieta nevzali aspon doobeda alebo v niektory konkretny den, napr. kazdy pondelok a utorok... viem, ze sme kedysi toto riesili s ostatnymi maminami na ihrisku a VRAJ nie je nic pisomne dane, ze dieta maminy na materskej do skolyk nesmie. Ale z ludskeho hladiska je jasne, ze aj ucitelky si potrebuju cerpat dovolenku a pod....

sonagolisova
8. jún 2013

@grety treba sa opytat ucitelky. prip.riaditelky, ci by sa nedalo....podla mna ak nebudu mat velmi vela deticiek tak by ju mohli zobrat, je to podla mna aj o ochote ked by to bolo na 1-2 tyzdnne... u nas v skolke sa pytali kto nechava a kedze som doma, povedala som , ze syna nedam, ze bude doma 2 mesiace ale myslim, ze na 1 mesiac by sa mohol dat., u nas funguje skolka len v juli .....treba sa opytat a uvidite....ale mala to prezije aj s vami na preliezkach 🙂 ja som ich mala spolu 9 mesiacov , chodili sme spolu von, na ihrisko kde boli deti takze syn sa hral a ked mala spala v kociku 🙂 pripadne na tyzden k babke ak sa da...

sisaha
8. jún 2013

@grety neviem ci existuje nejake nariadenie, ale jednoducho to čo ti povedali, je proti logike. Ak by sa mali tymto riadit, tak ti dieta nevezmu ani cez skolsky rok... Poved im, ze si tuto informaciu overis u zriadovatela skoly a podas na nich staznost.. Nemyslim si, ze by boli tak primitivne, aby isli sami proti sebe. Zjavne hoci su otvorení tak nechcú mat vela deti, aby nemuseli nic robit.. Nerozumiem tomu, lebo vyucba uz neprebieha a ze sa deti hraju...

eeffka
8. jún 2013

@grety pokial viem dcera je prijata do skolky az do 31.8.2013 dovtedy je skolkarka takze mas uradny narok ju umiestnit na mesiac do otvorenej skolky a dokonca aj na dalsi mesiac do nahradnej skolky ( ak take mate) my sme mali. To ze si doma ich nemusi vobec zaujimat, ale coby si neubrali roboty... ja som pracujuca matka takze moje dieta ak by sa dedkovci nerozhodli varovat by chodilo do skolky do 31.8 a 1.9 nastupovala do skoly, bola som sa na to extra pytat lebo som nevedela co budem robit a je to proste tak ze skolkarkou je do konca augusta.
Skor je to o otom ci si otvoris usta, podrazdis ucitelky a ci sa nevyvrsia na dcere. a Super matky pozdravujem, starsia dcera ma 8 mensia 1,5 , ja sice robim ale aby sme vyplatali prazdniny budem s nimi sama 2t doma, popravde uz sa tesim naspat do prace. S krpanou nie je problem ale robte full program 8r znudenej predpubertacke ked ma vsetky kamoske poumiestnovane kade tade a tahajte so sebou 1,5r decko.... Uz teraz mam dost.

babulina
8. jún 2013

Aj v nasej skolke su taketo praktiky, ze na skolku cez prazdniny maju narok len deti pracujucich rodicov, je to ale podla mna na hlavu lebo ak dieta regulerne chodi do skolky cely rok tak preco by malo byt posudzovane inak pocas leta. My s mm obaja sice robime ale i tak pani ucitelka sa ma snazila presvedcit, ze si máme hladat ine strazenie mimo skolky. Nepochodila, chcu sa proste zbavit co najviac deti aby mali klud.neviem sa zbavit takeho pocitu. Pritom pocas skolskeho roka nemam co vytknut nasej skolke, lebo si plni svoju ulohu vzdelavacej. Institucie priam ukazkovo.

svetlusska
8. jún 2013

@grety ahoj ja sice este maleho do skolky nedavam ale mam znamu a ta mala minuly rok ten isty problem bola na materskej s druhym babom a tym padom jej starsieho syna do skolky cez leto nevzali...takze aj u nas je to tak...

prasiatko30
8. jún 2013

Ja neviem ja to nevidim az take hrozne - moje ratolesti nastupili do skoly od 3r a od tych 3r maju presne taky isty skolsky kalendar ako vsetci ostatni ziaci a studenti to znamena vsetky prazdniny a volna ktore maju ziaci na sk od 1 triedy na ZS maju tu uz deti od 3r a niektore od 2 lebo zacinaju skolu vsetky deti ktore v danom kalendarnom roku dovrsia 3r - takze program cez letne prazdniny zabezpecujeme my rodicia - a to maju skoro 3m prazdnin - a zatial sa deti z toho este nezblaznili ani neunudili 😅

irriss
8. jún 2013

@prasiatko30
Podle mne jde o problem, kdyz mama i tata MUSI do prace a nemaji kam dat deti.. 😉
Nas skolni rok se uz uzavrel 31.5..ve stredu jdeme naposledy a pak se skola zavre az do 22.zari..takze 3 a pul mesice prazdnin....a LETO je dokoran..aspon tu je nadherne..more i plaze plne...a balkony od racku pokadene.. 😅

prasiatko30
8. jún 2013

@irriss vsak prave preto hovorim ze v tom nevidim problem ked je mamicka na materskej a nechcu jej zobrat dieta do MS lebo pravvdepodobne budu mat menej personalu. tu je to lepsia sranda ked musis chodit do roboty a deti mas ddoma tri mesiace a nie je ani babicka ani teta a nanny ta stoji dobru palku takze ja by som si to zobrala tak ze aj to dieta bude mat prazdniny zavolat obcas nejakych kamaratov obcas na kupko obcas na vylet

irriss
8. jún 2013

@prasiatko30 tady stoji LETNI prazdniny pro rodice cely jejich vydelek ...casto si berou oddelene dovolenou a stridaji se tak o deti..takze rodinna dovolena je casto SEN.. 😠

Na den letni tabor - primestsky stoj min.28eur/denne...vydellky jsou okolo 1.300 Eur mesicne.. 😵

sojana
8. jún 2013

@grety to je zaležitost p.riaditelky, dcera nastupuje v septembri do školy a maly ma len 3 mesiace,v juli maju školku zatvorenu,ale v auguste otvorenu a pytala som sa či ju zoberu na 2 tyzdne a v pohode zoberu,lebo p.riaditelka chape že obe detičky maju iní režim a 2 mesiace je dlho 😉

lienka1
8. jún 2013

@grety ja som tiez na materskej s mladsim synom, starsi chdi do skolky. Minuly skolsky rok to este bolo tak, ze taketo deti nebrali do skolky, ale tento rok uz by to malo byt tak, ze ho vezmu, pretoze platis skolku rovnako ako ini. Ja viem, ze si niektore myslia, ze sme doma, tak si mame nechat aj druhe dieta doma. No aspon u nas to nie je sranda, lebo starsi syn je zive striebro a ist s oboma von je zazitok, neviem, na ktoru stranu mam skor bezat🙂 A dalsia vec, po dvoch mesiacoch doma si potom zase tazko zvykal na skolku.

prasiatko30
8. jún 2013

@lienka1 nie si jedina co ma dve deti a ja mam tiez rozdiel medzi nimi do troch rokov a u mna je to zive striebro ta mladsia muz v robote od rana do vecera a bez rodiny ti porozpravam este nieco viacejj???

Ako kazdy ma nejaky problem a preto hovorim ze nevidim priblem v tom ze ti ostanu dve deti doma mesiac

prasiatko30
8. jún 2013

@irriss no vsak pocas prazdnin nahlasis do roboty rovno ucet institucie alebo osoby co sa ti stara o deti a si kludna 😀

irriss
8. jún 2013

@prasiatko30
Ja jsem na povinne "materske dovolene" uz temer 23let - s prestavkami a praci vykonavanou "z domu" 😉
23 let SAMA - pres tisic kilometru od rodiny..pres 1400km od tchyne...manzel od tmy do tmy v praci i v sobotu a casto i v nedeli..i o svatcich.. 😝
ALEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
na to, mit moznost a byt s detmi takto hodne bych nemenila za nic na svete.. 😀

(i kdyz ozdravovaci tyden v Piestanech bych po 4ech detech a po 24ech letech uz potrebovala) 😝

O psychiku - psychiatrickou lecbu se stara Konik a jeho obcas zatoulane kobylky..😀

irriss
8. jún 2013

@prasiatko30 😀 😀 😀 😀 😀

grety
autor
8. jún 2013

@lienka1 suhlas na 100%. ja mam dcerku 6 rocnu a jednoducho ona sa mi doma nudi, snazim sa jej vymyslat program, hrat sa s nou, chodit niekam....ale jej to proste nestaci, potrebuje kolektiv a basta.

prasiatko30
8. jún 2013

@grety
@lienka1

Baby ja ked vas citam tak len rozmyslam, a to bez urazky, to zijete na pustom ostrove nikoho nepoznate, deti namaju kamaratov?? Neexistuju kniznice, kupaliska, alebo len vyharasit na luku za mestom s kamaratmi a urobit piknik - ja neviem nerobime bohvieco cez tie prazdniny ale deti chodia so mnou na nakupy, chodime do kniznice, ideme dole na dvor, na bazen, dlhsie spia, harju sa so svojimi kamaratmi z dvora, obcas zavolame niektore deti zo skoly nech sa pridu pohrat, naolovrantovat, obcas usporiadame vylet do primestskeho parku - tohto roku dufam uz aj na bikoch, poriadame olovranty v trave na dvore, letne kino, obcas sa ddeti prezlecu do kostymov, vytiahnu biky, korcule lopty ja neviem ale vsak sa da nieco zorganizovat nie lazdy den ale raz za cas 😅

kika112
8. jún 2013

Ja mam uz skolakov, takze letne uskladnenie nehrozi. Okrem toho som s detmi sama, takze sa musim zariadit ako viem. Pomoze mi, ked idu deti cez prazdniny 2x na 2 tyzdne k svojmu otcovi, vtedy makam v praci ako srob, aby som mohla cerpat dovolenku ked mam deti doma. A fakt sa na to tesim, chodime po vyletoch, ale keby aj nie, tesime sa ze sme spolu len tak, bez skolskych a pracovnych povinnosti.

grety
autor
8. jún 2013

@prasiatko30 prasiatko ja tu nerozpravam o 2 mesiacoch uskladnenia, ja rozpravam o 2 tyzdnoch pre spestrenie programu, zvysnych 6 robim animatorku. A mozno ty nepotrebujes cas aj pre seba ale kazdy sme iny a ja proste potrebujem raz za cas reset, ist cvicit, behat, byt spolu s manzelom aspon chvilu sami ... podla mna to nie je nic nenormalne, na to, aby som mala 100% sil na deti proste potrebujem raz za cas vypnut. Klobuk dole pred tebou, si super ultra zena.