icon

Váš názor na fungovanie učiteliek v škôlke

15. jan 2023

Ahojte,
skusim sa spytat na Vas nazor...
Riesim uz 2 x situaciu, ktora sa mi vobec nepaci.
Dcera chodi prvym rokom do skolky. Ako to vo skolkach chodi tak doobeda idu ucitelky s detmi von.
Uz 2 x nastala situacia, ze mi bolo povedane, ze ucitelky nedavaju extra velky pozor na deti. Pri prechadzke idu ako prve a deti za nimi. Oni sa rozpravaju a nevsimaju si ani co deti robia, kde sa zastavia ani to ze odbehnu...
Vysvetlim:
Moja suseda mala stastie akurat ked zo skolky deti boli vonku aj s ucitelkou. Dcerka spoznala nasu susedku a okamzite utekala za nou a pytala sa s nou domov lebo byva hned oproti a velmi dobre ju pozna.
Ucitelky sa ani nezastavili ani si nevsimli, ze ona odbehla od nich a je pri niekom inom ( pre nich cudzou osobou ) Uz boli pomerne dalej ked moja susedka vysvetlila, ze pridem pre nu poobede ale teraz nech uteka za detmi a pani ucitelkami.
Nakoniec isla za nimi a pripojila sa k nim ale ani raz sa za ten cas neotocili ci su vsetky deti pri sebe.
Suseda sa cely cas pozerala az kym sa dcerka nepripojila k nim opat aby sa nahodou nestalo ze niekam odboci alebo utecie. ( pritom nemyslim si, ze by utiekla ale predsa len ostala sa na nu pozerat )
Druha rovnaka situacia sa stala tentokrat mojej mamine.
Vychadzala z obchodu akurat ked deti prechadzali.
Povedala, ze 2 ucitelky v predu a rozpravali sa a dcerka ako ju stretla tak uz ostala pri nej chce ist domov k nej. Uz nechcela ist za detmi. Uz boli pomerne deti s ucitelkami dost daleko kym ju moja mama odprevadila ku skupinke a oni sa za cely cas neotocili. Az jej bolo luto a do placu ked si uvedomila, ze keby niekto deti cudzi zastavil a ukradol tak si to nevsimnu.
Samozrejme hned to napadlo aj mna. Su to predsa malicke deti....
Uz ked mi toto povedala aj mama dostala som strasne nervy.
Premyslam, ze pocas dna ked budu mat ist von si ich pockam a nasledne ak nastane situacia, ze pojdu vpredu a nebudu si deti vsimat a dcerka si vsimne mna tak ju vezmem domov a pockam ako sa bude riesit situacia.
Otazka: Myslite si, ze to bude v poriadku alebo si tym mozem spravit problem ? Samozrejme, ze konfrontacia by bola aj by som mala dovod preco som takto reagovala.
Doba v akej zijeme je katastrofalna ! A predstava ze sa 2 ucitelky co maju na starosti 20 deti vo veku 3-4 r. nezaujmaju pocas prechadzky ma ide rozdrapit. Nechcem si predstavovat co sa moze vsetko stat....

, ze i

kikulienkadd
15. jan 2023

@lucka_ke tvrdenie proti tvrdeniu? Veď dieťa chcelo odísť s 2 osobami z prechádzky. Prvýkrát so susedkou a potom s babkou. Myslím, že situácia si vyžaduje rázne riešenie ako som spomínala vyššie. Naozaj by som nečakala na 3.pokus dieťaťa opustiť skupinku skolkarov kým sa pani učiteľky porozprávajú. Je to nebezpečné!

lavinis
15. jan 2023

ano, je to divné, ja som učila 9 rokov na 1. stupni a vždy sme šli jedna vpredu a jedna vzadu. To, čo popisuješ ty, wow....ja by som sa ako učiteľka bála mať 20 detí za sebou bez dozoru...

lavinis
15. jan 2023

@kikulienkadd presne tak, ja len nechápem ako bývalá učiteľka, že niekto má takto v hlave vykradnuté, že nechá ísť 20 škôlkarov za sebou bez dorozu. Mne to jednoducho hlava neberie...

lucka_ke
15. jan 2023

@kikulienkadd zažila som konfrontáciu s učiteľkami keď môjmu dieťaťu ubližovalo iné dieťa v škôlke, dlhodobo a nikto nevidel, neriešil... nemala som dôkazy, nič také sa nikdy nestalo, môj syn si vymýšľa a ešte nakoniec on bol ten zlý, ktorý nepočúva príkazy, nespolupracuje, nechce popoludní spávať a podobne, odvtedy bez dôkazov nič neriešim, vždy si vypočujem obe strany a až potom riešim oficiálnou cestou

darius_a
15. jan 2023

Véd budme ľudia kurník.
Vziať dieťa mi príde podle.
Všetci robíme chyby.
Áno, toto je veľká chyba rovno dvoch učiteliek.
Prečo sa tak deje?
Neskúsenosť, pohodlnosť, ne vzdelanosť, neznalosť povinnosti, nepredvidavost..?
Treba ich konfrontovať, najlepšie na mieste ale nie "ukradnúť" dieťa.
Varianta ísť par metrov za nimi a overiť si sit mi príde v pohode.
Normálne upozornit.
Dvoma vetami povedať co všetko by sa mohlo stať.
Myslím ze by pretriezveli.

kikulienkadd
15. jan 2023

@lucka_ke asi ti je málo svedectvo 2 dospelých žien,na to už sa nedá nič povedať. Veď dieťa môže napr.odísť aj na cestu,bez dozoru môže dôjsť k tragédii. Ja osobne si svoje deti natoľko cením,že by som nečakala a riešila to.

lucka_ke
15. jan 2023

@kikulienkadd kde tvrdím, že to nemá riešiť? lebo ja si svoje dieťa asi necením či čo chceš povedať

kikulienkadd
15. jan 2023

@lucka_ke tak načo si písala,že keď nemá dôkazy,nič nezmôže, rovnako ako keď sa ti syn sťažoval, že mu robia zle?

svetlonos
15. jan 2023

Ano,
nestastie sa fakt stane rychlo a netreba to podcenovat. V jednej skolke som robila cez leto mesiac ako pomocna vychivavatelka. Boli sme super tim, vsetko fungovalo. Ale vonku na dvore sa tiez baby a kolega tiez radi rozpravali. Mne to nedalo aj ked bavit sa vzdy bolo o com, ziadne ohovaracky. Ja som radsej bola s deckami, mali sme 3-8 rocne (august prazdniny) Nikomu sa nic nestalo ale ja by som to nevedela. Kvakali sme jedine v jaslach v “ telocvicni” kde boli odrazacie auta a velke mäkke kocky a le vzdy sme mali oci na detoch.
Zalezi aj od nastavenia kazdej ucitelky v skolke. Detom treba nechat priestor a motivovat ich trebars aj na preliezkach ale primerane schopnostiam a veku.
A vzdy sa treba ozvat, hlavne ked ide o ohrozenie dieta. A teraz nehovorim o rodicoch, ktorim vadia aj normalne veci, ti helikopterovi.

gertrudaosem
15. jan 2023

Rypacky a ostatné, nechce sa mi tu klikať vaše mienka...
Pointa, že by som si to vyriešila z očí do očí s dotycnymi uč a nekradla poza chrbát schválne svoje decko. To je všetko. Báť sa dá aj férovo, nie takto chrapunsky.

Čo je na tom keby si autorka povedala otvorene uč čo ti vadí a porozprávala jej príhody dvoch ľudí čo ti povedali? Myslím že je to dospelejšie jednanie ako kradnúť dieťa na ulici.

gertrudaosem
15. jan 2023

@svetlonos niektoré si neuvedomujete, že tie debilné uč vychovávajú vase deti niekoľko rokov... Tak aspoň že matky nie sú debilné.

gertrudaosem
15. jan 2023

@lalenka33 a teba nekomentujem, stačí tvoj prejav.

svetlonos
15. jan 2023

@darius_a
myslim ze nepretriezveli. Kudom chyba zdravy rozum. Ona ako osoba zodpovedna za deti, musi predvidat a vediet, ze 3 rocne dieta nenecham z dohladu. Toto ked urobi moj kamos pri nasom malom - ze mu strci velky kus masa do ust, ze ved to zvladne a neodhadne situaciu, ok. To beriem s humorom, deti nema ale ma ich rad. To neriem, ze treba vysvetlit. Ale nie pedagogom. To ke ako ked ITckarovi mas dohovorit, co je naplnou jeho prace.
Viem, ze si to myslel dobre ale v takychto pripade je na mieste razne riesenie a nie zhovievavost.

lucka_ke
15. jan 2023

@kikulienkadd nie že nič nezmôže, ale sa vyhovoria, že to bolo len teraz jediný raz a nikdy inokedy, myslíš, že by jej tie dve ženy išli verejne dosvedčiť čo videli? keď sa ani jedna vtedy učiteľkám neozvala? riaditeľka to uzatvorí napomenutím, ak by mala fotky, video + svedectvá, že sa to dialo opakovane to sa už nedá tak zamiesť pod koberec, len som to napísala ako radu, nechcela som ju odradiť od riešenia tohto problému

kikulienkadd
15. jan 2023

@lucka_ke neviem,či by bolo v súlade s GDPR fotenie alebo natáčanie videa bez ich súhlasu.

zaphyra
15. jan 2023

@lavinis by si sa čudovala kolko takych je. Byvam v mieste, kde denne chodia na prechadzky alebo vylety skolkari a toto je dennodenna prax, ze ucitelky klabosia a vobec nedavaju pozor kde maju deti. Ony vpredu a decka za nimi, ja ked som bola mala tak presne vzdy jedna vpredu jedna vzadu, drzali sme sa vsetci za ruky a isli pekne po jednej strane chodnika. Teraz? Roztahani po celom chodniku, ako keby boli sami na svete a ani sa neuhnu, kym clovek neda jasne najavo, ze on po ceste kvoli nim nepojde. Mame tu les a milion lesnych cesticiek, ktorymi sa da ísť. Je v nom jedna jedina oficialne znacena cyklotrasa. Kade si myslis, ze tie herecky s tymi detmi chodia? Samozrejme ze po tej cyklotrase a ziadne take, ze by isli po pravej strane-roztahani po celej sirke a minule ucitelka sa motka vzadu a decka dve 30 metrou pred nou a pred zakrutou. Uz mi to nedalo a slusne som ju upozornila ci si vsimla, ze je na znacenej cyklotrase a teda bolo by vhodne sa drzat na pravej strane a nenechat pobehovat deti na vsetky smery ako na ihrisku, pretoze tu cyklisti jazdia ako blazni a velmi lahko sa moze stat, ze takto dojde k nestastiu. Jej reakcia? "Nemyslim si, ale ďakujem za upozornenie"..... Takze asi tolko k tomu 🤣 mam pocit, ze v dnesnej dobe uz sa stane ucitelkou kazda truba

lienka.7
15. jan 2023

@darius_a všetci robíme chyby??? Toto ako myslíš vážne!!!!!Tie učiteľky su za deti ZODPOVEDNE, chapes to??? To ja sa viac vonku zaujímam o môjho psa ako oni o dieta, ktoré im bolo zverene!!!
Keby to bolo tvoje dieta co sa strati, tiez by si to bral ze všetci robíme chyby???? Si predstav ze prídeš do skolky po dieta a povedia ti ze sa stratilo... co by si im povedal??? Ze vsak nic, všetci robíme chyby??? No chcem ta vidieť...

heleninamama
15. jan 2023

@zaphyra K tej poslednej vete - často tu píšu ženy úplne nevzdelané, doslova hlúpe, niekedy len s učňovkou a vyjadrovanín ako hotentoti a pýtajú sa ako sa môžu stať učiteľkami v MŠ - samozrejme, na školu sa chcú dostať bez skúšok, najlepšie na takú, kde netreba nič vedieť, kde sú skúšky zadarmo a keď si niečo zaplatia, dajú im ten papier. .. Motiváciou im je, že sú neschopné uplatniť sa inde, chcú mať viac času na svoje deti a prázdniny. A vždy sa im tu dostane mohutná podpora, aby šli za svojím snom. Žiadnej matke vtedy nevadí, že do školstva chce ísť osoba bez poznatkov aj sebareflexie, že ju to vlastne nezaujíma, nemá deťom čo odovzdať (často aj priamo napíšu, čo všetko neovládajú), prakticky ju deti ani nezaujímajú... Toto je dôsledok. Takýchto učiteliek, asistentiek a pod. sú stovky. Nie je katastrofálna doba, ale ľudia. Každý si myslí, že môže robiť hocičo bez ohľadu na rozum a predpoklady a väčšina ľudí je taká falošne solidárna, enpatická a slniečko o sprostá, že ho v tom ešte podporuje. Ako tú včerajšiu "nádejnú" chirurgičku - kto čítal, vie.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
macekovam
15. jan 2023

Naše deti majú takú,, vychadzkoveho hada,,.. Toho sa všetky deti držia.. Aj jaslickari sú tak naučení... A nikto neodbieha

autor
15. jan 2023

Vsetkym dakujem za Vas nazor a vela z Vas ma len utvrdilo, ze toto co robia ucitelky je neodpustitelne a zial aj vela z Vas ma podobne skusenosti.
Par osob tu nie uplne pochopili co pisem a neprecitalo aj dalsiu moju komunikaciu a preto poprosim, nikdy nekomentujte prispevky o ktorych viete prd pretoze svojimi komentarmi sa uplne zhadzujete.
Ze @gertrudaosem....... zvlast pri tebe a pri tvojich komentarov je dolezite uvedomit si ake je dolezite v niektorych pripadoch dostatocne skoro vytiahnut. V opacnom pripade sa rodia ludia bez mozgu.
Poprosim teda vsetkych co sa zapojili do tejto diskusie...dievcata dajme si, minutu ticha za jej zosnuly mozog. 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mondolina
15. jan 2023

no neviem, 2 x vieš že ti dieťa nestrážili a riešis to na koňovi a nie so škôlkou.

lalenka33
15. jan 2023

@gertrudaosem sa pozri na svoj prejav a zamysli sa nad tým, prečo ťa v kuse admini upozorňujú. Je len otázka času kedy ťa bloknú. Ja som narozdiel od teba ešte od adminov upozornená na svoje vyjadrovanie nebola.

autor
15. jan 2023

@mondolina
Uz si sa vyjadrila poobede. Ci teraz budes pridavat prispevok v intervaloch ?

mondolina
15. jan 2023

veď aj ty pridávaš, či ja môžem len raz? prepáč nevedela som🤔🥳

svetlonos
15. jan 2023

@gertrudaosem
debilnych je mnoho vsade, ci v skolstve, skolkach, rodicov - to nie je ziadny novy poznatok pre mna.
Ale pokial ucitelke v ms chyba zdravy rozum a zodpovednost, tak nie. Nebudem s nou riesit problem, ved ma byt pre nu samozrejme plnit si zodpovedne svoju pracu!
Pokial toho nie je schopna, idem o clanok vyssie, teda k riaditelke. V skolke i jasliach som pracovala, takze ti to pisem aj z tejto strany. Vacsina uciteliek je prave velmi fajn a nedovolila by som si tvrdit, ze su debilne. Je to zodpovedna praca. Zial, nie vsetky ju aj tak vnimaju.
Pozri sa na to aj z ineho uhla.

autor
15. jan 2023

@mondolina
Reagujem na niektore komentare a to je rozdiel.
Nech si kazdy na koniku riesi co chce....niekto ako ja chcem pocut nazor na to ci chovanie uciteliek v skolke je normalne a pytam sa na radu, nazor a niekto zas nech riesi to ako sa paci Stranger Things 🥳🥳🥳

mondolina
15. jan 2023

veď je jasné, že to chovanie učiteliek normálne nie je.
🥳

darius_a
15. jan 2023

@lienka.7 načo toľko výkričníkov a načo toľko otáznikov.
Pokiaľ viem, dieťa sa nestratilo.
Tak držme sa faktov.
Autorka nepíše ak som dobre čítala ci sa jedna o štátnu škôlku, či súkromnú.
A tiež sa nebavím o meste, či dedine.
Trase akú deti absolvujú.
Auta, či ich ohrozujú.
Podľa mňa, keď ucky idú tadiaľ 356 krát, tak mohli stratiť obozretnost.
Treba konfrontovať, ale tak tvrdo, že ukradne dieťa mi príde cez.