icon

Veľa detí v škôlke

zso
19. sep 2016

Ahojte. Môj malý teraz začal chodiť do škôlky. V zásade som spokojná, učiteľky sú milé, veľmi sympatické, priestory aj záhrada sú pekné. Jediná vec čo mi vadí, že je tam 23 detí na jednu učiteľku! Podľa mňa je to strašne veľa. Je to zmiešaná trieda, tak aspoň netreba každému pomáhať na wc alebo pri jedení, ale aj tak. Koľko detí je u vás v skôlkach (myslím na štátne teraz)? Skúsenejšie mamičky- zvládajú to podľa vás učiteľky?
Díky za odpovede.

Strana
z3
zarica
24. sep 2016

@katrinka8 no aby som to uviedla na spravnu mieru, tak to co ty pises ako s detmi komunikovat je absolutne v poriadku.... ale to nie je o com som hovorila, to co ja skoro denne pocuvam na ihrisku su povely skor jak pre psa ako pre deti :/ nebudem sa ani vyjadrovat o trestoch ake pouzivaju a najviac ma dostalo, ked sa ma skolkari pytali, preco sa hrame na ihrisku s loptou, lebo podla toho co som od ucietelky pocula, tak maju sa vybehat (na betone, aj trava bola zakazana) ale mamicky su spokojne takto, lebo pre nich je to v poriadku, lebo ma vela deti atd... a ano titul sukromna skolka nezarucuje nic. Su tu take do ktore by som dieta nedala.... individualny pristup sa nemysli to, ze niekto bude behat non stop za zadkom.... u nas v skolke sa musia obliect, najest, obut, dokonca aj hrat samy, ucia ich samostatnosti, ale maju individualny pristup, lebo kazdeho bavi nieco ine a pod....

stevvvka
24. sep 2016

ucitelky robia, co mozu, snazia sa venovat vsetkym detom naraz a prave kvoli tomu sa v skolke spolocne kresli, spolocne tancuje, spolocne obeduje...
proste ked vsetci naraz obeduju, tak ucitelka to ma lahsie - dpzriet na nich, ako keby jedlo kazde same. a povacsine sa najdu dvaja, traja, ktori nechcu, nechuti im - vtedy ucitelka pomoze. o tom je podla mna plnohodnotna vychova - ucit decka samostatnosti, ale samozrejme, su to deti, treba pomoct...
takisto mne ked na spolocnej aktivite place dieta, nenutim ho, aby sa vyslovene zapajalo - proste sedime v kruhu, pracujeme na nejakej aktivite a to jedno placuce mi sedi na kolenach a mojkam ho.
ked nejake dieta place, alebo je smutne, alebo mu tecie soplik, alebo mu chyba mamina - na to sme tam, aby sme deti pomojkali su to stale len deti. vtedy ide ucenie bokom - kto by sa chcel ucit ked mu je smutno?
lenze skolka ma rezim deti sa aj hraju, aj vytvaraju pomocky, aj ucia sa - vsetko spolu - pretoze vtedy je "lahsie"dozriet na vsetkych. toto ja vnimam ako plnohodnotne sa venovat - rozvijat ich schopnosti, ale brat ohlad na to, ze su to DETICKY.

timea7
24. sep 2016

absolútny súhlas s @katrinka8 a @chloe001 , iba skopírujem moje príspevky z inej témy -
chápem ťa, máš zlú skúsenosť, ale hlavne si pozri, či je zariadenie zaradené do siete škôl, aby sa nakoniec nebola sklamaná. Som učiteľkou, poznám veľmi dobré škôlky štátne, aj také,kde by som dieťa určite nedala, tiež veľmi dobré škôlky súkromné aj také, kde by som dieťa nikdy nedala. Aj ako učiteľka, aj ako mama. Je to o ľuďoch, nie o tom, či je škôlka štátna alebo súkromná.
ani nižší počet detí nedonúti učiteľku venovať sa deťom, keď sa jej nechce....s tým mám zase skúsenosť ja . Do súkromnej škôlky totiž často zoberú učiteľky, ktoré by v štátnej netrpeli, len preto, že im môžu dať nižší plat a majitelia majú nižšie náklady . Kedysi som si myslela, že v súkromných škôlkach majú učiteľky také platy a také pracovné podmienky, že sa o tie miesta pobijú najlepšie učiteľky, úplná špička, no veľmi som sa mýlila. Ja som len prekvapená, že to nevadí rodičom, veď musia vidieť, že nie je všetko tak, ako má byť. Viem, že niektorým je to fuk, ale že sa nikto neozve....Súhlasím, že menší počet detí zníži hladinu hluku v triede, čo je pre deti tiež prínosom, ale nie vždy je to pozitívum. Vidím to počas obdobia, keď sú deti viac choré (kiahne), príde ich do triedy 8-10 a niektoré nenachádzajú v tej menšej skupinke detí kamaráta pre hry. Určite som za menšie počty detí v triedach a asistentku do každej triedy (utópia), no slovo "súkromná" pred názvom materskej školy môže znamenať aj veľmi vysokú úroveň, aj úplne nič. Skúsila som oboje, ale chápem ťa, pred rokmi by som napísala presne to, čo ty.

katrinka8
24. sep 2016

@lauricka - áno, to je fakt - je škôlka a škôlka 😉 Ale aj v rámci škôlky môžu byť učiteľky rôzne. Obvykle je to proste o ľuďoch celé.
Ja len, že sa tu všeobecne oháňa slovkom "plnohodnotne" v tejto diskusii, tak ma celkom zaujíma, čo si pod tým vlastne rodičia predstavujú v rámci starania sa o deti v škôlkach.

katrinka8
24. sep 2016

@zarica - chápem, že niektoré učiteľky môžu komunikovať daným štýlom. Aj som videla ignoráciu plačúceho dievčatka, ktoré sa udrelo na ihrisku učiteľkami - oslovila ich, že s audrela a bolí ju noha, a ignorácia - plačúc šľapala do škôlky za deťmi. A bola to, zhodou okolností súkromná škôlka, ale verím, že aj v štátnych sa môže stať - je to proste o ľuďoch celé.
Ale to, čo si videla Ty, môže byť z druhej strany zas aj iný pohľad - že na trávu im nedovolia ísť, lebo je mokrá (rosa), zamočia si topánočky, nohy - ochorejú. Mnohé detičky teraz ešte nosia plátené tenisky do škôlky, preto s nimi radšej idú takto na betón - kvôli obuvi. U nás to tak robia - keď vidia, že niektoré deti majú také topánky, radšej idú s nimi na betón - lebo dvor má škôlka trávnatý, sú tam stromy, všade sa teraz dlho drží vlhkosť. Plus preliezky - samostatná kapitola. Naša riaditeľka, napr., zrušila na dvore takmer všetky preliezky a hojdačky - ostala len šmýkačka a dali teraz takú novú ešte preliezku. Z bezpečnostných dôvodov - na hojdačke sa deti hojdali, iné im tam vbehli, kým učiteľka dobehla, tak sa navzájom kopli a úraz na svete. Iná preliezka bola takými hrubými šróbami pripevnená k zemi, chlapec bežal, spadol, a čelom narazil rovno na ten šrób (okrúhly, nebolo to ostré), ale mal dieru rovno medzi očami - stačilo málo, a bol by prišiel o oko. Ísť s deťmi na detské ihrisko mimo škôlku, kde je veľa preliezok, iných detí, je nebezpečné proste. Buď tam tie učiteľky budú stáť a vkuse deti upozorňovať, aby niečo nerobili, niekde nechodili (lebo predsa nemôžu tam dohliadať na toľko detí), alebo sa na to vykašlú, deti nechajú, nech si tam robia, čo chcú. U nás realita súkromnej škôlky, takto sa im podarilo z ihriska vyhnať malé, 1,5-2-ročné deti, lebo tie škôlkárske ich ohrozovali tak, že sa tam proste nedalo ostať - a učiteľky si trkotali, aké je to nebezpečné. Skončilo to vyššie spomínaným udretím sa dievčatka, ktoré si plačúce nikto nevšímal, doslova ho ignorovali. Iba pán učiteľ sa chválil, že jeho deti doma bez problémov skáču z parapety na nábytky a nikdy sa im nič nestalo. Takže aj kapitola toho, kam sa s deťmi chodí vonku, má dva pohľady. V našej škôlke, našťastie, na sídliskové ihrisko s deťmi nemusia (hoci naše deti ho zbožňujú, s rodičmi sa chodí po škôlke vždy 😀) - dvor majú super, tráva, stromy, šušky, kamene, pieskovisko, fúriky, vonkajšie hračky, lopty - plus ujo údržbár, ktorému deti "pomáhajú" či už zametať, listy hrabať, sneh odhadzovať v zime 😉

katrinka8
24. sep 2016

@stevvvka - krásne napísané 🙂

zarica
24. sep 2016

@katrinka8 no vsak prave, vsetko to pada na ludoch, ak je sikovna ucitelka, verim, ze zvladne aj vyssi pocet deti, ja si nezastavam sukromne skolky, ale myslim si, ze je potrebne skolku si vyberat nie ci je to blizko mojho bydliska, ale ako sa budu spravat k mojmu dietatu, ci s respektom alebo ho budu ignorovat.... ci uz v statnej alebo v sukromnej... svokra robi v skolke a hovorila mi, ze su tam ucitelky co by im ani skrecka nezverila a potom take, co sa fakt snazia, chodia na vseliake kurzy, ale tie su utlacane prave tymito pohodlnymi ucitelkami a vacsinou odchadzaju do sukromnych, kde sa fakt mozu realizovat... myslim, ze nic nie je ciernobiele a kazdy rodic by si mal zistit co najviac o danej skolke, aby potom na to deti nedoplacali

elzena2
9. júl 2024

@zlte_kuriatko aj u nas to bolo tak nejako, že sice bol dzban a pri nom pohariky, ale stavalo sa, že mala byt nejaka skupinova cinnost (citanie knihy a scenky) alebo napr. hra a že vsetci mali byt hore na dvore a že dolu na dvor nesmeli ist (kde bolo to pitie), raz zase upratovali a tak tiež zakazali ist si nabrat pitie, lebo to by asi vsetci stali pri dzbane a nikto neupratoval. Alebo sa musia najprv ist vycikat a až potom zase napit... môj syn bol vecne smadny,lebo vždy chcel zrovna v tom "nevhodnom" case, potom sa už citil zahriaknuty a nenabral si vobec.. Dcéra chape,že niekedy by to vyrusovalo, respektuje nejako ten ich režim a pije,keď sa dá. Pri tak velkej skupine musia mat nejaké pravidla,ktoré by boli doma absurdne,ale v skolke by nemali sancu mat program, keby si každý jednotlivec išiel podľa seba.

Strana
z3