Vlastný mobil pre päťročné dieťa - za a proti
Ahojte, mam dve deti. Starší už mobil má, a ten mladší (5) sa mu chce vyrovnať. Mobil chce kvôli hrám a foteniu, nie na volanie. Dali ste vlastný mobil päťročnému dieťaťu?
Urcite nie. Na fotenie su aj detske fotoaparáty, ak by mal fakt taky velky zaujem fotit
Je to tazke ustriehnut, ale fakt ti mladší sa dostavaju k veciam ovela lahsie a rýchlejšie nez starsi surodenci.. toto ozaj nie je hracka, ktora mu nejak pomoze a mat ju len preto, ze ju ma starsi surodenec... Proste nie
5-ročnému mobil, lebo ho chce? Za maturitu dostane Ferrari?
akurat vcera som pozerala jeden dokument o tom co vsetko sposobuju u teenagerov socialne siete, a jeden odbornik tak hovoril ake je strasne ze uz malym 7-8 rocnym detom davaju rodicia mobil. Ako to neskutocne ovplyvnuje nas mozog, ake su vsetky tie problemy uz nezvratne … ti mladi ludia su uplne hotovi,oni ked nemaju mobil v ruke tak doslova nemaju zmysel zivota. hrozne to bolo sa na to pozerat, a mam z toho totalnu uzkost, moje deti nebudu mat pristuo k mobilom a tabletom co najviac to pojde, aj ta telka ma sere ale tak zase nezijeme v jaskyni,neda sa to,ale kazdy vecer teraz radsej namiesto toho aby som si aj ja oddychla sa hrame hry nez zase aby pozerali telku. takze za mna uplne totalne obrovske NIE
Moje deti majú práveže len telefon na telefonovanie. Syn dostal prvý smartphone ako 13,5 ročný. Dcéra 12ročná nemá ešte, delí sa doma o jeden tablet na striedačku s 9-ročnou.
Aj starší mal v piatich už telefón?
Nie. Kolegyňa sa minule tesila ze jej 2 rocne dieta si vie už prepínať reklamy na YouTube ze ci to vie aj moje 4 rocne dieta a pozerám na ňu ze nie nevie to. Maximálne chytí mobil do rúk ked mi vyzvana a prinesie mi ho.
Na fotky by som kupkla fotoaparat - to moze byt aj pekne ked si pofoti a potom si spolu pozriete co nafotil. A hry by som riesila mozzno nejakymi starymi moznostami ako tetris a podobne
Nebol by lepší tablet?
Áno.
zavislost uz od 5 rokov...nie nedala. Mam dve deti a ani jedno nedostalo telefon v 5 r.
Jasné, že dala. Naša 5 ročná ma svoj mobil už dávno, aj tablet má svoj. Zoberie si kedy chce, pozrie si youtube, potom sa ide pohrať a tak dokola. Neriešim, mobily su už sučasť života😁
Ja nie. Máme taký starý tablet s hrami a ten deťom požičiame napr. keď sú choré, keď dlho cestujeme. Ja pred deťmi hovorím že je to tatinkov tablet, takže vedia že si ho nemôžu vziať bez dovolenia, nič tam nesmú sťahovať a dám im ho iba vtedy kedy to uznám za vhodné a viem čo tam hrajú. Majú tam detský youtube a hry kde obliekajú bábiky, robia makeup, dávajú prvú pomoc atď. Ale vlastný by som im nekúpila v tomto veku ani mobil ani tablet. Máme v rodine aj u uznámych deti ktoré majú vlastné tablety, mobily od skorého veku a vidím že to nie je dobré. Deti tam hrajú úplné blbosti, zabíjačky, zombíkov, stávajú sa závislými a nemajú už vôbec záujem o reálne hračky, nepracuje im fantázia... áno, moderná technológia už patrí k nášmu životu ale detstvo by malo ostať detstvom 🙂 pardón že som sa tak rozpísala
Nie, bol by časom závislý na hrani sa na telefóne.
Nie... Starsia nastupuje od septembra do skoly a ani vtedy nedostane mobil.
NIE. Mame 11-rocnu dceru, ktora cestuje do skoly autobusom a kvoli tomu (ak by meskal spoj, nestihla atd) sme jej kupili hodinky na volanie. Doma ma moj stary mobil bez SIM karty, na ktory som jej nainstalovala Duolingo na ucenie anglictiny a ked potrebuje do skoly vyhladat na nete informacie k uloham z Vlastivedy, ci Prirodovedy, alebo na projekty. Inak mobil lezi odlozeny. Deti sa maju normalne hrat, podla moznosti bud vonku alebo dnu, male s rodicom/starym rodicom, vacsie s kamosmi, ked je skaredo citat knizku, puzzle, lego pripadne aj televizor.
Chapem, ze doba ide rychlo dopredu, ale preboha naco dieta potrebuje mobil, hlavne skolkar. Pochopim, ak dieta cestuje, pripadne ak ma po skole kruzky a potrebuje sa spojit s rodicom, to hej, ale na hry? youtube? potom, ze deti nemaju fantaziu
Urcite nie
Nie, moji 5r a 3r ešte mobil v ruke ani nemali. Iba hračkársky.
@lea1029 Myslieť môžete...
Autorka, ani mi to nenapadlo.
@lea1029 pardón, ale to že dieťa bude musieť kvoli škole využívať počítač neznamená, že už v školkarskom veku musí vlastniť mobil a musí sa hrať hry a pozerať videá. Skúste sa poinformovať u detskej lekárky prípadne u učiteľov, aký majú vplyv obrazovky na dieťa. Ja nie som svätica, tiež im to občas dovolím ale tvrdiť, že 5ročné dieťa je múdrejšie a zrelšie vďaka mobilu, mi príde pritiahnuté za vlasy🫣
Ja som prvy telefon mala tusim ako 13 rocna.
Moja ma svoj telefon asi od 4,5 roka. Ale bez sim karty. Stahuje asi tam hry sama, a ked si chce v ramci volneho casu alebo na dlhsej ceste autom zahrat hru alebo pozriet youtube tak na svojom. A sama ho odlozi potom pripadne ju ja upozornim. Ja mam drahy tel tak nemusim davat svoj. Sem tam si od nas vypyta tablet a dlhe rozpravky pozrie tam. To uz je na kazdom rodicovi co da dietatu, ja neodsudzujem ziadne rozhodnutia

A čo keď on chce? Nedám mu a hotovo.