icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@charlie1980 neskoro? Prepac e si slepá alebo neves čítať? Po odbornikoch lekároch chodím so synom od narodenia situáciu riešim od roku 2014

petruldo
2. nov 2016

@timea7 ja ju chápem, niekto sa proste spoľahne na lekára - veď je študovaný, aj názor rodičov, veď ma vychovali, žijem s nimi, pomáhajú mi, živia ma.
nie každý je svojhlavý ako ja, urobí si po svojom. mne mama tiež povedala, načo logopéd, veď to dobehne. teraz že nech počítam s tým že bude mať odklad, čo ja dávno viem, zvažujem 0. ročník na škole pre deti s narušeným vývinom reči, ešte že u nás v meste majú pobočku z Jamníka, plánujem vyšetrenie v poradni tejto školy. takže tak

lilly0812
autor
2. nov 2016

@petruldo predtym MUDr. Peterlikova, zmenili sme na MUDr. Žiačikovu kde je aj stacionár

gabuchah
2. nov 2016

@lilly0812 ahoj...my mali tiez velky problem s vyvinom reci,uz 5roky chodime k logopedicke,plus doktorla strenpekova...starsi syn adhd s poruchou sustredenia,mladsi introvert s vyvinom reci
Na stastie zo skolkou sme nemali problem,byvame ma define
Skus specialku,kamaratky dve tam ucia a maju uzasny pristup,tie deti su ako slniecka...mohla by som sa ti popytat alebo ti dat kontakt...
A na tu riadiyelku by som sa stazovala,ale dieta po takomto stanovisku by som im uz nedala

lilly0812
autor
2. nov 2016

@petruldo a ďakujem za pochopenie. Tu si asi všetky myslia, že ja nič nerobím. Ist denne aj k 3 lekárom je nič nerobenie? Od narodenia až vedelo, že bude vyvojovo pozadu. Cvičili sme aj vojtovku. Od narodenia bol často chorý. Lekári si nás len presadzovali a nikto nevedel poriadne určiť diagnózu. A doma to mám tak, že byvaval, že bol nezhody a matka ma chcela aj vyhodiť ttakže ja môžem niekedy tak akurát držať hubu a krok ak tu chcem bývať

gabuchah
2. nov 2016

@lilly0812 a s peterlikovou sa co stalo? Raz sme u nej boli a potom som sa dva roky nevedela dovolat...som to nakoniec vzdala

lilly0812
autor
2. nov 2016

@petruldo lekári presadzovali, klávesnica na mobile blbne

lilly0812
autor
2. nov 2016

@gabuchah ahoj, k pani Strempekovej do CŠPP chodíme aj my, aj k pani Urdakovej, obe hovorili s riaditeľkou špeciálnej skolky, on má intelekt v poriadku takže tam ho neprijmú

lilly0812
autor
2. nov 2016

@gabuchah syna vôbec nevysetrovala. Prvé vyšetrenie odflakla za 15 minút s dovi. A máš pravdu dovolať sa tam nedá. Ale je zvláštne, že keď som sa pediatra pýtala či je v meste aj iná pedo psychiatrická povedala, že nie.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@gabuchah a logoped Sarincova. Vieš čo, už keď poviem, že má poruchu reči už nechceli prijať, ani prihlášku zobrať. Ja neviem, inak veselé a milé dieťa, v kolektíve nemá problém.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@barla5 k tej ponuke riaditeľky, neodporúčaju to pedagogicky z CŠPP. Ona už nemienila pobyt predĺžiť, mesiac a dosť. Od decembra by mal nastúpiť do tej cirkevnej škôlky, dúfam, že príjme riaditeľka. K internátnej, ešte nie je zrelý na to aby bol niekde dlhšie sám. K plienkam : cez deň ich uz nemá ani von, pýta sa pekne sam no na noc ju stále ma, ráno sa budí s úplne mokrou plienkou a to pred spaním moc nepije

charlie1980
2. nov 2016

@petruldo A preco teda nesla na priamu platbu aspon dovtedy, kym by nedostala doporucenie....? Ja nie som ani pediater a ani logoped, ale s urcitostou viem, ze ked rec nenabieha ani len okolo 2.r (minimalne porozumenie), tak tam nie je vsetko v poriadku. Resp.radsej ho zobrat skor k odbornikovi ako neskor. Teda aspon v 2,5r, ked clovek vidi, ze ta rec (porozumenie) nenabieha. Samozrejme, clovek este caka, co sa z toho vykluje, ci predsalen nenabehne, takze nejaka casova rezerva je ok. Tu sa hlavne jedna o postoj...mne by sa ani pediater, ktory by mi tvrdil, ze do 5r je to v poriadku, nepozdaval. Pretoze OVR/ NKS sa znacne odzrkadli s nastupom do skoly a dieta jednoducho nebude stihat tempo.
Zvlastne je, ze termin na neuro som dostala o mesiac, k logo od 2,5r, stihli sme psychologicku, o tyzden ideme zase. A toto zakladatelka nestihla absolvovat do 5r dietata ? 5 posudkov.....? Je to tak vela, ak si vezmem casovy horizont od r.2014....???? Nie, zakladatelka to zanedbala, teraz je nahnevana na cely svet. Uz davno mohla mat umiestnene dieta tam, kde by sa mu individualne venovali a rozvijali, uz davno mohla byt zamestnana a nie riesit vsetko na poslednu chvilu, ked uz prihara. Odvolava sa na to, ze dietatu ublizi odlucenie od kolektivu, no to dieta uz davno v kolektive byt mohlo.
Btw.moj syn mal v okt. 3r. Deti ma velmi rad. No do skolky som ho nedala, pretoze sama viem, ze to tempo by jednoducho nezvladal. K tomu nepotrebujem ani titul, aby som to nevidela. Ak mu budem vediet pomoct, viem, ze najviac mu pomozem tym, ze pojde do specialnej skolky. Zial, u nas iba od 5r.

marcelatje
2. nov 2016

@gabuchah a co konkretne by malo byt predmetom staznosti na danu riaditelku?

lilly0812
autor
2. nov 2016

@charlie1980 stále píšeš, že som niečo zanedbala, už na fakt stves, na neurológiu chodíme od narodenia, malý je od narodenia vyvojovo pozadu, začal všetko neskôr preto to lekári neriešili keď v 3 rokoch ani 4 nerozprával, neurologička sa pozrela čo po nej chcem veď ma hypotonicky syndróm. Napíšem všetky ambulancie keď je to podľa teba malo čo robím, psychologicka, pedo psychiatricka stacionár, Logopedia, gastro amb. TN, Alergologia ZA, neurologička, kardiológ, Orl PB aj BA, nefrologia, klinická genetika, špeciálny pediater BA, vatsina z toho od narodenia. Nevynechali sme ani jedno vysetrenie. Chodievali sme aj do Martina keďže malý veľmi ťažko dýchal, preto sa mu vyberali mandle 2 krát po sebe.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@marcelatje to by aj mňa zaujímalo

lilly0812
autor
2. nov 2016

@charlie1980 prečo som nešla na priamu platbu? Nepodarilo sa mi zohnať súkromného Logopedia, ja so bola ochotná zaplatiť si za sedenia

lilly0812
autor
2. nov 2016

@charlie1980 a ešte jedna vec, nie je ľahké umiestniť dieťa keď sú preplnené skolky, nie je také ľahké vybaviť škôlku keď má dieťa zdravotné problémy. Pre každú riaditeľku je takéto dieťa iné , neradi také prijímajú, viem o čom svoje, prešla som viac krát všetky v okolí PB

esther03
2. nov 2016

@lilly0812 citujem: "obe hovorili s riaditeľkou špeciálnej skolky, on má intelekt v poriadku takže tam ho neprijmú" Mozes mi prosim ta povedat o aku specialnu MS ide?

lilly0812
autor
2. nov 2016

@esther03 špeciálna internatna škola spojená z materskou skolou (SŠI) SNP PB

esther03
2. nov 2016

@lilly0812 a ty si si tam davala ziadost a dieta ti neprijali hej?

charlie1980
2. nov 2016

@lilly0812 Aj ty ma stves 🙂 Nenasla si logopeda...na druhej strane, ty vies, ze od narodenia je pozadu. Preco, do slaka, si na tu logopediu nechodila ??? Preco si ziadneho nenasla ??? Preco to bolo pre teba aj v 3,5r v poriadku...? Lebo mama povedala ....? Ty si mala byt uz od narodenia na vsetko pripravena. Ja netvrdim, ze si robila malo. Ale ze si sa do toho pustila na poslednu chvilu, neskoro. Uz v 2r si mala na tu logopediu chodit a ratat so vsetkymi potyckami. Mala si si pritvrdit. Aj co sa klinickeho logopeda tyka. Teraz si ma fakt dorazila. Ty vies o jeho zdrav.stave od narodenia, ale cakas, co lekari, mama, psychologicka/psychiatricka odporuca. V tomto vidim tvoje zanedbanie. Nie v tom, ze si so synom nechodila po lekaroch. Ale v tom, ze si robila tak ako lekari povedali a o nic viac. A este si aj presvedcena o tom, ze dieta by malo byt na urovni "zdravych" deti a ty mu tym vsemozne pomozes, ked bude v kolektive 25 deti, ktorym sa nikto nechce individualne venovat. Nie, nepomozes. A cirkevna skolka....? Ano, videla som tie deti na ihrisku. Najprv som myslela, ze sa jedna o deti s postihom. Tak v takej sa urcite nebude tvoj syn rozvijat. Najdi si speci skolku so zameranim a tak mu pomozes najviac.

esther03
2. nov 2016

@lilly0812 pozrela som si tu MS a teda ako som zistila, ty si mylis pojmy z dojmami. Tato specialna skolka nie je pre tvoje dieta a je uplne prirodzene, ze ti tam dieta nezoberu, lebo tato skolka je pre ine deti: "3. Profil absolventa U detí smentálnym postihnutím a deti s autizmom sa rozvíjajú kompetencie (spôsobilosti) vzhľadom na druh, stupeň a charakter postihnutia. Absolvent predprimárneho vzdelania je pripravený na primárne vzdelávanie." Ale toto nie je jediny typ specialnej skolky, su skolky pre deti s mentalnym postihnutim, sluchovo postihnute deti, autistov, ale aj skolky pre deti s narusenou komunikacnou schopnostou. A prave tam patri tvoj syn. Nie do skolky pre mentalne postihnute deti ani do beznej skolky. Uz chapes rozdiel? A este jedna vec: Tvoj syn ma oneskoreny vyvoj od narodenia, je hypotonicky, ma NKS, znizenu uroven kognitivnych (poznavacich) schopnosti a na noc ma v 5 rokoch plienku a tebe sa stale javi ako dieta schopne navstevovat beznu MS?

mimasimi
2. nov 2016

@lilly0812 no, ale už si niekde písala problémy so synom, cca 1,5 roka do zadu, a ja som Ťa posielala na logo do Beluše- Hlože, kde je klinická logopedička, ktorá Ti ho zdiagnostikuje, a asi si tam nebola .... Nie je to tak ďaleko od PB, chodia tam aj baby z PB, dokonca až z Bytče, aj Nového Mesta nad Váhom, lebo je vážne dobrá!!!! A ak si pamätám, radila som Ti, aby sa sa aj k Jánošikovej do Trnavy objednala, neviem, či si tam bola, lebo podľa všetkého, tam bolo toho viacej ako len to, že nerozpráva ....

esther03
2. nov 2016

@mimasimi neboj, aj tebe napise ako sa nedalo...financie, cesta, ochota logopedicky, pediatricky, pocasie, okolnosti, nesuhlas jej matky, vela dazdoviek na ceste...

marcelatje
2. nov 2016

@esther03 aha, takze je tu problem rozlisit ze nie je specialna skolka ako specialna skolka.......som si vskutku myslela ze toto je jasne 🙄
Jeden o koze druhy o voze.....

moni244
2. nov 2016

@mimasimi no pekne, cize rady uz mala, len nic neurobila, tak ako neurobi ani teraz

lilly0812
autor
2. nov 2016
lilly0812
autor
2. nov 2016

@moni244 čo? Ra že nič nerobím? Robím toho veľa už od narodenia syna

lilly0812
autor
2. nov 2016

@moni244 Ty si vôbec necitala kade všade chodím so synom od narodenia? Žiaľ nemôžem si dovoliť chodiť k lekárovi až do Trnavy. Chodím po úradoch, bola som požiadať o pomoc aj na mestskom úrade na odbore školstva, nijako nepomohli. Úrad práce, tam o tomto nič nevedia, dnes ma hodinu posielali od dverí k dverám lebo nikto nevedel kam mám zaniesť dokumenty, oddelenia bolo správne. Začali sme chodiť na stacionár, chodíme na sedenia a aj do CŠPP. Škôlku riešim odkedy mal malý 3 roky, tento rok ho konečne prijali no po 2 mesiacoch pobyt ukončili.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@mimasimi na logopediu chodíme od 10/2015 tu v PB, tiež to je klinický logoped. Na tú vo je v Belusi som sa pýtala pediatra, ona povedala, že načo by chodil tam keď v PB klinický logoped je. Termíny mame 2 krat do mesiaca, majú plno.