Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@lilly0812 Lukaska do škôlky neprijali. Mal povolený diagnostický pobyt, je to rozdiel. Prestaň sa stále odvolávať na počet ambulancií, ktoré navštevujete. Nie je to rozhodujúce. Podstatný je výsledok a ten je na nič. Predĺžený rodičovský neschváleny,zdravotna pomoc pre dieťa nedostatočná, do škôlky neprijaty. Čo viac potrebuješ zosumarizovať, aby si pochopila, že musíš konať inak??? Pripadas mi neorganizovana. Zober si pero, papier, prejdi si ešte raz rady, čo tu padli a spis si zoznam, čo treba vybaviť a čo k tomu úspešnému vybaveniu potrebuješ. A podľa toho postupujte, iba tak dosiahnes výsledok
mam tiez minuly rok jedna mudra doktorka co maleho videla 5 minut na detskej klinke napisala do spravy ze ako rodicia nerobime nic pre 4 rocne dieta ze je v takom stave akom je a niej zdiagnostikovane ,co nebolo nasou vinou ,my sme sa obratili na urad pre zdraotnu starostlivost a dali presetrit celkovy postup vsetkych dr a ich rocne ,polrocne cakacie lehoty a to na slavnej zahranicnej klinike v rakusku,veru sme to vyhrali a hned zrazu mal vsetko odsuhlasene aj ked pozde ,ale specialnu starostlivost v skolke to nema dodnes ani odporucanie,funguje od 1 roka v normalnych jasliach aj skolke,uz nie som ta hystericka mater co sa vymysla dg len aby chodila po lekaroch(vyrok nasko detskeho)aj jeho som udala
@katinka71 No na Slovensku verím tomu by ste nevyhrali, tu sa všetko ututle a lekári držia spolu.
@kvetulienka253 to máš pravdu, to celé behanie po lekároch bolo k ničomu. K skolke: na rozhodnutí je napisane: prijma na predprimarne vzdelávanie s diagnostický pobytom.
@lilly0812 My mame tiez napisane ze odporuca sa do beznej skolky a ???..... Aj mame ze po diagnostickom 3m. pobyte sa odporuca co najskor vratit dieta do beznej MS kvoli adekvatnym komunikacnym schopnostiam (aby obkukal aj od zdravych deti). Bola som sa pytat v skolkach, kde ci by nas vzali a netajim diagnozu dietata, ukazem papier a hned kazdy riaditel - mame plny stav, nemame na to ludi aby sa mu niekto venoval.... Som rodic, ktory jednoducho berie realitu tak ako je a vidim, ze syn je spokojny v skolke ktoru navstevuje a to je dolezite. Diagnoza je len chodnik po ktorom s nasimi detmi pojdeme jednoducho.
@janickacrazy a malého pacienta si pohadzuju medzi sebou ako horúci zemiak
@janickacrazy no to bolo ofilacne obvinenie voci nam ako rodicom v oficialnej sprave tak to mm nenechal len tak ,kedze ja ako matka som bola iniciatorom kompletneho vysetrenia syna nas dr od ktoreho sme zavisli kvloi odporuceniu k dalsim vysetreniam ich nam nedal preto som si nasla instituciu ktora klinicka psychologia ktora dala na podnet na vysetrenia vyvojovej diagnostiky ,vysetrenia sluchu a hlasu ,neuropediatricke vys,ale cakacie trvalo rok,polroka abez tychto vys sme nemali odporucenie na logo,ergotepiu a ostatne,nas je pohybo nadany azz,len to ostatne chyba rec on rozprava ale nespravne gramaticky,kazdy daval ako pricinu ze je vyrasta 2jazycne a preto neskor rozprava,lenze moje pochybnosti sa potvrdili ,nastastie pracujeme snim a vidime pokroky
@mimca20 presne ako u nás, ja som vďačná tej jednej riaditelke, že bola ochotná ho prijať no ukončila to bez udania dôvodu. Iba odpísala pár riadkov z posudku CŠPP. Je zaujímavé, že iná škôlka nemala problém zohnať aj asistentov a druhá má? Luky k sebe asistenta nepotrebuje no riaditeľka tvrdila, že áno.
@katinka71 Ja ťa veľmi dobre chápem, tiež mám ZTP dieťa doma a tiež na mna pozerali, že si vymýšľam, že ved mu nič nie je. To mi povedal neurolog v PB, ktorý bol v tom čase dokonca primár! Dieťa má vážnu diagnozu, nevyliečiteľnú. Trvalo mi to 4 roky, kým som lekárov presvedčila, že s ním niečo nie je v poriadku. Ak autorka tiež bola u podobného odborníka, tak sa nečudujem, ako to dopadlo.
@lilly0812 pocuj neviem ake mas vzdelanie, ale baby ti to tu vysvetlili niekolkokrat tak skusm este raz hadam to padne na urodnu podu: TVoje dieta bolo prijate na diagnosticky pobyt- cize zistit ci zvladne beznu skolku. Riaditelka podla spravania dietata zhodnotila, ze dieta potrebuje asistenta, ze oni ho zvladnut dostupnym poctom zamestnancov nedokazu. Ze ty to ako matka vidis inak nie je podstatne nakolko ty nie si pedagogom v danej skolke a nevies zhodnitit ich podmienky (vzdelanie uciteliek, pocet deti na 1 ucitelku, schopnost dietata spolupracovat s detmi aj uckami atd.. Kedze dieta bolo prijate na dva mesiace nebolo potrebne udavat dovod, dovodom bolo totiz skoncenie trvania pobytu. Chapeme?
@janickacrazy ten istý neurolog, teraz vedie tu ambulanciu jeho dcera
@lilly0812 a este sa vyjadrim k tomuto: "Ahojte, skúste Vy zo 100 eur uživiť dieťa aj seba, kupovať synovi oblečenie keď to potrebuje, plus cesta k lekárom mimo mesto tiež cosi stojí a okrem toho platíme všade za vyšetrenie, 15 eur na alergo a 17 eur na gastro, skús sa vžiť do tejto situácie" Nik ti netvrdi, ze sa z toho da vyzit, z toho sa vyzit totiz ani neda. A vzivat sa do tejto situacie ani nejdem, lebo ja by som sa ju snazila vyriesit, nespoliehala by som sa na stat, vyssiu moc, ani na to, ze mi niekto snad pomoze ked vidia ako zijem. Baby vratane mna ti tu ponukli moznosti ako si privyrobit, vsetky do jednej si ich znegovala. Tak neziadaj pomoc, ak ju nemas zaujem prijat. Ci pomoc je len to ak ti da niekto 200€? Vies co, moja dcera chodila od 14 rokov opatrovat 7 rocneho autistu s mentalnym postuhnutim na par hodin, vyzdvihla ho zo skoly a kym mama neprisla domov bola s nim, zarobila si celkom slusne. Tak neverim, ze ak 14 decko dokaze opatrovat takto postihnute dietatko, ty nezvladnes pri ako vravis skoro zdravom dietati (ved len nerozprava podla teba) hackovat, piect torty, varovat ine dieta, alebo vecer chodit upratovat. btw este k tej Janosikovej z Trnavy- to naozaj nemas cca do 15 € (cesta pre teba tam aj spät, dieta zadara), aby si isla na jedno blbe vysetrenie s dietatom? Na zaklade dr. Janosikovej totiz urcuju posudky aj neruologovia.
@lilly0812 Janosikovu by som kontaktovala na tvojom mieste urcite, ja som ju kontaktovala na zaklade MS kde sa vyjadrili na uplnom zaciatku po nastupe, ze im sa zda moj syn autista (lebo nazor rodica, laika nie je platny...) a tak reku pohlad, nazor chcem ako rodic od toho naj odbornika nie od nejakej "tetusky psychologicky" z rozneho centra... Objednala som nas marci 2015 a jul 2016 sme boli u Janosikovej - autizmus vylucila, a krasne ako odbornik ma dala do obrazu co sa tyka mojho syna.
@esther03 tvoja dcera isla brigadovat, ale doma ju predpokladam cakala naveran vecera, oprate oblecenie, upratane, nakupene, vybavena posta... Neplrovnavaj matku a dieta, ktore okrem skoly nema nic ine na praci. Co by si ty robila na mieste autorky nevies. Len si to teraz myslis. Trochu pokory a empatie by ti nezaskodilo. Zivot sa ti moze v minute zmenit, tak si to neskrab...
@papricka33 autorka byva s rodicmi, baby jej tu radili vecerne smeny ked dieta spi, dokladanie tovaru kde sa da dohodnut na pracovnom case, ja pracujem z domu, poznam studentky co chodia balit postu pracovny cas nie je dolezity ked chcu mozu to robit aj v noci urcuju si kolko hodin denne chcu pracovat, roznasanie letakov pocas prechadzky, moja mama nevie zohnat pomocnu silu do predajne........moznosti su rozne
@lilly0812 uz sa tu tocime stale dookola. Do VASEJ specialnej skolky ho neprijali pretoze pre neho nie je vhodna. Skusala si specialnu skolku urcenu pre deti s poruchami reci? Inu ako tu VASU?
@marcelatje podala som si. Aj v Tescu viac krát žiadosť aj na brigádu, nepozvali ma ani na pohovor
@marcelatje ešte nie
@barla5 Toto zdielam, stare skoly = starych rodicov nepreskolis aj keby si sa rozkrajala (tiez som si vypocula nazor, specialna skolka? Skola?? Sak tam chodia len cigani).... U nas to bolo, sak on ti uz rozprava sak uz neries s nim nic, ale nedala som sa "lietali sme 2roky" hore dole po odbornikoch, sedeniach... Nepotrebujem sa tlacit do beznej MS, ZS aby potom mi nedajboze prepadol alebo sa trapil vnutorne kvoli spravaniu rovesnikov k nemu?? Lebo neporozumie niecomu, nebude "mozgovo" stihat to maxi tempo v beznej ZS ktore je v sucasnosti na deti nastavene??? Kazdy vravi, sak on ti je krasne rozbehnuty, on ti cita, on ti toto zvlada, sak to ani moje dieta v jeho veku nevie - ano vela veci sme chvalabohu za moje odhodlanie, trpezlivost s nim pracovat doma pozvladali ale nezatvaram oci ako ludia v mojom okoli ze rezervy mame. Ako 3r.4m sme presli neverbalnym testom inteligencie, par "mudrych" ludi mi vravelo naco maleho trapis, naco ti toto bude dobre??? Na to mi to bolo, aby som sa od toho vedela odrazit a ist, neist dalej so synom.
@papricka33 aj autorka písala, že doma je každý deň navarené. Býva s rodičmi, spolocne hospodária, lebo zo stovky by nevyužili na mesiac. Ak je syn naozaj zdravé usmievavé 5-rocne dieťa, tak aj pri vyrobenie si by bolo cestou, ako sa aspoň čiastočne osamostatniť od vplyvu matky a poskytnúť dieťaťu to, čo naozaj potrebuje. Bez slepého posluchania starkej, čo sa zjavne za vnuka hanbí a bez vyhrážok, lebo by nemali kde bývať. Každému sa život môže zvrtnúť na nepoznanie, no na druhej strane naozaj si autorka žiaden príspevok k srdcu nezobrala. A to je nešťastie, takto nepomôže ani synovi, ani sebe
@lilly0812 Napisem ti ako matka a byvala ucitelka v statnej MS. Je mi do placu z pribehov ako je tvoj. Zo situacie, aka je v nasom skolstve, a z podmienok, ktore vacsina materskych skol ponuka. Nechcela by som byt v tvojej kozi. Dnes je situacia naozaj taka, ze v pripade, ze podla platnej legislativy nie su pre dieta so specialnymi potrebami v skolke vytvorene podmienky, nemusia ho ani prijat, nie este drzat nadalej. Zazila som bohuzial nie raz, ze sa z deti, ktore sa co i len trochu vymkliz bezneho priemeru, a nejakym sposobom zacali byt na ostaru, cize "problemove", umelo vytvorili deti s poruchami spravania, peciatkou hyperaktivity, ci nezvladatelnosti... Bolo to jednoducho pohodlnejsie. Bohuzial, v statnej skolke, pri pocte deti 23-25, je miesto len pre prisposobive, poslusne, najlepsie tiche, neproblemove deti. Kto vycnieva, ide z kola von. Len ak by mal vplyvnych rodicov. Vtedy sa zapoja vsetky paky, aby "dobry sponzor" zo skolky neodisiel a dietatku, chudatku musime predsa pomoct v adaptacii. Co vacsinou znamena, ze nevychovaneho fagana nechame skakat vsetkym po hlave, rodicom sa skerime do tvare a poza chrbat ich ohovarame, lebo ved co ine nam ostava 😖 Takto to vyzera vo vacsine zariadeni. V tej mensine som zatial nepracovala, tak neviem 🙂 Ak citis, ze kolektiv dietatu naozaj pomaha (nie vzdy to tak je) pomoze u aj cirkevna skolka. Ale urcite musis doplnit nadstandarny pristup aspon doma. Janosikovej sa ja osobne dovolat neviem, mail som jej pisala pred 3 tyzdnami a ziadna odpoved. Pokial viem, je dost plna. Chod do skupinky Oneskoreny vyvoj reci. Tam maju myslim dievcata kontakt aj na ine odbornicky. Urcite hladaj vsetky moznosti ako mu doplnit nadstandard, ktory potrebuje. Drzim palce
@kvetulienka253 ako vieš, že som si ani jeden príspevok nezobrala k srdcu? Ja som vďačná za každú radu, ktorá pomôže. Ja pracovať chcem, hoci aj brigadne aj v noci ak by bol treba, žiadosti s životopisy posielam už niekoľko mesiacov. Mám 5 ročnú prax vo výrobe, tam by som sa mohla uplatniť akby bol syn v škôlke celý deň s nie len do 11:30 hod. Ty by si pozvala na pohovor človeka keď vidíš v životopise posledné zamestnanie v 07/2011? Mám síce prax aj certifikát operátora ale nepomáha mi to zatiaľ

@mimasimi klinického psychológa navštevujeme v PB od roku 2014. Tam som sa objednala sama so synom nakoľko nas pediater nechcel nikam poslať