icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

papricka33
2. nov 2016

@marcelatje ja mam popri materskej 2 prace. Nemam nablizku ziadnu pomoc. Ja viem, ze ja, mozno ty, aj niekto iny to vieme dat inak. Ale neodvazim sa hodnotit jej konanie, pretoze NIKDY nebudem zit jej zivot. To, co som ktitizovala mi prislo bezcitne. Robi sa mi hrca v krku, ked vidim, z cim sa niektore matky musia pasovat, nikdy neviem kolko sil by som mala bojovat na ich mieste ☹

marcelatje
2. nov 2016

@papricka33 chapem ze ako predavacka ma obmedzene moznosti, plus spravanie matky jej na pohode nepridava ale nejako to dat musi. Stale nad tym premyslam lebo jediny kto si to odnesie najviac bude dieta 😒

mimca20
2. nov 2016

@papricka33 Len moja skusenost z leta, k Janosikovej sa ozaj pravda tazko dovolat, aj tie emaily ... Co viem od nej tak uz vzala k sebe aj dalsiu odbornicku, aby rodicia nemali cakacky 1-3roky. Vas nazor zdielam, my sme sa vymkli z bezneho priemeru, ale nemal syn v beznej skolke ani adaptaciu, po prvom mesiaci hned upravena dochadzka - nezazlievam im to.... Robili co uznali za vhodne v tom case. Len ked sa upravovalo synove casom spravanie, fungoval v kolektive tak dochadzka sa mu uz neupravila. A ked som povedala ze dieta ak trosku vychadza z urcitej danej normy, hranici tak zaraz sa ho zbavit. A to sa ich dotklo, to viem to by sa dotklo kazdeho... A my sme vplyvni rodicia neboli, nemali nikoho za sebou...
@lilly0812 Napadla ma este odbornicka Vidova - mamicky ju tiez odporucaju na vysetrenie, ak sa neda ist k Janosikovej. Tusim?? Len ti kopcim co mi vyguglilo https://www.tsk.sk/zdravotnictvo/ambulantne-zdr...

lilly0812
autor
2. nov 2016

@mimca20 dakujem

lilly0812
autor
2. nov 2016

@mimca20 škoda, že je z v Prievidzi, sme z Považskej Bystrice

papricka33
2. nov 2016

@mimca20 dakujem 🙂

mimasimi
2. nov 2016

@lilly0812 no, k nej môžeš chodiť aj raz do týždňa, venuje sa dieťaťu skoro hodinu, potom si zavolá Teba a povie Ti, ako máš s ním pracovať. Ona dáva termíny nie podľa toho, či má plno, ale podľa toho, ako často dieťa potrebuje tú logopédiu. Ja viem, že tam máte logopéda, no, ale asi niečo na tom bude, že tam chodia deti až z takej diaľky... To máš to isté, ako, prečo si si zobrala Jana z Bratislavy, keď Fero od susedov je voľný ...... 😀. No, a do Trnavy by si nechodila stále, ale na diagnostiku, čiže len raz ... a ona je uznávaná, takže tým pádom by si mala aj rodičák vo vačku a aj všetcia okolo, čo k nim chodíš by vedeli, kde je pes zakopaný .... .

esther03
2. nov 2016

@lilly0812 neprijali ho lebo tam nepatri, do inej do ktorej by vzhladom na doagnozu patril by ho vzali. To je akoby si chcela aby autistu prijali do specialnej skolky pre nepocujuce deti. Dalsia vec, nehladas aktivne, Co tak namiesto posielania zivotopisov ist na konkretnu prevadzku sa spytat ci nepotrebuju alebo co tak Index Noslus zamestnava pracovnikov na dokladanie tovaru po celej SR, chytim telefon a zavolam atd. Ty nie si aktivna, ty sa len tvaris, ze aktivna si.
@papricka33 ja netrepem do vetra a neporovnavam neporovnatelne, ak si prispevok precitas pozorne zistis, ze islo o to, ze ak 14 rocne decko zvladne autistu, dospela zena zvladne brigadovat hoc i z domu. A len tak medzi nami iste obdobie vo svojom zivote som sa sama starala o dieta, o leziacu matku a mala k tomu dve prace. A nik mi doma nevaril, nepratal...Tak mi prosim nehovor, ze neviem o com to je.

mimasimi
2. nov 2016

@lilly0812 a viem sa v žiť do Tvojej situácie, ver mi !!!! Mám so synom ten istý problém, ktorý som ale začala riešiť v jeho dva a pol roku! Tiež bol na všetko čas, a je to chalan, ale ja som si dupla a všade som sa poobjednávala sama s tým, že ten výmenný lístok donesiem potom!!!! Rodičák mi schválili, hned, lebo som mala papiere od tých doktorov, do ktorých to vyžadovali, čiže aj od logopéda, pedopsychiatra a neurológa!!!! Chodil do školky na pol dňa a potom chcel, či nechcel, musel makať aj doma!!! Verím Ti, že vyžiť z takých peňazí je málo, verím Ti, že žiť s mamou pod jednou strechou je ťažké a musíš sa im prispôsobovať, ale tu mám svoje dieťa, a to je moje priorita, takže zatnem zuby, a urobím to, čo bude najlepšie pre neho a nie pre okolie. A zas, ked vieš, aká je mama, nemusí o všetkom vedieť, no nie? Ja to tiež nevešám svokre na nos, keďže viem, aký má ona názor. A keď mi povie, vidíš, som Ti povedala, že on začne rozprávať, že z toho vyrastie, tak sa len pousmejem, že jasné ......

lilly0812
autor
2. nov 2016

@mimasimi na logopedickom sedení som vždy prítomná aj ja v ambulancii, iba raz tam bola sama s Lukasko, prvý krát. V októbri sme mali termíny 2, na november máme zatiaľ termín 1. Keď píšeš, že by tam mohol chodiť aj raz do týždňa, ja by som bola len rada no ona má plný diar. Viem, že sú tam dve v jednej ambulancii no neviem prečo ho nedava častejšie

mimasimi
2. nov 2016

@lilly0812 mal by byť s ňou sám, ved sa nemôže ani sústrediť, ked si tam s ním Ty!!!

lilly0812
autor
2. nov 2016

@mimasimi ona chcela vedieť ako bude spolupracovať v mojej prítomnosti

marcelatje
2. nov 2016

@lilly0812 a nemalo by to byt nejako naopak? Prvy krat v pritomnosti rodica nech sa dieta okuka a potom bez?

esther03
2. nov 2016

@lilly0812 tak mimo tychto terminov chod k inej, pripadne nejake sanatorium, hladaj na nete, mozno vo vedlajsom meste atd. Ako s nim doma pracujes?

barla5
2. nov 2016

@esther03 no predstav si ze mojho autistu prijali do skolky pre nepocujuce deti

@lilly0812 Vidova je iba diagnosticka, isla by si knej iba raz, tak isto ako k Janosikovej

esther03
2. nov 2016

@barla5 tak ale hadam mal nejaky problem co sa tykalo sluchu, lebo nevidim dovod prijat pocujuce autisticke dieta medzi nepocujuce ked kazde vyzaduje iny pristup.

barla5
2. nov 2016

@esther03 nemal vobec, ale mali malo sluchovo postihnutych deti a potrebovali doplnit stav. Mali tam aj dievca s dmo, tiez pocujuce. A najlepsiu ucitelku aku kedy mal

esther03
2. nov 2016

@barla5 uprimne, ako matka dietata s NKS by som dieta do takejto skolky nedala, chcela som, aby moje dieta bolo vzdelavane tak, ako to ono potrebuje, a nie tak, ze niekto potreboval doplnit miesto.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@marcelatje tiež si myslím, prvé bolo bez mojej prítomnosti, ostatné už za mojej. V CŠPP býva bez mojej prítomnosti.

lilly0812
autor
2. nov 2016

@esther03 doma pracujeme podľa osnov logopeda a psychologicky. Učenie hrou, nenutenou formou. viac krat denne v kratších intervaloch. Na stacionári bude bývať spolu s ďalším chlapcom. Neskôr aj v skupinke deti. Uvažujem, že zozeniem toho súkromného logopeda.

kredog
2. nov 2016

@timea7 dakujem

ewisam
2. nov 2016

@lilly0812 Necitam vsetko, ospravedlnujem sa, ak sa opakujem. Skusila by som este skolku niekde mimo mesta. /ak ste priamo z Povazskej/ V niektorej dedinke maju deti vela, niekde su radi, ze maju zaujem.
Taktiez by som oslovila CPPP teda byvale pedagogicko-psychologicke poradne. Ja mam dobru skusenost v Puchove, mozno poradia, nasmeruju.
Dalsia vec, nema syn nahodou problem so sluchom? Ak nie, aj tak by som sa skusila opytat na socialke, ci nema na zaklade diagnoz narok na invalidny dochodok z mladosti...Neviem podla coho sa to posudzuje presne, a ci sa ho to vobec tyka, treba sa opytat...len tolko som chcela k teme, nech sa vam dari

esther03
2. nov 2016

@ewisam Za osobitne stanovených podmienok môže vzniknúť nárok na invalidný dôchodok (tzv. invalidný dôchodok z mladosti) aj fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom. Nárok na tento dôchodok vznikne najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Po 31. decembri 2007 môže za osobitných podmienok tiež vzniknúť nárok na invalidný dôchodok aj doktorandovi v dennej forme doktorandského štúdia.

gabuchah
3. nov 2016

@charlie1980 ako tiez myslim ze pises nie celkom pravdu..mne chalani zacali rozpravat tiez neskor,okolo troch rokov..aj logoped ti povie ze chlapci zacinaju neskor...
Jeden problem s recou nema ziadny,dtuhy ma-koli jazyku ,mal ist aj na plastiku a koli inym zalezitostiam,psychickym....

gabuchah
3. nov 2016

@lilly0812 ja chodim vedla do dveri na logo,je super,v podstate maly uz nebie iba r...ale chodime uz 4roky s prestavkami ,nevedel v,d,l...proste teraz ma 8,5 roka a yz mu ako tak rozumiet

charlie1980
3. nov 2016

@gabuchah Toto mozno plati v tom pripade, ak sa zdrav.problemy vyskytnu pocas zivota dietata a matka s nimi nerata. Jasne, ze si mysli, ze ono sa to predsalen pusti. Vtedy moze matka napr.nabehnut k logo okolo 3,5r. No v tomto pripade boli zdrav.problemy jasne, od narodenia. Preto to trebalo podchytit skor, mozno od 1,5r dokonca, najneskor 2r.
A potom...je rozdiel, ak dieta nerozprava a ked nerozumie hovorenej reci.

esther03
3. nov 2016

@gabuchah dieta zakladatelky ma diagnostikovanu narusenu komunikacnu schopnost, je to nieco ine ako to, ze nevie povedat v, d, l a r. A je uplne jedno ci je to dievca alebo chlapec ak ma NKS logoped 1x do mesiaca je tak akurat statisticka kontrola nic viac.

katriona1
3. nov 2016

@gabuchah ale je rozdíl jestli se dítě pořádně rozmluví třeba okolo toho třetího roku, ale do té doby aspon napodobnuje zvířata, poví jednoduchá jedno/dvojslabičná slova, rozumí mluvenému slovu a když dítě ve 2,5-letech poví dvě krátká slova a nic víc co by dávalo smysl a i v jiných oblastech zaostává, to bych se já už teda bála

lilly0812
autor
3. nov 2016

@ewisam ahoj, áno, som priamo z Považskej, bola som sa informovať aj v Orlovom v MŠ ale neprijmú ho. A myslíš CŠPP, nie je to náhodou CPPP? Centrum špeciálneho psychologicko pedagogického poradenstva, tam chodíme už nejaký ten mesiac.

janickacrazy
3. nov 2016

@ewisam No ja teda bývam na dedine pri PB a školku máme preplnenú, musia odmietať deti každý rok. Skor v meste je ľahšie dostať dieťa do školky ako na dedine.