Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@marika1999
Nikto predsa dieta nenavrhuje izolovat od kolektivu ani davat ho medzi tazko mentalne postihnute deti ktore by ho brzdili. Su predsa skolky pre deti s problemami s recou.
@marcelatje to dieta o ktorom piše sestrička aj tak skončí v skor či neskor v špecke...len teraz stráca roky v beznej MŠ kde nenapreduje a to mu bude chýbat.
@marika1999 no nic v zlom..kazdy nech robi ako uzna za vhodne,nasledky si ponesie v prvom rade jeho dieta...ja len, to pravk co si studovala asi nebo na karlovke..podla toho vyjadrovania 🙂
@puklica13 ona vyštudovala pravo? Neverim... 😕 ale tak tu moze kazdy napisat čo chce.
@sardinka336 sak to nasisala kdesi...inak ja som mala cest nedavno s pravnickou zo sladkovicova...fuha a to bol tazky level 😀
@sestricka52 no myslim že si to presne utrafila tvoj nazor zdielam aj ja pretože ak má ozaj dieťa vážny problém a nepomáha mu to tak samozrejme nech tam nieje nasilu pretože by mu to ešťe ublížilo keď by už mal chodiť tam dva roky a nič ale ta baba písala že až taký vážny problém nemá a tie pokroky robí. vraj tam bol len pár týždnov z toho sa velmi závery nedajú urobiť síce všetky okolnosti nevieme ani neviemme aký názor zdiela ta riaditelka. Samozrejme držím jej palce či už nájde špecialnu školku alebo obyčajnu hlavne nech sa dieťa z toho dostane a naučí sa a podla toho čo písala tak myslím že určite 🙂 a myslím že ludia alebo aj tí doktori hádam vedia normálne uvažovať či to dieťa má vážnu poruchu alebo či len nerozpráva preto lebo nechce ako aj ten moj.
@marika1999 Stale porovnavas tvoje 3r dieta, kde je este aka taka sanca, ze rec nabehne, s takmer 5r dietatom, ktory ma diagnozy od narodenia. Tam sa od narodenia trebalo venovat individualne a vcas. Spominala som to vyssie...keby sa jednalo o dieta, ktore bolo napr.pozorovane a neskor zistene, ze ma nejake vyvojove poruchy, je to hned ina situacia. Tu bolo dieta zdiagnostikovane ako NKS, coz znamena, ze keby si matka dala zalezat, dieta uz v tej specialnej skolke davno mohlo byt ( nie v autistickej, ako ona konala, ale pre deti s NKS) a uz mohla nastupit do prace a neriesila by za 5min 12. Pokial si dobre pamatam....dieta ma este plienky...aj to svedci o tom, ze s dietatom to nie je tak, ako si matka mysli. Jednoducho...matka ho chce silou mocou integrovat medzi "zdrave" deti, a to jej dietatu urcite nepomoze, ked sa strati v pocte 25 deti. Tomuto dietatu sa treba venovat individualne. Specialna skolka uz davno nie je hrozba, je to cesta, ako dieta co najlepsie integrovat a vzdelavat. Ale to uz sa tu pisalo.
@charlie1980 máš pravdu ved ja nevravim že musí isť do bežnej školky povedala som že mu pomože kolektív. Ano porovnávam ani môj nepovedal ani slovo ani neukazoval a tiez mal plienky a myslela som že ma nejaku poruchu lebo bol aj pri porode priduseny. je pravda že má len tri. Tak ja neviem možno bolo niečo zanedbané.. ja len vychádzam z toho čo ona písala že nieje až natom tak zle aj ked je pravda že ked má ešte plienky 5 ročný chlapec tak to nieje dobré. možno to bolo písané ja reagujem iba na jej príspevok nemôžem prečítať 20 strán to by som bola do rána tu :D ja vravím že všetko s mierou ak má vážnu poruchu treba to riešiť ak nemá tak nech je v školke ja neviem predsa aký to je chlapec a tiež som iba povedala že netreba robiť zo zdravých detí s prepáčením osobitárov- tým nechcem nikoho urazit. som myslela že to je ten prípad pretože aj na môjho chlapca nápísali už bár čo. A pritom to bola aj moja chyba dosť sme ho zanedbali nemali sme čas sa s ním rozprávať a to si aj priznám.
@sestricka52 no mna by teda netesilo keby bolo moje dieta integrovane do beznej skolky a nerobilo ziadne pokroky... btw chlapec nebol vyluceny, bol prijaty na diagnosticky pobyt 2 mesiace a doba uplynula, zdiagnostikovali a zistili, ze dieta potrebuje iny typ zariadenia.
@marika1999 mozem sa spytat kedy by si hladala speci skolku ak nie v 5 rokoch dietata? Len tak medzi nami, ak ty si vystudovala pravo, tak ja som prave vyhrala prezidenstke volby v USA.
No asi si vyhrala :D :D tak aj vyzeráš 😀
@charlie1980 Pravdu máš - a inak to som ani nepostrehla, že má ešte skoro 5-ročný plienky - tak to potom fakt nie je všetko v poriadku. A máš pravdu - rieši to o 5 dvanásť. Nechcem byť zlá - ale v jednej diskusii rieši ako má vyžiť zo 100Eur, je sama na dieťa, nevzali ho do škôlky-nemôže ísť pracovať, nemá iný príjem, tu zase čo s tým, že ho z tej škôlky vyradili.....Čo robila doteraz....Celé zle.
@charlie1980 ahoj. K tým plienkam: plienku má len na noc na spanie inak sa pekne na wc pýta, nepocika sa ani nepokaka. Hypotonicky syndróm diagnostikovali hneď pri narodení. Už som už krát písala, po odbornikoch chodíme od narodenia
vy sliepky - niektoré nerieši sa tu či som ja vyštudovala právo alebo nie ale žena ktorá má problémy. ked ma chcete dalej rozoberat tak prosím ale len tak medzi nami povedz čo si vyštudovala ty usudzujem z tvojho písania že asi pomocnú školu a tak aj niektoré vyzeráte tam si natlačte do seba lieky na nervy a neotravujte tu.
mna to netrápi či vy veríte čo som ja vyštudovala čo koho zaujíma čo vravia ovce- teda tak sa prezentujete a nebudem sa znižovať na vašu úroveň.
@marika1999 fuha co tolko agresie...ved klidek..nejde o zivot
@lilly0812 Nemusíš hneď vyskakovať. Tak ako som ti už napísala v inej diskusii - tak už si mala mať dávno vybavený predĺžený platený rodičovský pre nepriaznivý stav dieťaťa a riešiť to aj špeciálnou škôlkou - to nie je hanba. A prepáč, ale skoro 5-ročné dieťa nemá čo mať plienku ani na noc - to je môj názor. A to si moja dcérka dávala na čas kým bola bez plienky - ešte teraz má na noc-a nemyslím, že je to katastrofa, ale už skoro u 5-ročného to nie je v poriadku. Ale len ty sama vieš čo je a čo nie je. Tak si našla - bohužiaľ - na prd "odborníkov", ktorý sa len tak tvária.
Pýtala sa tak ja som jej napísala môj názor vy čo máte doktoráty zo všetkej múdrosti sveta , a nekomentujte ked neviete ako sa vyžije zo 100 e 🙂 behajte vy po odborníkoch a ešte hladajte školky zo 100 eur mesačne vy sliepky a potom dajte vedieť ako ste dopadli.
@puklica13 no však a nie? tak čo ma rozoberajú to už človek nič nemože povedať
@evittam @charlie1980 píšem sem keďže lekári, odborníci, pedagógovia pomôcť, poradiť nevedia. Inak keď si písala o tých 100 eur dávku v hmotnej núdzi mi odnimali keďže Súd zvýšil výživné na 60 eur mesačne. Napríklad ten stacionára stojí 15 eur jeden, všade platíme od 10 do 15 eur za vyšetrenie.
@marika1999 prepac, ale uroven znizujes ty, doteraz sa tu diskutovalo na urovni. Dosli argumenty hura podme sa urazat - to je skutocne styl hodny inteligentneho cloveka 🙄 Narazky na vzhlad a vzdelanie iteligencii 2x nesvedcia 😒
@lilly0812 preboha to ako zvládaš? a prečo ti zamietli ten predlžený rodičák?
@lilly0812 A čo my s tým tu máme spraviť alebo tí odborníci?! Sa konečne postav a rieš svoju finančnú situáciu a nie len sa sťažovať - sama vieš, že štát sa o teba a ani o tvoje dieťa nepostará.....Ja nechápem jedno - ako môžeš vyžiť z tých 100Eur aj s dieťaťom. To z toho platíš nájom, energie, stravu a všetko okolo - napríklad tých odborníkov? Prečo nemáš už dávno vybavený predĺžený rodičák? Prečo to neriešiš - už som ti tiež napísala, že ak by som mala prácu - ako si mala ty tak skúsim zohnať niekoho na opatrovanie - dôchodkyňu, študentku, mamičku na MD čo si rady privyrobia a nebudú chcieť za to majland......
@marcelatje dobre ale napisala som sem dva komentáre a už som sem viac ani nechcela prísť ved to mna tu začali osočovať. a preto sme tu aby sme si povedali názor ja som to ostatným nepísala iba jej.
@marika1999 mladý pediater to zamietol. Ako to zvládam? Musím
@lilly0812 Tak nech ti dá psychológ potvrdenie k predĺženému rodičáku....Nakoľko napríklad 5-ročné dieťa nemá čo robiť s plienkou (ani na spanie) v normálnej škôlke - celé zle. Proste ako vidím určite si aj natrafila na samých "odborníkov" a ľudí, čo proste nemajú záujem ti pomôcť.

@sestricka52 ty ako matka by si chcela aby tvoje dieta dostalo omrvinky z kolaca alebo kolac cely? Pretoze tie pokroky dietata so specialnymi potrebami v obycajnej skolke su len omrvinky. V skutocnosti sa vdaka spravnemu pristupu moze rovnat ostatnym detom ci ich dokonca predbehnut. Specialna skolka je mnohymi vnimana ako stigma. Nieco neciste za co sa treba hanbit. Popieranim problemu vsak dieta stigmatizuju vlastni rodicia a to na cely zivot.