Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@lilly0812 dobre Ti radí sardinka... Máš ísť k tej pedopsychiatričke, v PB máte dobré, stačí, že Ti tam pedopsychiatrička napíše, vysoká väzba na matku, kvôli absencii reči u dieťaťa, odporúča postupné začleňovanie do kolektívu a ten predlžený rodíčak Ti na 100% schvália!!!! Vyskúšaj to!!!
@noname26 viem,poznám to z oboch strán, aj keď som učiteľka, nikdy som nestála na strane škôlky za každú cenu, som ja mama a je milión vecí, ktoré sa mi nepáčia. 😖 aj keď neviem, čo konkrétne myslíš, ako si to chceli škôlky uľahčiť. Písala som už včera, že som mala veľa krát integrované dieťa, ale treba posudzovať každý prípad individuálne. Niekedy to nemusí byť o uľahčení, prečo by mala učiteľka v bežnej materskej škole suplovať špeciálneho pedagóga, keď na to nemá ani vzdelanie, ani menej detí v triede, ako má on? Len pre diery v systéme?
@6mia6 no moja neterka ma teraz 7 a je velka ako 10rocna. uz v skolke trcala medzi ostatnymi detmi velkostou. ale to nie je smerodajne. bola aj akoby generalom triedy, organizovala spoluziakov, ziadne dieta utiahnute a pod. a dostala odporucany odklad. teraz je prvacka a o 2 hlavy vacsia od spoluziakov. ja mam vystudovanu pedagogiku a teda ako nezrela mi nepride. dovod bol ze este neudrzi pozornost, ale ktore dieta v tom veku dlhodobo udrzi. je ziva ale nie nepozorna ci roztrzita. tak ma to proste stvalo. a tvrdila som ze nieco tam nehra. a hold minuly tyzden vravi svagrina, ze k comu sa v skole priznali, ze chceli mat dve triedy ale im to nevyslo tak teraz maju jednu velku a deti je v triede vela. preto minuly rok mnoho deti neposunuli, aby otvorili toho roku tie 2 triedy. a teraz neterka pride do puberty, bude vyspela fyzicky uz skor ako ini a dufam ze sa jej kvoli tomu nebudu posmievat. dodnes mam pred ocami, ako chalani chytali tie prve vyvinutejsie spoluziacky za tricka a dufam, ze to nezazije☹((
@noname26 no je to vecou rodičov, ja by som sa odbiť nedala, aj keby som s ňou tri krát na testoch bola. Ak ako rodič trvám na tom, že dieťa do školy pôjde, myslím, že škola mi ho nemôže len tak nezobrať, ak teda nejaví známky totálnej nezrelosti. A ak mám papier z pedagogicko-psychologickej poradne. A pozornosť a sústredenosť sa dá trénovať.
@noname26 já tyto odklady taky velmi neuznávám, myslím, že se to dneska přehání a potom je ve školkách málo volných míst, např. syn mého bratrance bude mít na začátku decembra 7 roků, je to normální chlapec, nemá žádnou dignozu, je šikovný, celý rok chodil do předškolní třídy, byl přijatý normálně do školy ted od septembra, ale jeho mama si zmyslela, že mu chce dát ještě odklad a jelikož jsou s bratrancem rozvedení, tak s ním se o tom nikdo nebavil, takže jeden úplně normální chlapec nastoupí do školy až o rok jako skoro 8ročný a za spolužáky bude mít 6-ti leté děti, nikdo to nechápe
@katriona1 no nasa neterka je narodena v polke septembra. ako ok, su cisla a cisla. ale praveze podla mna by to malo byt individualne. mala som septembrovych spoluziakov a dokonca jedneho co nastupil o skoro rok skor, lebo mu to doporucili. bol nadany len vtedy na to neboli specialne skoly. tak podla mna by mali deti posudzovat individualne. spoluziacke povedali, ze jej dcera je majova, tak uz moze mat odklad aj ju na to nahovarali ale odmietla. zial vsade len cisla a ide o cisla, nie o deti samotne, co je pre ne dobre☹
@katriona1 súhlasím, aj keď sa občas stáva opačný prípad, dieťa dať do školy skôr, našťastie to nie je už také jednoduché, ako nechať ho v škôlke o rok dlhšie. Ak je to opodstatnené, veľmi dieťaťu ten rok pomôže, ak nie, rodičia sa často nestačia diviť, prečo ich bezproblémové dieťa v škole vyrušuje. No preto, lebo sa nudí.
@timea7 a len ja jedina z rodiny som tvrdila, ze nie je mozne aby tolko deti bolo nezrelych, ze je v tom nieco ine. a ako sa ukazalo, mala som pravdu. lenze ja mam pedag.psych. vzdelanie tak viem, ze je to nezmysel, oni a ini rodicia nie a ked im aj nahuckaju na rodicku do hlav, ze dnesne deti su take pochabe nezrele, tak sa s tym aj stotoznia a neriesia
@timea7 u nas sa zas automaticky neberu deti, ktorych mama ma dalsie dieta alebo je tehotna. proste mala nemala este ani rok a uz mi povedali , ze ju nezoberu, ved som tehotna (bola som este okruhla po porode, ale to je ina story). uz vtedy vedeli, ze mi ju nezoberu a to ma stve. kamaratkin syn sa tiez pyta za kamaratmi do skolky, ale kedze ma polrocnu doma, tak on chudak az do predskolskej dochadzky nema narok na kolektiv a kolektivnu vychovu hoc uz by sa mu hodila. pritom VUC sa hlasi narodenie dietata hned v prve dni a oni nevedia, kolko deti bude mat 3 roky v tom ktorom roku a riesit mnozstva deti v skolke. proste naco. mne poslanec rovno povedal, ked som mu spominala malo miest v skolke, ze co sa o tom bavim, ze mna sa to este 6 rokov nebude tykat, bo som vtedy bola na materskej s dcerkou a ze vsak este budem mat druhe a ked budem mat druhe (co zatial nemam, hoci dcerka ma 3,5) tak aj tak do skolky ziadne dieta davat nebudem. proste jednoduchsie je zivot si ulahcit a znizit pocet ziadatelov co maju narok
@noname26 je to diskriminujúce, ale ak by dostali prednosť deti mamičiek, ktoré sú doma a deti mamičiek, ktoré sú v práci, nie, bolo by to ešte nespravodlivejšie. Predstav si, že by si prišla o prácu preto, lebo nemáš kde dať dieťa a v škôlke je dieťa tvojej susedky, ktorá je na MD. Je to hrozné a ťahá sa to už roky 😖 😖 😖 😖 Poslancov zaujímajú úplne iné veci, škôlky majú hlboko v paži,možno chvíľu pred voľbami sa o ne obtrú, ale to je všetko.
No to co je za riaditelku😧 caka uplatok?
Asi sa obrat na media ze co mas robit...
Predlzeny rodicak plateny neuznali?
Inak moj nastupil do ms...a nekomunikoval skoro vobec...a ucitelkam to vobec nevadilo...len teraz je dlho chory skoda....
@timea7 ano jsou děti kterým ten odklad určitě pomůže, kdybych měla třeba dítě narozené až koncem roka tak bych ani nepřemýšlela nad tím tlačit ho do školy v 5-ti letech, ale třeba ty septembrové děti, tam by to mohlo být individuálnější, bratranec je 1.septembra, dastal odklad a za ten rok se naučil, číst, psát a počítat a potom ve škole ho nic nebavilo, všechno věděl, vyrušoval, učitelka z něj byla neštastná, potom přišel na druhý stupen a jelikož nebyl zvyklý se moc učit začal mít problémy a dost se mu zhoršil prospěch, škoda, že podle toho co tu čtu už se nedá ani spolehnout na toho odborníka
@noname26 ak je narodene v polke septembra a terza mala 7 rokov tak sla do skoly ako mala a nemala odklad. Septembrove dieta musi ist do poradne ak ho chcu zaskolit predcasne..aj ked je 1 september uz nespada do terminu na skolu..moj st.syn je tak narodeny a tiez siel ako takmer 7 rocny a nemal ziadny odklad..tak to ma byt.

@noname26 my sme prijali len jedného predškoláka, ostatné boli deti mladšie, viac päťročných sa k nám ani nehlásilo, prijali sme väčšinou súrodencov detí, ktoré k nám už chodia. Syn autorky nie je predškolák, päť rokov ešte nemá. Predškoláci by mali mať podľa pravidiel prednosť, len niekedy je to tak, ako u nás, počas zápisu sa hlásil iba tento jeden predškolák, potom sa prednostne brali súrodenci, nebude hádam mamička jedno voziť tam a druhé cez pol mesta inam, miesta boli zaplnené. No v auguste prišla jedna mamička s predškolákmi - dvojičkami, že potrebuje materskú školu. Kde bola dovtedy, netuším....Vyhodila by si niektoré z už prijatých? A ktoré? Jednoducho to nejde, aj sme všelijako premýšlali, že presunieme dieťa z predškolskej do strednej, aby sa tam dve miesta vytvorili (trieda, šatňa má svoju kapacitu, tú nezmeníme), ale s tým rodič dieťaťa, o ktoré sa jednalo nesúhlasil, čo ho teda chápem.