Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@emanka @janaal najviac ma na tom hneva to,ze som bola predtym za riaditelkou a ta mi naslubovala individualny pristup a postupnu adaptaciu 😨 a dokonca si nemohli zobrat do skolky ani ziadnu vlastnu hracku...ked moj syn tam prereval 4dni a s nicim sa nehral,tak mu v piatok povolili jedno auticko z domu,cely cas sa hral len s nim.....
@mikisa27 aj u nás môžu byť rodičia s deťmi v škôlke. Jeden môj známy býva so synom každý deň 2 hodiny v triede a potom už je dobre, malý neplače.
A hračky si môžu nosiť svoje. Lea celý rok si každý deň brala jednu a aj viac hračiek. A tie si strážila ako okko v hlave. Každý deň si brala niečo iné. Tento rok chodí každý deň s jednou cicou, tak aspoň vypadlo ranné rozhodovanie, kto ešte nebol v škôlke 🙂
Fakt máte blbú škôlku, nájdi lepšiu. Idem spať, dobrú noc. Dúfam, že to nejak vyriešite.
@janaal @emanka baby diky za podporu 😉 ,uz som si myslela,ze to len ja som nejaka precitlivela....pre mna nie je skolka nevyhnutna,kedze som na materskej s mladsim....ale matej je taky samotar,moc sa nechce hrat s inymi detmi,tak som ho tam chcela dat aspon na doobbedie,nech si trochu zvykne na kolektiv a tiez nech ma nejaku zmenu,uz sa doma dost nudi.....asi to budem riesit sukromnou skolkou,lebo vsetky statne su tu uz plne,ale neham mu cas,nech sa spamata 😉
@sara07 je mi jasne,ze ma este cas na to,aby sa hral s inymi detickami,ale ked ho pozorujem ako sa sprava na ihrisku a ako sa spravaju ine deti.....my ked sme na ihrisku,tak matej cely cas presedi v rohu pieskoviska,hra sa so svojimi hrackami,ine hacky ho nelakaju,malokedy si nejaku pozicia aj to len vtedy ked ju nejake dieta k nemu donesie a "zabudne" tam...ked ho aj deti volaju aby sa siel hrat,nejde,hra sa sam....ked si napr. zoberieme loptu,tak si kope,ale len so mnou,ked pride ine dieta,tak uz si nechce kopat....na smykacku pojde len vtedy ked tam nie su ziadne deti,inak bude stat a cakat kym sa vsetci dosmykaju a pod...nezapaja sa vobec do ziadnej hry ani ked ideme s kamoskami a s detmi ktore pozna 😕
@mikisa27 tak bud z toho vyrastie alebo bude sám..myslím že ho nedonútiš ....náš Matúš sa najradšej hrá ked je sám na celom pieskovisku, ale zase má zle skúsenosti, chce sa hrat pride ale kamrati čo sú tam spolu sa nechcú, alebo len čo prideme ani len nohou nevkroči na ihrisko hláška, cudzie dieta prvý raz nás vídí " ale jááá sa s nííím nebudééém hrať" matka klabosií a ja čo snažím sa vysvetlit že dievčatko sa zle vyspalo a vystačíme si samy
@babu9 ahoj maminka .... môj synček nastúpil do škôlky prvý krát teraz v septembri .... prvé 4 dni boli úžasné ... neplakal a tešil sa do škôlky .... posledný 5. deň začal ráno nejako vymýšľať a plakal ... no keď som neskôr volala učiteľke tak vravela, že poplakal len 5 minút a bolo dobre, že dokonca aj na obed zaspal bez problémov .... včera ráno si tiež poplakal no neskôr už zase bolo dobre a dnes ráno to isté ... už nechcel ísť do škôlky ... aj keď ho stále s manželom ubezpečujeme, že prídeme po neho, a že aké krásne hračky v škôlke má mnoho iných vecí, stále je taký uplakaný no v škôlke už potom neplače .... zmení sa to vôbec? že bude chcieť chodiť do škôlky bez každodenného fňukania a plačkania? je to moje prvé dieťatko, duhé čakám, a som doma no drobec do škôlky musí chodiť lebo o chvíľu mám termín a potom mať doma dve deti tak to by som sa asi zbláznila 😀 a v škôlke ho predsa len naučia viac ako ja doma .... tak prestane plakať? lebo je mi tak ťažko ráno keď ho vidím ako plače ale musí sa naučiť ... no je to ťažké ... ďakujem
@milka1978 mam doma uplne to iste, prve tri dni boli uzasne, az som sa divila, ako fajn to zvladame a potom prisiel 4.den a odvtedy mame kazde rano plac, ked prideme do skolky, tak je ok, ale dnes uz veru nebol, dnes plakal aj v skolke a teda dost, este som chvilu za dverami stala, ze ci sa to ukludni, ale nevyckala som. Tiez chodi syncek len doobeda, zo zdravotnych dovodov. Mam taku depku teraz, slzy sa mi tlacia. Ja viem ze si tym musime prejst, ale tak nejako mi ho je luto ☹ aj ked potom ked pride domov tak je nadseny, ako super sa zahral. Vzdy mi vsak povie, ze "bol som smutny, lebo tam nebola maminka".
@desszi to iste mame aj my ... ked pride domov zo škôlky tak vždy hovori s nadšením ako fajne bolo v škôlke a čo všetko robili a kde sa boli prejsť akych ma novych kamaratov a tak .... no tie rana su najťažšie .... možno pri druhom to už take nebolo ... učiteľka v škôlke mi vravela, že to bude trvať take dva týždne ale tak zvykne si po dvoch týždňoch? .. no keď je doma tak stále mi hovorí, že sa chce ísť hrať do škôlky a kedy pôjdeme do škôlky a rano? stale plače ... ja to nechapem 😒
no a mne mala dnes rano plakala, ze chce ist do skolky a ked som jej povedala, ze nemoze, lebo je chora, tak mi povedala:"no a co mama, ved aj oni ma tam nakazili, tejaz nakazim ja ich, pojadne na nich nakycham" 😀
@milka1978 jemu sa tam ocividne paci, ale nejak sa mu to podla mna vo vnutri bije, ze chce byt aj tam, ale zaroven aj s maminkou....podla mna to je dobre znamenie, ked uz povie, ze sa tam chce ist hrat...
@nefertitka tak to stale spomína ... aj to ake hračky tam má .... take čo doma nemame 🙂 a že kde všade chodia na prechadzku a tak ... veľmi si tam na spanie obľubil plyšovú hračku ježka .... tak aj s tým sa hraje ... ale tie rana mi robia starosti 😒
@milka1978 aj mne vravela ucitelka, ze take dva tyzdne, no uvidim. Tak nejako sa mi nechce verit. Vo stvrtok je skolka zatvorena, tak sme sa rozhodli, ze pojdeme k babicke na predlzeny vikend. Inak akoby som videla nasho - vecer mi povie, mami chcem ist do skolky, tak mu vysvetlujem, ze je zatvorena, deticky a pani ucitelky spinkaju....a rano slzy. Po skolke mame stale program, aby sa odreagoval, miluje ventilatory, tak chodime kazdy den do NAY-ka 😀 pozerat ventilatory a este zvieratka do akvaristiky. Snazim sa stale nieco vymysliet, aby sa tesil na nieco po skolke, aby mal nejaky ciel, ale takto na zaciatku je to asi prd platne 😒
@milka1978 tie rana prejdu, uvidis, ved aj pre teba je to zmena ako pre matku, prenho je to obrovska zmena, ved aj ty sa citis inak, ked odide do skolky, nie? 😉 ...podla mna o chvilu uz aj tie rana prejdu 😉
@nefertitka no tak ja len dufam, že do konca tohto tyždna ho to prejde ... bolo by najlepšie .... no môj syn je dosť vytrvalý tak neviem ako dlho to potrvá
@milka1978 z toho, co citam, usudzujem, ze ty sa nemas coho bat. Aj moj maly, rano place, ale ked ten jeho plac pocuvam, tak viem, ze to je len tak. Proste musi vyronit nejaku slzu, ale nie je to pre to, ze by vyslovene nechcel ist do skolky, ale skratka mu to len pride trosku luto a pomrnci si. Vysvetlim mu, ze pre neho pridem, nech sa teraz rano rychlo hra, lebo potom sa napapaju, pojdu buvat a ked sa zobudi, uz sa nestihne hrat, lebo ho uz budem cakat pred skolkou. A to vzdy zaberie. Minuly tyzden mi dokonca povedal s placom povedal, ze sa nesmiem ponahlat, lebo oni dlho buvaju, potom este papaju, tak aby to postihal 😀 Je to podla mna v pohode a ako citam tvoje prispevky, nasi drobci su na tom skoro rovnako....
@minami važne? to by som bola rada, kebyže si zvykne ... všimla som si, že ten plač nie je ako keď spadne a isto ho niečo bolí ale taký skôr umrmčaný alebo len taky, že veď som tu .... ale aj tak mi je ho ľúto, keď vidím ako plačka .... no dufam, že to ho skoro prejde ... ja som mu dnes povedala, že ked sa vybubka tak pride po neho tato do škôlky tak sa tešil, no hneď ako vošiel do triedy tak sa pýtal spať aj s tým ježkom aby hneď po neho tato prišiel ..... celkovo má deti rád a aj sa vie s nimi hrat ... no tie rána mi robia starosti .... tak verím, že ho to rýchlo prejde
@milka1978 starosti si nerob, keby mal problem so skolkou, plakaval by uplne inak a aj by sa to cele inak prejavovalo. SKratka si len musi to svoje odplakat, ale v podstate nie je nestastny, to sa neboj a netrap sa tym. Vela mu rozpravaj, co sa tam nauci, co tam budu robit, ze ho pani ucitelky maju rady, staraju sa o nich, vselico ich naucia, porozpravaju im o vselicom, co by ani teba nenapadlo, lebo ony su sikovne a vela s detickami pracuju a blablabla, na nasho maleho to zabera, najlepsie dnes rano - po ceste trochu mrncal a celou cestou mi hovoril, ze on v skolke plackat nebude... ale nech neplacu aj ostatne deti, lebo on to nechce pocuvat 😀 Z toho mi je jasne, ze by neplakal, len ked vidi ostatnych, pride mu to luto... ale viem, ze to mozno este tento tyzden a bude to uplne v pohode. A este zabera, ked mu poviem, co budu papat - dnes puding na olovrant, tak mu ocka az tak zaziarili, lebo " to ja strasne luuuuubim" .... 🙂
@minami no s jedenim tiež nie je problém ... ako malý mi nepapá veľmi veľa ani doma ale, že v škôlke tiež spapká tak akurát .... avšak ked maju puding alebo dukatove buchtičky tak zje všetko 😀 .... no rozprávam mu stále , čo všetko zažije ... dufam, že to isto bude len tento týždeň a potom bude už dobre .... nejako to musime prežiť ... v tom mam zase vyhodu, že ked vidí iné deti plakať tak on plakať nebude .. len sa ne tie uplakané deti pozera ale neplače takže to som rada .... ved ja napíšem keď už prestane ráno plakať a dúfam, že to bude skoro 🙂
je tu mamina, ktorej dieta zvladalo skolku az doteraz uplne v pohode? Nasa mala zacala vystrajat az dnes, aj ked teda cakala som to. Minuly tyzden mali skrateny, vcera prvykrat spala, ale uz cez vikend na mne visela, tulila sa, v noci kricala zo sna, ze chce ist za maminkou, jednoducho som videla na nej, ze nie je v pohode. Dnes rano plakala, ked som ju tam nechala, ze che ist domov. Ostatne deticky plakali cely minuly tyzden, ona nic, zacala az teraz. Nie je to horsie pre nu takto? Asi je jednoduchsie ked si to odplacu hned a je dobre, ci?
@mikisa27 to co bolo za teroristicku skolku? Ze trhat deti od mami a ziadnu hracku zo sebou? To moja mala keby nema havka zo sebou tak by asi skolabovala, spanok a jedlo bez havka to by nehrozilo, je to jej taka jedina istota, taha ho vsade zo sebou, este aj na zachod tam si ho polozi na policku ze havko sa bude pozerat
Jaaaj klasika v niektorych skolkach a statnych zariadeniach sa "zabehnuty system" nesmie menit ani po 50tich rokoch
Inac ja som si myslela ze ked maju v skolke anglictinu kazdy den ze aspon cosi pochyti, dake slovko , basnicku. Ze ked je zo starsimi ju nejako potiahnu.
A ona jedine co sa naucila je slovo hovno. Takze cely vikend omielala len to. Lucka co chces jest? Mala: hovno. Ako sa mas? Mala: hovno........Ako cakala som ze pride zo slovnikom skolkarskym..ale nie ze sa to nauci tak rychlo a hlavne tak casto pouzivat.
@lupege Ahoj môj maly prvy tyzden v pohode chcel ist neplakal aj papkal sice trosku ale aspon niec,vcera uz nechcel papat a dnes to iste davam len do dvanastej zatial ked som este doma bez prace ale uz dnes aj poplakaval ked isiel z obedu a ucitelky hovorili ze nechce papat ani doma to nie je ziadna slava neviem co stym,tvoja dcerka zistila ze uz nie ste spolu tak ako predtym stale tak ma strach to je normalne niektore deti si odplacu prvy tyzden a druhe az neskôr uvidime ako to budu zvladat
ahojte maminky 🙂 tak my sme zacali so skolkou vcera (prvy septembrovy tyzden sme boli na dovolenke). vcera sa dcerka tesila do skolky, lebo nevedela do coho ide, len nase informacie a chvaly ake to tam bude super 😀
rano sa nevedela dockat, ked sme prisli, hned isla medzi deticky, mne ucitelka dala kadejake papiere a seky a dohodli sme sa, ze bude tak, ako ostatne deticky na doobedie, cize po obede si mam prist pre nu. tak som nenapadne odisla.
ked som pre nu prisla, ucitelka povedala, ze chvilu si poplakala, ale ze potom isli von a uz bolo dobre 🙂
vecer ked sme doma vecerali, tak mi zacala rozpravat, ze zajtra do skolky uz nepojde, ze je tam sama a ze tam bude plakat, ze chce byt doma so mnou. strasne ma objimala a mala slzave ocka. najviac jej vadi, ze v skolke netancovali, ona totiz strasne rada tancuje a povedala, ze chce ist do inej skolky, kde bude mat satocky a bude tancovat 😅
dnes rano napriek mojim obavam sa pekne vychystala, po ceste uplne v pohode, dosli sme do skolky, hned sa rozbehla ku svojej skrinke, prezula si papucky a isla do triedy. ucitelka ju usadila za stolik a dala jej papier na kreslenie. ja som zatial odisla. ked som si davala dole navleky, videla som, ze vybehla za mnou s placoooooom 😢 ucitelka ju rychlo zobrala na ruky a odniesla naspat do triedy.
chodi s nami aj sused z vedlajsieho domu a ti prisli po nas, tak som jej potom neskor volala, ze ako moja, ci este plakala a povedala mi, ze ju tam nikde nevidela, tak sa pytala ucitelky kde je a ona, ze vedla v miestnosti s postielkami, ze si chcela ist lazkat ☹
ked som dnes pre nu prisla, tak ucitelka povedala, ze to bolo trochu horsie ako vcera, ale ze v pohode aj tak. a mala bola stastna, lebo ze dnes aj tancovali "kolo kolo mlynske" 🙂
ja som teraz doma na materskej, lebo mam este mladsiu dcerku (14 mesacnu) a je mi to tazko vodit ju do skolky ked vidim, ze tam place, ale viem, ze raz tym prejst musi a ze je to pre nu prinosne. samozrejme jej hovorim, ze ja chodim do roboty a sestricka do inej skolky, kde su mensie deticky.
ach, jaj, snad si coskoro zvykne a bude to bez placu
@mikisa27 bože to čo je za prístup zamykať deti v triede aby neušli 😕 😕 ☹ ved to je hrozne tam by som ani ja dieťa nedala... u nas sa síce tiež lučime s detmi pred triedou ale môžem tam aj kludne vojsť sice tam už rodičia neostavaju ale kludne sa môžu rozlučiť a ešte som nevidela ani jedno dieťa aby utekalo k dveram

@mikisa27 dobre si urobila, to je katastrofa. U nás v škôlke úúúplný opak- ráno môžeš byť v triede koľko chceš ( to ja nerobím, rýchlo sa pracem preč 🙂) ale poobede zvyknem... malá mi ukáže kde búvala, kde papala, s čím sa hrala... .