icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

m.i.r.i
8. okt 2012

my sme dali len povinne ockovania + zltacka A...tiez preto, ze sme prisli teraz na nejaky cas na vychod a tu je ciernych spoluobcanov pozehnane, kde je zltacka kazdy rok ako epidemia...a ja som ju tiez v detstve mala, nastastie "az" ako 7 rocna, tak som to este zniesla ako tak, ale 2 tyzdne v nemocnici, bez navstev, len som kyvala rodicom z okna z mrezami., dalsie 2 mesiace doma zavreta, cela rodina potom ockovana, dezinfikovany cely byt, skola, pribuzenstvo, vyhodene plysaky a ine hracky s ktorymi som prisla do styku, pol rocna silna dieta.......dakujem, svojmu dietatu to dobrovolne nechcem dat..prezit sa to dalo, mam tym vlastne uz celozivotnu imunitu, ale teda nebolo to lahke pre nikoho..
rotavirusy napriklad su diskutabilne, lebo je pravda ako tu mnohe pisete, ze to vela mamiciek lutuje ked to deti dostanu, ale ja poznam niekolko pripadov, ked prave zaockovane deti dostali rotavirus, lebo tych druhov je tak vela, ze tomu nezabranite..je len zhoda nahod, ze by doslo to zaockovane dieta do styku prave s tym kmenom, proti ktoremu je ockovane...takze ja si myslim, ze vycitat si nie je co
mna skor strasia meningokoky..som si uz aj prestala o tom citat, lebo som spat nemohla...deticky na to zomieraju, u nas sa bezne neockuje, tiez je tam sice viac druhov, ale da sa ockovat..potom ale neviem, ci naozaj davat tomu dietatu tolko vakcin, na jednej strane su tu silne antiockovacie prudy, na druhej strane moznost ockovat proti vsetkemu moznemu..je to tazke rozhodovanie, ale asi je to aj individualne od jedinca, kazdy ma inu imunutu, niekomu je to prospesne, inemu nie..

@iinuska ani ja nemam kam..teda mam zatial este 3 mesiace, stale moze manzel, potom uz nebudem moct..my sme dali maleho do skolky ako 2.5 rocneho prave s tym, ze hadam na zaciatku si odbije tie najdlhsie marodky a to este manzel moze s nim ostat, podchytime, doliecime, ze potom uz to moze byt lepsie..ale nebudeme mat tiez moznosti..ja len hovorim, ze sa musia hladat sposoby a nie dovody, ze ja nemozem....ja este tiez riesenie nemam, lebo to nie je este na spadnutie u nas, az tak od januara-februara, ale uz teraz riesime co budeme robit..dohadujem v praci zmenu pracovneho casu, skusam prejst na inu robotu kvoli tomu, so sefkou riesim OCR co ani sajnu nema co to je a preco, kedze mam sefku v amerike, zhaname opatrovatelky, kontaktujem kamaratky, riesime nieco s mojimi rodicmi..kvoli tomuto sme sa dokonca prestahovali z nasho domu na strednom slovensku na vychod, aby sme boli pri mojich rodicoch, co nam aspon obcas mozu vypomoct..lebo doteraz sme nemali ani to.....nechali sme nas dom so zahradou, v krasnom prostredi a odisli do podnajmu do mesta, dali maleho do sukromnej skolky s dlhsou prevadzkou a mensim kolektivom, ze hadam bude trosku mensia chorobnost atd..riesili sme vsetko..nie je to lahke pre nikoho, ale musi sa hladat riesenie a nie, ze nemam inu moznost len davat chore dieta do skolky a potom riesit, ze ma slabu imunitu atd

nefertitka
8. okt 2012

@m.i.r.i my sme sa pytali lekarky na tu zltacku a ona ze neockovat, ze dieta ju dobre zvlada, horsie je, ked ju dostane dospely.
My sme ju dali zaockovat proti kiahnam, ale iba prvou vakcinou, preockovat sme ju nedali, mala na to dost zlu reakciu, vysoke horucky 40tky , ktore nesli nijak zrazit, vyse tyzdna ich mala, ja som vtedy bola uz zufala, tak preockovat nam nedoporucala a preto sa aj bojim kazdeho dalsieho ockovania

nefertitka
8. okt 2012

@m.i.r.i a mozem sa opytat?planujete aj druhe ditko?

klauduska
8. okt 2012

@nefertitka aha,tak to radsej ano,uvidte co vam povedia na ORL. Drzim palceky nech ste OK a zabehnete sa do takeho normalneho kolotocu skolkarskeho.

Inak, minuly tyzden ako som bola prenho, boli vonu na dvore. Samozrejme nas mal pod nosom mokre, soplik (samozrejme neutrete (podotykam,ze nemame sopliky,to len ked je vonku,ze mu tecie normalne ciry)-ako aj kazdemu asi, rozopnuta bundicka....akoze ale ucitelkyn synovec pozapinany az po bradu,este aj vestu mal... 😒 Ak sa to bude stavat castejsie,ohlasim sa. Zatial som neburila hladinu.
Doma dostal Filipko kazen o tom,ako ked nema zapnutu bundicku,ma ist za ucitelkou a povedat jej,nech mu zapne,takisto so soplikom,s trickom,ked ho nema zapravene,ked je smadny atd. ale ktovie....

m.i.r.i
8. okt 2012

@nefertitka no vidis, nam lekarka zas prave tu zltacku sama odporucila..ja som nedavala zas kiahne, ze naco..to ocakavam, ze donesie zo skolky a prekoname radsej..to ma nejako nestrasi...ja by som ani cele MMR moc nedavala, asi keby to nebolo povinne tak nedam..sice tie osypky mozu byt nebezpecne, tak to mozno je take tazsie..ale mumps napriklad som aj ja mala v detstve, obe so sestrou sme mali a pohoda...srandy kopec ako sme chodili so zaviazanymi bradami a taky hnusny teplny humus nam tam davali..ale ziadne stresy.....tak mna tieto vyrazkove veci moc nestrasia..a okrem toho, neter zaockovana MMR dostala pred par mesiacmi ( ako 2.5 rocna) rubeolu..chytila v cakarni u doktorky ked tam bola so soplom..a doktorka tiez len mykla plecom, ze ockovanie nezaruci ze to nedostane, len ze bude lahsi priebeh..tak ktovie..

a druhe dietko? no to si pichla do osieho hniezda🙂 lebo to je moja nocna mora..lebo ja velmi chcem, ale manzel nie...chceli sme vzdy tak 4-5 rocny rozdiel, takze este je aj tak trosku cas, ale manzel sa zatal vyjadruje, ze uz nam jedno staci..takze to je moja dilema teraz uz dost dlho, ci ho nejako casom presvedcim..a vy?

klauduska
8. okt 2012

@m.i.r.i fuuuha,ty si inak toho prekonala a s tou zltackou teda ziadna sranda,som nevedela,ze to az takto vazne je,izolacia a tak.... 😕 😕 😕

Pocujte baby,som sa Vas este chcela spytat...uz davate deturencom pancuchy?Ja dnes rano prvy krat a v skolke som nevedela co mam urobit,ci dat dole pancuchy a dat iba teplaciky, keby isli von ci mu tie pancuchy daju naspat alebo co....alebo ho nechat v pancuchach pobehovat cely den...neviem ani sam....ako to robite/budete robit vy? 😕

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mrskalianka
8. okt 2012

@klauduska Presne na toto sa idem pýtať? Malá ide zajtra po týždňovej PN do škôlky, nechcem aby nachladla, tak pančušky to istia. Neviem či jej ich nechám celý deň, aby jej nebolo zasa v triede teplo. Keď jej ich dám dolu neviem či sa môžem na 100% spolahnúť, že jej ich učitelka dá keď pôjdú von..... Ako to robíte Vy?

trnka77
8. okt 2012

@mrskalianka
@fidka79 ja som kúpila pančušky bez spodnej čast-legínky a dni ke´d už bude zima mu to dám do triedy ako tepláky a keď pôjde von oblečie len nohavice---teraz mu dávam len šušťáky podšité bavlnenou látkou a vyššie ponožky 🙂 myslím,že na toto obdobie stačí,aby sme ich zasa neobliekali príliš 😀

vladulik2
8. okt 2012

@mrskalianka skús jej nechať pančušky a do triedy jej daj sukničku ... týmto isto nič nepokazíš 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lenkove
8. okt 2012

Ja som malej dala leginky a teplaciky nechala v skrinke.. Tu je dost chladno, tak dufam, ze jej ich aj oblecu..

a aku zimnu kombinezu na zimu hladate? ja idem kupit oddelene oteplovaky a bundu, ale neviem ci by cela kombineza nebola do skolky jednoduchsia.. ak teda s nimi pojdu von 😝

ma.senka
8. okt 2012

@fidka79
@mrskalianka
@klauduska
no kocky, ze ucitelky oblecu deckam pancuchy na to sa isto nespoliehajte. ja som to tiez riesila, maju dost teplo v triede ked im kuria, ale dole som mu ich nedavala, pretoze ucitelky to neriesia. argumentom pre ucitelky je, ze v triede je 23 deti... ja som pancuchy vyzliekala, ale misko mi vzdy povedal, ze bol vonku len v teplacikoch!!!! ma skoro porazilo... (hore mu v pohode dali zimnu bundu s ciapkou, dole len teplaciky) asi si mysleli o mne,ze ja som sibnuta, ze som decku v kose nedala pancuchy... odvtedy uz pancuchy nechavam...aj ked si myslim, ze mu musi v nich byt dost teplo... da sa to riesit tak, ze dievcatam pancuchy+suknicka, chlapci pancuchy+kratke gate - vtedy ucitelky napadne, ze ma v skrinke dlhe... ale vyzera to dost komicky... 😎

@m.i.r.i hm... tento problem s druhym bejby mam aj ja... ☹

ma.senka
8. okt 2012

@lenkove mne sa osvedcilo oddelene - viac to vyuzijes a aj usetris - musela by si kupit overal a aj zimnu bundu. overal sa da nosit ked je vela snehu, ale casto su clapkanice, alebo len taka zima kolo 0-5 st. napr. minuly rok bola slaba zima, nohavice mal misko oblecene par krat, kombinovala som to so zateplenymi menchestrakmi, zimnu bundu k tomu nosil celu zimu... overal by sme az tak nevyuzili... a nie su to lacne veci...

nefertitka
8. okt 2012

@m.i.r.i ja som tiez nejak netrvala na tych kiahnach, ale ked to bolo v jednej vakcine s dvoma dalsimi vecami, tak som si povedala ok. Ale kedze neni preockovana, moze ich dostat, len uz v miernejsej forme.
Co sa tyka druheho dietata, tak ja som bola skalopevne presvedcena, ze nechcem, vsetko som mala komplikovane, najprv dva potraty,dlho sa nedarilo(roky), potom prvy trimester pri Nikolke krvacanie-lezanie, potom 2 mesiace klud a potom do konca otvaranie krcka(mam robenu konizaciu), tvrdnutie brucha hadam 60x denne, lezat som mohla len na lavom boku, lebo mi tlacila na ladvinu, mala som ju zvacsenu, pecenove testy som mala zvysene, no a ten hrozny porod s tym nechutnym sitim ma uz uplne odradil. Predali sme vsetko - kocik, postielku...no vsetko, presvedceni o tom, ze dalsie uz nebude ale div sa svete, teraz ma to tak zacalo strasne chytat, ze by som chcela druhe, ale aj sa bojim hrozne zaroven, no a financie nas aj brzdia, mame vysok splatky na hypoteku, jeden plat, takze neviem ako by sme to zvladli, no len ja som toho nazoru, ze nejak by sa to mozno aj dalo zvladnut, ked sa trosku uskromnime, len mam este navyse ten isty problem ako ty - muz nechce...a tiez neviem ako ho presvedcit, on ma furt nejake argumenty preco nie, ze co ked sa mi nieco stane, co ked to zas bude take komplikovane, co peniaze, je pohodlny vstavat a pocuvat kriciace dieta uz a tak...tak som mu povedala, ze sak ok, tak si najdem ineho darcu 😝 ....

m.i.r.i
8. okt 2012

@nefertitka
@ma.senka ja som sa angazovala uz aj v teme:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-nahovorit-manzela-na-druhe-dieta/
lebo pre mna je to ozaj nieco, co ma velmi trapi...tak mozete pocitat co tam niektore babule pisu🙂
Moj muz ma tiez x vyhovoriek a niektore su take absurdity ze az..u nas nie su problem ani financie velmi, to sa musim priznat, ze je podla mna ok, hlavne preto, ze namame hypoteku, ale prerobili sme si dom - aj ked teraz sme nejaky cas v podnajme, ale je to financne zvladnutelne..ale manzel ma tiez aj dovody ako pises nefertitka, ze zas take male, zas tolko placu, ze konecne je nas maly uz na tom tak, ze povie co mu je, co ho boli, aj ked reve,tak je to skor z trucu alebo z choroby kde vieme co mu je..cakame uz kedy bude aj samostatny, ze sa sa oblecie a vsetko...moj muz (asi ako kazdy chlap) chce mat uz vacsie dieta, s ktorym pojde na ryby, na kolotoce, bude sa hrat s autodrahou a vlastne bude mat druhe detstvo a nie male babo co mu idu zuby a stale place a teda u mojho muza potom prevlada pocit bezmocnosti, ze mu nevie pomoct, ze ho trapime uz tym, ze sme ho na svet priviedli..no co vam budem hovorit..a tiez velmi nechce aby sme nasho syna museli ukratit o vela veci kvoli surodencovi, a co ak si nebudu rozumiet a v dospelosti trebars nenavidiet ( skusenost vasciny nasho okolia, kde surodenecne vztahy su chladne, niekedy az nenavistne, malokedy pocujeme o super vztahoch)...a tiez, ze nam nema kto pomoct, to na margo trebars aj teraz problemu kam s malym ak bude chory atd....ze keby sme aspom mali rodicov na dochodku, ktori ale hlavne budu ochotni nam pomahat maximalne, co az tak nie je, pomoc od mojich rodicov je limitovana, chcu mat aj svoj zivot, co im beriem...to len tak vypichnute veci, mozete kuknut skor tu temu, aby sme neodbacali velmi od nasej skolkarskej🙂

m.i.r.i
8. okt 2012

a tie pancuchy - no veru, viem ze to kazdy riesi ☹ Ja si myslim, ze u dievcatiek jednoznacne miesto pancuch leginy, ja by som to tak robila, ved to je super riesenie..aj bez suknicky je to ok..ale u chlapca si to moc neviem predstavit, ze tam bude pobehovat v leginach a tricku ako baletak 😀 😀 😀 ci???

trnka77
8. okt 2012

@m.i.r.i v pohode,skús doma 😀

m.i.r.i
8. okt 2012

@trnka77 nemas nejaky link kde si kupila tie leginky? take co su aj pre chlapcov/ ved teda nech vyskusam 🙂
Ja tiez este nedavam pancuchy, take teplejsie teplaciky zatial..ale ked vidim ako ho nechaju sediet na studenom betone vonku 😠 😠 😠 😠 😠 😠

trnka77
8. okt 2012
iinuska
8. okt 2012

riesite pancusky. Ja som kupila pre maleho take akokeby bavlnene spodky, a na to mu dam teplaciky.

Inak, tento tyzden ostava doma, lebo je nachladnuty

majushkab
8. okt 2012

ahojte baby tak ja už punčochy dávam lebo ráno je dosť chladno a v škôlke vyzlečiem lebo im už topia vonku chodia vlastne stale ale to je teplejšie cez deň a netreba mu ale minule mu dali ked sa ochladilo tak neviem či to všade tak robia ale ja som rozmyšlala že su aj pre deti tie akoby teple gate alebo niekde píšu že termopradlo....maminky ja som sa ešte chcela opýtať či nemate náhodou niektora skusenosť s bakteriou stafylokokus aureus drobcovi to zistili teraz že to ma v nošteku a hrdle dr.povedala že ono sa to nijako nelieči vraj len ojedinele sa davaju atb ale bojím sa aby s tym nenakazil aj deti v škôlke ak mate niektora skusenosť liečili vam to ?dakujem

klauduska
8. okt 2012

@ma.senka aj podla mna to vyzera komicky.Ja by som tiez nedala,chodime na afte rano,len viem,ze ked pojdu doobeda von,bolo dostž chladno, chladok....nechcem to podcenit,aby znovu prechladol a zaroven ho nechcem babusit... 😒 Dnes ked pojdem prenho sa spytam ucitelky ake maju skusenosti,ci im tie pancuchy budu davat alebo nie.... 😒
@lenkove no a my mame nasu prvu kombinezu,doteraz sme mali oteplovacky a bundu(oteplovacky teda moc nevyuziva,lebo snehu mame malo). dnes som kupila oteplovacky(v lidli),bundu ma od vlani a ma overal. Kamosky mi odporucali mat 2 zimne veci, pretoze casto sa v skolke zaspini,zacape,ked je clapkanica a aby mal na vymenu,ked operiem,lebo aj to schnutie v zime je zle.... 😉

halienka
8. okt 2012

Ahojte babky, moja malá tiež začala chodiť do škôlky teraz od septmebra, neviem, či sú tu aj nejaké učiteľky, že by sa mi k tomu vyjadrili, ale je v poriadku takáto situácia? : Dnes prvýkrát, keďže som chorá išiel manžel pre malú do škôlky a vravel mi, že našiel deti pekne v triede sedieť v kruhu, pani učiteľka bola v strede a rozprávala sa s nimi. A akurát vravela o našej dcére, že ešte stále spáva z dudkou a že si stále nevie zapnúť papučky. Ešte som od muža nestihla vyzistiť, či začul aj niečo o iných deťoch a čo. Trošku ma to zarazilo a neviem čo si o tom myslieť. Prišlo mi to akoby urobila krúžok "hanby", každému dieťaťu verejne pred ostatnými vytkla, čo ešte nevie. Nie som si istá či je to správna stimulácia na odstránenie kadejakých detských zvykov alebo neschopností. Príde mi to čudné, má sa to takto robiť? Nemala by skôr byť nejaká pozitívna stimulácia napr. "dnes skúsime všetci spinkať bez dudky ako veľké detičky" ako takáto negatívna pod nátlakom hanby pred ostatnými?

ma.senka
8. okt 2012

@halienka ahoj, no parada, to je akurat cesta k tomu, ako dietatu urobit zo skolky stres... 😠 inak taketo metody niekde maju - kamoska mi hovorila, ze v skolke kde chodila jej mala, mali stolicku hanby... jej mala tam vraj (neviem preco) sedavala pravidelne - skolku samozrejme neznasala, plakavala, tak ju dala do inej a o 2 tyzdne chodila rada do skolky a vobec jej nevadilo ze chodi domov medzi poslednymi detmi....

@klauduska my mame skolku doslova 20 krokov, takze bez pancuch si to predstavit viem, ale vonku byt hodinu len tak to mi uz vadi... ale ano, teple teplaky, zateplene gate a pod. to riesia...

@m.i.r.i .... baletak 😀 😀 😀 😀

@m.i.r.i ako keby si hovorila o nas... neriesime financie ale "preco nie".... tiez tie nic moc surodenecke vztahy, no a moj muz je jedinacik, nemal potrebu mat dalsieho surodenca ... ☹ a roky bezia... je mi z toho trochu smutno, ale zas hovorim si, ze sa mam tesit z toho co mam a nie byt nestastna z toho co nemam... 😔
- to som len odbocila od skolkarskej temy, snad mi to admin nevyhodi 😀 😀

m.i.r.i
8. okt 2012

@klauduska my mame tiez po 2 kusy na zimu..dve bundy a 2 oteplovaky..a tiez mam 2 teplych nohavic, mencestraky futrovane a jedny take nejake teple tiez..lebo presne, dietko niekde do snehu si lahne, do mlaky spadne a mat len jedny oteplovaky alebo overal, tak asi byto bolo malo..my sme mali uz aj vlani tak, co este do skolky nechodil a vyuzilo sa to menit...je to tazke, lebo to nie su male polozky a detom tak na jednu zimu...ale v lidli sa veru da 🙂 my sme dnes kupili cizmy..posledne sa nam usli.. 😉

m.i.r.i
8. okt 2012

@halienka no to podla mna urcite nie je v poriadku..chudatka..dala by som tym ucitelkam asi extra pedagogicke skolenie ci precitat si knizky o vychove..takato motivacia???
Tu vedla v jednej teme tiez maminka spominala, ze im na skrinku lepia papieriky, co dieta zle dnes urobilo ( ze nechcelo spat, nechcelo jest atd) a kto ma na skrinke papierikov vela, tak asi koneeec...no uznajte!! Takto negativne na deti posobit...to su co za pedagogovia???
@ma.senka aj moj muz je spokojny jedinacik... 😒 a vzdy vravel, ze kamaratov si najde podla toho, s kym si rozumie, ake ma zaluby, nazory..surodenec mu je dany a ak si s nim nerozumie, tak veru kamosa z neho nema....tak asi tak...☹

halienka
8. okt 2012

@ma.senka irónia je, že presna táto istá učiteľka mi povedala, že môžem malej priniesť dudku na spanie, keď som jej spomínala že doma s ňou ešte spáva, či jej ju mám zrušiť alebo čo, a ona že nie, v pohode ju doneste, neskôr ke´d ju zrušíte doma, tak aj tuto. No a teraz je to zrazu vadí a to tam spí len krátko. 😒 A nechápem prečo to nepovie mne keď už to chce riešiť teda.

ma.senka
8. okt 2012

@m.i.r.i no to bude asi ta diagnoza - "jedinacik" 😉 a ty si to zadefinovala s trefnym privlastkom "spokojny" 🙂

@halienka to je to, ze netusime co sa za tymi zatvorenymi dverami robi. pred rodicmi su niektore ucitelky ako med a pred detmi su uplne ine. ja ako dieta mam teda s tymto bohate skusenosti - skolku som doslova nenavidela... ☹ ale to je uz ina tema...
moj misko zas zaspava s palcekom v puse, zlozvyk, ktory neviem odnaucit... v skolke ho ale nastastie neriesia... dudku raz schovas,ale kde schovam ja palcek?? 😝

halienka
8. okt 2012

@m.i.r.i fakt hrozné, ja som zas v nejakej téme čítala, že malý čo sa pokakával, tak ho učiteľka nechávala v hanbe stáť zo stiahnutými gaťami pred deťmi bohvie ako dlho, no hrozné. Toto by len raz urobila môjmu dieťaťu a skončila by. Tuto to bolo tak, že akože pekný krúžok, pekne asi aj príjemným hlasom to hovorila, ale aj tak, proste ak nevypichla aj pozitívne veci na dieťati, tak nech to je akokoľvek milo a dôstojne, tak je to nepríjemné určite.