Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@nefertitka no tak tie hry to len cumim☹ mne to tiez vadi, hygiena, to, ze deti nie su stale na ociach.ja uz radsej ale neriesim..celkom som sa naucila to filtrovat..nepomozeme si..my mame ozaj dobru skolku..oproti tomu co pocuvam a citam kade tade od mamiciek, tak nasa je super..ale jasne, ze mi vadia tie iste veci, sledujem vsetko co sa tam deje..co detom povedia, ci ho oblecu, ako sa hraju, ci davaju pozor..a tiez mi nie vsetko sedi..ale ono to nepojde asi niikde..tak to uz neriesim..mne vadia teraz uz len tie choroby..a s tym asi nic nespravim..chore deti tam stale prijmu, to este v sukromke mam pocit ze viac, lebo ako nam ucitelka raz povedala..ze "ked si uz rodicia platia, tak nemozeme dieta neprevziat" ☹ aj ked iste pravidla tam samozrejme su, horucky a lieky sa netoleruju..
nas napriklad co siel pred 2 tyzdnami do skolky po 5 dnoch doma v pondelok..tak nebol este uplne fit..skusila som to..raz a nikdy..akoze bol v poriadku, dobre spal, sople netiekli ani nic..ale stale mu sustalo v nosteku a par krat za den sa ziada vyfukat..doma stale fukame, striekame vincentku ci morsku sol a dbame na to, aby nelietal..ale v skolke bol jeden den..samozrejme, nos mu nevyfukali za cely den, lebo netieklo nic..vsetko mu teda stieklo do hrdla..vecer zacal chrapcat a v noci sa dusil, ze som sa strasne zlakla..nakoniec mi povedal, ze boli aj vonku a hrali sa na nahanacky a ako nahanal deti po dvore..jasne, ze vonku mrholilo, este aj na nastenke sme mali napis, ze doniest detom gumaky do dazda 😒 ked sme dosli pre neho tak nam este povedali, ze uz by sme ho mali naucit sa obliekat..tak v mojej hlave sa vsetko zosumarizovalo-moje dieta s este jemne zapchatym nosom, dutinami so soplami, nik nevyfukal, vzali ho vonku, kde urcite behal najviac zo vsetkych( najmladsi a najbesnejsi este), mozno ho ani poriadne neobliekli, lebo uz nemaju vela nervov...on si nechce dat normalne ani sal ale my ho vieme spracovat..100% mu ho nik nedal..no a tak sme mali dusiace sa dieta, nastastie lekarka nic nenasla, ze vsetko len so soplov..
Takk jedine co ma presvedcilo, ze naozaj naspat do skolky len ked bude nie ze 100% dolieceny, ale este po dalsich par dnoch naviac, ze bude totalne fit bez jedneho zakaslania..a druha vec- ze s chorobami asi nic nezmozem a nemozem sa hnevat ani na tie ucitelky..musim sa s tym zacat zmierovat ☹
@palinkovamaminka tak aj ja dufam, ze vystrajkuju, ale vsetci by sme veru mohli strajkovat, akoze kto to napriklad kedy videl, aby sme platili za stary trojizbovy byt 100 000 eur pri tych platoch ako mame??alebo spravim jeden nakup, chladnicka stale prazdna na oko a necham tam 60 eur?a to nevravim, ze mame 100 perc. hypoteku, cize v konecnom dosledku ho rz tolko preplatime?precto take rakusko dokaze mat nizsie ceny bytov, maju vyssie platy a este maju 1 perc. uroky?
toto ked som povedala znamym zo zahranicia v spanielsku a v nemecku, tak mi neverili, ze tu tolko stoji byt pri tomto plate este!
jasne, ucitelky maju obrovsku zodpovednost, zasluzia si viac, ale nie len oni a napriek tomu aky maju plat mi musia dat dieta predsa aspon vysmrkat, nech mi nikto nehovori, ze tam smrka 18 deti naraz, najviac tak 5 a to si musi vsimnut..alebo nevidi, ze mi dieta beha po vonku s holymi krizami?musi to tak isto vidiet...ja som dosla pre malu raz a mala komplet vsetko naopak, este aj topanky, sa divim, ako tak dokazala chodit
tento stat by sa mal hanbit za kopu veci
@nefertitka ja neviem, ja len ked si predstavim, ze by som mala strazit 21 malych deti 😖 a nie vsetky posluchaju, vsade sa najdu bitkari, hyperaktivci, neposlusni, plackovia, s ktorymi je viac prace. a ked ucitelka odpadne alebo co, kto je vtedy s detmi? no ja by som minimalne 2 dala k tolkym detom.
a tie ceny bytov ani nespominaj 😀
@palinkovamaminka ved urcite toho maju dost, malo by sa to cele nejak preorganizovat, lebo to cele neni dobre...
@palinkovamaminka @nefertitka suhlasim, mali by byt aspon 2 ucitelky na 1 triedu,lebo potom to takto vyzera. akurat ze to ich vo veciach co tu spominame neospravedlnuje, pretoze si osobne myslim ze to je uz skor poslanie ako praca (vedeli do coho idu ked isli robit do skolky) a ocividne vidim ze to niektore ucitelky absolutne nebavi (hlavne mlade) a nebudu si robit ziadnu robotu navyse. nemyslim si tiez ze sa tam nejak extra pretrhnu a navyse nikdy nemaju plne stavy, hlavne teraz v zime je tam par deticiek.
a k tym platom - bude fajn ak si vystrajkuju viac, ale to by vsetci mohli ist do ulic, hlavne lekari su dost podhodnoteni podla mna.
@rainee , práca učiteľky je zrejme poslanie, ale aj učiteľka potrebuje z niečoho žiť, tak ako každý, kto pracuje za peniaze . Po prečítaní tvojich príspevkov sa čudujem, že dávaš dieťa do rúk takým nezodpovedným,čo sa v práci extra nepretŕhajú, učiteľkám. Ja, keby som v sebe cítila takú nedôveru, určite dieťa do škôlky nedám.
@lula26 kedze nemam moznost s malou zostat doma, niekam ju dat musim - aj ked budem trpnut kazdy den prave kvoli veciam co tu maminky spominame. ved tu ide o pracu s detmi co je velmi haklive, takze zodpovednost voci nim je na mieste. a kazdy predsa musime z niecoho zit, to by sme mohli ist vsetci stale strajkovat kedze platy v SR su celkovo mizerne 😖
ako vidím štrajk učiteľov sa preniesol aj do tejto témy 🙂 Ja podporujem učiteľov ale iba tých ktorý si to zaslúžia 🙂 A to kam si rodič dá svoje dieťa rozhoduje sám a učitelia by sa mali správať tak aby rodičia nemali dôvod pochybovať o ich práci 🙂
@nefertitka ahoj, dlho som sa neozvala, konečne sme aj my po nosnej mandli- včera... Ale má sa nafigu, úplne je chudák skatovaný, lebo mu robili aj tonzilotomiu- tj laserom zmenšovali aj krčné mandle, lebo aj tie map zväčšené- tak predpokaldám že gro problémov a bolestí nemá ani tak z nosnej, ako z týchto nešťastných krčných.... Bola som z toho hotová, ke´d mi krčiar povedal že ak krčné bude treba, najprv som aj namietala, ale potom ma persvedčilm že ho nebudeme predsa 2x dávať do celkovej anestéyz, že ak bude potrebné, tak sa to radšej urobí ako 1 zákrok.... Nakoniec celý perdošlý týždeň sme nahánali ové predoperačné, behali po doktoroch, bola som úplne hotová, ž neičo schztáme, všade sme čakali plné čakárne chorých deciek.. fakt sa divím, že pri tej maťovej imunite sme nič enchytili, minula som majlant na kadejaké vitamíny, preventany, kolostrum... Ale nakoniec sme ydraví fičali na mandle....včera ho operovali, dnes ho pustili,a le teda je strašne ubolený, nič nechcel jesť a čo je horšie ani piť. Dúfam, že zajtra to bude lepšie, lebo inak vzkotvíme na infúzkach 😢
Tak držte palce... A u vás ako dlho ju to bolelo?
@rebecca2006 Ahoj, chuda male...tie krcne asi trosku viac bolia ako nosne, ale najhorsie mate za sebou. Ked to bolo treba, tak super, ze mu to urobili a hadam sa tym poriesi aj ta casta chorobnost. Nikolku to bolelo asi tak 2 - 3 dni, tie prve dva dni bola fakt taka nemastna neslana, umrncana...nic sa jej nechcelo, ale davala som jej nurofen, ked som videla, ze ju to boli a ako ho dostala, tak do pol hodiny uz sa zacala usmievat. Na noc som jej ho davala pre istotu prve dva dni, aby mohla v klude hajat. Tak mi aj radili. Pitie bol tiez trosku problem, cuckala tak po jednom glgu zo slamky, tak som vyuzila ponurofenovu euforiu🙂 a vtedy som jej dala pit, ked sa jej troska ulavilo. Alebo zabavit rozpravkou v telke a ked bola zakukana, vtedy som jej strcila pit. Neboj, za 2 dni uz bude lepsie myslim a hlavne kludovy rezim;)Mali ste to robene v celkovej anesteze, takze to mate super, ze to uz nedorastie.
Do skolky pojde az na jar?Ja tiez silno uvazujem nad tym dat ju tam az niekedy v aprili, neviem, co mam robit. Lebo ked tu citam, ako su tie deticky vkuse chore, nechce sa mi to absolovovat a navyse som este doma,tak mi to pripada zbytocne ju vystavovat chorobam, ked nemusim. Do skoly pojde az za skoro 3 roky, takze kolektiv jej este neutecie, tri mesiace co by bola doma su nic...
a stale neviem, ci ju ockovat tym prevenarom, alebo nie:( lebo som citala nazory na ockovanie vselijake protichodne a dokonca mi tu aj radili, ze ked uz ma 4 roky, ze je to aj zbytocne uz, tak ja fakt neviem
@nefertitka ďakujem ya podporu, joj kiež by to bolo už lepšie. dnes je zasa o ničom, pod)la mňa ho to bolí ešteviac ako včera, slintá ako bernardín, čo ani sliny neprehltne. Ráno so mu dala Nurofen- aj na noc samozrejme, ale ráno ďalší a poto rýchlo vzpiť pohr čaju a aspoň minijogurt, ale potom už to pitie ani jedenie nešlo, pár lyžíc kuracieho vývaru. teplotu má tak do 38. Na obed dostal ďalší Nurofen, a teraz zaspal- tak uvidím, ako bude keď sa zobudí, ale ak nič nebude piť, tak budeme musieť nekam na infúziu, bože nech sa to zlepší. chudák malý, ja som netušila, že to je také strašné ☹ Aj hlas má dnes horší, taký divný, akoby soprán nosový 😖 Tak pevne verím, že do neho dostanem aspoň čaj keď vstane a že zajtra ho to už nebude až tak bolieť.
@rebecca2006 neviem, ale nam vraveli, ze ak by heh stupla doma teplota, ze mame prist naspat. Chudatko male;( nech sa mu to co najskor zahoji. Nasa mala tiez tak rozpravala huhnavo...hltala pismenka, som sa bala, ale preslo. A robila pusinkou take divne pohhyby stale, aj nostek krcila a nejak jej to ostalo...ale uz pomenej...
Ved ked nebude pit vobec, tak mu daj trosku Kuliska, ci?
sory, že vám sem do toho vbehnem... ale @rebecca2006 , nech rozpráva čo najmenej, každý vydaný zvuk spôsobuje bolesť... radšej si dohodnite znaky, bude to možno pre maťka trošku vzrúšo 😉 mne vyberali krčné, keď som mala asi 5 rokov a je to fakt zlé 😖 pamätám si na to dosť živo aj teraz... pitie a jedenie trvá možno týždeň, aj viac, kým sa ako-tak dá... radšej každých 5 - 10 minút 1 glg, je to dosť veľká bolesť pri prehĺtaní. ale neboj, každý deň to bude lepšie a lepšie 😉 a nám dávali zmrzku, chladné jedlo a pitie najmenej vadilo a že vraj urýchľovalo hojenie... želám skoré vyzdravenie a dúfam, že dôvod chorôbok je už v kýbli (doslovne) 😉
@rebecca2006 ako sa mate ?
Ahojte, tak nam zistili z krvi nakoniec mykoplazmu ☹ . Mala je piaty krat chora od septembra.. Teraz ma najviac chytene asi dutiny, nema teploty, ale stale dycha ustami a ma upchaty nos a neda sa jej dychat nosom.. ale zaujimave je, ze ked zaspi, tak uz dycha nosom...Tak sa bojim, ci nema zvacsene nosne mandle, ked jej strieknem nasivin tak ani po tom jej sliznica neodpuchla...A davala som jej ho uz tyzden, tak ho uz ani nemozem davat...Od piatku berieme antibiotika Klacid, uzivaju sa pri mykoplazme 2 az 4 tyzdne , tak ktovie ci do skolky tento rok este pojdeme... Len sa obavam, ze podstupime tuto liecbu a malu dam do skolky a dostane to zasa.... Mudr. povedala, ze to ma s najvacsou pravdepodobnostou od niekoho zo skolky... to jej sposobovalo ten kasel a asi aj caste prechladnutia...
@nefertitka ked ste mali zvacsene nosne mandle, tak mala dychala ustami? uz som z toho naozaj zufala...
@rebecca2006 Drzim velmi palce, nech to malickemu co najskor ustupi, musi to byt strasne, bobik malicky ako sa musi trapit ☹
@jaja26 dychala ustami niekedy, ale celu dobu aj ked napr. dychala nosom, ci uz bola hore, alebo spala, tak bola taka akokeby zahuhnana, akoby mala stale slabu nadchu, davala som jej smrkat a nic a pri spanku pochrapkavala a mala aj zastavy dychu pocas spanku( tie jej ostali, tak sa bojim, ci aj toto nebudeme musiet riesit :( )...
chuda, ze mykoplazmy, a ze davaj dieta do skolky:( mna toto vsetko co tu citam maximalne odradza:( uz neviem, co robit. Ved to je to, ze preliecis, das naspat a co zas prinesie? 😒
na odpuchnutie je dobry Sanorin
@nefertitka no ved to, uz teraz sa obavam, co prinesie... potrebovala by som nieco dobre na imunitu, ale imunoglukan nam nepomahal... ale v podstate zevraj imunitu ma ok, vyslo to tak z krvi, tak neviem...Urcite ju necham este tyzden doma po douzivani antibiotik, ale neviem ci to pomoze... Mala cez den stale dycha ustami, pocujem, ze nostek ma uplne upchaty ☹ Skusim ten sanorin este, ci nepomoze. dakujem. A ty ides kedy dat malu do skolky? Tak som chcela, nech je v skolke na Mikulasa, ale nevyjde to...
@jaja26 ja neviem, kedy ju dat do skolky, muz chce od zaciatku decembra, ale mne sa nechce ju tam davat;( nema ani ockovanie na pneumokoky, tam ich je teraz vela, tiez chcem aby tam bola na Mikulasa, lenze ked ju dam do skolky v pondelok, do piatku mi urcite zdrava nevydrzi a o Mikulasa pride(maju ho tam az v piatok)aj v skolke aj vsade;(
ked mas dojem, ze moze mat mandlu zvacsenu, chodte sa ukazat radsej na ORL...bud vam to potvrdia alebo vyvratia, aspon budes vediet...lebo ak tak dycha ko vravis a nema sopliky, tak to mozno bude aj tou mandlou veru
aj mne doktorka vravela, že možno má zväšenú mandľu aj tá moja.. dnes šla do škôlky po 5 dňoch. a to týžden predtým bola doma pre soplík, potom dva dni v škôlke a opäť doma. No uvidíme ako dopadne.. Na soplisko som dávala vincentku a veru som už zašla za lekárkou, nech poradí.. Tak dala Trifed a asi ten pomohol (pomáha) lebo už nesoplí... Až na to dýchanie... A tiež som začala s imunoglukánom, probiotiká má dlhodobo.. SOm zvedavá ako dlho to vydrží v tej škôle...
čafte baby no tak nakoniec sme objednaní na mandlu na 10.12.,
fu som zvedava,v školke nebol od začiatku novembra, už ho ani nedavam, do januara bude doma naisto.
je mi luto lebo stale vravi ako chce do školky :(
@nefertitka my budeme teraz zas cely tyzden doma so soplikmi a velmi uvazujem ci ju tam dam spät od decembra alebo az po novom roku, tiez sa bojim aby zas neochorela pred/na vianoce alebo este skor. mm ma uz na to nervy ze nase dieta ide do skolky zdrave medzi tie chore deti a potom je jasne ze za tyzden je zas doma, takze ci to ma vyznam. tiez som rozmyslala nad prerusenim dochadzky cez zimu (treba na to aj potvrdenie od lekara?) ,predsa uz na jar-leto to bude lepsie a do dalsej zimy sa zas moze imunita zlepsit. dr.mi odporucila uzivat aj rybi olej a nejake vitaminove pripravky na imunitu, tak uvidime.
inak baby k tym vybratym mandliam, ja som z toho dost skepitcka ci to detom pomoze, mozno len v tom pripade ak sa zlikviduje nejake hnisove lozisko. viem to podla seba, mne vybrali ako decku vsetky mandle a potom to bolo este horsie lebo mi uz choroby sadli rovno na priedusky-pluca a z toho sa potom da ovela tazsie dostat ako z aginy. takze by som velmi zvazila vyber mandli....
@janulabj no pekne, tiez budete tak dlhodobo prec zo skolky....
@rainee aj mna to stve, ze ju tam davam zdravu medzi chore deti...ja sa s muzom aj doma dotahujem kvoli tomu, on ju tam chce dat na zimu, ja nie...tak som zvedava co spravime nakoniec...
tiez by som nedavala mandlu vyberat len preto, ze je dieta casto chore, len nasa ju mala velku, branilajej v dychani, preto musela von
@rainee tiež som bola na tom rovnako - mandle mi vybrali a odvtedy hop-šup - všetko rovno na pľúca. namiesto angín zápaly pľúc a v lepšom prípade priedušiek. a asi aj vďaka romu mám teraz pľúca v takom stave, v akom sú. syn, keď mal opakované angíny, tak sme zisťovali čo a ako a žiadny z doktorov nám neodporúčal vyberať krčné presne kvôli tomuto. našťastie sme sa tomu vyhli 😕 ale riešili sme len krčné, nosné zatiaľ nesklamali 😉

@rainee jasne, ze su ucitelky nespokojne. 21 deti v triede, teraz, ze im schvalili 24!
jedna zenska nemoze na kazde dohliadnut, aby bolo upravene, vycikane, nos vyfukany a este im do toho spievat a tancovat, malovat..
je to hanba nasho statu, ze maju take platy a ze na 1 ucitelku pripada tolko deti. ja im drzim palce, nech nieco vystrajkuju 🙂