icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

babu9
autor
16. apr 2012

@klauduska no aj my sme kakali po stojačky ☹ a dosť dlho, ale keď to prišlo tak som sa mu snažila vysvetliť, že keď si hopká tak bobeček🙂 sa vykotúľa skôr ....a ako si nám to zabralo 🙂...nakoľko mi máme problém s kakánim tak keď tlačil po stojačky tak niekedy sa mu tak triasli nožičky, že keby že ho nedržím tak spadne, neustál by to ☹ a nakoniec sám zistil, že keď sedí tak sa mu lepšie tlačí...ale aj tak mi pritom asistujem 🙂 lebo sa oprie o mňa a tlačíme spolu 😀

babu9
autor
16. apr 2012

@mimkaa10 to hľadanie cumlíka poznám 😉 tak vyskúšame 😉 lebo už ho má rozkúsaný a nový mu nechcem kupovať a on sa ho nechce vôbec vzdať..

babu9
autor
16. apr 2012

@mimkaa10 no to som ani ja nevedela, že také niečo existuje 😢 alergia na chlad sa zisťuje s krvi.....má ju aj moja mamina...ono sa prejavuje tak, že keď dieťa alebo aj dospelý ostane v chladnom prostredí ale pri prechodoch z tepla do zimy organizmus zareaguje tak, že sa zduria nosné dutiny, objaví sa "zima" alebo ako sa hovorí, že ich prešla zima, že ich strasie a telo na toto určitým spôsobom zareaguje...moja dcéra má v momente zdurené dutiny aj keď nemá sople ale rozpráva cez dutiny...u mojej mamči sa to prejaví tak, že v momente má zimu na ústach, na nose alebo aj v nose.....ono u každého je to individuálne...

klauduska
16. apr 2012

@zahrika podla terajsieho zakonie nie,neprides,do jeho 3 rokov mas narok aj ked pracujes...A on nastupuje do skolky alebo do jasiel?jasle ti mozu preplacat max. do 230 eur mesacne(tzv. prispevok o starostlivost o dieta)-to si musis vybavit na UPSVaR,predlozis fakturu a podla toho dostanes zaplatene,ak ho davas do skolky,lepsie sa ti oplati zostat na rodicovskom prispevku,ktory je momentylne 190 eur,kedze skolka vyjde omnoho menej a z toho si ju zaplatis.... 😉

babu9
autor
16. apr 2012

@katushka16 blahoželáme 😀

klauduska
16. apr 2012

@babu9 my sme boli u nosneho a ten malemu povedal,ze ma alergicku nadchu, ze to moze byt na chlad alebo aj nieco ine,na co sa bezne testy nerobia,lebo zatial nam zakladne testy z krvi vysli negativne....ale na pele nam nerobila a mam pocit,ze mozno aj to bude,lebo prave teraz na konci marca sa nam pustili sopliky,maly si stazuje na to,ze ho boli nostek(predpokladam,ze svrbi), ocka, sopliky.....dostali sme kortikoidny sprej do nosa (zatial nedavam az po kontrole u nosneho), sirub, ribomunil, od nosneho morsky sprej a na stmu zuvacie tablety....

Inak,som sa chcela spytat ci ma napr. niekore dietatko take nieco ako nas,ci nahodou....
Nas ked sa zadycha v monete ho napina,casto aj vygrcka riadne....stane sa mu to ked sa prilis jasi,beha,kope,nahan sa....pri bicyklovani napr. nie. Alergologicke som to teraz spomenula (skor nie,lebo sme si najprv mysleli,ze asi dopapal,ze preto,ale jemu sa to stalo aj napr. po 2-3 hodinach po jedle) a povedala nam,ze to moze byt zacinajuca astma,dala nam tieto tablety, ktore bude uzivat 3 mesiace a budeme zaznacovat vsetky priznaky napinania....ak sa mu stav zlepsi, je to astma,ak to ucinnok nebude mat,nie je toastma...mame zaznacovat aj ostatne priznaky alergie co sa tyka oci, nosa, kasla a koze.... 😒

klauduska
16. apr 2012

@babu9 ja som sa pokusala uz aj viackrat ho posadit aj s plienkou nech tak tlaci ani za ten svet,vystraja,krici a place a jeduje sa.... 😒 ☹

stipec26
16. apr 2012

....juuuj, dnes som bola s pani riaditelkou a normalne som sa bala spytat na to, ci mi malu prijali... som uplne nemozna a to som sa doma hecovala, ze ak ju stretnem, tak sa urcite opytam.....

mimkaa10
16. apr 2012

@klauduska dnes som svojho syna zase sprchovala, čo sa po spaní zobudil pokakaný. On sa posledne vykaká len po zobudení, je tam tak ticho, robí to premyslene, aby som ho nemohla dať na záchod. Aj ked ho na záchod dám, tak neurobí nič, povie, že nejde a zlezie dole. ☹
Ty to ako riešiš? dávaš mu to nejako pocítiť? Ja už som v koncoch, lebo mám pocit, že som skúšala všetko

babu9
autor
16. apr 2012

@klauduska ja som mala u dcéry podozrenie na alergiu, nakoľko ona chodila na flautu a keď sa zadýchala tak ju stále dráždilo na kašeľ, mala plytké nádychy a kašeľ....keď sme išli na alergiológiu tak ju popočúvala a poslala nás na rengén, nakoľko sa jej nezdolá dýchanie..z rengénu zistili, že má zápal pľúc ☹ a aj astmu ☹...potom jej robili ešte kožné testy a má alergiu na niektoré trávy, kvety, stromy a z časti roztoče a plieseň ☹ ....berie xizal na alergiu a Simbicor na astmu....taktiež chodí na liečenie strašne sa nám osvedčila Lučivna

mimkaa10
16. apr 2012

@babu9 mrzí ma to s tou alergioou. My ideme v piatok ku alergologovi. U nás sú čakacie doby aj dva mesiace a prednostne sa dá za poplatok 15€ 😠 zdierači. Ale čo urobíš, ked chceš čím skôr zistiť príčinu, všakže. Myslíš, že by som mala trvať na tých kvapkacích testoch na zápästie ? Môžem argumentovať aj niečím iným ako tým, že niektoré doktorky to robia? 😉

babu9
autor
16. apr 2012

@mimkaa10 to máš pravdu u nás to je taky tak ☹ keď chceš byť skôr vybavená tak zaplať 😠 ....dcére to robili keď mala 8 rokov a bolo jej to dosť nepríjemné nakoľko oni to nanášajú drobným vpichnutím, potom sa čaká a následne podľa veľkosti začervenania a zdurenia miesta určuje reakciu a alergiu jej to robila na obe ruky, takže neviem ako to zvládne drobček....ale pokiaľ viem tak kožné testy zväčša robia cez zimu, nakoľko v tomto období už dosť toho kvitne a podľa našej doktorky by kožné testy neboli presné tak sme to absolvovali až cez zimu....takže neviem ako je to u vás.

stipec26
16. apr 2012

@mimkaa10 aj mne toto maly robil... pomohlo iba vysvetlovanie ...skusala som ho aj citovo vydierat, co sa samozrejme nema: ze mamicku to velmi boli, ze nechodi kakat do nocnicka, ale to mam pocit nezabralo a ked ano, zrejme az casom, musel proste dospiet, aby tomu porozumel, kde sa kaka

mukiii007
16. apr 2012

Ahojte! Zrejme aj my nastúpime v septembri do škôlky, ak samozrejme schváli aj neurologička, keďže máme hemiparézu. A náš "Apa" je z toho už celý smutný, že princezná mu tak narástla... 😀

m.i.r.i
16. apr 2012

tak my sme bez plienocky uz od leta, ale obliekanie katastrofa..vobec ani zaujem nema...ked mu poviem, ze skus si sam obut topanocku alebo aspon stiahnut gate ked ide cikat, tak sa tvari, ze to skusa, ale uz po 2 sekundach..ze eeee..to nejde a sa pajedi a ze mamka obuje, stiahne. na nocnik si este sam sadne, ale uz ked vstava je hrozne, lebo stiahne cely nocnik so sebou, takze to musim stale asistovat..papa uz celkom sam, v poslednej dobe uz aj polievky, aj ked je cely spinavy..no som tiez zvedava ako to do septembra zvladneme

ja sa skor bojim tej chorobnosti, lebo nas nebyva chory..teda este vobec nebol, nic extra neberie, ma probiotika v UM, to je tak vsetko..a mam strach aj trosku,ze pride do skolky a bude mi stale marodovat...aj ked lekarka nam povedala, ze to nie je pravidlo, ze su aj deti, co maju dobru imunitu aj ked nebyvali chore a nie su velmi chore ani v skolke.tak sa utesujem, ze co ak to bude nas pripad 😀

babu9
autor
16. apr 2012

@zahrika ahoj tak ťa tu vítam 🙂 ...o rodičovský príspevok by si nemala prísť, nakoľko ten sa poberá kým dieťa nedovŕši 3 roky, či robíš alebo nie zo zákona máš na neho nárok.....a ako som tu už čítala pokiaľ by si drobčeka dala do jasličiek tak úrad ti bude prispievať ešte aj na jasle, len každý mesiac budeš musieť zaniesť potvrdenie na príslušný úrad a ten jasličky prepláca a zdá sa mi, že do výšky 230,-€......pokiaľ ide do škôlky tak nikto ti nič nepreplatí a ešte platíš ty ☹ ...a to už taký drobček ide do škôlky? 😒 u vás niesu jasle 😒

klauduska
16. apr 2012

@mimkaa10 neriesim to nijako extra,synovec takto kakal do 4 rokov,akoze to by som nechcela,ale tak nechcem ho zasa nasilu nutit a v podstate to ani nejde, poprve ho tam neudrzim a po druhe sa mi tam potom aj tak nevykaka...takze ked sa mu da kakat,tak si vypyta plienocku,ja sa ho vzdy spytam,ci nechce ist na zachodik alebo nocnik a vzdy povie nie adam plienku,potom sa ideme prebalit a takto to je....inak pkial mal normalne plienky aj cez den,kakaval aj 3-4 krat za den bezne,teraz kaka raz,alebo aj nekaka vobec....
Takze tak,nechcem ho uplne silit,lebo to nema vyznam podla mna a vzdy si poviem,ze donekonecna kakat do tej plienky nebude...tak sa aj utesujem a snad to do tych 3 rokov stihneme...v inej teme som uz aj citala pripady,kedy kakali do plienky ked uz aj do skolky chodili,ze tam ani za nic a prisli domov,pytali plienku a vykakali sa...proste to je nejaky blok podla mna v hlavicke... 😒

mimkaa10
16. apr 2012

@klauduska myslela som to skôr tak, že či mu dávaš nejako pocítiť, že ťa to hnevá, ... to je jasné, čo píšeš, že tlačiť ich do niečoho nemá zmysel, skôr opačne. Ja sa len bojím toho laxného prístupu, že ok, vykaká sa, ja ho osprchujem - bojím sa, aby si nato nezvykol, že vždy ten servis bude mať a nemá ani dôvod aby to menil..

ak to bude robiť do škôlky, tak ho dáš alebo nie? Ja už som uvažovala aj nad tým, že poviem, že dovtedy to nerobil a že to bude tou škôlkou - viem, nič moc riešenie, ale čo mám robiť, ked by som mala ísť do práce ? 🙄 ☹

zahrika
16. apr 2012

@babu9 dakujem za odpoved.veru taky maly..v sept bude mat 21mes, az v dec ma 2r,ale nemam na vyber a jasle su 30km, a to by som urobila denne 30kmx4 (2x rano a 2x pobede,), boli by sme zvysok dna len v aute a vobec by sme nemali z pobedia nic, ja pracujem do 16tej...je to hrozne,no ale tak aspon som nasla v blizkej dedine skolku,kde maju triedu s takymito krpcami, do 3rokov a maju tam sem tam dieta co ma 22-23mes a podobne... dufam ze to zvladne, chudatko, tak mi to je luto, ale tak bude musiet byt omnoho skor samostatnejsi ako ine deti..nemame na vyber. Nastastie, su ochotne ho na spanok prebalit, mam sa posnazit aby sa pytal aspon cez den, no neviem neviem, nebude mat ani 2roky, bude to tazke..

klauduska
16. apr 2012

@mimkaa10 jasne,ze ho do skolky dam a ak by sme stale kakali do plienky,kludne na to ucitelky upozornim,ze treba nanho opatrne a nejako ho nalakat na novy,maly,detsky zachodik....nic ine mi nezostava,plienku mu v skolke davat urcite nebudu,takze bud sa v tej skolke naozaj vykaka,ked sa mu bude dat,alebo si to necha opat na doma....

Pocitit,ze ma to hneva...ano,urcite trosku ano,ale zasa nie nejak moc....vzdy mu poviem,ze som z toho smutna a ze by som bola velmi rada,keby sa vykaka do zachodika alebo nocnika....u nas je problem v tom,ze ak by som to chcela rieisit razantnejsie,manzel nesuhlasi a vzdy sa pohadame... 😒 ale on sa to naucit raz musi....mozno to spravim tak ako s cikanim..proste som schovala plienky a vysvetlila mu,ze plienky sme dali malemu Dominikovi(kamos),ktory este nevie rozpravat a nevie sa ani vypytat,ale fiflipko sa vie vypytat a plienocky uz nepotrebuje.Krasne sa od prveho dna pyta,nehod bolo malo....Takze asi tak...
A vy na noc teda este mate plienku a na denne spanie?Ja by som chcela zacat ho v noci davat cikat....

korenbaba
16. apr 2012

@ematko29 uuuuplne chápem. som síce doma ovlea kratšie a teda sa ciítm asi tak napolovicu ako ty. Prvom rade to bude skuška pr enás, nie pre deti.

simonova815
16. apr 2012

aj moja druha dcerka nastupuje od septembra do skolky, rozhodnutie mame, sme bez plienok, ale musíme sa este zbavit dudla a flasky 🙂 a este sa aj naucit rozpravat🙂 ale tak snad to zmakneme, ajked uz teraz viem, ze rano bude placu!!!!

klauduska
17. apr 2012

@zahrika Inak ta obdivujem.....nie kazdy by to takto bral ako ty...a mylsim si,ze maly to zoberie lepsie ako ty...ja som mala tiez strasne obavy,zacala som robit na polovicny uvazok,ked mal maly 6 mesiacov,ale bol s nim manzelik,takze sa dalo,sme s apri nom striedali,ale prve dni boli pre mna strasne,kazdy sa pytal,ze ako to maly zvlada a on to ani nevnimal,ze tam nie som.....to skor ja,mi trvalo kym sa sa vzila do novej pracovnej situacie,neustale som na nich myslela,volala a pod. Ked mal 1,5 roka,zacala som na plny a o maleho sa striedavo stara svokra a manzelik doobeda,ked robi poobede...a tato fungujeme uz vlastne dalsi rok....tiez mi to trvalo,kym som si zvykla.....museli sme si najst rezim auz potom to islo...ak je tvoj maly zvyknuty na ludi a neni na teba silno naviazany,zvladnete to a urcite mu to vela da a bude aj sikovnejsi ako ine deticky v jeho veku,ktore su doma-to je moj nazor,pretoze tam sa ucitelky venuju cisto im,pricom mamicka ma doma koooopu inych povinnosti,ved to poznate....Tak drzim palce... 😉

marta1238
17. apr 2012

Ahojte.Mám 2 ročnú dcérku ktorá od septembra nastupuje do škôlky a neviem ako je to s rodičovským príspevkom.Lebo niekto vraví že ak ju dám na celý deň tak mi príspevok ostane a niektorí že mi ho vezmú.Ak niekto vie ako to je tak mi napíšte.

stipec26
17. apr 2012

Tak mamicky, bola som si na poste po doporuceny - a prijali mi malu do skolky 🙂 tesim sa 🙂 uz bude velkacka 🙂

klauduska
17. apr 2012

@marta1238 narok mas do 3 rokov aj keby chodila na pol dna alebo na cely... 😉

klauduska
17. apr 2012
katushka16
17. apr 2012

@babu9 ďakujeme

marta1238
17. apr 2012

Ďakujem pekne za odpoveď.

maranat