Zlepší sa adaptácia štvoročnej v škôlke?
zdravim,u nás je taký problém že 4 ročná odmieta škôlku v pondelok bola prvý krát a bolo to v pohode tešila sa prišla som akurát keď išla na obed a nevyzerala byť smutná ešte išla aj s učiteľkou za ruku,v utorok už pri triede plakala a keď som prišla pre ňu tak plakala od radosti ale večer už začala vravieť a plakať že nechce ísť a neprešlo ju to a v stredu už nešla nedalo sa s ňou ani pohnúť tak musela ostať doma vo štvrtok išla aj keď zase s plačom a začalo sa opakovať to čo v utorok-nechcela ísť čiže v piatok opäť nešla dnes začala vravieť že nechce ísť v pondelok do škôlky,až plakala kvôli tomu tak ja neviem myslíte že treba robiť predčasne závery po 3 dňoch alebo sa to ešte zlepší? momentálne tam bola do 12 a chceli sme to predĺžiť od budúceho týždňa ale to asi neprichádza do úvahy
@sevcicka65 skus sa jej pytat preco. Mozno sa s nou niekto nechchcel hrat? Alebo jej niekto nieco povedal?
Moja dcera ako nemala problem. Ale viem ze casto bola pri ucitelke. S nou upratovala. Pripravovala. Lwbo deti sa medzi sebou poznali a ona bola nova. Ale zas ucitelka ju potom pekne vtiahla do kolektivu.
To je uplne bezna reakcia dietata. Mne to robili obe deti tri tyzdne. A potom po kazdych prazdninach 😂 prve dva roky skolky.
Daj si záväzok že od pondelku budeš racionálna a silná a dcére neustúpis
Pretože tym že ju necháš doma, tak len predlzujes jej adaptáciu a trápite sa obe
Pre mna ako matku by bolo kľúčové že ucitelka uviedla že sa má fajn a nevolaju tá že pridite si po ňu, je nezvládnuteľná, nevieme ju utíšiť a podobe
Spravila si chybu. Nemala si jej dať ani na chvíľu šancu pocítiť,že môže zostať doma. Moja bola 3 dni v pohode. Vo štvrtok už začala vymýšľať a v piatok plač. Ale aj napriek tomu išla.
@barbora_t vďaka určite už po tomto všetkom čo som čitatala nebudem taká mäkká len doteraz som sa bála aby jej to neublížilo a nemala ešte väčší odpor k škôlke
@simona20201309 2× som jej ustúpila lebo som čakala že keď ju tam dovleciem nasilu znechutim jej škôlku ešte viacej ale keď teraz čítam že deťom to nič nerobí iba chvíľu tak budem skúšať aj nasilu
@temperity tak hádam to tak bude aj s mojou a zvykne si čo najrýchlejšie lebo čítala som že niektoré deti si občas nezvyknú vôbec
@pribinak jasne veď už jej nenecham skakat mi po hlave budem ju nútiť aj keď neviem este ako to zvládnem lebo ona keď sa zatne tak s ňou je to veru ťažké
@domka222 a bola potom v pohode zvykla si na škôlku aj tak aj keď išla nasilu?
@sevcicka65 tiež chodí prvý týždeň. Ale v ten deň ráno keď revala,tak poobede už vysmiata. Že mama ja som neplakala. Teraz je chorá, tak si myslím, že to potom bude zase boj
@sevcicka65 prave preto, ze sa zatne - a je to tazke - nesmies ustupit. zatial je mala a este si akotak poradis. ale ako ti baby vyssie pisali - bude starsia, vacsia, nebude sa jej chciet nieco ine - tak si dupne a nepojde? a nepohnes s nou.
chodit do skolky sa musi a inak si nezvykne. viacero deti to ma takto, od toho je adaptacia. vydrzat, nepolavit.
mozes byt rada ze mas skolku tak blizko, keby si musela ist mhd, nebodaj autom,..
a kedze problem je len pri odchode a v skolke je uz ok, tak problem nie je. len ta skusa
@sevcicka65 držím ti prsty, verím ze to zvladnete
@domka222 to bude už tahšie ale držím palce nech to dobre dopadne
@zuzuliennka1 tak v škôlke sa jej očividne páči po chvíli ale keď není v škôlke nechce o nej ani počuť plače že nechce ísť tak ja neviem
@sevcicka65 ja mám dvojičky, viem čo je ísť s dvomi plakajucimi deťmi do škôlky. Ale ona si musí zvyknúť. Naši sú už chorí, takže potom zas a znova to isté. Náš predškolák zvykol plakať dva mesiace každé ráno, po vikende, po chorobe.. potom si zvykol. Vie, že nemá na výber. A keď už bolo tak, že veľmi smutný, zvykla som mu v piatok sľúbiť prísť na obed. Ale to aj tak až potom keď si zvykol.
Nam pomohlo pri oboch synoch, ze ich vozil na cas manzel. Pri nom tak nevyvadzali. Ako sa zatvorili dvere, boli ok. Skus!
Najhoršie čo si mohla urobiť že si ju nedala teraz si zafixuje budem revat a robiť scény mama ma nechá doma
..treba byť neoblomna a jednoducho ju do škôlky dať nelucit sa zbytočne dlho pred triedou moji obaja robili scény a nikdy som nepovolila
@zorkahorka skusila som nepomohlo
@veronika2316 teraz už neoblomna budem a dúfam ze pochopí aj ona ze do škôlky jednoducho musí ci chce alebo nie a aj s plačom a verím že ju to potom omrzí
@pandorra a keď si to robila nasilu tak nezlyhala jej dôvera voči tebe v dalsich dňoch?lebo ja sa napríklad tohoto bojím ze spravím jej to raz a potom ked bude ďalší krat problém tak nebude chcieť vstať z postele ani nič ze uz bude vedieť co ju čaká tak začne trucovat
@maryetta povedala presne toto že sa s nou deti nechceli hrať ale prvý den ked som pre ňu prisla tak sa zdravila s nejakym dievčatkom tak neviem ci si vymysla alebo kde je pravda
@sevcicka65 ale ked zacne trucovat - a ty polavis, tak zlyhas. A to je podla mna ovela zavaznejsi problem ako “strata dovery”. O nejakej strate dovery sa pri malej skolkarke fakt neda hovorit, ako prepac. Je to dieta, ty si rodic.
Tieto “rovnocenne” vztahy potom rodicom prerastu cez hlavu, ked je neskoro.
Cely zivot bude vstavat a chodit do skoly/prace a nebude sa jej chciet. Zivot je o prekonavani prekazok. Nie ustupovani.
Minule sme sa s muzom smiali, ako sme si v skole naivne mysleli, ze budeme dospeli a nebudeme vstavat o 6:00, ako ked nas mama do skoly budila. Budeme dospeli, sami, to bude parada 😅 do prace vstavam o 5:00 😄 prave teraz, kym je to “len” skolka, musi trenovat tieto zrucnosti, prekonavanie. Skola uz bude povinna a kto vie, kam bude chodit. Mozno len o ulicu vedla. A mozno hodinu busom.
@sevcicka65 nasilu... 🤔 vies, deti uz cakaju v zivote aj povinnosti, skolka je priprava na ne. Ked ti nebude chciet ist do skoly alebo si doma urobit domacu ulohu a ty ju prinutis, tiez si to budes vycitat?
@zorkahorka to nie
@sevcicka65 ako matka chceš to najlepšie. Chceš sa vyvarovať chybám, chceš vychovať z dietata silnú osobnosť bez traum. Lenze to dieta traumy bude mať a dieta stratí dôveru v rodiča veľa krát za sboj život, nikdy nemôžeš vychovať z dieťaťa dokonalú bytosť, lebo my dokonale bytosti nie sme. A ani deti nie sú dokonalé úžasné bytosti bez chyb. Aj deti majú povahu a predispozicie na rôzne situácie. Podľa mňa sa veľmi zamyslaš a veľmi sa bojíš zlyhania. Lenze zlyhanie príde a nie zlyhanie nie je problém ci chyba, zlyhanie je práveže naša škola na ktorej sa učíme.
@777januska777 no len ja neviem ci je škôlka pre ňu fakt dobrá keď celý víkend plače ze nechce ísť ale myslím že to chce čas už len pre to že tam bola iba 3× a práve toho sa bojím že keď ju tam zoberiem nasilu tak bude mat traumu zo škôlky a nebude tam chcieť uz ist vôbec
@zuzuliennka1 viem že som zlyhala ale nechcem aby mala zo skolky traumu ked furt iba plače že nechce ísť aj keď škôlku nespomeniem
@mamickalisticka viem ale tak keď celý víkend plače a stále hovorí že nechce ísť tak čo s ňou a nechcem aby mala zo škôlky nejaku traumu keď ju tam zoberiem nasilu ale aby tam chodila pravidelne asi nemám na výber
@sevcicka65 pozri každý z nás má v živote nejaké veci co musí dokázať a zvládnuť. Pravdepodobne je na teba veľmi naviazaná a je úplne jasné, že nechce vyjsť zo svojho zabehnuteho života a toho co poznala. Práve preto je ta skolka dobra vec, je to cesta, kde bude mimo teba, miesto kde ona musí prežiť bez teba a naučiť sa zit sama za seba. Veľa detí plače presne pre toto, ze je to miesto, kde sa cítia neisté samé sebou, lebo vždy doteraz boli pri mame a ze mama bola vždy nablízku. Dnes sa musia prekonať a byť samé za seba. Ono je to veľmi pekne na niektorych deťoch časom cítiť, ked chodia do škôlky, tak vyrastú sú také samostatnejšie. A o tom ti predsa je, my tie deti musíme pripraviť na zivot bez nás, naučiť ich stáť samé na vlastných nohách a škôlka je prvý krok. Nepozeraj sa na škôlku ako strašiak, ale ako na príležitosť, kde tvoje dieta dostane možnosť ukázať, že už je veľká a ze veci zvládne aj keď ma strach.

@sevcicka65 čomu nechápeš? Jednoducho tebou manipuluje a krásne sa jej to darí. Vystraja pri tebe lebo vie ze to pomôže a urobila si obrovskú chybu ze si jej už 2x ustúpila. Môžeš očakávať ze to teraz bude skúšať každé jedno ráno.
Ty jej nemôžeš ustúpiť lebo nechce. Keď to nejde po dobrom tak jednoducho nasilu a ides. Aj do školy jej dáš na výber a nebudeš ju chciet nútiť?