icon

Zverejnenie fotiek dieťaťa v škôlke

23. jan 2023

Ahojte, mam takmer 4 ročneho syna.
V septembri nastúpil do štátnej škôlky.
Podpisoval sa tam súhlas na zverejnenie foto deti.
S čím som nesúhlasila.
V skolke pracuje ako učiteľka v inej triede moja kamarátka a už 3 krát mi povedala ze museli pekne fotky "vyhodiť" , lebo bol na nich môj syn.
Zverejňujú na stránke školy a vo verejnej skupine na fb.
Véd ale práve tomu som chcela predísť, aby videli tvar dieťaťa cudzí ľudia.
Teraz som tam za DIVNU, že v našej triede len on.
Véd tak nech ho nefotia vôbec a bude to OK.
Vaše škôlky mali dáke pripomienky?

annm81
23. jan 2023

@sundew Tieto predstavy ako si úchylák naštuduje deti podľa nekvalitných rozmazaných podexponovaných fotiek v mizernom rozlíšení na stránke škôlky sú fakt úsmevné. Denne tie deti môže vidieť na ulici, ihrisku, na školskom dvore. Únos dieťaťa v Európe je jedna z posledných vecí, ktorej by sa normálna rodina mala báť. Väčšina zmiznutí detí v Európe sa týka útekov z domu alebo je únoscom rodič.

Autorka, máš niekoľko možností, ktoré navrhnúť učiteľkám. Môžeš ich požiadať, aby ti takú fotku poslali na schválenie, ak si ochotná akceptovať, že občas sa tam tvoje dieťa objaví - pokojne požiadaj, aby to bolo ozaj len v občasných prrípadoch. Alebo im navrhni, aby tvojmu dieťaťu rozmazali tvár. Ďalšia možnosť je, aby poslali dieťa preč a vtedy spravili fotky, čo je pre ne najjednoduchšie, ale tvoje dieťa sa nebude cítiť príliš príjemne.

raja95
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
23. jan 2023

@belllinka snáď vieš kvôli čomu sa táto možnosť umoznuje (môžem obsiahle vysvetliť, ale myslím že to nie je treba) a snáď aj chápeš že dôvod autorky tak konať vôbec nepoznáš..

belllinka
23. jan 2023

@akbara77 nie, nechapem v com su fotky ine, ako fotky ktore si moze hocikto urobit, ked je moje dieta na ihrisku, na ulici, na kupalisku

iwesska
23. jan 2023

Pokial nie si celebrita,tak ver,ze sa o tvoje dieta nikto nezaujima. A uz duplom v skolke,kde je 20 dalsich. My sme mali tiez takychto rodicov a tie deti mali chudata na spolocnej fotke z karnevalu hlavy zatrete fixou a for bol,ked sa na to rodicia s detmi pozerali a deti sa pytali: "A preco ma Anicka zamazanu hlavu?"😂A bolo po GDPR😂 By ma inak zaujimalo,ako sa take "zamazane" dieta v kolektive citi. Musi to byt dost neprijemne aj pre neho.

belllinka
23. jan 2023

@jana_eyre_2 neviem, fakt mi to niekto vysvetlite. Hocikto si hocikedy moze urobit foto mojho dietata a ani o tom vediet nebude. Uchylaci maju lepsie moznosti, ako fotky zo skolkarskej besiedky

sabinami
23. jan 2023

Skôr by som skusila požiadať o dohodu aj medzi rodicmi aby skupina škôlky šla do súkromnej, tým pádom fotky uvidia len rodičia prítomný v skupine 🙂 ak by to bola verejná skupina ani ja by som nedovolila aby pridávali moje dieta a to v žiadnom prípade ! Dnes je chorý svet nikdy neviete aký psychopat si cez tie fotky môže konkrétne dieta vyhliadnut 🤷🏻‍♀️A rovno aj vie v ktorej skolke, čiže si mylsim že nie sú v poriadku takéto postupy škôlok.
Ak sa jedna o vyber škôlky tak nech sa páči rodičia môžu prísť škôlku pozrieť osobne, napríklad na deň otvorených dveri a tam sa dajú prezentovať všetky fotky kde uvidíte aké aktivity robia v danej skolke 🙂

misulkar
23. jan 2023

Ja ti rozumiem. Keď nechceš fotky zverejňovať, máš na to úplne právo a škôlka to musí rešpektovať. Vôbec ti nemusia vešať na nos, ako musia fotky s tvojim dieťaťom "ničiť". V dnešnej dobe existuje veľa možností, ako mu na fotke zakryť tvár a hotovo. Prečo musí byť všetko v dnešnej dobe zavesené na FB? 🤷‍♀️

misulkar
23. jan 2023

@sabinami tu môže byť problém, že aj keď je skupina súkromná, tak rodičia si fotky môžu stiahnuť a verejne zavesiť na svoj FB... (a pritom tiež nemá na to "povolenie").

sabinami
23. jan 2023

@misulkar súhlasím toto mi nenapadlo ale tiež sa to dá riešiť, my ešte do škôlky nechodíme tak neviem či aj tam sú nejaké rodičovské združenia ? Pretože na takom stretnutí by sa to všetko dalo odkonzultovať a dohodnut. Každý rodič si vie nastaviť súkromný FB profil a každý rodič je povinny rešpektovať žiadosť druhého rodiča o neverejne zverejňovanie fotografii. Vedia si o tom spísať aj papier, ktorý budú všetci podpisovat a budú ho musieť rešpektovať 🤷🏻‍♀️ Okrem toho mylsim že vacsina rozumných rodicov by s týmto suhlasila a komu je táto téma ukradnutá tak tiež nevidím dovod na nesúhlas s takýmito “opatreniami”

iwesska
23. jan 2023

@annm81 Presne,fotky zo skolky by som sa bala najmenej. Este netusia mnohe,aki uchylaci chodia po kupalisku. U nas taky bol minule leto, pekne si zapol kameru,dal telefon na ucho,akoze vola a nahraval jednemu dedkovi vnucku. Ten,ked si to vsimol a ho konfrontoval,tak sa dal na utek a nebol jediny,komu sa to stalo. Neviem ci teraz vsetky prestanu chodit na kupalisko,resp.,ked von,tak jedine s takym pytlom na hlave,ako maju chalani zo Zomri😂

jana_eyre_2
23. jan 2023

@belllinka no napríklad žena má agresívneho bývalého muža ktorý nevie kde sú.. takto si môže zistiť kde sa nachádzajú.. preto je tá možnosť a preto by ju učiteľky nemali porušovať ak ich rodic písomne upovedomí o tom že NECHCE aby boli fotky na nete.. a či je to prípad autorkynalebo nie je úplne irelevantné.. keď raz majú taký papier, rodic má právo sa domnievať že dohodu nikto neporuší..

vevesh
23. jan 2023

U nas dieta nebolo na ziadnej skolskej fotke, cize z daneho obdobia moje dieta nema ziadnu skolsku fotku a zacalo sa takto aj vyclenovanie z kolektivu🙄🙄🙄🙄👿👿👿pri tom som iba podpisala nesuhlas so zverejnovanim fotiek, nie s ich spravenim. Vsak na fotke sa daju aj rozmazat tvare, alebo inak znevidetlnit, ale tak niektorym to nenapadne ci nedochadza a potom to tak dopadne....😬😬😬

zuzinka888
23. jan 2023

Ono sa to foti aby rodicia videli aktivity ktore deti robia. Hlavne tie mensie kt.este evedia dobre rozpravat a opisat co robili. Ja kuknem foto a potom sa rozoberame. Viem ze boli na prechadzke pri konoch tak sa o tom bavime- rozvijame pamat.- kolko tam boli koni, aku mali farbu.... ina by som dostala odpoved na otazku- Co robili v skolke - Nic. A za nic nechcem platit 350€. A ribia toho naozaj vela. U nas sa do skupiny mizu pridat iba rodicia a deti nikdy neoznacuju. Takze na foto vidim tvare deti presne tak, ako ked itvorim dvere do triedy.✌

loginexistuje
23. jan 2023

tak potom by ho mali primerane tomu umiestnovat mimo deti ked sa foti resp ak sa foti aktivita tak ho do nej nezapajat kym sa foti a potom moze alebo ho dat tak bokommaby nebol v centre diania skus im to navrhnut 😉

kvetinka75
23. jan 2023

moja dcéra, keď sa nechcela fotiť, tak sa otočila chrbtom. 😀 Mala také obdobie. Všetci vedeli kto to je, ale cudzí ju nemohol identifikovať. A tak zase mne by nevadilo keby bola na stránke škôlky,

fiafia
23. jan 2023

Veď stránka škôlky snáď nieje verejná. Ak nefotila deti pri prezliekaní, spaní a pod aký v Tom je problém? Deti niesu označené. Veď aj my máme spoločné fotky z každého ročníka a sme tu, v čom to je iné?

vevesh
23. jan 2023

@fiafia u nas sa zverejnovali mena a trieda pri fotkach, ak boli verejne.

zuzinka888
23. jan 2023

@gabika128 aj na edupage je potrebny suhlas🤔

tiezjedna
23. jan 2023

Nechápem, čo riešiš? Fotky tvojho syna nezverejňujú, hoci je to pre nich určite komplikácia. Tak s čím konkrétne máš problém?

kp7333
23. jan 2023

tak ich popros, nech mu daju na hlavu vrece, ked sa budu nabuduce fotit. fakt nerozumiem, co vsetko uz v dnesnej dobe mamickam vadi. pritom casto su to presne tie iste zeny, co pri vybere skolky presurfuju vsetky weby skolok v okoli a aj podla fotiek porovnavaju, ktora robi lepsie aktivity pre deti. Len aby vybrali tu najlepsiu pre svoju vynimocnu ratolest.

janage
23. jan 2023

Predstav si teraz situáciu. Olympiáda v škôlke, dieťa chodí na nejaký šport kolektívny a vyhrajú krajskú súťaž, umiestni sa vo vedomostnej súťaži alebo hoci ako trieda vyhrajú zber papiera, majú skolsku akademiu ku dnu matiek, Vianoce a pod.. Samozrejme, že fotky sa robia. Však klub, škola, škôlka, ZUŠ sa chcú pochváliť úspechom, aktivitami.
Ja napr. nemám problém so skupinovým fotom a oficiálnym fotom zo súťaží.
Si neviem ani celkom dobre predstaviť, že fotka športového klubu a niekoho hviezdičkujú, srdiečkujú a rozmazávajú. Dieťa na 2.miste na stupni víťazov vymažú...
Nedajbože ešte sa naživo robí záznam z vystúpenia, či zápasu
A to tiež nie som za fotenie každej blbosti, deti sú poučené, že foto súkromné a tzv. selfie nikam nevešiame a nezverejňujeme ani v skupine spolužiakov a podobne.

kacena4
23. jan 2023

neriesja tiez pisem ze nesuhlasim a pracujem v skole kde kexdeti nemaju suhlas tak sa vobec nepostavia do rsdu ked sa fotia proste nech fotografujuci vie ze toto dieta nema vobec zameriavat bran si svoje prava

gabika128
23. jan 2023

@zuzinka888 samozrejme, ale edupage nie je verejný profil škôlky na fb.

siska53
23. jan 2023

@kvetinka75 myslim, ze staci ist aj sem.. kopec mamiciek tu ma fotky dedi, aj s n bydkiskom.. zial..
Autorka, za mna divna nie si, ja ani na fcb nezverejnujem fotky z okolia bydliska a to tam mam len priatelov, lusi, co ich poznam osobne. Hromadne podujatia mi vadia menej, tam je deti kopec. A taki vselijaki si vedia odsledovat konkretny typ cloveka, zial, aj bez internetu.. chapem vsak, ze chces eliminovat riziko.

kp7333
23. jan 2023

@siska53 ja tiez nezverejnujem fotky deti na nete, ale branit skole alebo skolke, aby zverejnila fotku z MDD alebo karnevalu, lebo je tam aj moje decko, mi pride cez ciaru. Ved oni tam predsa nevesaju portrety deti, ale len foto akcii robene vacsinou z dialky, casto aj rozmazane.

baskustek
23. jan 2023

Keď si nesúhlasila so zverejňovaním, musela si rátať s takýmito situáciami. Ich reakcia je podľa mňa úplne adekvátna. Majú peknú fotku s deckami a kvôli tomu, že je tam tvoj syn, ju nemôžu zverejniť. Keď mu povedia, že idú fotiť, nech ide preč, asi mu to tiež nebude príjemné. Si jediná v triede, ktorá s tým nesúhlasí. Ostatných rodičov potom tiež chápem, že sa tešia na fotky z nejakej akcie, ale bude ich menej, kvôli selektovaniu fotiek, kde je tvoj syn. Akú odozvu alebo riešenie tejto situácie teda očakávaš?

akvi
23. jan 2023

Ja ťa úplne chápem, robila som to tak isto. Ak sa chcela škola prezentovať verejne, robili to presne opačne - poslali fotku tým, ktorých sa týkala a tí vyslovili súhlas / nesúhlas so zverejnením a teda škola použila len tie, s ktorými rodičia súhlasili. Jednalo sa o letáky, web a sociálne siete. Inak fotky výlučne interne. Čiže len v rámci triedy, dostali sme prístup do galérie a odtiaľ som si aj ja postahovala k sebe. S tým, že vramci triedy dohoda, že tieto foto sa nikde nezverejňujú a sú len pre nás. Všetci to dokazali rešpektovať.

siska53
23. jan 2023

@kp7333 ved ano, tam nie su mena.. preto pisem, ze toto mi vadi menej..

domiklik
23. jan 2023

@nelca84 a možno zopár pedofilov