icon

Matky nekojičky

lubi051
5. apr 2018

Ja som nedojčila svojho syna, pretože som žiaľ nemala mlieko. Už v pôrodnici na oddelení šestonedelia, na mňa sestričky kričali, že je to moja chyba, že ja určite to mlieko mám, len malému nechcem dať. Čo by som len dala zato, keby som ho mala! Zatiaľ čo pani, ktorá so mnou bola na izbe mala toľko mlieka, že ho vylievala do umývadla, ja som po troch hodinách odsávania mala na ledva dve kvapky “vody”. Prešla som si všetkým- aj som si dávala kvapky do nosa na spustenie mlieka, nahrievanie info červeným svetlom, masáže, viea, výživové tyčinky pre dojčiace matky, horúce sprchy...proste nič. Sestričky zakaždým na mňa nakričali a bolo. Malému dali glukózu v striekačke a vybavené. Keď sme prišli z pôrodnice domov, dostala som akurát zápal prsníkov a bolo. Tak sme proste prešli na UM a malý mi krásne prospieval. Strašne ma to trápilo, našťastie manžel mi bol oporou. Reakcie okolia boli rôzne, niektoré, hlavne staršie ročníky, po mne nechápavo zazerali, krútili hlavami, akoby som robila niečo nekalé. Hlavne ma zarazili niektoré reakcie dojčiacich mamičiek, ktoré sa pýšili tým, že dojčia na každom kroku a nezabudli mi pripomínať, aké je to veľmi dôležité pre dieťa. Doslova akoby ma zhadzovali, že nie som dobrá mama. Časom som si ale zvykla byť nad vecou a dnes sa nad tým len pousmejem. Malý má dva roky, má 14kg a 89cm, takže podvíživou rozhodne netrpí. Je z neho veselý, milý chlapček a ja som preto šťastnou maminou. Zatiaľ čo tie, čo najviac na mňa ukazovali prstom sedia len doma, s dvojročnými deťmi zavesenými na cecku. Proste som si uvedomila, že niekedy je lepšie veci nesiliť a neodsudzovať. Rozhodne nemám pocit, že by som si tým, že som nedojčila, nevytvorili taký vrúcny vzťah so svojim synčekom. Práve naopak. Mám pocit, že práve to nás viac zblížilo a zomklo, stále sa spolu maznáme a hráme. A nemyslím si, že by som o niečo nedojčením prišla. Ako ste na tom vy?

katka1981
6. apr 2018

@zuzanka2411, ajmoj si vyzadoval, ale som to stopla, teraz sa v noci nekoji, budi sa kvoli zubkom priemerne 3x a znicena som jak kon, nespanie som si uzila u dcery roky. Treba zrusit noc. To bolo treba uz davno, Nocne jedenie je uz len zlozvyk. Bez placu to nebude, nebolo to bez placu ani u nas. Je to len o tebe ci to ustojis.

lulistek
6. apr 2018

Ja mam dve deti.Dcerka sa mi narodila ked som mala 22.Ten tlak co bol na mna vyvijany z kazdej strany ze mi nejde kojit...Po tazkom porode som nevedela sediet lebo ma sili 45 min,bolave rebroako mi skakali na brucho,mavam velmi nizky tlak uz pri porode som omdlela aj po nom. K tomu ploche bradavky velke prsia. A ete niekto si dovoli ma sudit? Ako keby som davala dietatu jed a nie UM. 3 mesiace nam to vydrzalo kojit a um.syn sa mi narodil o tri roky neskor. Dala som si predsavzatie ze musim porodit lepsie lebo po prvom porode som bola 2 mesiace odpisanaa ze teda budem kojit. No porod bol suoer ale to kojenie. Maly na prse cely pobyt v porodnici a doma to iste plus trojrocna dcerka ktorej sa zmenil s prichodom braceka cely svet. Cize maly sa ani nenajedol ,dcerka nespokojna...nakoniec mi prisla pomoct mamina odsali sme do flaskya maly spal jak dudek.konecne sa najedol.lenze potom prisli komplikacie uz som bola doma sama, maly moc nenaspal a ked spal mala som si odsavat a co dcerka?kde to este varenie atd.tak som sa po dvoch tyzdnoch nahnevala ze ci je toto dolezitejdie ako moja dcera.nie je.obe deti milujem narovnako a mame super vztah.tulime sa srandujeme maju hranice.kojenie mi tam vobe nechyba.uz po mojih skusenostiach to pre mna nema vahu.Ale ci sa jedna o kojenie alebo co matky resp ludia nemaju co riesit a sudit druhych.

lubi051
autor
6. apr 2018

@moonlight1210 áno, je to možné, už som premýšľala že sám to “kojičiek” asi dotklo aj keď to nebolo mienené všeobecne, ale len konkrétne nám tie dané osoby, ktoré nám mňa ako “nekojičku” ukazovali prstom.

lubi051
autor
6. apr 2018

Poprosím aby prispievali len maminky ktoré nemali tú možnosť a nedojčili!

kvietok8
6. apr 2018

@lubi051 My sme mali na začiatku veľké problémy, potom sme sa rozkojili. Odporúčam každému vyhľadať odborníka - laktačnú poradkyňu, nie nasledovať "babské rady", ktoré matkám, kt. mlieko majú umožnia dojčiť tak max 3 mesiace, kým to je hormonálne podmienené, a tým, ktoré majú málo (čo bol aj m§j prípad) tak nedojčiť vôbec. V eď aj v prípade problémov napr.s kolenom ideme k ortopédovi, nie k ušnému... Jednou z "babských rád" je aj používanie oxytocínových kvapiek do nosa, čo spôsobuje nedostatočné vytváranie vlastného oxytocínu. Osobne však neznášam dohadovačky o UM/MM, každý proste urobí tak, ako sa dá v tej ktorej situácii. Zdravie a prospievanie dieťatka je to najdôležitejšie, ako aj vytváranie vzťahu s ním inak, ako dojčením (lebo dojčiť sa nebude donekonečna). Netrápte sa ničím, o čom matky medzi sebou "súperia", ale užívajte si krásu detstva. Lebo vždy, celý život bude niekto niečo, čo robíme, kritizovať, či už to bude strava, správanie, obliekanie, školské výsledky, a nad tým sa treba proste len povzniesť. A zoberme si ponaučenie, keď viem, ako veľmi ma ranilo kritizovanie ohľadom UM, tak nikdy nebudem toto spôsobovať druhým v akejkoľvek oblasti... Pekný deň vám všetkým a usmejte sa 🙂

ave17
6. apr 2018

@lubi051 ale veď nech sa vyjadria,aspoň mám čo čítať pri raňajkách🙂

kvietok8
6. apr 2018

@extempore Pozor však na to, čím sú"dopované" kravy, od ktorých chceme, aby dalo tak 3x viac mlieka, ako je u nich prirodzene možné (veď treba čo najviac zarobiť...). Nehovoriac o strave...

janulienka85
6. apr 2018

@lubi051 presne tymto som si presla aj ja...ako by si mi to z duse pisala...keby som mala druhe kojit ani neskusam...takto to bolo super....syn je najzdravsie dieta v okoli co poznam ☺

bimbambim
6. apr 2018

ahoj ja som tiez nekojila nebolo proste cim.Ale ano zazila som ked sme kocikovali tak jedna mamka aj sme sa pohadali ze naco mam prsia ked decku davam UM.Ona chuda ako lata vystrela hrudnik ze ked ja viem vies aj ty. A typu ze ja som sa nevyspala 16 mesiacov

littleslovak
6. apr 2018

@bielavila to naozaj laktacna ti povedala ze tvoj muz nema s tebou a dietatom spat v posteli? nechapem ten argument aky pre to mohla mat... pride mi to absurdne...

eeffka
Odpoveď bola odstránená
paladia
6. apr 2018

Ahojte. Mam sice len jedno dieta,ale tiez nekojene. Absolutne. Mliecko sa u mna spustilo asi tak,ze za 30 sekund vytieklo do nocnej kosele a viac sa neukazalo. Az ked mal maly 9 mesiacov a to uz sme prikrmovali normálnou stravou,takze liekmi som to zastavila. Odsavanie,klobuciky,hodiny s laktacnou sestrou v porodnici,mnoho inych rad a nic....proste mlieko nebolo. Z pôrodnice sme isli s UM typu HA,kedze som ja alergik. Ale to peklo po prichode domov a tlak rodiny,ze preco nekojim,ze som leniva mater, pohodlna. Mala som SC,takze zotavovanie nebolo uplne lahke,aj ked ani take zle ako som cakala. Jediny,kto ma chapal,bola moja mamka. Ma tri deti a tiez ani jedno nekojila. No na mna este aj manzel zazeral,ze preco nekojim. Ale ked videl,ze malemu je dobre,prospieva aj z UM,ukludnil sa. Pri ďalšom dietati sa budem snazit kojit,no ak to nepojdem,trapit nebudem ani dieta hladom ani seba. Naucila som sa,ze aj ked nekojim,nie som zla mama,rovnako ako nie su zle matky tie,ktoré dojcia takmer nonstop aj dvojrocne deti. Proste len kazda z nas robi to,co si mysli,ze je pre jej dieta najlepsie. A preto sme vsetky rovnako dobre matky,lebo svoje deti lubime ci dudlikuju flasu alebo mamku 😉🙂

rybka16
6. apr 2018

@extempore To je ešte nič, že v kaviarni. Minule sme boli s mužom v Lidli na nákupe. Mamička s asi trojročným dieťaťom si, prosím pekne, sadla na zem (!!!) k tým mraziacim boxom, vytasila prsník a začala dojčiť. Som myslela, že odpadnem. 😃

bielavila
6. apr 2018

@littleslovak no ako cela mamila, pre mna cisto sektarky, argument bol ten ze si mame s malym na seba zvykat telo na telo, hola byt, vkuse na prsniku a muz by zavadzal... ved ten moj by bez maleho nevydrzal dlhsie ako hodinu, dokonca si vybavil na pol roka home office aby mohol byt s nami kazdy den cely den a ked toto pocul tak ju skoro vyhodil😂😂😂

julma
6. apr 2018

ja som sice zasluzila kojaca mať, ale s prvou dcerou som sa s kojenim natrapila poriadne a to len preto, ze som v hlave mala "musim kojit" a plakala som, ked jej chceli dat glukozu, lebo nepriberala, dcera pila viac mojej krvi ako mlieka..no proste som bola cista truba. Potom doma som kojila stylom, ze ked uz nejakym zazrakom chytila bradavku tak som sa modlila, aby vydrzala aspon par minut a napila sa. Potom uz pohoda a aj dalsie dve deti odkojene. Odstavene vsak po roku aj par mesiacov vsetky tri. Tandemovemu dojceniu nerozumiem, mam pocit, ze to so zdravym rozumom nema nic spojenia a dojcit 3rocne dieta tak to ked som videla, tak ma striasol pocit zhusenia, ako keby to dieta olizovalo mame prsty na nohach. To je pre mna fakt nezmyselne divne.

lienqa
6. apr 2018

No ja sa tým verejne radšej ani nechválim, lebo by ma niektoré zožrali, ale tak keď už je taká téma rada sa pripojím 🙈 Kojila som iba tri mesiace, čo mi aj vyhovovalo, lebo som študovala popri tom. Dcéra má 7 rokov, chorá bola iba v období čo nastúpila do škôlky ale to sú choré aj deti čo boli dlhšie kojené, inak je úplne v poriadku. 🙂

klementinnka
6. apr 2018

Tiež sa pridávam k nekojacim matkám. Mám dve detičky, ktoré neboli nikdy kojené, neokúsili ani kvapku materského mlieka...mne sa po pôrode mliečko vôbec nespustilo. Môžu ma bio kojace matky odsúdiť...nikdy som nemala potrebu mať dieťa vo dne v noci na prsníku. A neustále sa sťažovať ako musím jesť...ako nemôžem jesť moje obľúbené potraviny...ako nemôžem dieťa dať nikomu postrážiť, lebo musím každé 2 hodky kojiť...a mnoho iných vecí.
Obe moje deti krásne prospievajú, sú minimálne choré bez akých koľvek alergií. Vďaka patrí tomu, kto vynašiel UM.

jabucko
6. apr 2018

@lubi051 vzdy bude ktosi ukazovat prstom. kojenie, nekojenie. dudel, nema dudel. je sladlosti, neje sladkosto, chodi do skolky, nechodi ... vzdy sa cosi najde. viete, preco je to tak, ako to je. ci to nekojenie alebo cokolvek ine. zodpovedate sa sama pred sebou a pred synkom. aj mna dakedy zamrzi, ze ma stitkuju ludia, lebo robim to ci ono pre synov. sme taky narod, bohuzial. a ludia nemaju co, len rypu do susedovho hrnca. robite s najlepsim.svedomim.a.vedomim vsetko pre svoje dietko. to je zaklad. :ps mam.sice odkojene deti, no myslim si, ze flasticka a umele mlieko nie su biologickou zbranou 😉

littleslovak
6. apr 2018

@bielavila paci sa mi ze tvoj muz mal od zaciatku taky vztah k babtku. je to krasne. ale myslim si ze to ze maju rodicia dieta, neznamena z eprestavaju byt partnermi. ja by som toho svojho tiez nedokazala poslat prec... ved konecne budeme rodina, tak sa velmi tesim na to ze budeme v tej spalni na nejaky cas vsetci traja spolu. dakujem za odpoved.

bielavila
6. apr 2018

@littleslovak jasne su to tie najkrajsie chvilky ked sme vsetci traja spolu❤️

victoriab
6. apr 2018

kojila som max. 2 týždne - malý furt reval, ja odstriekavala 3 hodiny, ledva štvrť pohárika, kríže v prdeli, bradavky v prdeli, potom sa mi zapálili, keď som si ho ráno priložila, skoro som ho odhodila, keď sa prisal, slzy mi tiekli, potom som si povedala dosť, kúpila sme um a on sa chudáčik, konečne najedol. nemala som výčitky, proste je to každého vec, každý ako cíti, neviem, čo furt všetci s tým majú a riešia to, každý nech si robí, ako uzná za vhodné. nie sme preto horšie matky, ani naše deti nie sú iné. môj bude mať 10 a teda furt ma za ruku drží, mucká, to nie je o mlieku 🙂

ankare
6. apr 2018

Prešla som so niečím podobným. Sestra na pôrodnej sále ma ubezpecila, že bez klobucikov kojit nebudem, lebo mám plochsie bradavky.
Malý sa zle prisaval, mala som doranane a bolestivé bradavky.
Už v porodnici som neodsala nic.
Po príchode z pôrodnice som dostala zápal prsnikov. Mala som niekoľko dní nad 39 horucky, vrestiace dieta, lebo nespalo a bolelo ho brusko.
Zavolala som si laktacnu a robila všetko pre To, aby som kojila. Stačilo veľmi malo, veľmi málo a sekla by som s tým....
Dnes kojim takmer 3r. A nehodlam skončiť, keďže som si to doslova vybojovala. Tiež som sa pozerala na matky dlhodobo kojace cez prsty, kým som si sama neprežila.
Zápal prsníkov vzniká najcastejsie upchatim mliekovodov. Preto Ti nevytekalo mlieko. Ani ja som nikdy nič neodsala. To neznamená, že tam mlieko nie je. Treba často prikladat a bábo si to vytaha.

moonlight1210
6. apr 2018

ja som tiez vsetky deti kojila len kratko. ani jednemu sa nechcelo tahat, takze telo sa zariadilo a tvorilo coraz menej, az nakoniec viac mlieka nebolo. nepomohla to vykompenzovat ani odsavacka. ani caje, mineralky, jedenie cohokolvek, co podporovalo tvorbu. proste smola. priroda to tak zariadila.

ale ta pohodlnost v jedeni im ostala vsetkym do cca 4 rokov. este aj ten dudel na flasi museli mat s najvacsim moznym otvorom (na kasu), aby mlieko tieklo samo od seba. este aj obycajny na mlieko odmietali a jedovali sa s nim, alebo radsej vôbec nepili a zachadzali sa od revu.
bolo mi nieco take treba? nebolo. tak som pokupila dudle na flasu roznych tvarov a velkosti a skusala. ktory sadol, ten sme pouzivali (kazde malo oblubeny iny tvar).
ale s tym najvacsim dudlom zase mali flasu v sebe za dvadsat sekund (doslova len nastavili pusinku a muselo to tiect samo, inak jedy), potom si odgrgli ako drevorubac a zmorene spali aj na dve hodiny. 🙂
takze obojstranna spokojnost. ja cas na svoje veci, deti najedene a kludne.
to som dostala za odmenu. slabi jedaci, ale zato vynikajuci spaci. keby bolo po ich, tak od prvého tyzdna spia v noci desat hodin v kuse. na krmenie som si musela davat budik kazde dve hodiny.

dostala som raz pohrdavu otazku, co keby nebolo na svete umelého mlieka, co by som robila potom, ci by som si nechala deti umriet.
no keby nebolo, tak nic. este ako tehotna si zamluvnim pre istotu dojku (keby to mne nezacalo fungovat). robili to tak v minulosti a keby nebolo umelého mlieka, robilo by sa to tak dodnes. niektore zeny by jednoducho mali povolanie dojka a tym by sa zivili.

ludkka0407
6. apr 2018

Ahoj,tak sa pridavam,ale teda ja som bola len napoly nekojicka😁😂do nejakeho tretieho mesiaca som to skusala,ale chudera mala furt hladna,furt namrzena,nespala a v noci kazde dve hodky hore.dlhsie som tom nevydrzala a zacala som prikrmovat,kedze ani odsat mi neslo,resp.len velmi malo.a nemam pocit,ze by to niekto extra riesil,matky,co si tymto presli,chapali, a ostatnych uz som mala hlboko v pazi (aj ked to teda riadne zabolelo niekedy).a teraz mam doma usmievave dieta,pekne sa vyvija,pekne jej vsetko chuti papat (okrem zeleneho jedla typu spenat a brokolica) a som rada,ze je zdrava😀takze ak nahodou niekedy sa zadari aj dalsie,ziadne stresy si uz nenecham vyrobit

dianastillova
6. apr 2018

Ja kojím už 6 mesiacov..a na mňa taktiež mnoho ľudí ukazuje prstom a dohovára mi, že kojiť nemám a zbytočne sa oberám o energiu, že o dieťa sa musím starať sama a nemá mi nikto pomáhať a kvôli kojeniu zamestnávam ľudí naokolo 🙂 myslím si, že ľudia budú pindat či žená kojí alebo nie..

oliali
6. apr 2018

Juj zeny, stale je to len o tom ze sa navzajom posudzujeme, porovnavame, odsudzujeme, skatulkujeme... na co je to dobre? Ze mamila su “sektarky”, ze dakde niektora vytasila prsnik na verejnosti? Ze koji do 3 rokov? A co? Ved je to len ich slobodna volba, pokial nikomu nevnucuju svoj nazor a sposob vychovy, krmenia a neviem coho vsetkeho tak kto dava pravo inym ich sudit? Ked mi vadi pohlad na kojacu zenu tak necumim, ked mi vadi pohlad na zenu s flasou UM tak necumim... vsetky sme matky ktore robia pre svoje deti co vedia, mozu a dokazu ;) krasny den

sylvia36
6. apr 2018

Ahoj, ja mám dve deti, dnes už veľké, syna som nekojila vôbec, mala som psychické problémy, manžel ma podvádzal a vyhodila som ho, keď som bola tehotná v 5. mesiaci a tak som stratila mlieko, syna som hneď po príchode z pôrodnice krmila UM, a úplne v pohode, ako 3 mesačný mal 8 kg a 68 cm, dnes má takmer 18 a je z neho zdravý chlap 195 cm, nebol ani extra chorľavý. dcéru som kojila takmer 2 roky, každú chvíľu bola na mne pricucnutá, a bolo ťažšie naučiť ju na príkrmy, ale nevidím v nich žiadny rozdiel, obe deti mám zdravé, prospievajú, takže odsudzovať niekoho, pretože kojí, či nekojí považujem za malicherné a detinské a linajkovanie čo sa má a ako sa má s deťmi robiť tiež. Každá normálna matka robí pre svoje dieťa to najlepšie podľa svojich možností. krásny deň 😉

misinka0611
6. apr 2018

Veľmi kontroverzná téma. Nechcem ju moc rozoberať ale nedá mi nenapísať. Najviac čo môžeme dieťaťu dať je láska a je jedno či kojí človek alebo nie. Spokojná matka = spokojné dieťa.

lusyc
6. apr 2018

Tak mne je okolie uplne ukradnute. Mala sa kojit nechcela, mala som malo mlieka, bola mesiac v inkubatore, nepomohlo nic, skúšala som vsetko. tak mi ine neostalo, len odsavat do zblbnutia 14 mesiacov, potom sa mlieko stratilo. Aj moj muz sa velmi cudoval, co s tym uz neseknem. Bola som obmedzovana, s odsavackou clovek vela nevymysli. A bude mi navzdy ľúto, ze sa mala neprisala, ale urobila som, co som mohla, mliečko mala, aj moje aj umelé. A vyzera spokojne.

jankalukasova
6. apr 2018

Toto je zase taka tema na rozduchanie emocii... kazda maminka, ktora lubi svoje babo musi najst tu spravnu cestu. Podla mna je dolezite snazit sa kojit ale zas ma to hranice. Sesternica sa tri mesiace nevedela ani pohnut lebo mala malu nonstop na prse... o starsiu sa jej musela starat mamina. Bola nestastna mala bola hladne a nepomohlo nic. Nekojaca matka je dnes tercom pre hypermatky dojciace do puberty a UM je najvacsi humus... a co keby sme sa na to pozreli inak? Ze by sme za um vlastne mali byt vdacni, vdacni, ze dieta, ktoreho matka nemoze kojit napriek snahe nie je odkazane na kravske alebo infuzie ale mozme mu dat UM a ono tak moze bez problemov prospievat, rast a tesit sa zo zivota.