icon

Výlučné odsávanie a pokles tvorby materského mlieka

karolinakr_ba
Dnes o 01:54

Ahojte, dcera ma 5 mesiacov, od jej 1.mesiaca dostava cisto len odsavane materske mlieko (neda sa mi kojit, je to pre mna extremne bolestive - aj odsavanie je bolestive, ale to viem aspon vydrzat). Poslednych par dni som si vsimla vyrazny pokles tvorby mlieka (ktoreho nikdy nebolo na rozdavanie, no pokrylo potreby babatka), ajked je intenzita / frekvencia odsavania u mna rovnaka.
Povodne som si sem isla po radu, co s tym, no neviem.. Uvedomujem si, ze tie prsniky su inak vyprazdnovane odsavackou a inak dietatom a teda ked tie prsniky nie su vzdy vyprazdnene, dava to signal telu, ze toho mlieka uz viac nepotrebuje.. Mozno jedine keby som pridala dalsie odsavania, no to ale uz je nad moje sily. To by som realne nic ine nerobila, len odsavala, umyvala a sterilizovala.. Len mi je velmi tazke sa toho vzdat.. Beriem to ako nejake moje zlyhanie..
Napriek tomu budem rada, ak sa tie, co mate podobnu skusenost, podelite o nu. Pripadne dokedy ste vedeli takto fungovat, co vam pomohlo na udrzanie mnozstva mlieka.
Dakujem

sireasirea
Dnes o 02:34

@karolinakr_ba Ahoj, som dvojnásobná mamička. Robíš všetko správne ♥️ Aj ja som sa stretla počas dojčenia s fázami, kde som mala pocit, že mám málo mlieka alebo že dieťa málo je. Veľa som sa o tom informovala a konzultovala s detskou sestrou a pediatričkou. Moje odporúčanie je také, že tento pocit je subjektívny. Objektívne vieš posúdiť, či dieťa konzumuje dostatočné množstvo mlieka veľmi jednoducho: píš si každý druhý deň (stačí každý druhý deň, netreba každý deň) váhu dieťaťa v približne rovnaký čas. Potom si sprav krivku po dvoch týždňoch a budeš vidieť trend. Ak dieťa zvyšuje hmotnosť, všetko je v poriadku. Na internete si vygúgli tabuľku hmotnosti bábätka podľa mesiacov a porovnaj to s tým. Keď budeš mať po 2 týždňoch tieto údaje a bude všetko v norme, tak je všetko ok. Ak bude hmotnosť bábätka klesať, ukáž tvoju krivku tvojej pediatričke a bude to riešiť. Momentálne sa nemá o čo oprieť, lebo nemá dáta, ale len pocity. Maximálne ti dieťa odváži a zistí, že je tabuľková hmotnosť v norme. A povie ti, že jej máš sledovať hmotnosť, lebo dôležitým je vývoj hmotnosti. Hmotnosť bábätka má stúpať, nie klesať.

Mimochodom, na konci 6.mesiaca, čiže od začiatku 7.mesiaca sa začína s príkrmami. Dieťa postupne pomaličky bude menej mliečka piť a viac jesť + tekutiny z fľašky (ja som dávala Lucku, Rajec detský, čaj striedavo) a popri tom materské mliečko, ak si este vypýtali. A to bolo čoraz menej, na začiatku som dojčila skoro každú hodinu vo dne a v noci. Keď sme začali s príkrmami koncom 6.mesiaca, tak postupne si menej pýtali, 3-4x za deň a menej až to po roku bolo len 1-2x denne materské mliečko. Noci boli horšie, 5-7x chceli mliečko. Ale postupne menej a menej a obaja sa zhruba po 2 rokoch sami odstavili.
Každé dieťa je iné. Jeden synček už prespí odkedy mal 2 roky celú noc, druhý sa budieva niekedy 2-5x za noc, hoci už nedojčím, ale potrebuje ma vždy objať a cítiť a potom spí ďalej. 😊
Držím ti palce! Všetko zvládneš ♥️

anonym_0876cc
Dnes o 03:43
@sireasirea

@karolinakr_ba Ahoj, som dvojnásobná mamička. Robíš všetko správne ♥️ Aj ja som sa stretla počas dojčenia s fázami, kde som mala pocit, že mám málo mlieka alebo že dieťa málo je. Veľa som sa o tom informovala a konzultovala s detskou sestrou a pediatričkou. Moje odporúčanie je také, že tento pocit je subjektívny. Objektívne vieš posúdiť, či dieťa konzumuje dostatočné množstvo mlieka veľmi jednoducho: píš si každý druhý deň (stačí každý druhý deň, netreba každý deň) váhu dieťaťa v približne rovnaký čas. Potom si sprav krivku po dvoch týždňoch a budeš vidieť trend. Ak dieťa zvyšuje hmotnosť, všetko je v poriadku. Na internete si vygúgli tabuľku hmotnosti bábätka podľa mesiacov a porovnaj to s tým. Keď budeš mať po 2 týždňoch tieto údaje a bude všetko v norme, tak je všetko ok. Ak bude hmotnosť bábätka klesať, ukáž tvoju krivku tvojej pediatričke a bude to riešiť. Momentálne sa nemá o čo oprieť, lebo nemá dáta, ale len pocity. Maximálne ti dieťa odváži a zistí, že je tabuľková hmotnosť v norme. A povie ti, že jej máš sledovať hmotnosť, lebo dôležitým je vývoj hmotnosti. Hmotnosť bábätka má stúpať, nie klesať.

Mimochodom, na konci 6.mesiaca, čiže od začiatku 7.mesiaca sa začína s príkrmami. Dieťa postupne pomaličky bude menej mliečka piť a viac jesť + tekutiny z fľašky (ja som dávala Lucku, Rajec detský, čaj striedavo) a popri tom materské mliečko, ak si este vypýtali. A to bolo čoraz menej, na začiatku som dojčila skoro každú hodinu vo dne a v noci. Keď sme začali s príkrmami koncom 6.mesiaca, tak postupne si menej pýtali, 3-4x za deň a menej až to po roku bolo len 1-2x denne materské mliečko. Noci boli horšie, 5-7x chceli mliečko. Ale postupne menej a menej a obaja sa zhruba po 2 rokoch sami odstavili.
Každé dieťa je iné. Jeden synček už prespí odkedy mal 2 roky celú noc, druhý sa budieva niekedy 2-5x za noc, hoci už nedojčím, ale potrebuje ma vždy objať a cítiť a potom spí ďalej. 😊
Držím ti palce! Všetko zvládneš ♥️

@sireasirea dakujem za reakciu. V mojom pripade tym, ze dieta dostava materske mlieko len z flasky, tak viem kolko vypije a viem aj objektivne posudit kolko toho mlieka mam 🙂
Ak som doteraz pri kazdom odsavani odsala cca 150 ml a teraz ide len okolo 80 ml, tak to je jednoznacne pokles tvorby mlieka.
Sama dobre viem, ze sa takto neda dlhodobo fungovat a proste sa toho budem musiet vzdat, len mi to ide tazko prijat..

anonym_301839
Dnes o 08:06
@anonym_0876cc

@sireasirea dakujem za reakciu. V mojom pripade tym, ze dieta dostava materske mlieko len z flasky, tak viem kolko vypije a viem aj objektivne posudit kolko toho mlieka mam 🙂
Ak som doteraz pri kazdom odsavani odsala cca 150 ml a teraz ide len okolo 80 ml, tak to je jednoznacne pokles tvorby mlieka.
Sama dobre viem, ze sa takto neda dlhodobo fungovat a proste sa toho budem musiet vzdat, len mi to ide tazko prijat..

@anonym_0876cc Ahoj, ja som odsávala, nedojčila (tiež to nešlo, keďže mám vpadnuté bradavky a drobec sa nedokázal prisať). Postupom času som na niektoré kŕmenia musela pridať UM (nemiešala som - jedno kŕmenie mal moje, ďalšie kŕmenie UM atď.). Takto sme to spolu potiahli do 2,5 roka. Ale ja som teda nemala žiadne traumy z toho, že musím dávať aj UM. Nech som odsávala akokoľvek dlho a akokoľvek často, viac mlieka som jednoducho "nevyprodukovala". Ani žiadne senovky, výživové doplnky a podobné "srandy", ktoré mi "tlačila" laktačná poradkyňa, len aby zarobila, nemali väčší efekt a ja som si povedala, že ju odmietam ďalej financovať... A je pravda, že boli dni, keď som mala viac mlieka, a keď ho bolo pomenej.

anonym_bc9172
Dnes o 08:12

@karolinakr_ba nie je to zlyhanie, 5 mesiacov by si nedala, keby si nechcela. Kľudne prejdite na umelé mlieko.
Mlieko strácaš, lebo ako píšeš, odsávačka nie sú ústa bábätká a nie je stavaná na "masírovanie" ale len pumpovanie. Mlieko sa ti tvorí práve tým, že dieťatko saje a jazykom masíruje dvorec a tým sa ti tvorí mlieko.
Verím, že je to vyčerpávajúce, ale kontakt s dieťatkom môžeš mať aj tak, aj bez mlieka.

karolinakr_ba
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_0876cc
Dnes o 08:54
@anonym_301839

@anonym_0876cc Ahoj, ja som odsávala, nedojčila (tiež to nešlo, keďže mám vpadnuté bradavky a drobec sa nedokázal prisať). Postupom času som na niektoré kŕmenia musela pridať UM (nemiešala som - jedno kŕmenie mal moje, ďalšie kŕmenie UM atď.). Takto sme to spolu potiahli do 2,5 roka. Ale ja som teda nemala žiadne traumy z toho, že musím dávať aj UM. Nech som odsávala akokoľvek dlho a akokoľvek často, viac mlieka som jednoducho "nevyprodukovala". Ani žiadne senovky, výživové doplnky a podobné "srandy", ktoré mi "tlačila" laktačná poradkyňa, len aby zarobila, nemali väčší efekt a ja som si povedala, že ju odmietam ďalej financovať... A je pravda, že boli dni, keď som mala viac mlieka, a keď ho bolo pomenej.

@anonym_301839 @anonym_301839 ja som cele toto kojenie pred porodom absolutne neriesila, lenze ako sa mi babo narodilo, prisaham ze otazky/typy a nevyziadane rady prichadzali zo vsetkych stran, az mi z toho “preplo”..
Naoaj prva otazka bola ako sa babo vola a hned “a dojcis?”.. zrazu boli dva tabory: co maju znamu co ma “velmi silne mlieko” (co neexistuje) a len sa pozru na svoje dieta a to je hned nakrmene, potom zasa boli prednasky o tom, ake je kojenie dolezite a deti na um su ake chorlave.. No a mna si tieto komentare nasli ked som bola na tom psychicky na dne a ked uz to teraz s tym odsavanim nejde, mam z toho blbe stavy..
Inak v noci davame aj my UM, 1-2 flasky, no cez den je cisto na materskom odsatom. Obcas si ju prilozim, ked nejde inak ukludnit, no to mam potom 2 dni strasne bolesti..

anonym_98fe98
Dnes o 09:24

Prešla som si tým a je to veľmi náročné na čas a psychiku. Môj mal aj dosť silný reflux, tak veľa vygrcol. Preto mával väčšinou aj 1-2 fľaše UM počas dňa. Pridaj UM a nestresuj, nie si pre to o nič horšia mama. U mňa bola tvorba mlieka lepšia, keď som sa cítila v pohode a horšia, keď mi bolo zle. Vydržala som takto asi 8 mesiacov a nikdy viac.

karolinakr_ba
autor
Dnes o 09:26
@anonym_98fe98

Prešla som si tým a je to veľmi náročné na čas a psychiku. Môj mal aj dosť silný reflux, tak veľa vygrcol. Preto mával väčšinou aj 1-2 fľaše UM počas dňa. Pridaj UM a nestresuj, nie si pre to o nič horšia mama. U mňa bola tvorba mlieka lepšia, keď som sa cítila v pohode a horšia, keď mi bolo zle. Vydržala som takto asi 8 mesiacov a nikdy viac.

@anonym_98fe98 odsavali ste cely cas po 3 hodinach?

kiki68
Dnes o 09:43
@karolinakr_ba

@anonym_98fe98 odsavali ste cely cas po 3 hodinach?

@karolinakr_ba Pocuj rob podla seba, kazda sme ina, ine prsa, Tebe musi ten system sediet. Ale teraz pojdu prikrmy a teda aj zvedavodt dietata, Bude to este lepsie

anonym_301839
Dnes o 10:27
@anonym_0876cc

@anonym_301839 @anonym_301839 ja som cele toto kojenie pred porodom absolutne neriesila, lenze ako sa mi babo narodilo, prisaham ze otazky/typy a nevyziadane rady prichadzali zo vsetkych stran, az mi z toho “preplo”..
Naoaj prva otazka bola ako sa babo vola a hned “a dojcis?”.. zrazu boli dva tabory: co maju znamu co ma “velmi silne mlieko” (co neexistuje) a len sa pozru na svoje dieta a to je hned nakrmene, potom zasa boli prednasky o tom, ake je kojenie dolezite a deti na um su ake chorlave.. No a mna si tieto komentare nasli ked som bola na tom psychicky na dne a ked uz to teraz s tym odsavanim nejde, mam z toho blbe stavy..
Inak v noci davame aj my UM, 1-2 flasky, no cez den je cisto na materskom odsatom. Obcas si ju prilozim, ked nejde inak ukludnit, no to mam potom 2 dni strasne bolesti..

@anonym_0876cc Ukľudni sa, vôbec si nezlyhala. Robíš pre svoje dieťa to najlepšie, čo vieš - odsávaš mu svoje mlieko na úkor spánku, oddychu, upratovania. Viem, o čom píšem. Sú ženy, ktoré to nevydržali ani polroka, niektoré ani mesiac a zvolili hneď umelé mlieko. Mňa veľmi podporila moja rodina - keby mám variť, starať sa o domácnosť, tiež sa vykašlem na odsávanie (plus niektoré denné dávky UM) omnoho-omnoho skôr. Ako som písala, ja som potiahla do 2,5 roka, ale ku koncu už syn bol na normálnej strave a mlieko mal už len ráno a večer, a to som toho mala tak akurát. Ale teda u nás doma v čase, keď ja som odsávala, moja mama varila, otec kočíkoval a manžel uspával (a ja som sa cítila ako dojnica 😆). Nestresuj, spravila si všetko správne a najlepšie, ako si mohla. Užívaj si bábätko, pokojne prejdi na UM a postupne aj prvé príkrmy. To, či dojčíme, ešte z nás nerobí dobré matky. 🍀

michaela329
Dnes o 10:43

Vydržalo Ti to náhodou dosť dlho, mne odišlo po mesiaci a pol, no mne sa uľavilo, že už nemusím s tým bojovať. Ja som dostala rady: odsávať hlavne v noci, power pumping (návod je na googli), veľa nosiť na sebe, čaj a tie vitamíny - nezabralo, ale skúsiť môžeš. UM nie je zlyhanie, je to skvelý vynález pre všetkých, čo by sa inak mali problém. Neber to ako strašiaka.

cucoryedka
Dnes o 11:18

@karolinakr_ba ahoj, presla som si s tym, v priebehu mojho rocneho odsavania niekolkokrat (skoro pri kazdej MS) ... mne poklesavalo objem odsateho, tyzden do prichodu MS a pocas MS, potom zas lepsie ... MS nastupila po sestonedeli ... odsavala som nakoniec rok (8 mes. s dojcenim - pocuckavanim, 4 mes. cisto odsavanie) ...
mne pomohlo tak, ze som odsavala 2fazovo v ramci jedneho odsavania, ze 10 minut a potom do polhodiny - hodiny druhykrat - odsavala som do toho isteho, nezliala som to (MM pri izbovej teplote max 4h, ale po 2. odsati smer chladnicka alebo pit) ... nemala som produkciu, ze cisto MM, ale viac bol na mojom ako na UM (no dajme tomu 1:1) ... mala som handsfree odsavacky canpol, a vdaka nim som bola flexibilna a mohla som sa s malym pritom aj hrat.
Samozrejme, spanie, nosenie (nosic sme vsak mali zakazani), benedikt, senovka, ale nic mi tvorbu nezvacsilo ...
Niekedy mozeme robit mozne a nemozne a nie vzdy to ide podla predstav ❤️ avsak nie sme preto zle mamy ❤️

cucoryedka
Dnes o 11:23

@karolinakr_ba inak nasa pediatricka ma vobec netlacila, este povedala, ze nemam sa trapit a robit to prirodzene, aby som bola v psychickej pohode ... a to je doktorka, co presadzuje dojcenie vo velkom, ale nie za kazdu cenu a to je aj zdravie maminy ❤️

anonym_98fe98
Dnes o 13:54

@karolinakr_ba snažila som sa, ale niekedy to bolo viac ako 3h. Postupne sa to posúvalo, keď sme niekam šli alebo v noci. Nič si z toho nerob, vydržala si pekne. Neboj sa UM. Mimochodom, môj otec bol jedným z prvých detí, čo boli výlučne na UM, bude mať 70r a nič mu nie je 🙂

karolinakr_ba
autor
Dnes o 15:23

Dakujem vam! Naozaj si vazim kazdy prispevok a velmi si cenim, ze neprisiel ziadny hejt. Je to hadam prvykrat jak som sem niecim prispela 🙂