Ako má presne vyzerať dohoda o výživnom?

kittyna
10. feb 2010

Prosím neviete niekto ako má presne vyzerať dohoda o výživnom? Čo tam presne má byť napísané?
Nikde na nete to nemôžem nájsť... ☹

Mám skoro 8 mesačnú dcérku a s jej otcom nežijeme spolu. On pracuje ako vodič nákladného vozidla, takže ako každý kamionista má aj on na papieri 350 eur plat a ostatné dostáva na ruku. A plat má 1300 eur.
Od narodenia malej mi prispieva 200 eur, pretože býva u rodičov a nemá iné náklady. Ale nemáme to nikde potvrdené. Teraz som podala žiadosť na súd aby mi chodili peniaze presne načas, lebo mi ich dáva ako sa mu zachce. Niekedy 2 týždňe po výplate niekedy aj skoro mesiac. A takisto aj aby som mala dcérku zverenú do mojej opatery.
Na sociálke mi povedali že máme spísať dohodu medzi sebou, inak by som neobstála na súde s 200 eur výživným keď nemám doklad koľko má naozaj výplatu a na papieri má iba 350 eur.

Ďakujem za každú odpoveď

hanka274
11. feb 2010

no kittyna, aj tak... 200e, waw! to je slusne vyzivne... a ty "nariekas", ze ti posle o 2 tyzdne neskor? alebo o mesiac??? jaaaaaaaj, kolko mamin by chcelo aspon keby posielali tak... tak to ti zavdim...
ale k veci, vy zrejme manzelia nie ste vsak?? Na rodnom liste je on napisany ako otec?? Peniaze ti teraz dava iba po vasej vzajomnej dohode, vlastne iba tak, teda bez predpisania sudom, hej??
No, jasne, treba dat doporiadku papiere... Neviem si predstavit co si posielala teraz na sud, ked to o co si ziadala aby ti chodilo presne na cas, nemate este na papieri - vyzivne...alebo nerozumiem??
Vsetko si mohla podat na sud na 1x, myslim si.... Navrh na upravu prav a povinnosti dietata, myslim, ze tak sa to vola, v skratke Navrh na upp dietata...tam napises, ze ako ste sa po vzajomnej dohode s otcom dietata dohodli, na akej sume, zverenie dietata...a sud potom od neho bude chcet, si vyziada...pisomne stanovisko k navrhu...on napise ano, bla bla bla, suhlasim s vyskou vyzivneho alebo teda s celym navrhom...potom budete mat predvolanie, no a tam na prvom by vam to mali hned spisat na rozhodnutie...

No k jeho vyplatnej paske a k sume ti neviem povedat, on sice suhlasne stanovisko da k 200e, predpokladam, no 350e ma iba na paske...neviem, v tomto neviem...
No poznam jeden pripad, kedy matka 2 starsich deti, vysudila do 400e na obe deti spolu a jeho islo slaktrafit, ze boze, ved ja tolko nezarobim...a sudkyna mu na to stylom: noooo, tak treba zamakat, treba si najst robotu, brigady...atd atd....proste ho donutila kvazy...

no neviem ako to ozaj je v praxi, to som iba pocula o tom pripade...
drzim ti palce!

nibiru
11. feb 2010

no to ti povedali spravne ze s 200€ neobstojis pokial papierovo nedokazes ze zaraba viac 😢 jemu stych 350€vyrataju zivotne mimimum a naklady na byvanie a je to v haji moja mama toto spravila a jedine co dosiahla bolo ze miesto toho co chcela dostala o polovicu menej radcej spiste tu dohodu 😉

kittyna
autor
11. feb 2010

Ahoj Hani...
Ďakujem za držanie palcov 🙂
Ja viem že je to dosť tých 200 eur. Ale to si navrhol on sám že bude dávať malej. Len on je typ človeka ktorý keď dostane peniaze do ruky tak ich hneď rozfláka alebo ich dá maminke do ruky a maminka si z nich žije.. Naozaj nemá nič čo by platil. Dokonca gauč ktorý nechcel platiť, platím ja za neho čo je 70 eur mesačne. A na malú kašle. Ani na vianoce jej nič nekúpil všade sa vychvaloval že kúpi chodítko a nič z toho. Dokonca včera mala meninky a ani si nespomenul. No na rodnom liste je uvedený ako otec, ale ako sa malá narodila v tom čase sme spolu nežili, tak som trvala na tom aby mala po mne moje rodné meno.
áno, tie peniaze mi dáva do ruky, a je medzi nami iba ústna dohoda. Proste som bola na sociálke aby som mala súdom zverenú malú do opatery, takisto aby boli stanovené stretávky, a presný dátum kedy má vyplácať výživné na malú. (aby sa nestalo to, že mi nedá paniaze vôbec na malú, alebo že by mi ju v najhoršom prípade zobral) a tam mi povedala že by bolo dobré napísať medzi sebou dohodu o tých 200 eurách, lebo že keď príde zo súdu papier tak tam budu žiadať dohodu medzi nami ktorá bola doteraz.
Vyvoláva mi že chce vidieť malú aj cez týždeň a keď ja práve v tedy nemôžem tak si od neho vypočujem všetko možne.

kittyna
autor
11. feb 2010

nibiru 🙂 , už dávnejšie mi presne toto povedal že či si myslím že keď ma na papieri tak málo, že niečo budem dostávať, že dostanem súdne pár eur. Ale nenamieta nič keď sme sa nedávno dohodli to na tom že spíšeme medzi sebou dohodu 😉 . A nechcem to nejako domrviť na tom papieri tak neviem čo asi tam mám napísať....

hanka274
11. feb 2010

kittyna, ty chces s nim podpisat dohodu, ktoru si sama napises, podpisete pred notarom a tak???
a to chces podat na sud?
ci?

inak, ak ti mozem poradit k tym stretavkam...malokto o tom vie, no najlepsie pre maminu je podla dohody! Teda hocikedy, no po dohode... A vies co znamena dohoda, v takom pripade ak by on siel napriklad na policiu, ze mu ju ty nedas?? Ze pokial mu ty nenapises do SMS alebo nepovies do telefonu, ze ANO, dojdi si po nu, tak mu je vsetko prd platne...takto ked mas stanovene, tak nemas na vyber, proste ti ju napriklad kazdu druhu sobotu vezme a basta...chapes...ci dohoda, ci nie...a ty budes na nakupoch, a nebudes ho cakat, bum, ma pravo a pravdu ist na policiu...to len tak na okraj...je lepsie mat na dohodu, pretoze kazda jedna dohoda /o hocicom/...MUSI BYT OBOJSTRANNA...a v krajnom pripade samozrejme dôkazna...sms, telefonaty, cim by on mal dokaz.

andzi
12. feb 2010

Dohodu o styku rodičov s dieťaťom môžu rodičia uzavrieť, ale stáva sa súčasťou rozsudku súdu. Čiže inak povedané, obsah dohody súd zahrnie do výroku rozsudku a tým je dohoda o styku vykonateľným exekučným titulom. V žiadnom prípade nemôže dohoda znieť tak, ako píše hanka, že otec sa bude s dieťaťom stýkať "podľa dohody". Takáto dohoda je nevykonateľná. Aj keď to veľa rodičov požaduje, súdy to tak nerobia, lebo rozsudok musí byť vždy taký, aby bol vykonateľný. 🙂

hanka274
12. feb 2010

andzi, ja to tak mam, neobmedzene podla dohody.
to znamena hocikedy, len sa musime dohodnut, dat mi vediet dopredu a ja mu to musim dokazatelne povolit...ano, mozes si prist po malu...nema urcene presne dni.
a tak som to aj chcela...

hehe...no nastastie uz 2 roky nic o nom neviem...

andzi
12. feb 2010

hanka, aj ja som sa stretla s tým, že v rozsudku bol "styk bez obmedzenia", ale je to nevykonateľné. A už to súdy nechcú robiť. Ty máš takúto dohodu v rozsudku súdu alebo ste sa tak len dohodli súkromne s manželom?

kittyna
autor
12. feb 2010

ak sa dá na dohodu, tak to tak budem chcieť aj ja. Pretože, malej otec jazdí na nákladnom aute a robí niekedy aj soboty aj nedele, lebo sa mu nechce byť doma. Takto mi zavolá aj cez týždeň keď práve vtedy nerobí že chce vidieť malú. Ak mám povedať pravdu je to tak ,,ČASTO" že malá sa rozplače keď si ju zoberie na ruky. A ak by sa dalo tak aj pod mojim dozorom. Pretože je to človek ktorý asi nevie čo znamená neklamať. Stále len klamstvo a klamstvo a aby mi dcérka chodila domov s tým že : tato sľúbil to a tamto.. a nakoniec bude sklamaná z toho že to boli iba klamstvá.

Hani, to máš dobréé 🙂 . Ja mám zasa malého 8 ročného bráška a ten už nevie ako vyzerá jeho otec a to z toho dôvodu že jeho otec odišiel od našej mami zo dňa na deň k jeho bývalej manželke. Mama sa rozviedla, neskôr zomrela na rakovinu a malého dostala do opateri naša teta. Jemu bolo vysúdené 2000 korún a stretávanie každé 2 týždne pod dozorom a to kvôli tomu že sa raz pokúsil ukradnúť malého rovno zo škôlky, no našťastie vychovávateľky volali hneď mojej tete do práce a tá hneď utekala do škôlky. A dodnes ho malí ani nevidel a vtedy mal 4 roky. Ani sa na neho nepýta a ani ho nechce vidieť. Podávať o zvýšenie výživného nechcú z toho dôvodu aby mali od neho pokoj...

hanka274
12. feb 2010

v rozsudku sudu a z minuleho roku inac... 😒 a ako ze je nevykonatelna??? pre mna je to lepsie takto ako keby som mala stanovene napriklad kazdy druhy vik.

andzi
12. feb 2010

hanka, no pretože ak sa o styku vždy máte dohodnúť a nedohodnete sa, tak ako sa ten rozsudok vykoná?

hanka274
12. feb 2010

ved on nema casovu vykonatelnost...ze kazdy druhy vikend napriklad... vykona sa ked sa dohodneme napriklad smskou, ze ano, pridem, ano, pridi... ci?