Telesná výchova na školách - článok do časopisu

pitt0007
16. jún 2018

Zdravím mamičky,
pripravujem článok do Plus 7 dní o telesnej výchove na základných, prípadne stredných školách. O tom, ako to bolo v minulosti a dnes. Od prístupu pedagógov, záťaže kladenej na deti, až po ich schopnosti a fyzickú kondíciu. Zaujímal by ma Váš pohľad na súčasnú situáciu. Predovšetkým:
- Ste ste spokojné s úrovňou a počtom hodín telesnej výchovy na školách?
- Ako hodnotíte prístup pedagógov k deťom?
- Je podľa Vás fyzická kondícia, záujem o šport, či motorické schopnosti detí na lepšej, alebo horšej úrovni?
- Myslíte si, že sú na deti počas hodín telesnej výchovy kladené vysoké nároky, alebo by ste prijali aby mali viac pohybu?
- Čo Vám v súvislosti s telesnou výchovou chýba, čo by ste zmenili, eliminovali, alebo pridali?
- Máte konkrétne skúsenosti s učiteľmi telesnej výchovy, ktoré Vás nahnevali, alebo potešili, prípadne zaznamenali ste, že deti telesná výchova príliš zaťažuje, stresuje?
- Čo si myslíte o prípade v Spišskej? Kde vidíte chybu? V rodine, v pedagógoch, alebo životnom štýle dnešnej mládeže?
Poteší každá (aj jednoriadková) reakcia k téme, aj mimo položených otázok
Peter Galan

kenzom
16. jún 2018

Počet obéznych detí narastá, to snáď vraví za všetko... vzťah deti k pohybu začína v rodine...ak je kladný, žiadny stres nehrozí... dnes sa telocvikari boja dať deckam šplhať a robiť kotule, skákať do výšky nehrozí... však polovica škôl ani nemá poriadnu telocvičňu....tak to aj vyzerá...
neverím, že chlapec nemal skrytý zdravotný problém... riaditeľ ho nechal keď nevládal... žiaľ uz bolo neskoro...po takýchto tragédiách to bude ešte horšie

rajna
16. jún 2018

ucim telesnu je to velmi zle deti nevladzu a ucitel sa boji ich zatazit lebo nakluse rodic. Ach ja som musela na telesnej cvicit ako drak ako dieta. Nikoho by ani nenapadlo sa stazovat. Aj by som sa hambila povedat ze nevladzem. Dnes uz kazde druhe dieta po 2 kole behania place ze uz nevladze. Preskocit kozu ani nehovorim a skok na svihadle bozinku. Co sa stalo na telesnej chlapcovi je velmi smutne ale nemyslim si ze to bola chyba ucitela.

bleblu
16. jún 2018

Zaujima ma, ci bude MK uvedeny ako zdroj informacii k clanku. Dakujem za odpoved

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 kedysi ma učila telocvikarku,ktorá trénovala aj vrcholových športovcov. Tá si nás rozdelila do skupín podľa váhy a výšky a každej skupine zadala inú telesnú záťaž. Napríklad menší bežali menej ako väčší. Na menších, chudšich kričala, nech ťa nenapadne bežať toľko čo ostatní,nie že mi tu skolabuješ,akonáhle videla,že žiak nevládze, už bola pri ňom a prikázala mu ľahnúť na trávu. Tým zdatnejším naopak k behu pridala ešte kliky.Bola prísna, dbala na bezpečnosť pri športe. Vtedy som ju považovala ako strašne komplikovanú a extrémne prísnu učitelku, dnes sa na ňu pozerám ako na najzodpovednejšiu a najprofesionalnejsiu.

kathy93
16. jún 2018

Strednú školu som skončila v roku 2012 a telesná výchova záleží dosť od učiteľa. My sme mali učiteľku ktorá bola na žiakov dosť zasadnutá, chápem že ona bola vyšportovaná ale dávala to pocítiť dosť, žiakom dala zabrať a nebrala ohľad kto mal alebo nemal kondíciu. Stačilo keď nejaký žiak vystrčil rožky aj keď nie z našej triedy a odskákali sme si to všetci. Ja som bola jedna z tých čo mali aspoň akú takú kondíciu ale i tak sa mi nepáčilo keď sme behali 1,5km v burine a na najväčšom slnku a to nevravím o alergiách. Kto nevyhovel proste dostal 5 a vybavené. Po 2 rokoch prestala učiť neviem z akého dôvodu. Ale dostali sme namiesto nej s prepáčením alkoholika. A to doslova rád si vypil aj v práci. A nenútil nás vôbec cvičiť. Pravdaže ani to nebolo dobré. Ale páčilo sa mi to že sme smeli hrávať volejbal alebo florbal. Podľa mňa na každej hodine by sa to tak malo robievať cvičiť ale so zábavou a tak to motivuje aj takých menej zdatnejších aby sa hýbali.

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 telesnú výchovu by som neklasifikovala. Napríklad žiak v inkubačnej dobe nevládze a zabehne na trojku. Veď Je to smiešne. Radšej by som školy vybavila športovými potrebami a športoviskami a umožnila žiakom pohyb na čerstvom vzduchu aj počas prestávok. Nech sa naučia relaxovať pri športe. My sme lepšie skákali na švihadle,ale tie švihadlá sme si do školy nenosili, lebo nám ich v škole požičiavali a každú chvíľu sme ich používali.

pitt0007
autor
16. jún 2018

@evabb35 V inkubačnej dobe?

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 áno. V inkubačnej dobe je už znížená výkonnosť ale príznaky ešte nemá,choroba neprepukla ešte, ešte sa teda ani nelieči.

pitt0007
autor
16. jún 2018

@evabb35 aha rozumiem. Je to asi vec názoru. Ja nechcem mudrovat, ale od isteho veku by asi nejaky system hodnotenia mal byt. Co ak sa teenager rozhodne telesnu dalej studovat, alebo ist na sportovu skolu? Tam by asi chceli nejake predchadzajuce vysledky. Ale to len uvazujem.

kathy93
16. jún 2018

@pitt0007 ako znamkovat okey ale zas nebrať to tak prísne. Pokiaľ to chce aj študovať tak na to sú na základných školách športové triedy.

pitt0007
autor
16. jún 2018

@kathy93 Zúčastnil som sa niekoľkých hodín telesnej výchovy. Možno som mal šťastie, ale učitelia sa snažili robiť to zábavnou formou, hraním hier, bolo fajn sledovať, že to baví aj tie silnejšie... Určite záleží na prístupe pedagógov.

robin30
16. jún 2018

Plus 7dni to este stale vychadza a ludia to kupuju?🤦

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 pokiaľ chce teeneger študovať TV, tak mu asi nestačí výuka telesnej na základnej A strednej škole. To chce venovať sa športu aj mimo školy v športovom klube, kde s nim pracujú profesionálni tréneri,ktorí ho aj otestujú. Ale to len uvažujem.

zuzanka.zuzu
16. jún 2018

@pitt0007 na to sú predsa športové gymnáziá, ak sa tomu športu chce venovať profesionálne resp. samotné zväzy si svojich vycvičia... a čo sa VŠ týka, tak tam by som prijímačky nastavila na 100% podľa talentoviek, nie podľa známok zo strednej z kotúľov či preskokov cez švihadlo 🙄

evabb35
16. jún 2018

@kathy93 do športových tried sú zaradení žiaci,ktorí trénujú v športových kluboch.

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 žiaci športových tried sú už členmi športových klubov a majú inak nastavené vyučovanie a namiesto telesnej výchovy majú športovú prípravu, ktorá má aj inú hodinovú dotáciu. Okrem toho do športových tried sa robia talentovky a absolvuje sa prehliadka u športového lekára.

pitt0007
autor
16. jún 2018

@evabb35 To je to, na čo som sa pýtal učiteľov... ako je to s doktormi, ktorí sledujú zdr. stav žiakov na bežných školách. Koľko zvládnu, čo sa od nich môže požadovať.

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 niektorí telocvikari zastávajú názor, že prehliadku u športového lekára by mal absolvovať každý žiak, ktorý navštevuje telesnú výchovu. Zatiaľ sa to vyžaduje len u žiakov, ktorí nastupujú do športových tried.

pitt0007
autor
16. jún 2018

@evabb35 ano, taka bola odpoveď

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 prehliadku u športového lekára zatiaľ hradia rodičia.

katka143
16. jún 2018

@evabb35 u nás to tak nieje,v športových triedach sú deti ,ktoré baví telesná a šport.Nieje to absolútne podmienené účasťou trénovať v športovom klube.
@pitt0007 moja dcéra je v športovej triede a vždy sa teší na športovú aj keď je ako nultá hodina,neexistuje u nej ,že by vynechala.Venuje sa futbalu a vybíjanej.Okrem toho tancu a gymnastike

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 aj tak mi neide do hlavy prečo sa má dieťa,ktoré navštevuje určitý ročník vopchat výkonnostne do určených tabuliek. Veď jeden ročník navštevujú deti s odkladom a aj bez odkladu, tam je predsa ročný vekový rozdiel.

pitt0007
autor
16. jún 2018

@evabb35 suhlasim, ze pristup k detom by mal byt individualny a nemusi byt ani vekovy rozdiel. Každý ma iné dispozície, iný životný štýl, zdravotný stav... Zvlášť v dnešnej dobe ho pokladám za dôležitý, keď mnohé deti majú naozaj nejaký intenzívnejší pohyb len na tých hodinách TV, dvakrát za týždeň.

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 v dnešnej dobe ak chcú rodičia viesť dieťa k športu, musia mať na to financie. Každý športový klub dotujúy vlastne rodičia.

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 v dnešnej dobe je už tak veľa obéznych deti, že by mali už zaviesť špeciálnu telesnú výchovu pre obézne deti so špeciálnou hodinovou dotáciou.

evabb35
16. jún 2018

@pitt0007 ono je rozdiel či sa za horúceho počasia behá po tráve,alebo po nejakom umelom povrchu vyrobenom z látok, ktoré sa za horúceho počasia môžu vyparovať... Niektorí telocvikari si na toto dávajú pozor a napríklad okolo obeda idú so žiakmi behať niekam k vode, do lesa...

zuzulkazu
16. jún 2018

Mam pocit ze za nasich cias to bolo ovela prisnejsie na telesnej, ale teda mali sme priestory adekvatne, dnes su decka lenive maju na vsetko ospraveelnenky a rodicia to dovolia, to tiez nieje dobre. Nemyslim ze musi byt telesna enormne unavna, ved sa musia decka aj sustredit v skole ale aspon im to nahodinku pomoze vypnut, v jednej skole som videla ze mali baby vramci telesnej jogu, co sa mi celkom pacilo... My sme mali na strednej profaka co nas ucil cvicit pilates, ja sport sa velmi nemusime ale toto ma prave velmi bavilo... A vela asi urobi aj motivacia ucitelov ako sport prezentuju deckam, samozrejme aj doma

maminecka2
16. jún 2018

@pitt0007 Ja som nenavidela telesnu na zakladnej skole. Mali sme prisne limity. Vecne som mavala dvojku na vysvedceni, dokonca aj solovku! A to som sa vzdy ozaj snazila. A ked boli u nas v skole sportove dni vzdy som bola vybrata do teamu, ci uz sprint, skok do dialky, stafeta. Dokonca som sa aj na stupen vitazov dostala... Ale odradilo ma to vsetko od sportovania dokonale.
Jedine co ma tesi je, ze uz ma nezastihla (velmi tesne) era modrych trenirok, uf.
Nie kazde dieta ma to stastie ze ho rodicia vedu k sportu a nemalo by pre to trpiet. Aj sportovo menej obratnejsi clovek si moze najst sport ktory moze robit- aj cely zivot. A tu by podla mna mala nastupit prave skola- hravou formou ukazat ze sport existuje a moze v nom dieta najst radost, hladat co by pre kazde dieta mohla byt cesta a trochu ho v tom podporit.
Lebo nie je to len o jednom predmete v skole, ale pohyb a sport uzko suvisia so zdravou populaciou, a teda v konecnom dosledku s chorobnostou naroda a nakladmi na liecbu, PN-- aj preto si myslim ze jednoducho musi prispiet aj stat k tomu aby clovek zacal sportovat este v detskom veku a pokracoval- najlepsie cely zivot.
Netusim ako funguje TV na skolach teraz (len buduci rok budeme mat prvaka- ale uz teraz je velky sportovec), len pevne verim ze tak ako kedysi uz nie.
A za mna by rozhodne ziadna vychova nemala byt klasifikovana.

jeennyv
16. jún 2018

Moj nazor...ja som bola utle dieta, dnes mam 157cm...cize splhania lano tyc mi nesli a neprehodila som ihrisko ci
Pri volejbale vybijanej atd..odkrutila som si 12 minutovku vseliake behy..mala som sice jedna, behala som o zivot...ako ucky boli mrchy, ale vedenie skoly sa snazilo nekazit priemer tv...zajdem si aj do posilky, turistika, ale podla seba, sportovkyna nie som...za mna si neuvedomuju, ze nie kazdy je sportovec, a to nie je o obezite, ale casto o premotivovanych tv uciteloch..za mna nie ustvat hociake dieta..radsej nech sa na zac. Roka robis testy a kto nie je sportovec nech ma nejaku jogu ci iny sport kludnejsi co zvladne a nie dusit ludi resp, deti na com nezvladnu nech beha kym neumre...plus vaha a tieto veci o to sa maju starat rodicia nie ucitelia..

katka0905
16. jún 2018

Telesná by hlavne mala byť radosť, nie strašiak. Ale fakt je, že keby sa neznámkovala, deti asi nerobia nič. Ja som učila neodborne telesnú, a žiačky 9.ročníka mali fakt na výber takmer každú hodinu, no ony by aj tak najradšej sedeli na lavičke. Najlepšie s mobilom v ruke. Takže to nie. Bol to večný boj, to sa im nechcelo, hento sa im nechcelo... ani basketabal, ani vybíjanú... proste nič. No aspoň som prišlo na to, že som v celkom dobrej kondičke (hoci nie som telocvikárka, a ani k tomu nemám vzťah). Na základnej som bola z tých slabších. A teraz napríklad sviečku urobím lepšie než väčšina tých dievčat. Smutné. Úroveň fyzickej zdatnosti išla dole.