icon

Ako si správne vyberať krém s ochranným faktorom?

bioderma_lucia
10. apr 2012

Na trhu je množstvo produktov s ochranným faktorom. Vybrať si ten správny býva niekedy
komplikované. Podľa čoho sa rozhodujete vy? Kde nakupujete, v drogérii alebo v lekárni? Čo si
všímate na obale produktu? Rozumiete vysvetlivkám a číslam na krabičke?

juldan81
17. apr 2012

@bioderma_lucia ahoj, aj ja by som chcela poprosiť o radu. mám synčeka, ktorý má 1,5 rôčka, je svetlej pokožky, modré očká, svetlejšie vlásky a o 2 mesiace ideme na dovolenku do Egypta. trošku sa toho bojím, lebo synček keď zbadá vodu, tak z nej nevyjde dovtedy, pokým nie je celý vráskavý 🙂 telíčko vo vode mu ochráni tričko, bez ktorého do vody ani na krok, na hlavičke bude mať klobúčik, ale čo s tváričkou? aký krém na opaľovanie by ste mi poradili? a samozrejme aj niečo po opaľovaní. predsa len, ideme do krajiny kde je príšerne horúco 🙂 ďakujem pekne za radu.

mabal
17. apr 2012

@kerynka87 my tiez pouzivame vyhradne kozmetiku sebamed a moja malicka ma tiez 8 mesiacov...s tym kremom si spokojna? davas jej ho kazdy den ked idete von? uz aj v tomto obdobi? lebo to jarne slniecko je vlemi zradne...dobre sa znasa?

bioderma_lucia
autor
17. apr 2012

@juldan81 ahoj, v prvom rade prajem aby ste si uzili dovolenku, hlavne syncek.Urcite sa bude tesit 🙂
Vzhladom na jeho vek a typ pokozky doporucujem Photoderm Mineral SPF 50+, aj na telicko aj na tvaricku.
Dokladne ho natri este na izbe cca 30 minut predtym ako pojdete von. Produkt je vodeodolny, ale synceka natieraj opakovane kazde cca 2-3 hodinky. Piesok, morska voda, oblecenie ... posobia ako smirgle, preto budme radsej opatrnejsi a natieranie opakujme. Tricko a klobucik urcite doporucujem. Mysli na to, pokial oblecenie nie je specialne s ochrannym SPF, obycajne bavlnene tricko chrani ako SPF 6 a mokre tricko ako SPF 3. Synceka natieraj aj pod tricko. Ak sa bude dat, syncek nech je co najviac v tieni (viem, viem, ked uz beha, je to zôlozite 🙂)
Po kupani, opalovani je potrebne pokozku prehydratovat. Pre deticky je vhodny ABCDerm Hydratant, hydratacne mlieko. Tym ho mozes natierat pocas celeho leta.

kerynka87
17. apr 2012

@mabal ja som s tým krémom nemala zatiať problém, malému som ho už aj teraz na jar dala na tváričku asi 3 - 4 x ale žiadna alergická reakcia alebo niečo podobné sa neprejavilo... veru, to slnko sa zdá že neni až také škodlivé ako v lete, ale natierame keď ideme von a je slnko. uškodiť mu to neuškodí, pekne sa mu premastí pokožka a nemusím sa báť že sa mi vyhádže 🙂

janinah
17. apr 2012

@bioderma_lucia ahoj,mám netypickú otázku- 18 r. dcéra /blondína,ale pleť nemá svetlú,vie sa pekne dohneda opáliť/ bude v lete 3 mes. na juhu Španielska na brigáde, teda v podstate 3 mes. na južnom slnku,aké prípravky by mohla používať?a má jazvy po vybratí znamienok pred 1,5r. na chrbte,tak niečo na tie jazvy neviete poradiť? Ďakujem,

juldan81
17. apr 2012

@bioderma_lucia veľmi pekne ďakujem, hneď zajtra si ich pôjdem kúpiť.

bioderma_lucia
autor
18. apr 2012

@janinah ahoj, dcera to ma super, 3 mesiace v Spanielsku by som brala hned 🙂
Na jazvy po vybrati znamienok pozor. Mohli by jej nepekne zpigmenovat. Urcite si ich musi chranit kremom s SPF 50+. Na citlive miesta a miesta s jazvickami je vhodny Photoderm SPOT SPF 50+. Tym si moze natierat len jazvy a popripade aj celu pokozku tvare. Na telo by som jej doporucila jeden nas novy produkt ale ak sa chce krajsie opalit, bude pre nu idealny. Vola sa Photoderm Bronz SPF 50+ (je aj s SPF 30). Ma vysoku ochranu a zaroven podporuje tvorbu pigmentu. Opalime sa pri nom krajsie, opalenie vydrzi dlhsie a zaroven budeme chraneni.
Po opalovani a na prehydratovanie pokozky je vhodny Photoderm After Sun, mlieko po opalovani. Je velmi prijemne. Vela ludi ho pouziva celorocne po sprchovani.
Pozdravujem dceru a nech sa jej v Spanielsku dari 🙂

svetlankat
19. apr 2012

@bioderma_lucia ahoj neviem ci to tu uz bolo ci nie,ale rada by som sa opytala na ten photodermmineral, existuje krem aj fluid, co doporucujes pre dojrocne nieta? co je lepsie? Ci sa mylim?

bioderma_lucia
autor
20. apr 2012

ahoj, Photoderm Mineral presiel tento rok zmenou. V konzistencii sa vsak nezmenil. Bioderma vyvinula novu technologiu nazvem to "rozlievania"kremu. Fluid znamena ze sa lepsie a rovnomernejsie rozotrie na pokozke. Pokozka nie je rovna ako doska, ma nerovny, rozne zvlneny povrch. Fluid zabezpeci to, aby sa krem dostal rovnomerne po celej nerovnomernej ploche rovnako. Neviem, ci som to zrozumitelne vysvetlila, kludne sa pytaj.
Rozdiel medzi mliekom a fluidom na prvy pohlad nie je ziadny.

svetlankat
22. apr 2012

@bioderma_lucia dakujem super vysvetlene, ano chapem

mimi321
26. apr 2012

@bioderma_lucia chcem sa spýtať čím natierať moje 2-mesačné bábo? Slniecku ho nevystavujem, ale v kocíku predsa na neho obcas posvieti.

bioderma_lucia
autor
26. apr 2012

@mimi321 ahoj, pre tvoje babo je vhodny Photoderm Mineral SPF 50+. Je velmi jemny k detskej pokozke, dokonca ho pouzivaju aj atopici a alergici. Ja ho tiez pouzivam pre nasu malu. Ma pol roka. V lete bude potrebne pokozku aj hydratovat, pre babo je fajn ABCDerm Hydratant. Krasne leto 🙂

lucika09
27. apr 2012

@bioderma_lucia nesledujem veľmi túto diskusiu, ale nedá sa mi neopýtať. Som lekárka a matka 2 deti. Z rozhovoru s kolegami viem, ze vytvoriť produkt s čisto fyzikálnymi filtrami s vysokým SPF 50 a zaroveň dostatočnou UVA ochranou je v súčastnosti technologicky prakticky nemožné. Všimla som si, ze tu popisovaný Photoderm Mineral nemá na obale symbol uva v krúžku, teda nespĺňa minimálne podmienky ktoré sú stanovene na ochranu pred UVA. Pritom až 90 % dopadajúceho UV žiarenia tvori UVA. Ako to teda je s ochranou detskej koze v tomto spektre? Ďakujem za odpoveď 🙂

bioderma_lucia
autor
27. apr 2012

@lucika09 ahoj, dakujem za prispevok, pretoze je velmi dolezity. Bioderma ako jedna z mala znaciek na trhu uvadza vysku ochrany pred UVA ziarenim priamo VYSKOU UVA na boku krabicky alebo vzadu na kazdom produkte. Cize klient presne vie akou vyskou SPF a UVA je chraneny. Uvediem priklad priamo z produktu Photoderm Mineral. Na krabicke je napisane: Photoderm Mineral SPF 50+ (Colipa in vivo metoda) UVA 22 (PPD in vivo metoda).
A tymto prechadzam aj k tvojej prvej otazke, ci je mozne vytvorit produkt s cisto fyzikalnymi filtrami a zaroven dodorzat SPF 50+ a ochranu UVA tak aby zodpovedala norme, ktoru udava Colipa, Europska institucia urcujuca pravidla (zakazy, normy, doporucenia). Ano, nas produkt splna vsetky podmienky a ma cisto fyzikalne filtre. Je na na trhu jediny. Tym, ze Bioderma je vyvojova spolocnost, ma vlaste laboratoria, nekopiruje patenty ale ich vyvija, dokazala vyvinut tento produkt Photoderm Mineral.

Colipa udava ze produkt je dostatocne kvalitny a ma dostatocnu ochranu pred UVA a UVB ziarenim ked pomer medzi SPF/UVA je nizsi ako 3. Bioderma toto splna vo vsetkych svojich produktoch v rade Photoderm. A kazdy nas klient si to moze jednoducho prekontrolovat.

Blizsie info su v tomto clanku: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/bioderma_luc...

bioderma_lucia
autor
27. apr 2012

@lucika09 a este mozno doplnim - Colipa dava 2 moznosti - bud uviest UVA v kruzku alebo napisat primo vysku ochrany pred UVA ziarenim. Bioderma sa rozhodla pre druhu moznost, aby kazdy videl aj tento udaj.

Snazila som sa viackrat vypatrat vysku UVA ochrany u inych vyrobcom, ktory maju UVA v kruzky, ale zatial sa mi to nepodarilo. Vzdy som dostala odpoved, ze splnaju normu (ano splnaju) ale vysku UVA mi neprezradili.

lucika09
27. apr 2012

@bioderma_lucia ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂 Neberte môj príspevok ako útok na váš produkt, som len zvedavá, preto sa pýtam a dúfam, že sa zas niečo naučím 😉 Pustila do googlovania a k tejto téme som našla odporúčanie EK:http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:265:0039:0043:sk:PDF
Hovorí sa v ňom o uprednostňovaní metódy in vitro. Vy ale spomínate „in vivo“ metódu! Ďalej sú definované 3 parametre MINIMALNEJ ochrany, ktoré musí každý produkt splniť, tu na fóre sa diskutuje len o dvoch. Ako to je s kritickou vlnovou dĺžkou, dosahuje 370 nm? A ešte jedna otázočka, skúšala som sa dopátrať k tej organizácii COLIPA ale nenašla som ju. Môžete prosím posunúť link? Vďaka 🙂

bioderma_lucia
autor
27. apr 2012

@lucika09 rada odpoviem 🙂 zacnem tretim parametrom, ktory uvadzate. Ano, mate pravdu, na diskusiach na MK som to nespominala. Neprikladala som tomu doraz. Splname aj tuto poziadavku in vitro kriticku vlnovu dlzku je vacsie alebo sa rovna 370nm (neviem najst na klvesnici pozadovena znaky). Nase produkty sa pohybuju okolo 380nm. A dovolim si tvrdit, ze sme jedna z mala firiem, ktore dosahuju az takto vysoke cislo.
Co sa tyka linku, ktory ste pridali, na tomto doporuceni EK spolupracovala prave Colipa. Ich oficialna stranka je http://www.cosmeticseurope.eu/.
Tiez som Vam nepisala a na MK sa len okrajovo spominal patent Bunkovej BIOprotekcie, ktory vyvinula Bioderma a ma ho ako jedina v celom rade Photoderm. Ide o ochranu bunkovej DNA, ochranu Langerhansovych buniek a urychlenie syntezy HSP. Mozeme tiez spomenut fotostabilitu, ktora dosahuje 97% po hodine ozarovania pocas testu (4xMED), odolnost voci vode a potu.
Som rada, ze sa o temu zaujimate a idete aj do hlbky. Neviem ci vsak tieto informacie zaujimaju mamicky na MK. Tym, ze ste lekarka, mozeme sa dohodnut a jeden z mojich kolegov Vam moze odprezentovat nasu filozofiu a produkty. Ak by ste mali zaujem, prosim napiste mi IP.

luciferova
28. apr 2012

Lucka prosim vas, co by ste mi doporucili pre mojho 2,5 rocneho fesaka, s pokozkou nema ziaden problem. Dakujem 🙂

baklik
28. apr 2012

@bioderma_lucia ja si myslim, ze tieto informacie zaujimaju aj ostatne mamicky, ktore sice nie su lekarky, ale zalezi im na tom, co pouziju na pokozku svojho dietatka a to nielen na zaklade odporucani JPP, ale odborne podlozenych faktov. ja taketo informacie len vitam... 😉

nickushka
28. apr 2012

@bioderma_lucia ahoj, chcem sa ťa opýtať, kúpila som mojim 19m chalanom photoderm mineral SPF50+ podľa rád, ktoré som tu čítala. obaja majú aj jemný ekzém, také začervenalé a suchšie líčka, od lekára potvrdený ekzém to však nie je. priobjednala som si aj atoderm PO Zinc, natieram 2x denne. keď idem s nimi von a natriem ich tým photodermom, zostanú tie líčka také, ako keby som im na ne natrela bielu kriedu a zošúchala. je vidieť, že sú pod tým červené a po povrchu sú šupinaté. neviem, či toho dávam veľa, ale mám pocit, akoby ich bolo treba natrieť ešte niečím premasťujúcim. a už vôbec sa mi nepáči, že sa to nedá zmyť, to im mám tie suché líčka ešte umývať nejakým mydielkom? poradíš mi prosím ťa?

bioderma_lucia
autor
28. apr 2012

@luciferova ahoj, pokial ma syn 2,5 roka a bezpoblemovu pokozku, mozes ho natierat Photoderm Kid alebo Photoderm Kid Blue. A aky je medzi mini rozdiel. Photoderm Kid je mlieko v spreji 200ml, aplikacia je lahka, nastrieka sa rozprasovacom, jednoducho sa rozotiera. Je bielej farby a hned sa vpija do pokozky. Pokozka nie je mastna, zostava hladna, jemna. Photoderm Kid Blue je novinka na SR. Je to mlieko v tube (nie sprej) 100ml a je modrej farby. Modra farba zabezpeci, ze maminka lepsie vidi, kde dietatko natrela a pre dieta je natieranie zabava. Modra farba po natreti zmizne. Robili sme testovanie, do kotreho sa zapojili mamicky z MK a do dnes vecera budu pisat svoje skusenosti s tymto produktom Photoderm Kid Blue. Mozes si precitat ich reakcie tu: https://www.modrykonik.sk/forum/mesiac-s-bioderma/bioderma-otestuj-odfot-a-vyhraj-2/
Oba tieto produkty su kvalitativne rovnake, SPF maju obe 50+. Uz je len na tebe, aka forma ti viac vyhovuje. Krasne leto 🙂

bioderma_lucia
autor
28. apr 2012

@baklik tesim sa, ze je zaujem o odborne informacie. Priznam sa, ze sme zvazovali ci ist alebo nie az do hlbky a spominat rozne odborne informacie ... nakoniec sme zvolili "zlatu strednu cestu". Rada odpoviem na vsetky otazky, aj odborneho charakteru. 😉

bioderma_lucia
autor
28. apr 2012

@nickushka ahoj, tym, ze Photoderm Mineral obsahuje mineralne filtre, moze sa na pokozke objavovat "nabielo". Ked maju tvoji chlapci atopicku dermatitidu, kludne pouzivat Atoderm POzinc aj viackrat denne. Mozes priamo na licka natrete Ph. Mineral, tym im pokozku premastis. Co sa tyka umyvania, mozes ich umyvat ABCDerm Moussant. Ja moju malu umyvam tymto penivym gelom a krem ide hned dole. Tym, ze je vodeodolny tak drzi poriadne, ale to uvitame skor pri kupani. Vyskusaj ten Moussant, je hypoalergenny a uz viac mamiciek tu na MK spominalo, ze ho pouzivaju aj na atopiu pre deticky. Pomohla som?

kvetinqa
28. apr 2012

@bioderma_lucia Lucka, som rada, ze tu vznikli tieto temy, pretoze niektore maminy tu na MK ocividne este stale nevedia alebo nechcu vediet, ze natierat deti dospelackymi kremami s SPF 20 je riskantne a nebezpecne. Je mi jasne, ze nie kazdy si z tvojich viet zoberie to, co by si mal, ale aspon niekomu to snad otvori oci, ze ochrana na slnku je mimoriadne dolezita!! Krasny vikend.

nickushka
28. apr 2012

@bioderma_lucia no my tú atopiu nemáme potvrdenú od doktora, teraz s príchodom jari sa im to zhoršilo, obávala som sa, či ich ten minerálny filter ( pripadá mi to ako mastenec 😅 ) priveľmi nevyušuje. ja som im ten po zinc kúpila viac menej na to, aby som zistila, či sa im tie líčka zlepšia. no zatiaľ to vyzerá horšie ako predtým, neviem, či sa mi to len zdá... 😒 . tú penu skúsim, ďakujem. vieš, doteraz som ich ničím špeci nemastila a zdalo sa mi to viac ok. neber to prosím ako útok, možno je to preto, že som ich ničím poriadnym nekrémovala, len v zime indulónou ☹

luciferova
28. apr 2012

@bioderma_lucia dakujem za odpoved. Este sa chcem spytat, ci cez tie kremy prechadza do tela vitamin D alebo odraza aj ten. Dakujem 🙂

bioderma_lucia
autor
28. apr 2012

@kvetinqa ochrana pred slnecnym ziarenim je omnoho dolezitejsia ako si vieme predstavit. Hlavne u deti. Je vedecky dokazane, ze spalenie pokozky v detskom veku zvysuje pravdepodobnost rakoviny v dospelosti. Preto je dolezite zamysliet sa nad tym, ako pokozku svojich deti a nasu budeme chranit.

bioderma_lucia
autor
28. apr 2012

@nickushka tazko povedat cim to je. Mal by sa k tomu vyjadrit dermatolog. Moze to byt atopia, alergia ci uz sposobena vonkajsimi alebo vnutornymi vplyvmi ... Ak by sa stav nezlepsoval, urcite sa obrat na odbornikov. Nic nie je horsie ako zanedbane stavy, ktore prepuknu do velmi zlych stavov. Netrepa nic podcenovat. Drzim palce, nech maju chlapci krasnu hladku pokozku 😉

bioderma_lucia
autor
28. apr 2012

@luciferova velmi dobra otazka. Tema okolo tvorby vitaminu D je velmi diskutovana a vela mamiciek to urcite zaujima.
Vsetci vieme, ze slniecko je pre nas dolezite prave kvoli tvorbe vitaminu D. Aby sme zabezpecili tvorbu, je potrebny pohyb na slnku, kontakt so slnkom. Ochranne faktory, ktore pouzivame (od najnizsich az po tie najvyssie ktorejkolvek znacky) nas NIKDY 100% neochrania pred slnecnym ziarenim a nezabrania prepusteniu UV ziareni do nasho tela. A to ani v pripade, ze budeme dodrziavat doporucenia Colipy (Europskej kozmetickej institucie), ze sa mame natierat 30 min pred slnenim a pravidelne kazde 2 hodiny mnozstvom 2mg/cm2 co predstavuje 7cajovych lyziciek na jedno natretie. Nikto z nas sa nenatrie a nevyhne ziareniu na 100%. Aj pri ochrane SPF 50+ telo dostane postacujucu davku UV ziarenia potrebnu na tvorbu vitaminu D, pokial pocas dna budeme 15 minut vonku. Ohrozene su samozrejme deti a ludia, ktori pocas dna nevyjdu vobec von.

norcima
28. apr 2012

@bioderma_lucia chcela by som sa opytat ci je vhodne pred natretim kremom Bioderma Photoderm Mineral SPF50 babatku tvaricku mastnejsim kremikom, lebo ked malu natriem len biodermou, tak jej to hrozne vysusi tvaricku, az sa jej robia supinky.