icon

Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?

lulistek
29. júl 2013

Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede

katka1981
4. aug 2013

@zuzkat1, nemyslela som noc, ved to je este malicka, aspon z mojho pohladu, ale myslim cez den. Tak super ze ma zdrave zubky.

zuzkat1
4. aug 2013

@mami21 pytam sa len preto,lebo ked po roku netreba dojcit tak logicky netreba ani um.

sense
4. aug 2013

@katrinka8 ja a moj starsi brat sme boli dlho na MM a obaja mame alergie, brat dokoncca astmu, moj mladsi brat bol od 6tyzdnov na UM a je uplne zdravy....tak neviem ci to plati aj o dospelosti a este by som chcela povedat ze ja so starsim bratom sme boli vzdy dobre stavany kdezto ten mladsi vyzera ako reklama na hlad nech zje cokolvek....

sisaka
4. aug 2013

@daniela_4 ja sa s nikym nemienim hadat a je mi jedno ci niekto dojci, alebo nie a preco sa tak rozhodol ale nepaci sa mi, ze ti, co sa tak rozhodli sa snazia znevazovat vyznam dojcenia, spochybnuju vyzivovu hodnotu materskeho mlieka a robia z prirodzenej stravy dojcata nieco, co sa robi len preto, ze je to IN a robia to ludia, co podlahli udajnej pro dojciacej kampani. 😖

mami21
4. aug 2013

@zuzkat1 Ja neviem ci vy rozumiete tomu co pisem, ja len hovorim ze to mm je dobre ale nemeni si na hodnote vitaminov a to umele sa meni lebo cim vyssie stadium tym je tam pridane viac vitaminov a zivin... Kojte do kedy chcete ako chcete 🙂 Ja som kojila kratko, syn je ziveny na um a je chvalabohu zdravy a sikovny.Napisala svoj nazor na ktory mam narok a ak si nejaka matka chodi na modry konik zistovat ci ma alebo nema kojit tak je na zlej adrese... odporucam pediatra alebo laktacneho odbornika nie matky ktore sa delia o svoj nazor a skusenosti.

zuzkat1
4. aug 2013

@mami21 no dnesnych pediatrov ja neodporucam. Laktacne to hej. A chapem ze um su umele vitaminy. Len aj tak si myslim ze mm je lepsie lebo aj zlozenim sa prisposobuje veku dietata. Takze nikdy nie je rovnake.

mami21
4. aug 2013

@zuzkat1 Kazdy ma svoj nazor, tak ho respektujme a ak niekto potrebuje odbornu radu tak by ju nemal hladat u mamiciek na modromkonikovi ale u odbornika na danu temu.

katka1981
4. aug 2013

@sonice, prosim ta kolko mas deti a aako dlho si ich dojcila, respek. planujes docjit? Citam ze pises ze by mali matky v Europe dojcit 10 rokov, to si prosim ta ako myslela? 😉 Ze su vykrmene? Akoze myslis si ze ked sa niekto cpe chujovinami, ktore neobsahuju ziviny a su same sadlo, ze to by prospelo detom? A tie co su chude, by kojit nemali? Hm? V USA by potom mali kojit asi dozivotne 🙂

katka1981
4. aug 2013

@sense, moja maminka bola kojena 3 roky a chuda je chorlava odjakziva

kristinaanna
4. aug 2013

ja si myslím, že to aké dieťa pije mliečko nemá zo zdravotnými problémami nič spoločné, pri MM veľa záleží od životosprávy matky, a pri oboch v akom prostredí dieťa vyrastá, akú má stravu, hygienu, spoločnosť iných detí a dospelých, čiže celý rad rôznych faktorov. z okolia poznám deti, ktoré boli kojené do treoch rokov a majú alergiu, ale aj deti ktoré boli na UM a sú neustále na ATB 😠

katka1981
4. aug 2013

@zuzkat1, prosim ta, vysvetli mi ked matka dojci jedno malicke babo a potom da aj 3 rocnemu, ved preco by nedala. Ako sa to mlieko prisposobi tomu trojrocnemu? Asi sa prisposobi len tomu malickemu, ci? Ak som to skaredo napisala, ozaj nechcem rypat ale fakt ma toto zaujima. Lebo podla mna je normalne ked mam deti dve a jedno dojcim, ze ak chce to druhe a mam ho dost, radsej mu dam svoje ako trebars kravske.

katka1981
4. aug 2013

@zuzkat1, suhlasim, tiez som pocuvala, ze po roku uz UM netreba, ale davala som aj tak do 3 rokov.

sense
4. aug 2013

....urcite je materske mlieko dolezite, keby nebolo asi by sa zenam netvorilo zial nie kazda zena moze kojit....ja som sa snazila pat tyzdnov s laktacnou poradkynou a zial napriek akejkolvej snahe mlieka nebolo, a tak strasne som chcela az som zacinala byt z toho na prasky zvlast preto ze kedze mlieka nebolo a musela som dokrmovat, a este zacala mat mala traviace problemy a zmizlo aj to malo materskeho mlieka co bolo.....a zial kedze nebolo MM a dieta nieco jest muselo tak sme skoncili na UM.....ale zato som neskoncila s depkami na psychiatrii....

...a zeny kt. si myslia ze ked nebudu kojit ze sa im nezmeni poprsie su na omyle...nakolko tie sa zmenia uz pocas tehotenstva......
...a nevraviac o tom ze materske mlieko je lacnejsie, vzdy k dispozicii a nehrozi zeby dieta dostalo studene alebo prilis horuce mlieko....netreba vyvarat flase, ratat odmerky, bojovat zo zapchami atd atd....

zuzkat1
4. aug 2013

@katka1981 samozrejme ze mlieko sa prisposobuje mensiemu. Ale to je vyzivnejsie takze 3rocnemu je na osoh a nie na skodu.

sonice
4. aug 2013

@katka1981 napríklad ludoopy sa dojčia min. 4 roky. Mna hnevaju neustale tie iste otazky dookola. Ved si zeny aj daco precitajte a neopytujte sa - prepac ze tak poviem,blbosti. Vazne. STale dookola to iste a o tyzden pride dalsia a opyta sa, ci sa detom nekazia zuby.

Priroda nie je taka hlupa, aby toto nevyriesila za nas!

Precitaj si vsetko, potom pochopis, na co som odpovedala. a neopytuj sa ma na to, co mi pisala ina mamina, vsetko to tam je.
deti mam dve, jedno som dojcila vyse troch rokov, aj to uz som dakde pisala a druhe teraz dva mesiace,.. naksa paci

katka1981
4. aug 2013

@zuzkat1, jasne, tak som si to aj predstavovala

katka1981
4. aug 2013

@sonice, mne sa strasne paci ako sa vytacas. 🙂 O dojceni si budem citat ak budem zvazovat druhe dieta, teraz citam pre mna dolezitejsie veci, ktore suvisia s vekom mojej dcery. A ked ta obtazuje niekomu dookola odpisovat, tak to chapem. Ja s tym problem nemam, ked viem poradit a mamicke to pomoze, aj stokrat jej to napisem 🙂 Mimochodom od 8 do 18. som v praci a nestiham chodit na konika, ale verim, ze sa to casom zlepsii a budem mat o hodinku casu viac, tak dobehnem a dostudujem si 🙂

veroninika
4. aug 2013

Malý od dvoch měs. na UM a chory sme bolii 2x

marylis
4. aug 2013

@katka1981 vies, ja si myslim, ze ked sa niekto ohana "ludoopmi" 😀 😀 😀 co "dojcia" 4 roky 😀 tak sa s tym clovekom ani netreba bavit 😉 Lebo potom to uz moze byt debata o tom, kolko dojcia samicky Yetyho, alebo Lochneska prisera 😀 A urcite sa dozvieme ze minimalne 100 rokov 😀

sonice
4. aug 2013

@katka1981 🙂 študuj dievča, ja som na md, casu mam viac. malicke babo dlho spi, tak sa tu s vami nudim.

ja takisto velmi rada pomozem mamine, ktora to potrebuje. no v tejto teme to potrebuju velmi, lebo informacie niektorych su az tristne a pritm odpovedi sa vsade,....

me tu nahnevali oslova bludy, bludy o ktorych su tu daktore presvedcene, ze maju pravdu,.. smutne v dobe internetu,.. velmi

cafte

sonice
4. aug 2013

@marylis ked nemas agumenty, tak radsej vykrikuj tichsie,..

😀

zuffovaeva
4. aug 2013

@katka1981 aj ostatni co mate otazky ohladom dojcenia, naozaj velmi doporucujem stranku www.mamila.sk . Aktualne im tam pribudlo niekolko clankov o roznych otazkach suvisiacich s dojcenim, napr. o dojceni a strave mamicky, o zubkoch, o spanku dojcenych deti... Odkazy na clanky su hned na hlavnej stranke vlavo. Clanky su pisane k veci, zrozumitelne a podla vedeckych poznatkov. Clanky su na tieto temy:
DOJČENIE A ...
Alkohol, fajčenie
Bradavky, prsníky
Cmúľanie prstov
Cumlíky
Dlhodobé dojčenie
Fľašky
Hryzie pri dojčení
Hypoglykémia
Chudnutie a šport
Iné otázky
Klobúčiky
Klokankovanie
Kolika a plač
Lieky
Mám dosť mlieka?
Menštruácia
Neprisáva sa
Nočné dojčenie
Odlúčenie od dieťaťa
Odmietanie dojčenia
Predčasne narodené
Priberá málo/veľa?
Príkrmy
Príliš veľa mlieka
Rastový špurt
Reflux, grckanie
Spánok
Stolica
Strava matky
Striedanie prsníkov
Tehotenstvo
Tekutiny
Začiatky dojčenia
Zdravie matky
Zloženie MM
Zvýšenie tvorby
Životný štýl

Radsej si to treba precitat tu ako dat na babske rady ;)

sissmiss
4. aug 2013

@katka1981 moja mamina bola dojcena 3 roky a bola zdrave dieta, a ani teraz nema zdr.problemy.

Baby, este ste to neporiesili ze co je lepsie? Ani jedno ani druhe. Je to relativne. Darmo mamina bude dojcit ak fajci, moze si nechat take mlieko
Darmo mamina ktora nema mliecko chce dojcit, neda sa tak sa neda. S laskou moze dat aj UM, nielen MM. Su aj dolezitejsie veci v zivote. Ale ak sa da a mamina dba na stravu, preco to potierat, ze aj tak to nie je dobre, lebo strava nieje 100% dokonala, lebo skodliviny vo vzduchu...To akoze zdroje matky su zle, ale zdroje pre Bebu su uz koser? Nemoznost dojcit sa spaja s urcitym pocitom nedostatocnosti, a vyvazuje sa to potieranim toho pozitivneho co na dojceni je. Porovnavat svoje nedojcene deti ktore v zivote ani nadchu nemali, s kamaratkynimi dojcenymi co su "vecne chore" ako tu zaznelo tolko krat...znie ako *kedze som nedokazala dat svojmu dietatu MM tak aspon to spochybnim, pre svoj lepsi pocit.* Dojcenie je velka vyhoda, a nemusi to byt zrovna pre infekty dychacich ciest, ale mozno skor pre civilizacne choroby a to sa prejavi neskor a na celej generacii...Ale UM neznamena ze mamina to svoje dieta lubi menej.

salome_82
4. aug 2013

Myslím si, že otázka, ktorá začala túto diskusiu, je zle položená. Zdravie človeka závisí od mnohých faktorov, nielen od toho, či bol ako dojča živený MM alebo UM. Veľa zohráva genetika, spôsob života - dieťaťu, ktoré lapí pred telkou a cpe sa čokoládami a jupíkmi nepomôže ani to, že bolo dojčené. V prvom rade my rodičia ovplyvňujeme zdravie naších detí tým, aký im dávame príklad my sami, naším spôsobom života a tiež tým, či ich vedieme k pohybu na čerstvom vzduchu, športu, rozmanitej strave, či ich otužujeme alebo prehrievame a pod. MM je určite najlepší štart do života. Keby to bolo inak, príroda by nám nedala prsia a schopnosť dojčiť. To však neznamená, že ak sa žena rozhodne dávať UM je z nej horšia matka, ale tiež to neznamená, že jej dieťa bude menej choré a vyhne sa alergiám, ako sa nás niektoré mamičky snažia na tejto diskusii presvedčiť. Koniec koncov UM len napodobňuje MM, aj mnohí výrobcovia sa chvália tým, že práve ich mlieko sa najviac podobá materskému. Význam MM je nespochybniteľný. Na druhú stranu mi vadí tlak, ktorý je v dnešnej dobe okolo dojčenia. Keby tento tlak nebol, nepadla by tu ani takáto otázka. Ja sama dojčím a po rady chodím na mamilu, ale napriek tomu mi niekedy články a rady, ktoré si tam prečítam vadia. Napr., že ak má žena menej mlieka a dieťa už ukončilo 4. mesiac, tak netreba dávať UM (lebo, že dojčené dieťa nepotrebuje poznať UM), ale treba rovno začať s príkrmom. To mi už príde dosť šialené. A čo by sa stalo, keby dostalo UM? To by bola taká hrozná tragédia? Veď to chvíľu trvá, kým sa dieťa rozpapká s príkrmami. Nevidím najmenší problém dokrmovať UM. Bohužiaľ tento tlak na dojčenie má zlý vplyv na ženy, mnohé chcú dojčiť tak veľmi, až im to spôsobí blok a mliečko sa nerozbehne. Tým, ktorým sa rozbehne, ale po čase ho majú menej, sa tak zubami nechtami držia dojčenia, že radšej nechajú dieťa hladovať ako by dali UM a keby nemali manžela, ktorý zasiahol, tak neviem. Aj také veci sa dejú. Napriek všetkému nemám pochopenie pre ženy, ktoré sa rozhodli nedojčiť napr. preto, aby si nezničili prsia. To je pre mňa veľmi egoistické rozhodnutie. Je to uprednostnenie svojich potrieb pred potrebami dieťaťa a to je pre mňa nepochopiteľné.

maca_p
4. aug 2013

@katka1981 moj syn dojceny na poziadanie 2 roky ma vsetky zuby ko reseto. bola som u dvoch zubarov, nic neporadili... jeden ma vyhodil, ze nevie robit deti a druha zubarka, ze to nema az take ze, aby bolo nutne ho stresovat opravou chrupu. tak si vyber...
p.s. ak je pokazeny chrup z MM (LP tvrdia, ze v ziadnom pripade), tak by som jeho zdravy chrup vymenila za o rok menej dojcenia.

aliza
4. aug 2013

@salome_82 suhlasim s tebou. Ja ako dieta som bola nonstop chora plus tazky ekzem....ale, bola som na obycajnom kravskom mlieku od 3m., vsade sa fajcilo, v aute, v bytoch....prikrmy priskoro a nezdrave, vela cukru, atd......moje jedno dieta dojcene, druhe nie, ale na prikrmoch a strave celkovo som si dala zalezat, u oboch az okolo 6.m. a trapne 'tabulkovo' a vysledok? obe deti zdrave, bez ekzemov....maly bude mat 3 a este chory nebol a to bol od zaciatku na UM a chodil uz aj do skolky.. Samozrejme vsetci sportujeme, otuzujeme, neprehrievame....a pestra strava a pod. Takze tolko moje osobne skusenosti, kde genetika zohrala nulovu rolu, nakolko sa ekzem na deti nepreniesol a pritom ho mame v kazdej generacii a moje deti ho vraj mali mat na 90% a ani moja casta chorobnost sa neopakovala. cize ja by som sa skor priklonila k tomu, ze nasa sucasna zivotosprava najviac prispieva k chorobnosti a teda k stavu, v akom maju nase deti imunitu. A ja osobne to vidim na cukor..je ho privela a u tych najmensich viac, ako je zdrave a potrebne. Piskotka sem, ochutena kupovana vyzivka (s cukrom) tam, kasa (s cukrom), sladky jogurt, caj (granulovany, cize s cukrom), kolacik, keksicek - sunarka (cukrova jak svina 😀), brumicek.... a rodic si to vobec neuvedomuje, ale vlastne nevedomky 'travi' svoje dieta.
A s tym dojcenim tiez suhlasim, zazila som si peklo pri dcere, drzala som sa dojcenia zubami nechtami a obe sme sa velmi trapili a dnes som presvedcena, ze dieta bolo hladne. Pri synovi zasiahla moja mama a zachranila mi maleho, ktory uz ani necikal. Dodnes neviem, kde bola chyba, ale dojcenie bolo pre mna jednoducho trapenie a to ja som typ cloveka, co sa nevzdava len tak, ale bojuje do konca....takze viem pochopit zeny, ktore to vzdaju. Ja osobne si vycitam, ze som pri dcere nesiahla po UM. A tiez mam pocit, ze maly je zdravsi ako dojcena dcera, ta uz v tomto veka mala za sebou hospitalizaciu s laryngitidou 😒.

bubulka722
4. aug 2013

@katka1981 K tým pokazeným zubom. Môjho syna som kojila 26 mesiacov x krát v noci, dnes je z neho 14 ročný pubertiak a zuby mu môžu mnohí závidieť. Nemá ani jeden opravovaný zub, ani jeden kaz, sám zubár sa čudoval aký má perfektný chrup. Zuby má krásne rovné, pretože nepoznal žiadny cumeľ a nedeformovali sa mu. Ty si naozaj myslíš, že príroda je taká hlúpa?

bronia13
4. aug 2013

@sonice ano to mas pravdu, preto som pisala ze ja som len tak napol kojila len 5 mesiacov a drobec ma 4,5 roka a nikdy nic ani mala a ten kamoskyn len na mlieku prvych 10 mesiacov a myslim do dvoch rokov bol 5 krat na antibiotikach? nechapem, urcite to bude prostredim, stravou atd....

salome_82
5. aug 2013

A prečo by malo MM kaziť zuby viac ako iné potraviny? Zuby sa kazia vtedy, keď sa o ne človek riadne nestará. Našej malej ako vyliezli prvé zúbky, sme hneď kúpili zubnú kefku. Tiež jej nedávam rôzne piškóty a keksíky, ktoré obsahujú cukor.

katrinka8
5. aug 2013

@sense - prave preto si myslim, ze na tieto veci nik studiu nerobil, a preto je velmi tazke povedat, aky dopad ma pouzivanie UM na cloveka - myslim na jeho zdravotny stav v starsom veku 😉 Osobne si myslim, ze dojcenie je pre cloveka prirodzenejsie ako UM, a tym padom verim v jeho pozitivny vplyv.