icon

Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?

lulistek
29. júl 2013

Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede

magali
29. júl 2013

od narodenia na UM a chory byva minimalne, vzdy len nejaky soplik v zime, ale inak nic extremne.. podla mna nezalezi na mlieku, ale na genoch, ak ma dieta predpoklady na alergie ci ine choroby po rodicoch, tak sa tomu nevyhne, ale cudujem sa lebo priatel je alergik a astmatik a maly nastastie klop klop nic, ale od malicka sa snazim preventivne ho chranit, trebars nemame paperove periny, ani perinku nemal z peria.. ale to som odbocila... skratka podla mna mlieko nema so zdravim nic spolocne, hlavne treba potom davat zeleninku, ovocie, tam je zdravie

lutia
29. júl 2013

@lulistek ahoj, nie ja si to nemyslim a maleho som mala na um uz skoro od mesiaca lebo som mlieka nemala....

bubinko83
29. júl 2013

Ja mam syna vylučne kojeneho a chory byva minimalne,neter bola na UM a nebyva tiež vobec chora a to ma už 16 rokov 😉

erika3011
29. júl 2013

Ahoj, tak ja to môžem porovnať a skôr opak je pravdou 🙂

sisaka
29. júl 2013

@lulistek to, ci som sa stretla s tymto faktom je uplne irrelevantne. aj ked ti tu napise 100 mamiciek, ze sa s tym nestretli, tak to vobec nemusi sediet so statistikou, ktora sa robi na tisicoch deti, ta vsak pre teba nebude mat tiez ziadnu vypovednu hodnotu, kedze kazde dieta je ine a prave tvoje aj napriek tomu, ze je na UM moze byt zdrave s dobrou imunitou a mozu sa mu vyhnut aj chronicke choroby.
A co sa tyka zdravotnych problemov - tak mm/um ma vplyv na tie detske i na tie civilizacne to je neodskriepitelny fakt.
MM moze znizit vyskyt chorob, to ale plati, len vtedy, ked sa matka nakazi prva, jej telo vytvori protilatky, dieta ich dostane v MM a tym padom sa nenakazi. Ak sa nakazi ako prve dieta alebo iba dieta tak moze byt rovnako chore ako to na UM, ci castejsie. MM je lahsie stravitelne, preto tieto deti mavaju menej problemov s travenim. Z dlhodobeho hladiska maju kojene deti mensiu sancu ziskat alergiu, astmu, cukrovku, stat sa obeznymi. Mensia sanca neznamena, ze kojene deti tieto choroby nemozu dostat ani to, ze dieta odchovane na UM ich dostane.
Ak si nemohla kojit, tak si nemohla, nic s tym nenarobis a je zbytocne sa s tym zaoberat, co by bolo keby, nikto ti nepovie, ci by bolo tvoje dieta zdravsie, alebo ci by sa mu vyhli nejake choroby, keby bolo dlhodobo kojene.
A priklady z okolia - nepoznam zeny, ktore nekojili minimalne do roka a chorobnost - od zriedkavo chore, az po casto chore. V mojom pripade, kedze som kojila obidve deti dufam, ze to znizilo ich sance ziskat alergiu (ich otec je alergik), zatial ani jeden alergiu nema (vek 15 a 5 rokov)

renka30
29. júl 2013

Starsiu som kojila do 13 mesiacov, do nastupu do skolky nebola vobec chora, prve dva roky v skolke 2 tyzdne v skolke 2 doma, ale iba sople a kasle, ziadne ATB, treti rok uz bola chora iba 2x + kiahne, mladsiu som kojila iba do 7 mesiacov a chora uz bola, ale nic vazne, vzdy len ked starsia nieco doniesla zo skolky + kiahne. Mimochodom kamaratka kojila do 2 rokov, maly mal asi 5x ATB, zapaly stredneho ucha a uz ma aj mande vybrate, takze asi kazde dieta je ine ci je kojene alebo nie...

fanta
29. júl 2013

@lulistek moja neter bola kojená len prvý mesiac a skoro nikdy nebola v škôlke chorá, moja dcéra kojená 20 mesiacov a vkuse chorá, tri dni škôlka a dva týždne doma 😖

lulistek
autor
29. júl 2013

@magali ďakujem za názor, toto si myslím aj ja 🙂

aristka
29. júl 2013

to je hlúposť ,ak je možnosť kojiť tak ano ,ale ohľadom zdravie dieťaťa je to diskutabilné.naš organizmus je zanesený ftalátmi a kovmi a iným bordelom ,mamičky berú počas kojenie hak,čo ide aj do mliečka ,atb ak sú choré a koja dostane to aj dieťatko,takže nie som presvedčená o zdravšom spôsobe a duplovane v mojom okolí sú mamičky čo dlhodobo kojili a drobci nachytali všetko možné,dokonca alergici a silný astmatici ....skôr je to o tom akú má dieťatko predizpozíciu...

lulistek
autor
29. júl 2013

@sisaka ďakujem za názor, samozrejme neberiem túto diskusiu ako niečo na čom si budem zakladať a brať to tak, že to, ako sa majú iné deti, budeme sa mať aj my. Len ma to zaujímalo. Nepotrebujem štatistiku, zaujíma ma práve tých 100 mamičiek a ich príbeh s UM. Keď už nič iné, tak aspoň ukľudniť dušu, keď človek nevedel dieťaťu zabezpečiť to najhlavnejšie - ako sa to prezentuje a ako to berie okolie.

lulistek
autor
29. júl 2013

@zdenus11 Ďakujem za názor. Áno, umelé mlieka sú umelé, a tiež by som si nikdy predtým nepovedala, že ich budem potrebovať k životu. Žial je to tak ako to je, aj keď sme sa snažili... ☹

lulistek
autor
29. júl 2013

@aristka ďakujem za názor, aj ja si toto myslím. Už my dospelí ľudia nie sme skoro príroda, keď už okolo nás žiadna ani nie je. Všetko je umelé, aj to čo jeme, dýchame splodiny, nie je už ani kam ísť do prírody, samé lieky a hlavne ten stres

lus22
30. júl 2013

poznám viacero detí kt. boli kojené a sú chorľavejšie ako detičky čo sú na UM 🙂

hajajanka
30. júl 2013

@lulistek To sa neda pausalizovat. Moje deti boli kojene a nebyvaju chorlave. Kamoskine deti tiez boli kojene a chore su non-stop. Deticky dalsej kamosky boli od zaciatku krmene umelym mlieckom a choroby nepoznaju. Ked tvoje dietatko papa umele mliecka, nie je to zaruka, ze bude chorlave 😉

marylis
30. júl 2013

Moj bol ciastocne kojeny do 6 tyzdnov, odvtedy na UM, no chory nebol ani raz. Moj partner bol kojeny 9 mesiacov a ma astmu a alergie vsetkeho druhu. Ja som kojena nebola a nemam alergiu na nic, pritom mama je silna alergicka.

zdenus11
30. júl 2013

@lulistek tu sa podľa mňa porovnáva neporovnateľné. Ak niekto povie, že je jedno či dojčiť alebo nie aj tak bude choré je to mamičkina hanba. Tiež som sa veľmi natrápila s dojčením, aj som si poplakala. Je mi úplne jedno či moje dieťa bude chorľavejšie ako tie na UM, ja viem že som mu dala to najlepšie a vyrobené len a len pre neho. Ak mamička nemôže dôjčiť, má na to vážny dôvod, beriem. Treba si uvedomiť, že UM sú len na prežitie dieťaťa a na priberanie, materskému ho nedokážu ani prirovnať, ani vyrobiť nič čo by sa mu vôbec podobalo. Je to len reklama na predaj UM. Je to o dieťati ako sa s chorobami vyrovná, o dedičnosti, imunite. V mojom okolí poznám len jednu mamičku, jedinú, ktorá dojčí, dcérka jej už chorá bola viackrát, ostatné sú na UM a rovnako. Takže odpoveď na tvoju otázku jednoznačná nie je.

cayar
30. júl 2013

Moja prva dcera bola kojena plne 3 mesiace...teraz ma 4 roky a v aprili 2013 prvykrat brala ATB kvoli streptokokom...dovtedy skoro nic... Kasel, nadchu nepocitame;)

ichbinich
30. júl 2013

Ja pozam obidva pripady. Moj syn bol dlhodobo kojeny, okrem sem-tam kaslu, nejakych par hnaciek a jedneho zapalu stredneho ucha nemal nic. Ale aj my rodicia sme zdravi, nejaku infekciu chytime v zime aj my, ale nic vazne.
Netere-dvojicky, od narodenia na UM, maju pomaly druhy trvaly pobyt v nemocnici ☹ Najviac problemov maju s prieduskami, neustalu bronchitidu a pod.
Ale zase jedna znama ma 4 deti, jedno jedine nemohla kojit, lebo malo razstep podnebia, a to jedine nema alergie ani nabeh na alergie...
Takze zarucene nie je nic. V mojom okoli je ale skor potvrdene, ze kojene deti su zdravsie, odolnejsie. Ale teda aj jedna velka vynimka 😉

provoke
30. júl 2013

Dcérku som kojila 2 mesiace, odvtedy bola na UM, doteraz mala iba sople a kašel. Syna som kojila do pol roka a v tom období bol nonstop usoplený, mal bacila v uchu, problémy s kožou, vkuse sme behali po lekároch. V mojom okolí sa bohužial ukazuje, že kojené detičky sú viac choré - ale zaujímavé je, že vždy sú to chlapci. Ja mám v okolí bud kojených chlapcov alebo dievčatká na UM :DD a v mojej "štatistike" vychádza, že kojení chlapci v mojom okolí sú oveľa oveľa chorlavejší ako dievčatá na UM :D

malapepka
30. júl 2013

Známa má 4 deti - prvé tri viac-menej na UM - zdravé, málokedy chorľavé, 4. dieťa kojené 2 roky a veľmi chorľavá, túto zimu 4 zápaly plúc ☹

pragmaticka
30. júl 2013

noo moja naj kamoska ma dietatko na UM od zaciatku (mala predcasny porod a vobec sa jej nespustila ani kvapka mlieka), noo a maly je zlaty, teraz ma uz skoro rok. Akurat ze vela je..iba by jedol a spal.. 🙂 ale co sa chorob tyka, tak mal raz sopliky a zvysenu teplotu..inak nic 🙂

mamjka
30. júl 2013

moja mala je na Nutrilone od 2 mesiacov a chvála Bohu choručká ešte nebola ani žiadne lieky nebrala...🙂 akurát raz chytila nejakú črevnú infekciu ale aj s tým sa popasovala bez liekov...🙂

domak2
30. júl 2013

@lulistek aaaaaaaaaaaa ja uz ked vidim, ze moje nie je chore a susedine dojcene ano tak ma ide porazit 😀 😀 😀 To nie je ani tak o nejakych soploch ako o obezite, cukrovke, srdcovych problemoch a podobne v dospelosti. A hlavne neskumali vedci susedu a kamosku ale tisice deti. UM je z kravskeho , tym padom deticky maju tendenciu viac priberat a byt robustnejsie ( ano , nie vsetky ) , a tiez je rozdiel v prijme potravy, tym ze dojcene zje kolko chce, kdezto dietatko na UM proste dostane svoju davku a vacsinou zje viac nez treba. Tiez som este neznala v porodnici dokrmovala a moja dcerka dokazala na 3 den v pohode vypit naraz 60 ml mlieka, ale to nebolo preto ze by mala, ale preto ze proste silny saci reflex jej to dovolil. Som rada ze sa nam nakoniec podarilo len dojcit, aj ked to nebolo jednoduche.

lulistek
autor
30. júl 2013

@zdenus11 samozrejme, moja otazka nebola stavana, tak ze sa rozhodujem ze ci budem dojcit alebo nie. Je to otazka, az ked dieta zostalo len na UM. chcela som velmi dojcit. asi ako kazda zena. ak je nejaka ktora sa rozhodne nedojcit len tak pre nic za nic, ano je to hanba a je to smutne

lulistek
autor
30. júl 2013

@domak2 to som rada, ze sa ti podarilo plne dojcit, to je skvele, aj ked ste boli v nemocnici na UM. Ale vsak nie je pravda, ze babatko na UM zje svoju davku, moja zje vzdy kolko chce, vacsinou necha a ked jej je malo, vypyta si. 😉

brumka
30. júl 2013

podla mna cela tato tema je neobjektivna, mala by sa zrusit lebo skor to nabada mamicku radcej prestat dojcit. ja som dojcia 15m a dcerka je velmi zdrave dieta a v mojom okolo su chorlave skor tie na UM ale podla mna to ze deti su dojcenea byvaju chore nema nic spolocne s dojcenim ale s genetickou predispoziciou a podmienkami zivota. staci ze jeden rodic alebo dakto v rodine ma alergiu, astmu, ci ekzem je velka sanca ze dieta nieco z toho zdedi, takze vsetko zle bysom nepripisovala dojceniu ale genetike a dnesnej umelej a znecistenej dobe.
tato tema skor bude robit konflikt medzi dojciacimi mamickami a nedojciacimi zakehokolvek dovodu.

zuzkanik
30. júl 2013

Moje deti neboli kojene, chore boli az po nastupe do kolektivu, ale fakt casto. Mam kamosku, co deti kojila a neboli o nic zdravsie. A zase ina kamaratka kojila deti tiez velmi dlho a tie chore nie su. Preto sa k tomu tazko vyjadruje. Myslim, ze materske mlieko je urcite to najlepsie pre dietatko, ale to neznamena, ze bude do konca zivota zdrave ako buk. 🙂 Ja som si dlho vycitala, ze som nemohla deti kojit, ale ked som porovnala chorobnost kojenych deti v mojom okoli s detmi, ktore kojene neboli, tak ma tie vycitky presli.

domak2
30. júl 2013

@lulistek ja som sa snazila davat slova ako vacsinou a pravdepodobne , prave pre toto. 😅 Jasne ze nie kazde , ale tu sa berie vacsina. Ale tak byt presnejsia tak tu je pisane ze minimalne 20% obezity v dospelosti , je sposobene prekrmovanim UM. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/se...

anika11
30. júl 2013

tak ja mam doma jedneho syna odchovaneho na UM a druheho dojceneho.ten na UM mal zatial atb len raz a to ked mal skoro 4 roky,inak nas trapia alergie,ale tie ma zdedene kedze obaja s muzom sme alergici.Druhy syn mal atb zatial tiez raz,ked mal rok a pol.bolo to v rovnakom obdobi ked bol chory aj starsi.teraz ma dva roky a 4 mesiace a myslim,ze uz sa aj unho zacina prejavovat alergia.takze ja som nepostrehla ziadne velke rozdiely,okrem toho,ze UM je podstatne drahsie 😅 🙂

fra
30. júl 2013

všetky deti som dlhodobo kojila takže nemám štatistickú vzorku dieťaťa na UM - ale naši sú zdraví, antibiotiká mali možno naposledy pred 8 rokmi, k dr chodia len na preventívne prehliadky už odkedy začali chodiť do školy, napríklad najstarší čo má 17 nemá ešte ani 1 plombu, nemajú žiadne alergie (hoci ja mám), sú všetci štíhli (na rozdiel odo mna 😝 ) - takže áno, naši čo boli kojení sú zdraví, ale neviem povedať, akí by boli keby boli na UM- podla mna by tam nebol priveľký rozdiel, myslím že ide hlavne o sposob života a aj ostatnej stravy, otužovanie a celkovo prostredie kde sa dieťa hýbe a samozrejme genetické predpoklady ...