Majú deti odchované na umelom mlieku viac zdravotných problémov ako kojené?
Veľmi by ma to zaujímalo, kedže od narodenia sme bohužial aj dokrmovaný a od 3.mesiaca úplne na UM. Skoro 3 mesiace sme boli na Nutrilone - comfort, ale prešli sme na Babylove. Otázka je stavaná na všetky umelé mlieka, aby to slúžilo väčšej verejnosti 😉
Ďakujem za odpovede
@anjelicek26 no ved prave ze sa mm meni stale , takze nikdy nevies ci je plnohodnotne alebo nie. Nemozes si byt ista, staci ze ma matka nachladnutie a telo je hned slabsie, stres takisto.
@sonice 🙂 nehnevam, kazdy ma svoj nazor. Ale pokial matka nema zdravy zivotny styl tak ani jej mlieko nebude 100% plnohodnotne... Podla mna hranici z hlupostou tvrdenie ze kojene deti su zdravsie... ALebo ze matka, ktora koji ma silnejsie puto z dietatom. Zeny robia s kojenia vedu akokeby to bolo nieco nadstandardne. Kto chce a moze koji kto nechce alebo nemoze nekoji. Opakujem ja kojenie zastavam ale len do istych hranic. Nerobte vedu s milion rokov znamej veci. Ak umele mlieko nechcete detom davat tak nedavajte. 🙂
@horana ja si skor myslim, ze preto sme vyrastli na sunare, lebo nase mamky museli ist do prace a deti boli uz o 5.30 rano v jasliach. dnesna populacia matiek ma vyhodu statneho opatrenia voci zvysujucej sa nezamestnanosti matiek po materskej dovolenke a to pokracovanie v rodicovskej dovolenke do 3 rokov veku dietata, cize mame cas sa venovat dojceniu.
no ženy,nehnevajte sa,ale ked tu citam,ze vraj materske mlieko nedokaze zasytit tak sa chytam za hlavu..moju takmer 4mesacnu dcerku dojcim,potaha si tak cca 10minut a vydrzi mi spat 4-5hodin...
@mami21 co je to neplnohodnotne mlieko??
Aj to mm od matky, ktota nema 100% životný štýl bude vždy lepšie ako UM. Tam totižto spadá 95% na tejto zemeguli. Tu sú tie najchudšie matky, ktoré sa ani len nemôžu rozhodnúť, či si dajú starý alebo čerstvý rožok, lebo nemajú žiadny. napriek tomu dojčia - lebo nemajú ten luxus um.
praveze ja z toho ziadnu vedu nerobim, presne naopak!
@sonice ocividne sme sa nepochopili 🙂 ja hovorim o matkach , nas , zijucich v Europe nie v Arickej pusti alebo v Slumoch v Indii. Cely cas sa opakujem , materske mlieko je najlepsie pre dieta ale to neznamena ze kazda matka ktora koji dava svojmu dieta najlepsie mlieko plne vitaminov, mineralov, zivin atd. Na zdrave a plnohodnotne mlieko je protrebne pre matku prijmat kazdodenne ziviny, vitaminy a mineraly vo vlasntej strave aby si telo mohlo vyclenit pre jej mlieko. Pokial zena ma slabu stravu alebo sa nestravuje vhodne , kojenie nieje take efektivne ako pri matke ktora sa stravuje zdravo. Taktiez ako som spominala kojit do nekonecna, je trosku nedomyslene kedze v materskom mlieku nieje dostatocne mnozstvo vitaminov, zivin a mineralov na pokrytie napr 1 a pol alebo 2 rocneho dietata. Je to kazdeho volba a nemyslsim si ze by sme sa tu mali argumentovat pre taku prirodzenu vec ako krmenie deti, ci uz mm alebo um. Aj tak sa rozdiely ukazu niekde o 15 rokov kde budeme moct posudit celkovy vyvoj a zdravie nasich deti.
@mami21 no ale presne o tom to je o tej Afrike,... lebo aj to mlieko tých žien, ktoré nemajú takmer žiadnu stravu je schopné uživiť dieťa.
Každá matka v Európe má možnosť kvalitne sa stravovať a to až do takej miery, akú v živote ľudstvo nezaznamenalo! Nikdy nidky v živote nemala žena k dispozícii toľko stravy a vitamínov a minerálov ako v tejto dobre. VeĎ to aj pekne vidno, koľko kíl Európania vláčia na bruchách!
A prečo tu rozprávaš o tom, že mlieko nestačí pre jednoročné dieťa. Veď je naprosto samozrejmé, že také dieťa sa už dokrmuje a získáva vitamíny aj z tuhej stravy! nechápem. Tu pradsanikdo nedáva dieťaťu len mlieko až do roku! To len naozaj už v tej Afrike,.. a dovtedy má to dieťa aspoň šancu prežiť,... vyvinuté a narastené veľmi nebude, ale žiť áno, keď sa prestane aj dojčiť, tak amen sním.
@sonice nie uzivit ale zasytit. Tie deti su chore a maju ovela kratsi zivot niez tie nase... Zdravo stravovat nie prezierat a nie kazda matka si myslim na Slovensku si moze dovolit Bio potraviny a Bio maso a 5 chodov kompletne zdravych chodov denne. A zase si nepochopila ja hovorim ze je to dost zbytocne davat mm v takom veku kde dieta ziskava vitaminy inde a v ovela vetsom mnozstve nez moze dostat z mm. Pokial sa v mm nezvysi mnozstvo vitaminov, mineralov a zivin na take, ktore pokryje mnozstvo ziskane zo stravy...
treba si precitatat nezavysle zdravotne studie 🙂 a nezabudnut kojit popri tom citani 🙂
@mami21 to ze kojene deti su zdravsie, nie je tvrdenie, ale statistika...svetova. To len tak na upresnenie 😉 Uz to tu bolo popisane asi stokrat, aj matka co sa nestravuje ukazkovo ma stale lepsie mlieko v porovnani s UM a stale ma dobre mlieko, len jej to moze uberat ziviny, preto sa ma stravovat vhodne. (nebavime sa o fetackach, alkoholickach a pod. ) A neviem ci je niekto kto sa dojci do nekonecna, je samozrejme , ze mlieko uz neskor nestaci, preto deti jedia aj beznu stravu, aby sa to doplnalo ale mlieko je stale dolezite. Ci to je len UM dolezite do 3 rokov ci ako ?
Tak ja napíšem za seba.. Dcérku som kojila len 4 mesiace, bohužiaľ jej moje mlieko nestačilo a okrem toho mala reflux, čiže potrebovala niečo zistenie do žalúdka, tak sme zaviedli kase. Nebyvala takmer vôbec chora, málokedy sa objavili sopliky ale nic viac. Syna som kojila rok!!! Bola to otrocina, pretože ten si tak zvykol na prsnik, že všetko ostatne mi odmietal a nejedol! Chorý býva stále, lepi sa na neho každá jedna viroza, chytí všetko co je momentálne v okruhu 100km.. Takze neviem, ale v mojom prípade absolútne neplatí, že kojene deti bývajú zdravšie...
otazka k nicomu, aj take aj take maju aj nemaju zdravotne problemy, to je fakt zbytocna diskusia
@domak2 Kojenie urcite prekona genetiku ;) statistika, ok uznavam. Ale nikto znas to nebude vediet az kym nase deti nevyrastu. Nikto nemoze tvrdit ze dieta ktore bolo kojene bude mudrejsie , zdravsie a bude immunejsie nez to, ktore je zivene na um. V um je zvysovane mnozstvo s kazdym stadiom mlieka (1,2,3,4). Na strave zalezi celkovo, strava je to co ti dopomaha k imunite a k celkovemu zdraviu. Ak dojciaca matka nema spektrum vitaminov, zivin a mineralov tak ich nemoze mat ani v mlieku, ano telo si odoberie aj z mala ale dokedy , zena koji niekolkokrat denne ...
ja uplne zasnem, Tolko dezinformacii ohladom materskeho mlieka som este nikdy necitala.
Chcem len zareagovat na tie bludy ohladom potreby perfektnej stravy pocas dojcenia. Pre dojciacu matku, tak ako aj pre hocijakeho cloveka je dolezite sa vyvazene a zdravo stravovat, to je hadam jasne, ale materske mlieko bude kvalitne bez ohladu na to, co a kolko toho matka poje, tak to uz zariadila priroda. Vyskum dokazal, ze kvalita matkinej stravy ma len maly vplyv na jej mlieko. Priroda to perfektne zariadila - materske mlieko je vytvorene tak, aby zabezpecovalo a ochranovalo dieta i v tazkych casoch napriklad pocas hladovania. Taktiez sa zistilo, ze zeny vo svete produkuju dostatocne mnozstva kvalitneho mlieka I napriek tomu,ze ich strava pozostava len z ryze (ci inej obilniny) malinkeho mnozstva zeleniny a prilezitostneho masa.
K bludom o tom, ako materske mlieko nezasyti ani neviem, ci ma vyznam sa vyjadrovat, kedze zeny, ktore sa o dojcenie zaujimali a teda nemuseli ani dojcit vedia,ze materske mlieko samozrejme dojca zasyti, predne mlieko uhasi smad a ak je dieta hladne a pije dalej zasyti sa. To, ze skor vyhladne ako to na umelaci je sposobene tym, ze toto mliecko je lahko stravitelne na rozdiel od UM
@mami21 prosím Ta neohánaj sa tu bio! Stále bude lepšie mlieko materské, a to aj od matky, ktorá sa stravuje normálne (nie bio), ako UM!!! UM je napodobenina MM, je to UMELINA umelá chemická sama o sebe, čo sa dáva dieťaťu napriamo. Slúži na prežitie dieťaťa, ktoré nemá matku, alebo tá ,má úraz prsníka a dojčiť NAOZAJ nemože alebo má inú veľmi závažnú chorobu (napr. berie chemo) .
O čom to tu stále hovoríme. Tu predsa ani nie je o čom diskutovať,...
Naviac dojčenie nie je iba o tom mlieku samotnom! Je tam kopa protilátok a tie potrebuje aj dieťa, ktoré už dávno je.
A to nehovorím o ďalších aspektoch - psychologický vývin, uspávanie, pocit istoty
http://dojcenie.wordpress.com/2010/09/15/preco-...
Len taký šimpanz sa dojčí 4 roky, gorila ešte viac a my sme na oveľa vyššom vývojovom stupni,.. a Ty chceš tvrdiť, že dieťapo 1 roku MM nepotrebuje, lebo dostáva vitamíny zo stravy,.. 😕
@sisaka ja to vidím len tak, že tie maminy presviedčajú samé seba, že nedávajú svojmu nedojčenému dieťaťu zlé veci- prosto preto, že mu také veci dáva nechcú. JA ich neodsuzujem, ale tu prítomné sa s Tebou ešte budúvadiť, že UM je snáď dokonca lepšie ako to moje, pretože sa nestravujem BIO. Ide ma poraziť.
Idem si hlavu vykrútiť, čo neverím, akým bludom ťa idú tie baby presviedčať.
vsetko prekrucas , citaj este raz, pomaly , zamysli sa a potom reaguj. Ako doplnok stravy nie prestat davat mlieko , boze... uz si zacinam mysliet ze sa fakt nudite preto sa tu bijete o taku zakladnu vec ako je dojcenie, kojenie, um , mm este niekto spomente ockovanie a mame temu na cely buduci tyzden...Kto chce a moze koji a kto nechce, nemoze nekoji 🙂 Vsetko sa uvidi za par rokov. Zelam vela zdravia vsetkym detom aj tym na mm aj tym na um 🙂 Majte sa a chill out zeny
@sonice zial mam na to rovnaky nazor, myslim si, ze vyskumov uz bolo urobenych az, az co sa tyka kvality MM, zlozenia, dolezitosti dojcenia, chapem, ze kazdy sa snazi sam pred sebou ospravelnit si svoje rozhodnutia, co je v poriadku, len dufam, ze tieto bludy neovplynia zeny, ktore sa rozhoduju dojcit, ci nie, ze budu zdroj informacii hladat niekde ine 😢
@sisaka presne, z reci niektorých matiek v podstate vyplýva, že dávať dieťaťu UM je naprosto normálne na až zdravšie! *NA to sa nedá nereagovať.
Treba povedať, že to nieje normálne, je to len náhrada, ktorá má zachraňovať životy.
predošlé príspevky miestneho folklóru:"moje dieťa má 2 mesiace, je na UM a ešte nebolo chore" no veď to je samo o sebe choré!
@mami21 ja naozaj len cumim 😕 😀 Za akych par rokov, aka genetika? Ved UM mlieko je tu uz par generacii, ludi je po svete 7 miliard, oni naozaj maju z coho robit tie statistiky.
Tu to nikto nepise aby mali, zeny vycitky, ale aby pri prvom probleme najprv siahli po LP a az potom po UM.
:D ok zeny z vasich deti budu geniovia ;) a mi zostaneme umelomliekove hrozne matky bez puta k detom a z detmi, ktore budu podla statistik hlupe, chore a este aj bezcitne. Tvarite sa ako keby vam zakazovali kojit... Ved vy ste si odkojili a ste s tym spokojne tak nenapadajte matky, ktore nekoja a rozhodli sa krmit deti um.

Teraz vidim chybu jak hrom... Prispevok z 12:56 tam malo byt "ze s mm sa dieta nenasyti.nechapem." to um bol preklep v reakcii na pasteleriu.