icon

Ako byť šetrný k prírode?

tento_veronika
10. apr 2013

Vedeli ste, že výroba 1 tony recyklovaného papiera ušetrí približne 17 stromov a viac než 30 000 litrov vody? My v Metsa Tissue sa snažíme byť šetrní k prírode aj takto. Chceme aj vás inšpirovať, aby sme boli všetci k prírode ohľaduplní a naučili to aj naše deti.

Napíšte nám, čo vy spolu s deťmi robíte pravidelne, čím chránite prírodu? Inšpirujme sa navzájom 🙂

Strana
z2
masabi
15. apr 2013

@eir taktiež nekupujeme už pol roka balenu vodu...zadovažili sme si super filter na vodu a deckam tak chutí že piju tutto čistu H2O a ne same primesi chloru ,kyselin,konzervačných látok a podobne.Ak majú chuť na sladku tak pridame sirup.

simca06022011
15. apr 2013

No tak ja si myslim, ze jediny sposob, ako donutit ludi beznych k zamysleniu, je aby sa eko veci predavali za menej ako neeko.. napr. recyklovany papier. V kancelarii rocne minieme aj 40 kartonov papiera... tj...mm sto tisic A4 a k tomu koopec kadejakych inych potrebieb... chcela som prejst na recyklovany... ale okrem toho ze bol drahsi, sefovi sa nepacilo ze recyklovany nebol hladucky biely ;) no ako to povedat.... v zivote jeden papier nedrzal nik 2x v ruke... zalozia sa do sanonov a kartony sa odnesu do skladu... ale je to dolezite aby to bolo krasne biele a leskle... ;) je to v ludoch... keby som mu napisala ze usetri 20% na cene, tak by sa inak tvarit.. to iste plati o toaletnom papiery... pitnej vode v zachodoch....pokym je to ekonomicky unosne, budu chciet ludia luxus... a nejake "eko" spravenie ich nenadchne...
CHcela som teda aby zamestnanci aspon pouzivali separovany odpad, a tie tony papieru hadzali do kontajnera na papier.. a plastove flase do plastoveho... no isto, vysmiali ma :P a tak nosia z kancelarie cely kos papiera do komunalneho a mozem im prikazat, aby to robili inak??
Je to v nas... neuvedomujeme si, ze nie vsetci maju to stastie a maju bezne dostupnu pitnu vodu.. ze tu vodu treba aj na tie haldy papiera, haldy oblecenia...ze aj na tu stravu co hadzeme do kosa sa minulo vela energie a vody... :(

tento_veronika
autor
15. apr 2013

@macocha Dobrý deň, naše vreckovky sú všetky vyrábané zo 100 % celulózy, čo neznamená, že sú bielené. V rámci našej spoločnosti sú EKO produkty vždy lacnejšie ako produkty z celulózy. Hromadné balenia vreckoviek (100 ks) naša spoločnosť nevyrába, ani o tom neuvažuje. Veronika

mimikri
16. apr 2013

@simca06022011 tak u nas v praci si vždy ked vybalime kanc. papier z krabice (je tam tých 5 balíkov) tak ten dáme do skrine a krabicu si dám pod stôl k nohám. A keď mám šmirák alebo akýkoľvek papier ktorý je na vyhadzov tak ho dádžem tam... a nezaberie mi to žiadny čas veď či ho hodím do koša alebo do krabice je jedno aspoň z časového hladiska. No ak keď je krabica plná hodím tam vrhchnák a šup do auta domov a dcére našporím do zberu do školy. Našťastie u nás sú uvedomelý ľudia takže v kancloch nazbierame za plné kufre áut 🙂 Ale nám do kanclu nechodí verejnosť tak si to môžeme dovoliť. Niekde kde by taká krabica kričala by to bolo asi blbé. Ale je to samozrejme o zmýšľaní ľudí. Primitívovi rozum nenaleješ.

simca06022011
16. apr 2013

@mimikri no u nas sme mali taku krabicu a ja som to hadzala do separovaneho zberu, ale teraz s tym maju problem :P ale stale vymyslaju co nove im treba kupit... skartovac na tie papiere co sa hadzu do kosa (:P), nove toto a hento a pritom sa to nepouziva... ;) haraburdia mame plne kancelarie, ked tam pridem (pracujem z domu), tak cely den len upratujem.. s odpadom to totiz nie je sranda, taky pocitac nehodim do kontajnera a kolegovia s autami maju problemy to odniest do nejakeho elektra... v madarsku som napriklad videla pri takychto obchodoch KONTAJNER na elektro.. bolli osve na male spotrebice, baterie, a podobne... tu ani neviem kam to dat...

tento_veronika
autor
22. apr 2013

Pre tých, ktorí ste ešte nečítali náš článok Metsa Tissue a životné prostredie, môžte si ho pozrieť aj prostredníctvom tohto linku. Veronika https://www.modrykonik.sk/fotoblog/tento_veroni...

stano4000
22. apr 2013

Co robit aby sa chranila priroda? Napisem vo vseobecnosti.

Podporovat lokalnych vyrobcov, pisem vyrobcov a nie predajcov, ktory dovazaju tovar z Ciny a Azie. Prva vec, u nich nie je zabezpecena skoro ziadna legislativa co sa tyka zivotneho prostredia. Nase vyrobky byvaju cast z velkym percentom recyklovaneho materialu, co znizuje uhlikovu stopu produktu a u nas sa dokaze vyrobcom zabezpecit aj zivotny cyklus produktu. Nepouzivat plasty napriek tomu ze zo sklenenymi produktami je vascia ostara, sklo je skoro na 100% recyklovatelne. Smutne je ze sme si domacich vyrobcov uplne zdecimovali. Kupovat potraviny ktore niesu z dalej ako 80 km okolo vasho domova, tak je zabezpeceme, ak sa dodrziava legislativa, ze producent nemusel do produktu pridat ziadnu chemiu fungujucu proti matke prirode. Nasi producenti vsak niesu konkurencie schopny co sa tyka velkych obchodov a pri kupyschopnosti a stave spotrebitelskeho vedomia u nas pomaly vymieraju. Len ako priklad uvediem 1 kg kura z domaceho lokalneho chovu vo farmarskom obchode pod 6 € nejde. To si nedokaze zaplatit ani vyssia stredna slovenska trieda (ktorej je ale velmo malo). Co sa tyka plastov a roznych specialnych masti na mazanie deti, to uplne vypustit, ak je nutne tak si to kupovat ako druhu moznost (ak je zdravotne riziko pri pouzivani beznych domacich veci - domace mydlo, prirodny olej). Uz sme uplne zabudli ako sa zilo niekedy. Pit vodu z vodovodu, napriek tomu ze prebieha masivna kampan od roznych stran a predavaju sa rozne filtre, nasa voda je kvalitna, co je menej kvalitne su vodovody. Priemerny vek vodovodov na svk presahuje 30 rokov. Umyvanim riadu v odstavenej vode v zastuplovanom umyvadle a oplach usetri viacej vody ako umyvacka riadu. Nepouzivat pampersky a ine "umele" plienky, ja viem ze je to pohodlne, vascinou neexistuje zdravotne riziko spojene s pouzivanim beznych plienok. Problem je susenie. Kupovat jogurty a mlieko v skle, napriek tomu ze dnes uz neexistuje tento trh v supermarketoch, daju sa kupit v specializovanych obchodoch - znovu je tu problem cena - mlieko sa da "natankovat" v mliekomatoch. Nevetrat byty cele dni, iba narazovo, ale castejsie.

Mozno sa to nezda ale otazka zivotneho prostredia sa v ramci obycajneho obyvatela za posledne roky nezmenila. Ludia nadavaju na "velkych" znecistovatelov, popritom oni su legislativne velmi viazany a kontrolovany,ale bezny clovek doma na zahrade nema problem spalovat plasty v sude od benzinu, popripade kurit pamperskami v peci na spalovanie dreva.

A ano rocne usetri tona papiera 17 stromov, ono tie stromy su dnes v normalnych ekonomikach na to produkovane aby sa z nich vyrabal papier. U nas aj ked budeme setrit papierom aj tak tie stromy vyvezieme niekam pretoze na nich zarabaju ludia ktory maju z vyvozu stromov biznis.

michaela1711
24. apr 2013

My tredime odpad papier, plasty, textíl a komunálny odpad. Ale priznám sa ja dávam jednotázové plienky, v začiatku som dávala látkove plienky veď aj kôli jadierkam.

smejkova22
24. apr 2013

my tiez vsetko co sa da recyklujeme.. oblecenie tiez nosime na charitu a aj nakupujeme v second handoch ale nie len tam.. riad umyvame naraz a nie kazdu lyzicku zvlast..do prace chodim peso lebo mam 20 minut 🙂.niekedy som zbierala recyklovatelne odpadky po ceste domov ale uz to akosi nerobim..vodu kupujem balenu lebo si ju nosim do prace.. snazila som sa nie ale potom tie flasky ktore som 100 razy uzila boli zatuchnute.. ale kazdu jednu prazdnu flasku zrecyklujem.. starsi chleba sa snazim davat kackam.. cakame babatko a snazime sa vsetko mat z druhej ruky.. bud kupujeme uzivane alebo dostavame.. a hlavne chceme pouzivat latkove plienky 🙂.. a to cistenie sodou, octom a citronom som este neskusala ale vyzera to zaujimavo 🙂.. super anketa.. len tak dalej 🙂))

smejkova22
24. apr 2013

a este som sa snazila tiez aby sa v nasej praci recyklovalo..vraj sa recykluju velke veci ale napriklad automat na kavu..ja ked vidim kolko tam je v kosi denne platovych poharov az mi je zle.. no ale nik ma nepocuva.. a moj muz ma novu pracu a dostal 2 monitory k pocitacu lebo sef sa snazi znizovat pocet pouziteho papiera 🙂

tento_veronika
autor
24. apr 2013

@smejkova22 Ďakujeme 🙂

tento_veronika
autor
24. apr 2013

Krásny podvečer 🙂, nezabudnite sa zapojiť do našej súťaže, ktorá súvisí so životným prostredím. Veronika https://www.modrykonik.sk/forum/mesiac-s-tento/velka-sutaz-s-tento-2/

stanislavao
25. apr 2013

MK je zaplneny albumami s veverickou. predbiehaju sa mamicky v tom, kto lepsie separuje a pod. ale pouzivaju jednorazove plienky. preco? tegliky od jogurtov si myslim pouziva kazdy na dopestovanie priesad rajcin, paprik, uhoriek. starsie oblecenie zuzitkuju mnohy na oblecenie pre deti. aj mne bolo luto vyhodit moje 1.250 korunove teplaky a ma z nich syn pyzamkove nohavice. mnohe obce zbieraju plasty a stary elektroodpad. tie albumy su uplne o nicom, lebo to su uplne normalne veci, ktore robi kazdy jeden normalny clovek. aj moja svokra zbiera liecive bylinky na caj a pod.

evening_star
26. apr 2013

@stanislavao Súhlasím v tom, že recyklácia má byť samozrejmá vec, ale čudovala by si sa, koľko ľudí na Slovensku to tak nerobí a je im to tri päť. (príklad moja svokra a babka, im to nič nehovorí, sú pohodlné, nerobili to celý život, tak ako sa preonačia že miesto jedného koša majú mať 5 - a nevysvetlíš. A myslím, že nie sú jediné.) Práveže si myslím, že mamičky na MK sú svetlým príkladom, a je super, že sa takto vieme povzbudiť. My sme ešte stále sto rokov za opicami v porovnaní s tým, ako triedia odpad a starajú sa o prírodu napríklad Rakušania - tí myslia na to, že našu matičku Zem budú obhospodárovať aj deti našich detí. Naša slovenská mentalita je Ja Tu a Teraz. A látkové plienky? V západných krajinách sú napríklad zavedené dotácie na látkové plienky - keby to bolo aj na Slovenku, myslím, že by sa viac mamičiek začalo o to zaujímať. Ale ekológia je asi to posledné, na čo naša vláda myslí... Mne tie albumy páčia...

evening_star
26. apr 2013

Presne to som chcela vyjadriť ako @simca06022011 - je to v nás.

srnqqa
26. apr 2013

@evening_star @simca06022011 Problém je aj v tom, že mnohí ľudia si nevážia, čo dostali. Keď to výslovne nie je v ich vlastníctve, nesprávajú sa zodpovedne. Keby každý svojou troškou prispel, neboli by sme tak zahádzaní odpadom. Našťastie, existujú aj tzv. spoločensky zodpovedné podniky - jednou z oblastí je práve aj environmentálna. Škoda, že sa táto zodpovednosť sústredí predovšetkým na podnikajúce subjekty a štátna / verejná správa nerobí prieskumy aj vo vlastných radoch. Keď som robila na DÚ, bola som jediná, čo tie krabice so starým papierom vynášala cez 3 poschodia do koša (na papier, samozrejme). Si živo pamätám, pohľady ostatných kolegýň a poznámku - načo to hromadíš, veď to hoď do vreca (s ostatným odpadom, samozrejme) !

@stanislavao Prosím, prečo kritizujete prácu druhých? Sama (podľa Vášho príspevku) robíte "len" to, čo tie mamičky, čo súťažia. Ak máte nejaký lepší tip, ako pomôcť životnému prostrediu - sem s ním (a aj do súťaže 😉 ). Ako sa hovorí, more tvorí množstvo kvapiek, nie?

Je jeden výstižný citát: "Prírodu sme NEZDEDILI po rodičoch, ale POŽIČALI si ju od našich detí."
Keďže svojho malého mám nadovšetko rada, plne si to uvedomujem a k prírode sa správam najlepšie, ako viem 😉

juliajanakova
26. apr 2013

naša domácnosť separuje papier, tetrapaky, plasty, vo vlastnej záhradke si dopestujeme podľa schopností a možností čo sa dá, na nákupy chodíme výlučne s vlastnými taškami doma ušitými, nekupujeme balenú voda pretože pijeme vodu z vodovodu 🙂 snažíme sa dať veciam druhú šancu ak to ide len trochu, máme zateplený dom, aby sme znížili náklady na teplo, oblečenie po deťoch buď predávame cez koníka alebo putuje z ruky do ruky cez známych a rodinu 🙂 oblečenie pre dospelých odchádza do zberných nádob určených pre ďalšie použitie a čo už nie je nositeľné tak sa postrihá a vytvorý buď koberček, hračka, prateľná utierka a pod. nepoužívame vaňu, iba sprchu, v záhrade máme kompostér, vajíčka máme od našich sliepočiek ktoré kŕmime bioodpadom z našej kuchyne... ku všetkému sa snažíme viesť aj deti, ktoré keď vidia na zemi rôzne papieriky, fľaše vyjadrujú pohoršenie nad inými či nevidia smetné koše 🙂 takže to má zmysel

tento_veronika
autor
29. apr 2013

Ahojte,
dnešným dňom naša kampaň „Mesiac s Tento“ na modrom koníkovi končí. Ostáva nám už iba vyhodnotiť hlavnú súťaž, rozdať darčeky 🙂.
Chceli by sme vám poďakovať za všetky vaše príspevky, nápady, námety, podnety, lajky... Bolo nám potešením 🙂! Samozrejme, ak budete mať akékoľvek otázky, kľudne nám napíšte cez IP, odpovieme vám aj po ukončení kampane.
Veronika a Tento tím

chelonka
2. máj 2013

@simca06022011
@smejkova22 na to aby sa recykloval odpad v spoločnostiach je potrebná najprv vola vedúcich zamestnancov , u nás bolo niečo podobné ked sme žačala zavádzať v spoločnosti environmentálnu politiku bola nevôla zamestnancov, ale postupne jak sme začala zavázať smernice a mnohé veci boli "nariadené" tak sa k tým veciam začali úplne inak staviať, ale to nieje len o spravenia priestoru pre recykláciu odpadu, je potrebné neustále vzdelávanie a zvšovanie environmnetálne povedomia zamestnancov. a v mnohých firmách je ovela viacej problem ako je len tiredenie odpadov mnoho spoločností nenakladá správne napr. s tonermy a ani ich správne nelikvidujú a mnoho ludí veru ani správne neseparuje, napr. nasa spoločonost sa stretla aj s problemon u nájomcu priestorov v rámci separácie odpadu - on neseparoval, tažke ludia v spoločnosti áno, ale potom prisla upratovačka a všetko do jedného, tak sklo sa vanásalo k činžiakoma podobne aj plasty, proste jak u debilov.

simca06022011
2. máj 2013

@chelonka myslim ze vacsina zamestanvatelov v SR su maly podnikatelia, taky nebudu robit specialne smernice a specialne skolenia, musi to ist aj od ludi trosku a zase ja mam co robit a nie cely den stat nad kolegami (dokopy su traja) a cakat ze budu davat papier osve... resp.. ostatny odpad inde... kedze vacsinou vyhadzujeme papier 🙂 S tonermi a elekronikou je to celkovo zle vyriesene, nie je to totiz kde JEDNODUCHO odovzdat, dat, poslat.. musime sa lopotit zistovat kde sme ktory toner kupili a posielat im to postou, alebo zhanat firmy ktore to vykupuju (aj nie.. podla toho co sa im prave hodi a na ktorom vedia zarobit ked ho zrepasuju-zrepasovany uz viac nevezmu) a potom to tam samozrejme posielat.. prave riesim vo firme co s 15 tonermi co sa mi za rok nazbierali, ziadna slava a to nechcem za to peniaze, chcem iba aby to od nas zmizlo... kiez by nepotrebovali mat uradnici a danovaci vsetko tlacene 50x a potvrdzovane, kolko by nam to odpadu usetrilo si ani neviem predstavit (okrem tych tonerov aj miliony papierov a obalov, sanonov, skatul, miesta... )... elektronika detto, pokazil sa mi fen.. kam ho dam? No do elektra ho mam k pokladni odniest? Ludia nie su informovani, nikde nie su na to oznacene zberne nadoby a pod. Vsade sa iba vravi "odovzdat v predajni elektroniky" no ale kam? Viete ze aj pouzity olej v domacnosti je nebezpecny odpad? Neviem ci ho niekto zlieva a odnasa do takehoto odpadu ;)

chelonka
2. máj 2013

@simca06022011 no ved ja viem že je to problem, presne jak píšeš, šak my sme mali problem o sobyčajným odpadom ked sme chceli separovať - ako robí sa to, ale ako som písala, sklo vynášame pred činžiak - pred ten kto si ho zoberie domov a to isté aj s plastami - proste jak u debilov!!!!! no aj my sme to tak maly s tonermi tie rok sme zbierali ale potom sme našli spoločnost čo si chodí po to ked je zavoláme.
No a s elektro odpadom a obalmi je to ako popísané štátom jak s ním treba nakladať, ale pochybujem že to tak niektor robí alebo málokto, ta moja firma tiež nieje veru velká , do kým sme sa o to nezačali zaujímať tak sme zatial elektro odpad len skladovali a potom naraz dali na likvidáciu - ale to bola tiež riadna haluz - rozne hlásenia už do predu že kolko KG odpadu a my firma čo ani váhu nemáme bo nepotrebujeme no haluz a to isté ked dovážate zo zahranicia elektroniku tak to je ešte vačšia stranda a to nehovorím o obaloch!
úplne zlé povedomie je na SK veru ani ja som ho nemala tak dobré ked som sa do detailom začala tomu venovať - zavádaznie rôznych noriem ISO a tiež certifikovaný audítor tak som o mnohých veciach nemala ani páru a preto viem, že mnohé firmy ani nevedia, lebo je toho strašne vela čo si treba naštudovať!
jj s tým olejom to viem, my to doma robíme, a preto som písala, že by trebalo vela vela vela informovanosti, aj aj informovanosti od nadriadených a pod, lebo to vidím aj na mojom okolí, bo jak ja mám povedomie tak sa ho snažím šírit aj dalej mimo firmy, rodina známy a pod a tiež na mna kukaju jak na debila, že či mi nedrbe, ked som im ukazovala ako treba triediť odpad! aj naši triedia ale tiež zle a x krat som mamine hovorila čo a ako ale to jak keby si hrach hádzala na stenu, tí ludia potrebuju stimul z viacerých strán na SK je minimálne environmentálne povedomie stačí ísť do rakuska a tam je to už o inom, tak ked poriadne netriediš odpad, tak ti smetiari ani nevezmú odpad, funguje to tam tak, že na 1 x ta ešte upozornia a potom ti normálne neodvezú z predčinžiaka - domu odpad - manželov kolegy žije v rakusku a je to jeho vlastná skúsenosť

chelonka
2. máj 2013

@simca06022011 no podstata je aby sme začali environmnetálen vzdelávať deti už od malička, čo ty a ja určite budeme ale je kopa ludí čo to v domácnosti nerobia a ani nebudú a to je problém, ja napr. bývam v Pezinku, tu ludia bojujú proti riadenej skládke za mestom, ale pritom ked ideš venčiť psa tak všade kopa bordelu po zemi aj medzi činiakmi v kríkoch aj elektrospotrebič najdeš, a to už nehovorím o tom čo je kusok od činžiakov total bordel, cez stavebný odpad, elektroodpad cez chladničky, monitori - proste kade čo, plasty, sklááá no proste všetko a to je len 5 minut pešej chôdez od činažiaku - tak bojuju proti skládke ale popri tom ich sami robia vlastné neriadené skládky potom nemáš ísť kam vyvenčiť psíka, poprechádzať sa s kočíkom no hnus.

simca06022011
3. máj 2013

@chelonka podla mna je to presne o tom, o vychove deti, k setrnosti, poriadku, ohladuplnosti a nie o normach, pokutach, prikazoch... nikto na to nema cas. Mne sa na hlavu vo firme valia denne tisicky prikazov a zakazov a obmedzeni, nebudem to teda este aj doma p ocuvat... keby vsetci boli vedeni od mala k tomu co je spravne, ze sa neoplati podvadzat, lebo robime zle sami sebe, ze sa oplati starat sa o prirodu a okoli a nie plakat nad tym ze pod oknom mame smetie a kto to za nas uprace, ked platime dane atd... este to potrva ale verim ze raz aj toto sa stane, ze bude vsetkeho dostatok a ludia budu uvedomelejsi, lebo sa mi zda ze vsetci si myslia ze holuby pecene padaju z neba, za to ze zaplati niekto par eur dani, caka aj to ze za nich niekto z bytu ten odpad bude odnasat ;) A pritom.. keby sa tolko odpadu netvorilo a viac sa separovalo, pravdepodobne by nebolu nutne napr. platit tolko za odpad ;) Ved ja ked vidim co iba my traja vyprodukujeme... a to su naozaj same sacky, krabice, obaly... mam z toho hrozu uz ked idem s nakupom domov, ze budem zase musiet ist so smetami.. a to pani v obchode neviem rok vysvetlit nech mi nebali vsetky potraviny osve do sacka.. (ano ma male igelitove sacky a ked blokuje nahadzuje si potraviny po par kkusoch do sackov a potom vam to supne do vacsej igelitky.. alebo vlastnej tasky... 🙂)) ) Ale ved co... ved doma sa vam zidu, nie? 🙂)) no nie.. a takto je to so vsetkym, plne schranky letakov,ktore nik necita.. juuj rozculovala by som sa aj pol dna 🙂))) Ale jasne, za nezdvihnute hovienko, ktore sa rozpadne za par dni idu cloveka ukamenovat, ale za odhodene papiere a sacky po ulici to nie... ;)

Strana
z2