icon

Deti v nákupnom košíku

maca_p
3. mar 2014

celkom by ma zaujimal nazor ludi, na deti sediace v nakupnej casti nakupneho kosika.
stretla som sa s tym na inom portali, kde niektori obcania uplne zatracovali decka v kosiku.
osobne som ich tam vozila, lebo som
1. rychlo nakupila
2. bolo to pre nich bezpecne uzemie, nikomu sa nemotali pod nohami, neutekali, nic nerozbili a nikdy sa im nestal uraz. 😉 😀
oponujuce pripmomienky boli, ze je to nehygienicke.
moj nazor na to, ze nkto si nic nenalozi do kosa nezabalene v stave okamzitej konzumacie. ved si predstavte, ze vrece zemiakov date na pokladnicny pas a nakup za vami si na to iste miesto polozi niekto sacik s pecivom.
nedavno som videla foto, ako myska beha po obchode (nie tesco), ale zjavne toto ludom viac vadilo ako deti v kosiku, netusiac, co im moze sposobit leptospiroza z mysacich vyluckov.... ☹

sorciera24
5. mar 2014

zvlastna tema....men je napr. uplne jedno, kto ma co vo voziku, fakt.....ja sice davam dieta do sedacej casti, ale je mi jedno kto a kde ma co vo voziku.....ako fakt tu amte asi mnohe malo problemov na riesenie......inak najviac bacilov je aj tak na tej rucke od vozika 😉
....a pre tie, kt. to vyslovene vadi, odkazujem....kupujete rozky, ine pecivo?......ano?....keby ste vedeli, kde sa v pekarni vsade tie rozky valali, asi by ste uz nic nejedli a obcasne dieta vo voziku by vas uz vobec netrapilo 😀 😎

bibianka
5. mar 2014

@vejula no ešte že sa nemusím rozhodovať. Ale treba si uvedomiť, že aj v tomto prípade musí platiť, že čím viac baktérií a vírusov, tým väčšia pravdepodobnosť infekcie a ťažší priebeh. Inými slovami - čím je v tom vozíku väčší hnoj, tým väčšia je pravdepodobnosť, že z toho bude prúser. Takže ak niekto uvažuje spôsobom, že je jedno, že špiní niečo, čo je už podľa neho špinavé, v skutočnosti zväčšuje riziko, že vznikne problém. A pokiaľ ide o slušné správanie - nevidím rozdiel medzi týmto a hádzaním odpadkov vonku na zem,pretože už tam aj tak sú. Takto si poniektorí naši spoluobčania vyrobili pod oknami panelákov smetisko. Stačil prvý blbec, čo tam vysypal kôš a ostatní sa radostne pridali, veď čo už.... Síce nie sme spoluobčania, ale pozrite sa okolo seba, ako to tu vyzerá. Tolerancia tohto národa voči špine za vlastnými dverami je ohromujúca. Vozíky v "marketoch" je len časť mozaiky.

sorciera24
5. mar 2014

@bibianka dufam, ze si dezinfikujes pred chytenim rucku vozika, tam je paradoxne uplne najviac bakterii 😉 kupujes pecivo? skus kuk vyssie, co som o nom pisala....a nie je to len o pecive.......

bibianka
5. mar 2014

@katka1981 nemám žiadnu fóbiu, aby som to robila, ale uvedom si, že si v menšine a svojim správaním obťažuješ ostatných. Vlastný vozík by si si mala zohnať ty.

kocurcek
5. mar 2014

Medzi synmi mám rozdiel 1 rok a 3 mes., teraz má jeden 1,5, druhý bude mať v júni 3....na nákupy chodím stále s nimi sama doobeda, keď sme vonku....ale toto neriešim, mladší je v kočíku, starší ide vedľa mňa, proste to musí rešpektovať, drží sa ma dokonca za ruku alebo za kočík....nákupný košík nikdy neberiem, takže tak...ale mne osobne to nikdy nevadilo, keď som dieťa videla v nákupnej časti...viac ako je, už špinavší ten košík nebude 🙂 len podľa mňa by bolo dobré ustriehnuť vek, kedy už dieťa dokáže pochopiť, že to nie je úplne správne....toť vsio

vejula
5. mar 2014

@bibianka - keby si vedela kolko hliny deti pojedia, ked sa hraju.. A je to dobre, buduju si imunitu. Na hlinu si nedam dopustiť 😀 😀
Asi to bude tým, že som vyrastala u starkej na dedine, kde sme boli od raana do večera v hline. KEd sa kopali zamiaky, tak sa aj obed doniesol na rolu, ruky len tak oplachli čistou vodou z flašky, žiadne mydlá, žiadne geliky na suche umytie 😉 Nikdy nam z toho nič nebolo.

sissmiss
5. mar 2014

@bibianka len tak naivne sa opytam, prava mensiny su nieco menej ako prava vacsiny?

zita19
5. mar 2014

@bibianka Moje deti sa sice do vozika uz nezmestia (tridsatrocnych dospelakov by som tam narvala asi tazko 😝 ) takze na problem sa pozeram uz z druhej strany. Ale ak mamicka da dieta do vozika, nerobi to zo len svojej pohodlnosti ale casto krat v zaujme jeho bezpecnost. Obvzlast ak ide na nakup s dvoma detmi, moze len jedno usadit do priestoru na prepravu deti urceneho. Malicke dieta, ktore este nesedi by tam ani pchat nemala a nie vsetky obchody disponuju vozikmi so detskymi sedackami. Takze riesi hlavne to aby dieta na seba nieco nestiahlo, neodbehlo, nejaky chruno ho s vozikom neprevalcoval.... A tak ich ulozi do relativneho bezpecia nakupneho vozika.
O budovani imunity sa nebudem s tebou natahovat. Mam na prehnanu hygienu svoj nazor.
A napriek tymto mojim nazorom nehadzem smeti na chodnik. Keby si zakukla do mojej kabelky tak v nej najdes obaly od keksikov pouzite cestovne listky alebo blocky z pokladne, ktore radsej strcim tam ked nie je kos nablizku ako by som ich smarila na zem. Tak som vychovavala aj moje deti.
@vejula Suhlasim s tebou. Cistota je dolezita, ale troska spiny posilni imunitu 😉

zuzkaanicka
5. mar 2014

@sissmiss ono je otazne, kto je v mensine 😉

zuzkat1
5. mar 2014

No ja davam sediet dieta do vozika-uz som to tu pisala.a keby aj nie nevadi mi ak to robia ini-radsej dieta vo voziku nez pobehujuce a vrieskajuce medzi regalmi...to neznasam

sissmiss
5. mar 2014

@zuzkaanicka to je druha vec 😅 ale mysliet si ze som vo vacsine, upriem prava mensine a potom zistim ze som v mensine ja... 😅 Tristne

sissmiss
5. mar 2014

@zuzkat1 ja sa uz aj na vrieskajuce deti pobehujuce medzi regale pozeram bezmyslienkovite (nemyslim si o nich nic, ani o ich rodicoch)...asi starnem...alebo skusenosti....alebo zeby 😕 ...

zuzkat1
5. mar 2014

@sissmiss vidis to mas super... U mna vtedy uz tolerancia pokrivkava... Najma vtedy ked to rodicov evidentne netrapi a vobec to neriesia...ked vidim ze mama to riesi a snazi sa ho upozornit atd to je ine...

zuzkaanicka
5. mar 2014

@sissmiss celkovo pohlad na vec cez mensiny/vacsiny je nedobry 😖 ... je to take kriterium, ktore u mna napr. nema vacsiu vahu ako nula 😉

fopardi
5. mar 2014

keby sme sa radšej zamysleli nad tým kto každy pred nami držal košík a my ho chytame tiež a potom s tymi rukami niečo davame tomu dieťatu a podobne .... raz som bola upozornena že dieťa do košíka nepratri že sa tam vozia potraviny a niekomu by to mohlo vadiť dovtedy som sa nad tym ani len nezamyslela , skor si myslím že dieťa ten košík vyčisti svojim oblečenim , ved tie košíky su skladovane vonku tak o čo ide ??? kym sa dieťa zmestilo do časti košíka ktora je určena pre dieťa čiže do tej sklapacej časti tak som ho tam vozil a ale ked sme začali mať problem sa tam nejako s tymi nožkami povykrucať tak sme ho začali davať do nakupnej časti a robim to takto stale a nebojte sa dieťa nema 6ani viac rokov ide o bezpečnosť aby s tym košíkom neutekal a nebural do dalších nakupujucich kto ma deti chape kto nie tomu je zbytočne to vysvetlovať 😉

katka1981
5. mar 2014

@bibianka, ja nevravim, ze mas fobiu, keby si aj mala, ja ta zato nebudem ani odsudzovat ani nic. Ani ma netrapi, ze som v mensine. Hoci statistiky robene neboli 🙂 A nehanbim sa priznat, ze mala bola parkrat postajacky vo voziku. A nebudem sa tu ani ohanat, preco tam bola, lebo kazdeho je do toho prd, preco bola unavena, alebo preco tam bola. Ak by bolo potrebne, pokojne po nej vozik aj vydezinfikujem, ibaze je to nezmysel, kedze ani obaly spominanych potravin nie su sterilne. Nikde som nevidela oznam, ze je to zakazane. Ked drzis madlo na voziku, kazdy kus tovaru, kt. s rukami chytis a das si do vozika mas nehygienicky podobne, akoby si si chytila podrazky svojich topanok. Prajem ti pekny vecer - uprimne 🙂

lili_mia
5. mar 2014

Pánečku, že hygiena. To by som si potom ani nemohla vyložiť nákup na pás pri pokladni, či dokonca ho posúvať na to miesto, kde si môžem nákup naložiť do tašky, pretože tam predtým boli zemiaky, nejaké to hnojivo, či kvet z ktorého padala hlina. Potom by som ten nákup musela mať furt v rukách, dokonca ani nepoložiť v aute na sedačku či do kufra, pretože aj tam je občas položená nejaká tá noha. A zaklincujem to tým ako vidím tie čistotné, čo pred nákupom pretierajú rúčku na vozíkoch, ako si ten nákup s kľudom položia na chodník a čakajú na kamošku. Čo na tom, že pečivo je na zemi, ved je v taške.
Toľko k hygiene 😀

Ale predsa niečo mám. Tie géliky na suché umytie, na rádoby dezinfekciu a podobné drísty. Sú to drísty. Ak by som chcela dezinfekciu aká sa sľubuje v reklamách, musela by som sa umývať v umývarke chirurgov, kde sa umývajú pred operáciou.

maca_p
autor
5. mar 2014

@bibianka suhlasim so vsetkymi bodmi, teda okrem vozenia deti v kosiku 😎 .
ostane my nerobime, iba fakt sem tam ich strcim do kosa. dufam, ze podla toho mna ani moje spoluvozitelky nebudes povazovat sa neslusne, pretoze so slusnostou to nema co docinenia 😎 .

cottonwomen
5. mar 2014

dig more, jaka tema :D :D :D :D :D

katrinka8
5. mar 2014

@stanulienkat - nakupny vozik v supemarkete nie je urceny na potraviny, resp. nielen na potraviny. Je urceny na vsetok tovar, ktory nakupim. Cize aj hnojivo, aj zemina, aj krmivo pre domace zvierata, aj tie zablatene zemiaky... Cize pre mna argument o cistote nakupneho vozika neobstoji. Ale dieta mi vzdy sedelo len v casti na to urcenej. Zdalo sa mi to pohodlnejsie, kedze do vozika som potrebovala dat nakup - obvykle obsiahly 😀 Ale chapem, ked ma niekto 2 deticky a nema inu moznost. Proste je to LEN kovovy VOZIK, pre panajana, aky problem sa z toho dokaze vytvorit 😀
Mimochodom, az do dnesneho dna som netusila, ze je zakazane davat deti do vozika... 😕 My nakupujeme obvykle len v Tescu a v Lidli, co sa tyka obchodov s vozikmi, ale nikdy som si nevsimla, ze by predavacky upozornovali niekoho, kto ma dieta vo voziku, ze to tak nema byt. Asi zalezi na ludoch.

siska53
5. mar 2014

@bibianka az na,to,ze najvacsim obchodom s potravinami bol obchod velkosti dnesnej Samosky a vela,obchodov bolo takych,ze si si potraviny ty pytala od predavacky. A za cias mojich starych rodicov mozno ani tie male samoobsluhy neboli. Neviem,musim sa opytat.
ty si asi moc mlada,lebo inak,by si to vedela.ja si pamatam,i to,ze kociky do obchodov nesli,mamy ich nechavali bezne pred obchodom,casto i so starsimi detmi,sama som tak strazila sestru a hojdala dalsie babatka v kocikoch. Pamatam si na to.

siska53
5. mar 2014

@bibianka a fajn,zaloz temu,myslim,ze tie veci,co,si popisala,su zavaznejsie,ako dake dieta vo voziku,lebo to este nesvedci o jeho (ne)vychovanosti.

zita19
5. mar 2014

@siska53 Mas uplnu pravdu. Cca pred 15 rokmi bol najvacsi problem, ktory riesili mamicky a predavacky, ci smu ist s kocikom do obchodu alebo co vlastńe maju s dietamom robit, ked potrebuju nakupit a pred obchodom sa uz kociar nemohol nechta, lebo celkom kluc´dne sa mohlo stat, ze nejaky expert vylozi dieta na chodnik a s kocikom zdrhne... Za cias, ked ste boli vy vozene v kociaroch bolo bezne, ze kociare mali parkovisko pred obchodom, vo velkych obchodakoch bolo toto parkovisku niekde pri vchode a tam ste ostavali po cely cas nakupu same a bez dozoru. Napocudovanie, prezili ste 😀 😀

maca_p
autor
5. mar 2014

@zita19 u nas v seredi je dokonca este jeden obchod, kde je zakaz vstupu s kocikmi 😀
a z rozpravania pätdesiatnicok tak tie pamätaju este casy, ked do budovy polikliniky bolo zakazane vsoferovat s detskym kocikom. pekne pred plkl. pod schodami 😀 . troska som uz odbocila.

a este toto som chcela 😀
zelam pekny vecer 😎 , dufam, ze ten kosik nik neukradol, ale bol kupeny, alebo zamortizovany 😀

siska53
5. mar 2014

@bibianka este som chcela dodat,ze my tam,dieta nedavame preto,lebo si s nim nevieme rady,ale preti,lebo mu je vzacne,ked sa moze vo voziku este odviezt. O taky tok tam uz nebude sediet vobec,ani v nakupnej,ani v sedacej casti.
a keby nahodou tam,zacal vymyslat,tak,ide z vozika von.kvoli jeho bezpecnosti.
a zvladla som,i nakup v Bille( velkej) s obomi detmi bez vozika,len s jocikom,maly siel pri mne,uplne v pohode.a nie raz. Takze tak.
prajem,pekny vecer i dalsi,den.

siska53
5. mar 2014

@maca_p aj tu je este zopar obchodov,kde sa s kocikom,nedostanem. Nastastie,v takej oblasti,kde casto nechodim,takze ak tam sme a chcem,nakupit,tak,jedine vtedy,ak je este so mnou dakto,kto ostane,s kocikom,vonku. Maju tam,este take blbe turnikety.

maca_p
autor
5. mar 2014

@siska53 jasne, mas pravdu. tie s aspon 4 schodmi, alebo este hlinikovymi dverami o sirke 60 cm. a ked mame sirsi razvor kolies, tak smola 😀

michi284
6. mar 2014

ja som sa stretla s negatívnym názorom jedného SBS-kára, keď mi povedal, či si uvedomujem aké je to nebezpečné, že sa to môže pod ním zlomiť a vypadne mi. tak som sa ho spýtala, že keď je vozík uspôsobený na nákup 30 kg potravín, tak prečo by nemal udržať môjho vtedy 15 kg syna.... ale aj dnes keď je syn väčší, tak ho dám do vozíka a aspoň mi nebehá po obchode...

siska53
6. mar 2014

@maca_p inak,super tema! Som sa,dobre pobavila na niektorych komentaroch. 🙂

akrim1311
6. mar 2014

a čo ľudia s košíkom v ruke?Tiež ho nedržia stále v ruke,ale položia na zem a pozerajú ďalší tovar a ani nemusia mať plný košík.Presne na pás pri pokladni sa vykladajú aj iné veci a nie len zabalené potraviny.Nakupujú aj chorí ľudia,kýchajú,kašľú,kvapká im z nosa... A aj predavačky ak sú choré nie vždy ostanú doma na Pn. A čo sa robí vzadu v sklade a pri výrobe potravín tiež nevidíme.Ale do mamičiek sa vie pustiť kde kto.To už naozaj nie je nad čím rozmýšľať iba nad deťmi v košíkoch?