icon

Ľanové nohavice: Ako zabrániť ich pokrčeniu?

12. aug 2026

Prvýkrát som si kúpila drahšie ľanové nohavice a po ceste autom vyzerám, akoby som v nich spala 😅 Chápem že ľan sa krčí, ale toto je fakt extrém. Dá sa s tým niečo robiť pri praní/žehlení alebo je to proste vlastnosť a treba sa s tým zmieriť?

euka210
12. aug 2026

Je to vlastnost lanu ze je krcivy

biba_18
12. aug 2026

lebo to je ľan

chrobak7
12. aug 2026

@anonym_autor Môžeš ich zavesiť do skrine a mať ich tam. Tam sa nepokrčia. Bohužiaľ ľan má takú vlastnosť, že sa krčí.

moonlight1210
12. aug 2026

Jedine kupovat s umelymi primesami (no aj tak sa bude ciastocne krcit), ale pravy lan sa krcit ma. A tuto jeho vlastnost uznava aj najvyssia spolocnost, ktora si na bezchybny vzhlad potrpi. Takze sa vobec nemusis trapit. Berie sa to ako samozrejmost a kazdy to chape.

annel19
12. aug 2026

Pravý ľan sa zásadne nezehli. Zničis tým vlákna.
Ak máš naozaj 100 percentný lan, pôsobením teploty tela sa povystiera. Jasné, že nebude ako vyžehleny, s tým treba pocitat

aurelia2000
12. aug 2026

@anonym_autor Ja som šila manželovi niekoľko nohavic zo zmesi ľan87%+bavlna13% a veru nekrči sa to tak, pekné to je aj po ceste autom. Ja mám zase pre seba v obľube ľan+viskóza, to sa síce v aute pokrci, ale keď vystupim, tak to tým visenim na mne sa zase vystrie. Z toho má aj on košele a len veľmi zľahka sa krcia. Čo sa týka zehlenia, ja samozrejme žehlim aj ľanové šatstvo, pekne ďo hladka. My máme radi vyžehlené.

pr85
13. aug 2026

@anonym_autor Preto si ani nekupujem ľanové košele. Nedajú sa normálne vyžehliť a stále sú pokrčené.