Ľanové nohavice: Ako zabrániť ich pokrčeniu?
Prvýkrát som si kúpila drahšie ľanové nohavice a po ceste autom vyzerám, akoby som v nich spala 😅 Chápem že ľan sa krčí, ale toto je fakt extrém. Dá sa s tým niečo robiť pri praní/žehlení alebo je to proste vlastnosť a treba sa s tým zmieriť?
@anonym_autor Môžeš ich zavesiť do skrine a mať ich tam. Tam sa nepokrčia. Bohužiaľ ľan má takú vlastnosť, že sa krčí.
Jedine kupovat s umelymi primesami (no aj tak sa bude ciastocne krcit), ale pravy lan sa krcit ma. A tuto jeho vlastnost uznava aj najvyssia spolocnost, ktora si na bezchybny vzhlad potrpi. Takze sa vobec nemusis trapit. Berie sa to ako samozrejmost a kazdy to chape.
Pravý ľan sa zásadne nezehli. Zničis tým vlákna.
Ak máš naozaj 100 percentný lan, pôsobením teploty tela sa povystiera. Jasné, že nebude ako vyžehleny, s tým treba pocitat
@anonym_autor Ja som šila manželovi niekoľko nohavic zo zmesi ľan87%+bavlna13% a veru nekrči sa to tak, pekné to je aj po ceste autom. Ja mám zase pre seba v obľube ľan+viskóza, to sa síce v aute pokrci, ale keď vystupim, tak to tým visenim na mne sa zase vystrie. Z toho má aj on košele a len veľmi zľahka sa krcia. Čo sa týka zehlenia, ja samozrejme žehlim aj ľanové šatstvo, pekne ďo hladka. My máme radi vyžehlené.
@anonym_autor Preto si ani nekupujem ľanové košele. Nedajú sa normálne vyžehliť a stále sú pokrčené.

Je to vlastnost lanu ze je krcivy