icon

Alternatívna móda mladých

7. máj 2025

Baby, ze nie som jediná, ktorú irituje tento nižšie popísaný štýl oblečenia teenagerov? Mne to je z toho až fyzicky zle aký mám k tomu odpor 😀

Alternatívna móda, kombinácie prvkov grunge, goth, punku a tzv. DIY (do it yourself) estetiky.

Prvky:
• Nerovnomerné vrstvenie oblečenia, mix textúr a vzorov (čipky, káro, sieťovina).
• Vintage a second-hand kúsky – napríklad dlhá sukňa s čipkami alebo kárované nohavice.
• Rôzne topánky na každej nohe – často symbol alternatívneho postoja voči normám.
• Piercingy, silný mejkap, výrazné vlasy – typické pre goth a punk vplyv.
• Handmade tašky a doplnky (napr. ružová háčkovaná taška).
• Výraz tváre a postoj – často je súčasťou tohto štýlu určitá “odťažitosť” alebo nonkonformita.

janinah
7. máj 2025

Rada pozeram sedial Dunaj,aj kvôli vterajsej elegantnej mode.Niektore terajsie outfity sa mi nepacia,ale neriesim,moje deti sa obliekaju celkom dobre.Co mi vsak vadi a celkom dost je to,ak niekto otvori usta a vulgarizmami obťazuje okolie trebars v MHD.A moze byť oblecený ako princ,ked sa prejaví ako primitív.

autor
7. máj 2025
@viestta

@viestta tak vieš ja nie som taká "naujzastnejsia" ako ty 😉 mentálne of kórs 😉

rozculena
7. máj 2025

každá doba má svoje niečo...za mojej mladosti boli depešáci a pankáči a to mám 60

rozculena
7. máj 2025

mne príde nechutná napr.tá najnovšia kauza s eurofondami,ako si z toho postavili "naši" ľudia penzióny.....co je oproti tomu nejaká dogabaná týnedžerka.....

justxme
7. máj 2025

Mne sa nahodou tieto dnesne trendy pacia viac ako ta 2010-2015 moda. Celkovo mi pride ze styl obliekania je v dnesnej dobe velmi volny a realne si clovek moze obliect hocico a vie to vyzerat fajn ak sa trocha posnazi.

jamimo
7. máj 2025

@autorka Každá mladá generácia má to svoje. Mne pomaly ťahá na 50, keď som bola mladá, aj my sme nosili holé pupky- inšpirácia od skupiny Spice girls, fake krúžok v nose, neskôr percing v pupku (na kúpalisku som bola frajerka 🙄) aj ušný percing tzv. flat mám dodnes, zapletané vrkôčiky ako speváčka z Tic Tac Toe. Mala som aj pruhovaný sveter upletený starou mamou podľa fotky Kurta Cobaina z Brava, aj flanelovú košeľu ako Axel Rose- milujem tie košele dodnes. Lakovali sme si nechty rôznofarebne. Páčili sa mi chalani typu skejťáci a snowboardisti, no Kevin z BSB bol tiež feši. Počúvala som CHAOZZ, Beastie boys aj Celine Dion s Dr. Albanom a Vivaldi k tomu. Taká je mladosť. Niekedy bláznivá, hravá, pestrá, zádumčivá, má svoje radosti aj svetové starosti. Tiež sa mi nemusí páčiť všetko, ale ja osobne mám rada tú hravosť, farebnosť, mix rôznorodosti, trochu odvahy a rebélie. Ešte aj dnes mám v skrini tričko s Marilyn Monroe, Mickey mouse alebo nápisom Def Leppard. Lebo móda je ako sud. Plníš, tlačíš, plníš. Keď je plný, zavrieš vekom, otočíš naopak a vyberáš. To čo bolo niekde zastrčené na dne, je dnes prvé zhora a móda 😉 A to ti píšem ako žena, keď v mojom detstve a rannej puberte bolo za rifle pomaly riaditeľské pokarhanie. Ži a nechaj žiť 💗

autor
7. máj 2025
@justxme

Mne sa nahodou tieto dnesne trendy pacia viac ako ta 2010-2015 moda. Celkovo mi pride ze styl obliekania je v dnesnej dobe velmi volny a realne si clovek moze obliect hocico a vie to vyzerat fajn ak sa trocha posnazi.

@justxme trendy sa páčia ale mne, ale nehovorím o trendoch

autor
7. máj 2025
@jamimo

@autorka Každá mladá generácia má to svoje. Mne pomaly ťahá na 50, keď som bola mladá, aj my sme nosili holé pupky- inšpirácia od skupiny Spice girls, fake krúžok v nose, neskôr percing v pupku (na kúpalisku som bola frajerka 🙄) aj ušný percing tzv. flat mám dodnes, zapletané vrkôčiky ako speváčka z Tic Tac Toe. Mala som aj pruhovaný sveter upletený starou mamou podľa fotky Kurta Cobaina z Brava, aj flanelovú košeľu ako Axel Rose- milujem tie košele dodnes. Lakovali sme si nechty rôznofarebne. Páčili sa mi chalani typu skejťáci a snowboardisti, no Kevin z BSB bol tiež feši. Počúvala som CHAOZZ, Beastie boys aj Celine Dion s Dr. Albanom a Vivaldi k tomu. Taká je mladosť. Niekedy bláznivá, hravá, pestrá, zádumčivá, má svoje radosti aj svetové starosti. Tiež sa mi nemusí páčiť všetko, ale ja osobne mám rada tú hravosť, farebnosť, mix rôznorodosti, trochu odvahy a rebélie. Ešte aj dnes mám v skrini tričko s Marilyn Monroe, Mickey mouse alebo nápisom Def Leppard. Lebo móda je ako sud. Plníš, tlačíš, plníš. Keď je plný, zavrieš vekom, otočíš naopak a vyberáš. To čo bolo niekde zastrčené na dne, je dnes prvé zhora a móda 😉 A to ti píšem ako žena, keď v mojom detstve a rannej puberte bolo za rifle pomaly riaditeľské pokarhanie. Ži a nechaj žiť 💗

@jamimo milý príspevok, ale uvedomuješ si že sa nebavim o väčšine ale o nejakých cudackach čo na seba zmotaju velmi divne veci? Mne normálne naháňajú strach.

jamimo
7. máj 2025
@anonym_autor

@jamimo milý príspevok, ale uvedomuješ si že sa nebavim o väčšine ale o nejakých cudackach čo na seba zmotaju velmi divne veci? Mne normálne naháňajú strach.

@autorka Ak máš strach z módy mladých, vyhľadaj odbornú pomoc.
Niekedy ti môže ublížiť a uškodiť viac distingvovaný pán v obleku alebo slušnom pulóvri a mokasínach, prípadne mladík vo fashion mikine, to nevieš? 🫣 No tak...
PS: ty nerozumieš, že kedysi aj jeansy boli hrozbou spoločnosti?

mandarinka555
8. máj 2025

Klídek...len sa chcú predvádzať, akí sú výnimoční a úžasní..Odlišovať sa, aby upútali pozornosť...Z pozorovania usudzujem, že len nezapadli do "reality" a tak sa bijú o pozornosť...V podstate sú to dobré duše, len sa potrebujú nájsť.

mandarinka555
8. máj 2025

Keď ťa rozhádžu také absurdity, už si videla Jablonského na Lets Dance, vo finále?

dota6
8. máj 2025

Určite nebudeš jediná koho to odpudzuje. Je to vekom. Sme už staršie. Vo svojom okolí to vnímam silno, mám neter 17 ročnú a vidím to denne 😹 ale vždy si spomeniem na seba a na svoju metalovú éru. Nemala som iné ako čierne kúsky a panda oči. Teraz na to spomínam s úsmevom ale vtedy to bolo moje osobné vyjadrenie, primerané veku a preferenciám v oblasti hudby a módy.
Mne je niekedy zle, keď vidím vulgárnosť v obliekaní. Ale to len kvôli tomu, že moje módne preferencie sú niekde inde. Ale rešpektujem to.
Ps: mne ten mladý štýl obliekania niekedy pripomína Vivienne Westwood. Ja som ju ako dievča veľmi obdivovala, až tak, že som si nedávno kúpila ten ikonický náhrdelník, ktorý naozaj nemám kam nosiť. 😹😹😹

avicii18
8. máj 2025

Ako, keby som šiel nakupovať za päť prstvov do obchoďáku, oblečiem si presne také voľné handry 🙂 Na jednej strane je to des do čoho sú schopní sa nasúkať, na druhej strane si asi rozumejú medzi sebou prečo to a ono atď. Čo neschvaľujem je hazard so zdravím, hlavne tie obnažené drieky keď je 15°C a fúka. Tie dievčatá ľutujem.

autor
8. máj 2025
@mandarinka555

Keď ťa rozhádžu také absurdity, už si videla Jablonského na Lets Dance, vo finále?

@mandarinka555 teraz už áno, vyhľadala som si ho. Vyzeral úžasne.

autor
8. máj 2025
@mandarinka555

Klídek...len sa chcú predvádzať, akí sú výnimoční a úžasní..Odlišovať sa, aby upútali pozornosť...Z pozorovania usudzujem, že len nezapadli do "reality" a tak sa bijú o pozornosť...V podstate sú to dobré duše, len sa potrebujú nájsť.

@mandarinka555 tak áno presne ako popisuješ. Aj mne z toho vychádza, že sa chcú obliecť úplne inak ako je väčšina ako je normál, bojkotujú to tak a svojim spôsobom tak pútajú pozornosť. Podľa mňa to už je na psychológa.

autor
8. máj 2025
@dota6

Určite nebudeš jediná koho to odpudzuje. Je to vekom. Sme už staršie. Vo svojom okolí to vnímam silno, mám neter 17 ročnú a vidím to denne 😹 ale vždy si spomeniem na seba a na svoju metalovú éru. Nemala som iné ako čierne kúsky a panda oči. Teraz na to spomínam s úsmevom ale vtedy to bolo moje osobné vyjadrenie, primerané veku a preferenciám v oblasti hudby a módy.
Mne je niekedy zle, keď vidím vulgárnosť v obliekaní. Ale to len kvôli tomu, že moje módne preferencie sú niekde inde. Ale rešpektujem to.
Ps: mne ten mladý štýl obliekania niekedy pripomína Vivienne Westwood. Ja som ju ako dievča veľmi obdivovala, až tak, že som si nedávno kúpila ten ikonický náhrdelník, ktorý naozaj nemám kam nosiť. 😹😹😹

@dota6 nie, vekom to nie je. Keby som v ich veku, tak by som bola zhrozená ešte viac 😀

beronsche
8. máj 2025

Na psychológa je mať z doobliekanych pubertiakov hrôzu.

Na druhej strane, túžba odlišovať sa je počas dospievania úplne bežná.

kathhii
8. máj 2025

Mne je to akurát smiešne, na mňa príliš kreatívne 😀😀😀.
Ale nepohoršuje ma to. Skôr mi je sympatická tá odvaha si niečo také na seba dať a vôbec prísť na také kombinácie... Oni s tiež potrebujú vybúriť a naučiť sa, čo sa im páči a k čomu inklinujú...

dota6
8. máj 2025

Tak zrejme máš len iný vkus, si citlivejšia na tieto veci. Ja som pred pár rokmi začala pociťovať odpor k chlapom, ktorí chodili stále v športovom odeve (ako softshellová bunda, nohavice, tričko športové, trekové topánky) do práce, doma, na večeru, do kina atď. A trvá to dodnes 😹😹😹 irituje ma to. Zrejme mám averziu voči funkčným odevom v bežnom živote. Ja ťa chápem autorka. Len a tým nič neurobíme. Je to rozmanitosť, nevšednosť sveta a v tom je krása. Inak by sme boli všetci na jedno kopyto. To by bola nuda 😇

autor
8. máj 2025
@dota6

Tak zrejme máš len iný vkus, si citlivejšia na tieto veci. Ja som pred pár rokmi začala pociťovať odpor k chlapom, ktorí chodili stále v športovom odeve (ako softshellová bunda, nohavice, tričko športové, trekové topánky) do práce, doma, na večeru, do kina atď. A trvá to dodnes 😹😹😹 irituje ma to. Zrejme mám averziu voči funkčným odevom v bežnom živote. Ja ťa chápem autorka. Len a tým nič neurobíme. Je to rozmanitosť, nevšednosť sveta a v tom je krása. Inak by sme boli všetci na jedno kopyto. To by bola nuda 😇

@dota6 💙

barbie8
8. máj 2025

Autorka, nedávno sme narýchlo vybehli do McDonald's a tam som videla mladú babu, sedela za stolom, nič nejedla, pretože mala na hlave prasaciu masku 😂 takú tú hororovú aj s 3D rypakom a k tomu presne tie alternatívne handry. Doteraz som to nepochopila. Môj muž aj prestal jesť.

justxme
8. máj 2025

Ono sa to síce označuje za alternatívu módu, ale kľudne by som to nazvala trendom. Je to naozaj dosť rozšírené. Nedávno som bola v takom drahsom second hande a bolo tam niekoľko skupiniek mladých ľudí, ktorých outfity síce vyzerali neštandardne, ale nevyzeralo to zle. Ono často sa mieri aj na staršie, kvalitnejšie kúsky. Pokiaľ sa s tým vrstvenim vie človek vyhrat a este to aj vyzerá zaujímavo, prečo nie. Mne to v porovnaní s nejakými basic kúskami zo sheinu alebo new yorkeru pride sympatickejsie.

autor
8. máj 2025
@barbie8

Autorka, nedávno sme narýchlo vybehli do McDonald's a tam som videla mladú babu, sedela za stolom, nič nejedla, pretože mala na hlave prasaciu masku 😂 takú tú hororovú aj s 3D rypakom a k tomu presne tie alternatívne handry. Doteraz som to nepochopila. Môj muž aj prestal jesť.

@barbie8 😅

autor
8. máj 2025
@justxme

Ono sa to síce označuje za alternatívu módu, ale kľudne by som to nazvala trendom. Je to naozaj dosť rozšírené. Nedávno som bola v takom drahsom second hande a bolo tam niekoľko skupiniek mladých ľudí, ktorých outfity síce vyzerali neštandardne, ale nevyzeralo to zle. Ono často sa mieri aj na staršie, kvalitnejšie kúsky. Pokiaľ sa s tým vrstvenim vie človek vyhrat a este to aj vyzerá zaujímavo, prečo nie. Mne to v porovnaní s nejakými basic kúskami zo sheinu alebo new yorkeru pride sympatickejsie.

@justxme keby to vyzeralo dobre, tak áno, ale toto vyzeralo ako keby z kontajneru vyšli.

jamimo
8. máj 2025
@justxme

@justxme napríklad v Británii som vždy hovorila : Oni sa vedia tak doobliekať, že to super vyzerá 👍

bielasovicka
8. máj 2025

Autorka, možno som jediná co s tebou súhlasím. Tiež sa mi nepáčia tie "maškaradove" oblečenia. A myslím, že komu sa to paci, ten sa oblieka tiež takto. Preto sa im to aj paci. Ale my s tým aj tak nič nespravíme, ved nech sa tak obliekajú keď chcú byť na posmech. Lebo JE to smiešne. Nič si z toho nerob. 😄

pralinka25
8. máj 2025
@bielasovicka

Autorka, možno som jediná co s tebou súhlasím. Tiež sa mi nepáčia tie "maškaradove" oblečenia. A myslím, že komu sa to paci, ten sa oblieka tiež takto. Preto sa im to aj paci. Ale my s tým aj tak nič nespravíme, ved nech sa tak obliekajú keď chcú byť na posmech. Lebo JE to smiešne. Nič si z toho nerob. 😄

@bielasovicka tu vobec neslo o to ci sa paci alebo nie. ani ja by som sa tak neobliekla ale to neznamena ze tych ludi odsudim ako to urobila autorka. kazdy ma pravo na svoj vkus aj sa nam moze kadeco pacit aj nepacit ale ona vyslovene napisala "Mne to je z toho až fyzicky zle aký mám k tomu odpor" a dalej napisala ze ju to desi a kadeco dalsie. to je ten problem. nie to ze sa jej to nepaci na to ma plne pravo.

bielasovicka
8. máj 2025
@pralinka25

@bielasovicka tu vobec neslo o to ci sa paci alebo nie. ani ja by som sa tak neobliekla ale to neznamena ze tych ludi odsudim ako to urobila autorka. kazdy ma pravo na svoj vkus aj sa nam moze kadeco pacit aj nepacit ale ona vyslovene napisala "Mne to je z toho až fyzicky zle aký mám k tomu odpor" a dalej napisala ze ju to desi a kadeco dalsie. to je ten problem. nie to ze sa jej to nepaci na to ma plne pravo.

@pralinka25 aha, to som aj nejak prehliadla. 🤭

maya_hi
9. máj 2025

Tak ja neviem. Väčšinou vidím decká v teplákoch alebo širokých rifliach. Toto som zatiaľ nikde nevidela a myslím že aj tak by to bolo o.k. Ty si nebola mladá? Ja keď som v deväťdesiatych rokoch prišla domov s deravými riflami zo sekáča (ktoré boli vtedy tiež novým fenoménom), našich skoro vykotilo 😏 A aha dnes, ako sme si všetci na deravé rifle zvykli

jana_eyre_2
9. máj 2025

Neviem, podľa mňa je trocha zarážajúce ak človeka môže až tak trápiť móda iných ľudí aby z toho mal nejaké fyzické problémy, odpor.. ak tie slová myslíš vážne, skôr by som sa zamerala na to, prečo to tak pociťujes..

Nevravím, že mne sa všetko čo vidím páči, ale nikdy som ľudí a ich oblečenie neriešila.. to sú fakt veci ktorým nerozumiem ak niekto rieši.. tínedžeri sa chcú odlišovať a tak to jednoducho takto robia..