Bola som nevhodne oblečená na pohreb?
Ahojte..možno sa.mnohe z vás chytíte za hlavu že zakladam takúto tému ale nedá mi to .dnes som bola na pohrebe starkej ktorá nás opustila v krásnom veku 88 rokov po dlhej chorobe keďže bolo vonku trochu chladnejšie zobrala som si na seba aj sako ( foto nižšie )..obliekla som si pod neho čierne šaty po kolená čierne pančuchy a lodičky..pred obradom ku mne prišla sesternica s ktorou sa odmalička veľmi nemusíme a spustila na mňa za či sa mi zdá vhodné prist na pohreb našej starkej v takom saku že ona by si to na pohreb nikdy neobliekla..že také sa nosi do kancelárie a nie na pohreb ...mňa to zaskočilo a urazilo jasné že som jej hneď odpovedala že čo by si obliekla alebo neobliekla je jej vec ale aj tak chcem sa opýtať či je podľa vás tiež to sako až také nevhodné. Podotýkam že nič som na vrch iné nemala..a keď tak vo veselsich fabach a nemala som kde ani kúpiť. Keďže včera večer som pricestovala z dovolenky

Povedala by som jej, ze na pohreb si sa obliekla vhodne a si tam kvoli babinke, neprisla si za nou a jej nazorom na tvoj satnik
Ja som isla na pohreb starkemu v zime v novembri a jedine tmave veci co som vtedy mala do takeho pocasia, bola som vtedy navyse ešte po porode s par kg navyse, bola tehotenska cierna bunda, skor lezerna, nez elegantna, a nohavice. Suknu ciernu nevlastnim a sukne nenosim vobec. A nikomu to nevadilo. Nikto normalny neriesi oblecenie na pohrebe, pokial neprides v kriklavej sukni nad kolena alebo farebna jak do cirkusu. Popravde ja som si ani nevsimla kto co mal/nemal oblecene, podstatne predsa bolo nieco uplne ine.
Nerieš... Úprimnú sústrasť.
@autorka myslim ze v ramci moznosti to bolo ok a urcite by som sa nepohorsovala ked niekto takto pride na pohreb, trafena sesternica len potrebovala nejaku zadrapku
@terezka1947
@eternity24 baby, nasa babinka nas pred par mesiacmi opustila, kupila som si koli pohrebu decentne cierne saty....cela rodina uz nastupena pri dverach ze ideme na pohreb a ja som sa zachytila na klucku a spravila som si 5 cm dieru v strede chrbta, tak som tiez v panike zhanala co si dat namiesto nich.
Nechápem čo je na tom saku zlé. Ja som tiež mala na pohrebe babky čierne tričko a čierno bielo sukňu(neznášam čiernu). Ale nikde nie je písané, že človek musí mať od hlavy po päty na sebe čiernu, nemal by prísť napr. v ružovej. Očividne sesternica má problém sama so sebou...
Zvolila si outfit v poriadku. Základ tvorili čierne šaty , lodičky s uzavretou špičkou a silonky. Keďže bolo chladnejšie, hodila si na seba sako. Ok, káro sa na pohreb príliš nehodí, lepšie by bolo jednofarebné sivej, tmavomodrej, fialovej, čiernej či bielej farbe, ale vôbec nevadí, že si mala aj takéto. Sesternica si potrebovala do teba "buchnúť" a ty sa nenechaj vyprovokovať. Hoď to za hlavu. 🙏
Slovač by si mala naštudovať etiketu,už dávno nie sme v období pred 89: smútočné farby okrem čiernej sú sivá a tmavo fialová.Sesterku poslať do kelu.A ty sa teraz cítiš blbo kvôli blbej osobe.Vela ľudí už nechodí čisto v čiernom.Na pohrebe v kruhu rodiny sme mali viacerí sivé veci,aj biele blúzky a čo koho do toho,ideš si uctiť zomrelého,nie hentakú osobu.
P.S.pozri nedávnu "kauzu" Sklovska na pohrebe vo farebnych šatách a okomentovala to veľmi trefne
Súhlasím s @kubkovamama.
Ono záleží veľmi aj od vnímania smrti ako takej. 88 ročný človek má život odžitý a ako hovorievala moja takmer 100 ročná babička - "doprajme to zosnulému, už si ten odchod zaslúži." Babine je dobre, ide do večnosti, tak načo riešiť takéto malichernosti.
A ešte dodám, že vrcholom neetickeho spravania je komentovať práve to, ako kto smútil, čo mal kto oblečené a ako sa prejavoval. Toto je fakt že cez.. tak snáď si nemieniš, milá autorka, lámať hlavu nad osobou, ktorá sama nevie čo sa patrí a ide hodnotiť druhého. 🤦🏻♀️ Je to úbohosť na entú. A pritom si naozaj nespravila žiadne faux pas.
Vôbec by som to neriešila. To, čo máš na sebe oblečené vôbec neovplyvňuje to, ako veľmi smútiš, alebo to, ako si mala rada zosnulého. Ak má niekto problém s tým, čo si kto na pohreb oblečie, ide o jeho obmedzenosť a to už nie je tvoja starosť.
Sako na foto podľa mňa vôbec nie je nevhodne.
je to v poriadku. ja osobne by som radsej umrzla v ciernom cely obrad a max na cintorine alebo az potom by som si dala sako, ak by som nemohla po hodine vydrzat. urcite by som sa v tomto saku neprivitala na zaciatku, ale zaroven si nemyslim, ze bolo totalne nevhodne. sama som minimalista a nemam veci na kazdu prilezitost.
Úprimnú sústrasť
Neviem či je to regiónom či veľkosťou obce, ale u nás(malička dedinka)sa na pohreb najbližších chodí v čiernom, a keď trochu vzdialenejší tak aby iná farba biele , sivé na blúzke saku celkovo neprevyšovalo čiernu. V meste by na to nikto ani necekol. Na pohreb mojej babky by som takto nešla, na pohreb niekoho v meste áno
Mat jej problemy! 🤦♀️ ja napr. ciernu nemusim a musela som si kupit, ked zacali zomierat starki, aby som mala nieco na seba. Nie kazdy mlady clovek ma cierne oblecko na pohreby doma v skrini...
Nie je to ruzove sako, takze uplne v pohode toto.
Mna ta povinna cierna niekedy az vytaca.
Mala som znamu, co ked zomrela okolo 40r na rakovinu, tak mala napisane na parte ze biele oblecko nech ludia beru...ze je to oslava, lebo ona uz je v nebi, niet preco smutit...a tento postoj sa mi velmi paci...svagor bol na pohrebe a ludia boli v svetlom obleceni.
@euka210 presne toto isté si priala moja šéfka, ktorá bola dlhe roky vážne chorá. Mala naplánovanú rozlúčku do posledného detailu.. stalo v nej aj to, nech prídeme všetci oblecení v bledom. Bol maj, kvitli stromy a aj na obrade sme si vypočuli jej obľúbenú báseň od Smreka - Všetko biele... bola to najkrajšia rozlúčka akú som kedy zažila. Oslavou večnosti..
@deti95060810 lebo pohreb je módna prehliadka, keď sa to akože nehodí a človeka nech radšej ofúkne a ochorie 🤦🏻♀️ robíte všetci z toho ako keby má krik ľavé sako.
@mici88 nechápem načo mi odpisuješ.. ja by som nešla a ty ak áno tak to je vec tvoja...
ja nehodnotím nikoho ...
Ak to sesterka este niekedy vynesie na svetlo a bude robit sceny okolo nevhodnosti, bohorovne sa na usmej a povedz jej: “Nic sa neboj, na tvoj pohreb pridem v cervenych mini. Nikto si nebude ani pamatat, koho to pochovavali.”
A potom jej asi budu musiet dat dychat do sacku, aby sa ukludnila.
Potrebovala si len kopnut, nic viac. Aspon vidis, co jej v skutocnosti chodilo po rozume nad hrobom miesto spominania za starkou. Nic si z nej nerob.
@deti95060810 tak keby nemám na výber, nemám čo iné na seba a viem, že ma vonku ofúkne a ochoriem tak si ho kľudne dám. Ale hrať sa tu na niečo a radšej si uškodiť to už hej. 🤦🏻♀️
@mici88 ja nechápem čo sa tu rozčuľuješ...však správna odpoveď neexistuje...to nie je matematic. príklad napr. 2+2
otázka znela či by som si obliekla.... takže odpovedí bude asi viac ako jedna správna.
Mne je jedno kto ako chodí na pohreb,ja som na pohreboch svojich blízkych čierne šaty mala...je mi aj jedno,kto mal vtedy čo,lebo som to nevnímala.
Ale faktom je,že sa mnohé nevieme vhodné obliekať na nijakú príležitosť,pohreb nie je výnimkou.
Na svadbu, plesy vieme nájsť oblecko...
Oháňať sa tu módou,západom,či podobnými vecami-naco?komu čo chceme dokazovať?veď si chodme každá v čom chceme,len to neotacajme na to,že je to jedno. Nie je všetko jedno.
Autorka,bola si v čiernom,bola. Osobne by som si to sako nedala,ale vydržala obrad, ok.kadeco sa stáva.
Ale ty máš nejaký problém so sesterkou,to oblečenie na pohreb je len banalita.
Bola si v pohode oblečená, ja si dávam bielu blúzku a čierne sako, a veľa chlapov nosí biele košele a čierne sako, ja v roku nenosím čierne oblecenie, takže som už mala aj hnedý outfit, nech sa každý stará sám o seba ...ide o poslednu rozlúčku s človekom, to čo máš v srdci, a nie čo máš na sebe
@terezka1947 Ale autorka si to sako neobliekla preto, že si nevie vybrať vhodné oblečenie na pohreb. Nebola si ho kúpiť v obchode s tým, že to bude na pohreb to pravé a ideálne. Večer predtým prišla z dovolenky, nemala možnosť ísť si nič kúpiť. A čierny sveter, ktorý si chcela obliecť, mal dieru. Nič iné vhodné nemala. To je rozdiel, ako keď by mal niekto doma 5 iných vhodnejších vecí na výber a zvolil by toto, lebo sa nevie obliecť na pohreb.
No moja starka si zela, aby bola ona v bielom kostyme a ja v bledom, mam vyslovne zakazanu ciernu. A ako to vysvetlim? Jednoducho. Spytam sa, ci povazuje na poslednej rozkucke riesit poslednu volu zosnulej a asi s uzialenym tvrdym pohladom tu osobu poslem sa upratat odkial dosla.
@h2 myslím,že som to vysvetlila dostatočne v prvom príspevku. V druhom som riešila niečo iné.
Nevhodné je,keď miesto tichej rozlúčky ocumuje a komentuje kto ma co na seba... predpokladám,že aj na kare presne mala zrátané kto a koľko stamperlikov vypil 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ja som mala na babkinom pohrebe karamelovo hnedu bundu. Nebudem si predsa na jeden den na konci zimy kupovat ciernu bundu. A ani ju nebudem opatrovat v satniku pre pripad,ze by nahodou niekto v zime umrel. Nikto to neriesil. My sme tam boli kvoli babke,nie kvoli outfitom.
Clovek, ktory ta nema rad, si najde kazdu ***** aby si rypol. Neriew, sako je ok.

Ahoj, bola si v ciernom, sako sive, myslim, ze je to ok. Skus sa odosobnit od jej reakcii, takato jej poznamka nie je hodna toho, aby sa dostala na konika alebo aby si sa pre nu trapila a pochybovala o svojom vlastnom uvazovani. Dalsi dovod je ten, ze tu na koniku sa mozu objavit reakcie, ze to sako bolo nevhodne (ale verim, ze ziadna zo zien na mk by nemala dovod a potrebu povedat ti to oci na pohrebe).cize aj tu sa mozes stretnut s nazormi, ktore mozu nastrbit tvoju sebadoveru. Ver si viac, oblec sa podla vlastneho uvazenia, nedovol ludom, aby ti podkopavali sebavedomie alebo aby ta urazali.
V niektorych obciach je na pohrebe tolerovana len farba cierna, pripadne v kombinacii s bielou. Manzelova rodina je z takej oblasti a aj ked som mala cierne oblecenie, na krku mi nedovolili tenucku, neviditelnu farebnu satku. Na pohrebe naozaj nemal nikto a ani deti nic v inej farbe, len ciernu,pripadne s bielou.
Naopak na pohrebe mojej babky v zime, boli niektori ludia z rodiny obleceni vo farebnych zimnych bundach (nie kriklavych ani v sportovych) a niektori mali na ramene ciernu pasku.
Vela ludi na pohrebe riesi vonkajsiu formu, oblecenie,mnozstvo ludi na kare -ano, aj to je dolezite pre urcitu dostojnost rozlucky, no nie je to najdolezitejsie. Dolezitejsie je pomodlit sa za spasu jej duse, uz akokolvek clovek veri, mal by sa zamysliet nad zivotom zomreleho, byt vdacny za zivot a dufat v jeho odpocinutie v pokoji