Homeschooling ako nová móda alebo nutnosť?
Vsimli ste si ze na kazdej socialnej sieti je vo vysokej miere prezentovany tento trend vyucby deti z domu?? Dokonca stranka spolu poza skolu s niekolko tisic zenami.. Ja mam uz pocit ze ked poviem niekde ze dieta ide do jasli,skolky,skoly akoby som spadla z jahody a uz hned som neakceptujuca matka. Ked som si pozrela o co tam ide tak som mala dost.. Maju tie zeny aj vzdelanie na tieto vystrelky ? Ci sa im uz nechce vraciat do prace ? Vsetci sme chodili do ZŠ SŠ skolky niektori jasli a sme tu. Niekedy strach povedat medzi mamickami nieco ze 2 rocny ide do skolky alebo jasli…
Áno vnímam to ako trend určitej skupiny, ak má rodič adekvátne vzdelanie( aspoň gymnázium ), že rozumie a vie vysvetliť rôzne učivo a naozaj sa tým deťom venuje denne ok nemám proti tomu nič. Rovnako chápem, ak je dieťa nejako choré a nie je pre neho bezpečné byť v kolektive napríklad kvôli imunite.
Ale tiež som na insta videla profil braskove za školou, a tam pani vyslovene deti nevyucuje, učia sa sami podľa toho čo ich zaujíma, a toto podľa mňa nieje správne. ( Ako môžete mať napríklad záujem o fyziku, chémiu a pod keď nemáte základy danej vedy?)
Plus keď príde dieťa z bežnej školy, kľudne sa mu človek môže venovať a dovzdelavat podľa individuálnych potrieb.
Takže za mňa HS nie.
@snowflakenel žijeme na SK
Ale nepreháňaj, ja napríklad nepoznám ani jedno jediné dieťa v okolí, ktoré by nechodilo do školy či škôlky, žiadne sa neučí doma, takže to zase až taký veľký trend nebude 😁
@stephania0987 mojich fyzika a chémia baví od 3 rokov. Ak sa deťom venuješ v správny čas a vieš ako, tak sa nemusíš báť, že by ich vzdelávanie nebavilo.
Ja nie som skalny fanusik homeschoolingu ale nevidim na tom nic zarazajuce. I ked viac sa mi paci unschooling. Kazdopadne si myslim, ze skola v detoch udupe prirodzenu zvedavost a mat moznost do skoly by som dceru nedala 🤷
@stephania0987 ak by bol problém to, čo píšeš, tak ako by bolo možné, že ľudia sa venujú aj tomu, čo sa na ZŠ neučí? Dnes už naozaj je veľmi krátkozraké hovoriť o nejakom všeobecnom základe, pretože objem poznatkov je už tak široký, že to nie je možné ani z rýchlika obsiahnuť jedným človekom. A práve preto je čoraz viac nutné, aby sa každý venoval tomu, čo ho baví a čo mu ide. Využila si niekedy v živote napríklad vetný rozbor? Lebo ja nie. Zato napríklad som už x-krát potrebovala preinštalovať počítač a to bohužiaľ neviem, zato môj syn to vedel už ako 10 ročný. A nie, nenaučil sa to v škole. Chápeš, čo chcem povedať? Proste dnes už naozaj nepotrebujeme, aby každý vedel určiť podmet a prisudok. Ani aby všetci vedeli vypočítať hustotu. ZŠ by mala ukázať deťom možnosti. A podľa mňa to ani zďaleka nerobí. Pretože dnes sú tie možnosti oveľa širšie, ako predmety, ktoré sa učia. A dovolím si povedať, že je xy vecí, ktoré by bolo vhodnejšie učiť všetkých, ako ten podmet a prisudok. A deti v DV a tiež deti v slobodných školách dostávajú oveľa viac možností a práve to je napríklad niečo, prečo by som si ja DV alebo slobodnú školu vybrala.
@ewellina len som sa pytala, lebo som necitala celu diskusiu. Ano, dakujem, nasla som uz odpoved. 🙂
Este osobne nepoznam nikoho s domacim vyucovanim, cize sa rada dozviem viac , ako to funguje/nefunguje
@stephania0987 len tak na okraj, nasi 5r a 7r dostali na Vianoce znamu elektronicku stavebnicu Boffin. Starsi samozrejme hr hr, vsetko chce vyskusat, odpalil jeden clanok 😀 mladsi pekne pomaly projekt po projekte, zaujima ho, co sa deje, starsi sa uz skludnil, tak si tiez vypocuje, ked vysvetlujeme, ale pointa, mensi uz chce byt elektrikarom 😄 a mas taketo hrave edukacne sady pre kazdy jeden predmet. Takze zabavou sa deti naucia. Ale ano, rodic potrebuje aj vysvetlit.
@olivierko229 mne toto co popisujes s Boffinom pride uplne standardne a normalne….
Odmalicka sme sa detom venovali a travili s nimi aktivne cas. Co to ma spolocne s HS? ;)
Kazdopadne, moje deti (21 a 17) boli a su vzdelavane v skole pre nadane deti, takze podmienky v skole mali vzdy nadstandardne. System a pristup skoly nasim detom maximalne vyhovuje, su spokojne a stastne. Dostavaju/li vzdy velky priestor na venovanie sa svojim oblastiam zaujmu 🙂
@guudy bola to reakcia na to, ze ziadne dieta nebude zaujimat chemia ci fyzika. Mna nikdy nezaujimala elektronika, lebo v skole to bola hlavne teoria. Zabavna prax zaujme kazde dieta. A ano, s s tym Boffinom zaujala aj mna 🙂
@olivierko229 tak asi sa ti rodicia nevenovali v detstve tymto smerom. Mne aj mojmu muzovi ano, rovnako ako my detom🤷🏼♀️
@simca06022011 a nielen to učenie v blokoch je veľké plus. No i možnosť kombinácie rôznych metód ucenia, keď dieťa niečo zaujme - rôzna literatúra, články, dokumenty, videá, pokusy, prepojenie s praxou a reálnym životom. Veľkým plusom je to, že ho ženie vnútorná motivácia, naučí sa samostatne pracovať so zdrojmi, vyhľadávať a selektovat informácie. Čiže predpokladam, že tie deti pokial sú správne vedené, sú omnoho schopnejšie. Nejde len o kapacitu ich vedomosti ale i ďalšie pridané zručnosti. Len toto sa u nas takmer nehodnotí a neporovnáva.
Celkovo sa mi nepozdáva súčasný školský systém, že všetci maju v rovnakom čase vedieť rovnaký obsah vedomosti. Prijala by som väčšie časové obdobie, variabilitu a voliteľnost predmetov, aj okruh tém. Inak môže fakt každé dieta v niečom vynikať a nemusi mat pritom zo všetkého samé jednotky.
@simca06022011 presne mi píšeš z duše o tom neefektívnom čase. O DV som nič netušila, no po 8 r ZŠ + 4r SŠ + 5 VŠ ma zakaždým realita preplieskala, a bola som poriadne rozčarovana, keď som si hladala prácu. Nic som poriadne nevedela robiť a všetko som sa začala učiť až v zamestnaní. Akoby ta skola bola totálne zbytočná. Bolo úplne jedno, ze som sa učila na samé jednotky a mala prospechové štipendium. Nebolo mi to nic platne. A toto je zial bežná prax a skúsenosti mnohých mladých ľudí uz po mnoho rokov. Vtedy mi bolo ozaj ľúto tých rokov a nevyuziteho času.
@tiika presne, čo by všetko človek mohol vedieť za celý ten čas, ktorý presedí v škole. Tú neefektivitu vidí asi každý rodič, ktorý mal napríklad choré dieťa a mal dobehnúť to, čo sa za týždeň učili v škole. S prehľadom sa to vždy dalo doslova za pár hodín. Ja som to zažila aj v slobodnej škole, kde sa napríklad niektoré deti učili písať písaným až v štvrtej triede, dovtedy nemali záujem. Keď ten záujem prišiel, mali vypísané všetky predpisove pisanky za pár dní. Nesmierne ich to bavilo a písali úplne ukážkovo. Prváci sa s tým trápia rok. Veď to je absurdné.
@milanemila a do roboty ako ? Z gauča?
@zazka666 ja osobne mozem robit aj z gauca ano 🤷🏼♀️ ale neviem preco sa toto mna pytas.
@danyelia no čitaj uz len napr tuto diskusiu kolke o tom vedia mnoho a pozeram ze to aj celkom podporuju.. 😶🌫️
chudaci chlapi tych zien . Dufam ze ani jeden nepodpori svoju zenu v tomto blude.
Ked ma niekto zdrave dieta a extra zvedave a nadane treba ho dat do skoly pre nadane deti.
@baskustek moze byt presne ze iniciativa preco sa tak rozhoduju je ze rodic resp. mama bola sikanovana a chce ochranit dieta pred niecim rovnakym
Autor či autorka, ty si jasná. O domácom vzdelávaní nevieš absolútne nič, ale prezentuje š tu svoje bludy. Ty lutuješ našich manželov a my môžeme poľutovať akurát teba, tvoj úbohý život ohraničený myslením odtiaľ potiaľ.
Pozri, máš nejaké svoje dôvody prečo si myslis, že je HS blud. Ine ženy zase maju vlastne dôvody, prečo takéto vzdelavanie podporujú. Zároveň si zrejme myslis, že ty máš pravdu, a že práve ten tvoj názor je správny a ostatní sa mýlia. Toto je teda dosť odvážny a nadradený postoj, keďže nie si ani odborníkom, ani nemáš dostatocne znalosti v danej problematike a vychádzaš len z tvojich subjektívnych predstav.
Áno, odsúdiť je určite ľahšia cesta, než si niečo zistiť a pochopiť. No či aj ta správna?
@abbey1 jednoznacne 🙂) . Chudak chlapi. Potom od takych pripadov utekaju a dookola modry konik ma o diskusie postarane. Najprv treba vzdelavat seba a potom sa odvazit vzdelavat svoje deti.
Dobre. Odkážem chlapovi, nech po tých 32 rokov so mnou uteká. 🙂
Svoje vzdelanie a inteligenciu si nám predviedla. Teba sa chlap bude držať. Môžeš byť kľudná. 🙂
Ako vieš, že tie ženy sa nevzdelavaju skôr, ako sa pre niečo takéto rozhodnú? Že nesledujú najnovši vývoj , odborníkov, vedecke štúdie, literatúru v tejto problematike, že sa na to zodpovedne a do hĺbky pripravujú? Pretože jednoducho vieš… alebo to máš overené zo serióznych zdrojov? Venovala si ty týmto tvrdeniam aspoň chvíľku času predtým, než si to napísala?
S jedným musím súhlasiť, keď som povedala že syn ide do škôlky ako 2 ročný každý bol prekvapený nechápal normálne som sa začala vyhovárať na to že ja sa vraciam skôr do práce lebo som sa cítila až zle kvôli tomu.... Teraz ide dcéra do škôlky ako 2 ročná no ja sa nevraciam skôr do práce a tie pohľady matiek a okolia že moje dieťa ide do škôlky ako 2 ročné a hlúpe otázky, cítim sa ako krkavčia matka kvôli tomu 🤷
@kris_tin257 to asi viac súvisí s názormi/nastavením spoločnosti, že dieťa by malo byt do 3 rokov primárne s mamou, a nie s HS, či?
@tiika to som narážala na poslednú vetu v príspevku autorky 👍 čo sa týka homeschoolingu to je veľmi individuálne, keďže pre moje deti by to bolo priam až na škodu nikdy som to neriešila, ale verím tomu že pre niektoré deti to môže byť vhodné 😊
@kris_tin257 chápem, ona tým narážala skor na skolku/jasle (ako inštitúciu) a u teba hra rolu skôr ten vek dieťaťa.
No ktovie, možno je to tak i u nej a len ona si to inak vysvetlila 🤷♀️.
V každom prípade sa mi nepáči toto odsudzovanie ani jednej či druhej strany, ani tých, ktorí dajú svoje dietky do škôlky skôr, ani tých, ktorí tam idú neskôr, alebo tých, ktorých deti navštevujú klasické školy alebo sa naopak vzdelávajú doma. Veď je možné si vymieňať nazory aj bez toho, aby len jeden z nich bol ten jediný správny. Pre každého môže byt predsa dobre nieco iné.

@snowflakenel ale ziju a mnohe, je to u nas legalne...a ked na to rodicia maju, zvycajne matka necha zamestnanie...alebo podnika