Aké oblečenie nekupovať pre škôlkára?
Baby davam malej dokopy oblečenie do škôlky. Nastupuje od septembra. Viete mi poradiť, čo určite nekupovať, čo neobliekať a pod? Lebo kamoska mi hovorila, že ich učiteľky v škôlke sú citlivé na kopec veci (Košele s gombíkmi, rukavice s prštekmi, overalove pyžama…). Tak zbieram tipy, nech nenakúpim blbosti, keďže nemám po kom dediť. Ďakujem.
Pokial si to vsetko dieta vie samo obliect a vyzliect nemaju ucitelky ziadny problem. Saticky ktore si musi pri obliekani a vyzliekanie zapinat a musi jej ucitelka pomahat a je tam 10-15 dievcat uznaj ze nato cas nema. Najlepsie je mensim detom dat veci co len ,, nasuchne,, leginy tricka atd.
Ak este potrebuje pomoc pri prezliekani, tak naozaj sa snaz radsej veci na zips, dvojdielne pyzamo, palcaky, topanky na suchy zips. U nas v skolke ale neriesili (je ale sukromna), mladsi nastupil ako 2r a nemali problem s nicim ani ma na nic neupozornovali. Potom vo vseobecnosti take veci v kt jej bude pohodlne aj pri hre, cize teplaky/leginy radsej ako rifle/neelasticke nohavice. Urcite kup nepremokavu supravu na von.
Ja som davala leginy a ponozky radsej ako pancuchy - aby to vedela obliect sama. Tiez tricka namiesto jednoduchych tunik, siat, lebo pri toalete si ich nevedela poriadne nadvihnut a drzat, tak aby ich vo wc mise nenamocila. Teraz uz vie, tak uz davam aj ty co len prevlecie cez hlavu.
Mikinu na zips, nie cez hlavu a nie na svetrik gombiky. Pyzamko dvojdielne, papucky a topanky na suchy zips.
Tepláky, legíny ideálne na gumu aby nemusela šnúrky viazať, topánky na suchý zips, rukavice s palcom, klasické tričká, dvojdielne pyžamko, môj si ešte nevie zips zapnúť, takže pre neho je ideál mikina cez hlavu
Čo najviac samoobslužné. Priznám sa, že moje decká overalové pyžamko nenosia od momentu, čo prestali používať plienky. Aby sme vedeli v noci čo najrýchlejšie reagovať, takže mi ani nenapadlo dať ho do škôlky. Prstove rukavičky... K tým prišiel vtipný oznam, že dostať 240 prštekov na správne miesto je masaker. Topánky na suchý zips alebo si musia vedieť zaviazať sami. A gombíky veru tiež nie sú moc.. Syn napr. nosí riflové nohavice na gumu, lebo on tak zapasí s gombíkmi, že by sa na záchode aj pocikal.
Rukavice s palcom mi dcéra totálne odmietala a odmieta, takže by boli u nej zbytočne. Od kedy chodí do škôlky chcela na všetky prsty tenké a tie nosila a menila si sama.
Závisí od učiteliek. Kde je napísané, že dieťa nemôže mať gombíky alebo prstové rukavičky? Vždy je to o ľuďoch. Áno, tiež mi teču nervy keď mám 20 deťom navliekat prsty do rukaviciek ale nikdy by som si nedovolia povedať rodičom, nech im kúpia iné. Rovnako zapínam gombíky, viažem šnúrky, naťahujem overaly... Škôlka je aj o tom, že deťom treba pomáhať. No nikdy sa nestane, že všetky deti budú mať topánky na šnúrku alebo sveter na gombíky 😃
No keď máš záujem to učiteľkam uľahčiť, tak kúp všetko na suchý zips a na gumičky, teda tak aby s tým bolo co najmenej roboty 🙂 budú ti vďačné. Ale dieťa ti von oblečú aj keby si ho doniesla oblečeneho ako kozmonauta, môžes si byť istá 😄
Do škôlky by som nedala košeľu s gombíkmi, aj keď si vie zapnúť trvá to dlho
Nedávala by som pančuchy - radšej tenké leginy alebo tepláky - bez šnúrky v páse
Žiadne overaly
Nekupovala by som do škôlky ani tielka - v triedach býva teplo
Topánky, aby si vedela sama zapnúť - pre začiatok na suchý zips
Všetko oblečenie by malo byť, aby sa dieťa vedelo ľahko a pomerne rýchlo obliecť
Chlapec v zime spodky (teplé gate), ponožky, tielko, tričko s dlhým rukávom do triedy. Na vonku do skrinky bud teplé tepláky, alebo nejaké oteplovacky v snehu. Mikina, sal, čiapka, bunda, rukavice palcaky.
Dievčatá legíny, ponožky (ziadne pančuchy, kým si ich nevedia samé obliecť) keď nie je potrebné, tak žiadne sukne. Ináč, to co chlapci.
Na spanie klasika, dvojdielne pyžamo.
volne oblecenie, ktore nezavadza pri pohybe, je ideal, cize ja som chlapcovi vzdy dala teplaky+tricko/kratasy+tricko, pyzamo dvojdielne, dievcatku mozes leginy...oblecenie sa do skrinky dava aj rezervne - podla obdobia na dnu...na vonku samozrejme ciapku, sal/tunel, cele rukavice, zimne nohavice, bunda/vetrovka podla obdobia, ponozky...ja som sa napriklad totalne vyhybala puncocham, lebo sa to tazko oblieka/vyzlieka, vzdy v zime som dala hrube teplaky a na to este sli zimne, tiez tielko som nikdy neriesila a tricka som mala kupene v roznej hrubke +sveter/vesta do skrinky idealne so zipsom namiesto gombikov (treba ratat s tym, ze v triede sa kuri)
Drž sa jednoduchého pravidla - nakúp to, čo si vie dieťa obliecť samo.
Moja dcéra chodí druhý rok do škôlky. Je šikovná, no napríklad pančušky jej šli v 3r dosť ťažko, tak pod šaty a sukne nosila prvý rok legíny. Čiže za mňa - zásob sa legínami, teplakmi bez šnuriek (alebo aj s pokiaľ si ich vie dieťa samé uviazať, moja to vie až že teraz - má 4), dvojdielne pyžamká (overalové nie preto, že keď dieťa kde na WC, tak sa musí celé vyzliecť), tričká s dostatočným otvorom na hlavu, topánky na lepky, na von softshellové gate, ktoré si na jeseň a v zime dieťa natiahne na legíny/tepláky, keď idú von. A áno, prvý rok mala v škôlke palčiaky, lebo prstové rukavice bol boj, túto zimu už si zvládala dávať aj prstové rukavice, čiže už nosila tie.
Hlavne prakticky 🙂
PS: komplet zoznam vecí, čo ma byt v skrinke a treba odovzdať pani učiteľkam sme dostali nejako v auguste ale to je asi rôzne. Bolo tam napísané aj, že prosia nás rodičov, aby sme pri obliekaní detí mysleli predovšetkým na praktickú stránku oblečenia a pohodlie detí (neverila by si koľko mamiciek vie narvať dieťa do slim rifličiek, len nech sú cooooool 🫣).
kosele s gombikmi maximalne na vystupenie, ked povedia...inak si predstav, ze niekto bude gombikovat dietatu koselu...naco a preco...ani dietatu v tom nie je dobre...dieta sa vyzlieka na spanok a po spanku opat prezlieka do toho, v com je pocas dna...ked este idu von, tak toho obliekania a vyzliekania je pomerne dost a je snaha samozjrejme, aby sa deti vedeli naschystat same cim skor (co v mojom pripade maly az okolo 4r bol schopny, tak som sa snazila ho obliekat tak, aby bolo cim menej prace s tym)
overalove pyzamo - dieta potrebuje cikat/kakat a musi vyzliekat komplet...alebo sa pocika do overalu nakomplet...vies, toto nie je citlivost uciteliek, to je racio
Presne to,čo zvyknete obliekať aj doma.Nic špeciálne.Ale jedine na čo nedám dopustiť sú softshell gate.Máme aj letný softshell a aj podsitý flisom.Davam to,čo si dokáže obliecť úplne sám.
Asi je to u chlapcoch jednoduchšie ako u dievčat skrz pančušky, šaty, košieľky atď, no ja syna obliekam tak, aby sa cítil pohodlné a vedel sa jednoducho obliecť a vyzliecť, aj ked im v škôlke pomáhajú. Nosí tepláky, tričká, mikiny. Keď ma mikinu na zips, tu mu zapne pani učiteľka. Papučky ma na suchý zips a vie si ich sám obuť a vyzut. Ked je zima tak mu dám legíny a na to tepláky, v škôlke je v legínach...
A pyžamka ma dvojdielne.
Jednoducho tričkom krátkym rukávom , s dlhým rukávom a samozrejme tepláky nič iné netreba a pohodlnú obuv aj ako prezývky aj tak deti vonku santia tak sa uspinia nedávala som nič iné a na spanie klasika pyžamko netreba nič extra a hlavne aby si to vedela sama obliecť , vyzliecť s obuť
Okrem spominaneho urcite take tricka s dlhym rukavom/mikiny/saty, ktore sa nezapinaju, len maju natolko elasticky golier, ze sa lahko daju cez hlavu 🙂
Nic, co dieta nevie samo dat dole, alebo s mensou pomocou. Cize ziadne extra gombiky, ziadne drahe veci, do skolky iba veci, ktore budu sluzit a nebude Ti ich nejak luto. Ja nasmu davam take veci, co si vie dst sam dole nohavice, sam vyhrnut rukavy, zapnut napr zips, suchy zips. Ide aj o samostatnost dietata.
No ja zoženiem gumené nohavice do dažďa a gumáky,papučky a zvyšok klasika ako doma ,nič špeciálne kupovať nebudem. Iba ak z toho vyrastú a to dedime ale zbytočne nakúpis a nevyužije sa .
Ja mám síce chlapca, ale v živote nemal v škôlke pancusky. Aj led bolo chladnejšie alebo už ozaj zima dávala som leginy a na to si natiahol podľa počasia buď teplaky, softshellky alebo overal 😊 celkovo hlavne praktické veci, ktoré si doeta vie ako-tak obliecť same 😊 oyzamo určite klasické dvojdielne. Keď jw teplo s krátkym rukávom(cely september aj október mal krátke) a keď je zima dlhé

Ideálne veci, ktoré si vie obliecť /vyzliecť sama. Pani učiteľka pomôže ale nemôže 20 deťom asistovať pri všetkom.