Ako vyriešiť obliekanie prieberčivej 11-ročnej dcéry?
Ja už akože naozaj nemám na toto silu a nervy ale tak priebercive dieťa som fakt nezažila ešte. Nič sa jej nepáči, nič nechce, žiadna vec čo jej ukážem dá jej nepáči ale tie hnusné handry ako široké nohavice a oversize handry to by nosila ale je nízka a chuducka má 11 rokov ale nosí veľkosť 134 140 tie veci čo sa jej páčia vyzerajú hrozne na nej ... Legíny nosí len čierne , tričká len stále dookola tie isté ktoré sa jej pohodlné nosia áno je to ok ale má kopu pekných veci a ona to nechce ...... Ako ste to riešili ? Ja už vážne na toto nemám nervy, však si budú myslieť, že jej nič nechcem kúpiť alebo že je chudiatko čo nemá čo na seba , nieje to rozmarne decko už je vyspelá na svoj vek a veľmi rozumna ale toto jedno proste stále nezvládam
@kajda2211 Prečo by si 4-5 ročná nemohla vybrať sama?
My sme v tom veku išli do obchodu, ukázala som 2-3 veci a dcéra si vybrala čo sa jej páči.
Vždy a vo všetkom mala možnosť výberu / rozhodnutia z viacerých možností.
O týždeň má 18 a po hlave mi neskáče.
Jasné, že mala aj obdobie neviem/nič sa mi nepáči - tak sme nič nekúpili a bolo vyriešené.
Bola aj v sukni na ihrisku /lebo si ju vybrala/ sama zistila, že to nebolo dobré rozhodnutie
@najinka skor som to myslela tak, ze si sama povie co sa jej paci a nebude odpovedat, je mi to jedno. Aj my mame v rodine krasnu neter, krasna postava a tiez kapsace a široké veci
Rešpektujem deti od narodenia. To fakt nedovolíš 11 ročnej aby si obliekla, čo chce?
Oblečenie má byť čisté a vhodné na príležitosť. Ostatné je už vecou vkusu. 11 ročná už vie co chce nosiť aj keby to boli 3 tričká a jedny nohavice dokola. Čo je na tom zlé? Keď sa jej nič nepáči kúp tie isté veci trojmo a bude stále v čistom. Neviem čo si ty predstavuješ pod oblečením pre slečnu.
@kajda2211 Tie veľké nohavice nosia úplne všetky deti v jej veku. Ja som nikoho v jej veku ani nevidela v obtiahnutých nohaviciach. Teraz sa také nohavice nosia.
Jednoducho chce zapadnúť medzi rovesníkov v jej veku je to normálne.
Ak nechce nové oblečenie tak nech nosí staré ktoré má doma. Pokiaľ nie je to oblečenie vyslovene špinavé alebo nevyzerá veľmi obnosené.
@kajda2211 Samozrejme, ze ti povie, ze nevie co chce, ked dopredu tusi tvoju rekaciu, ze jej vsetko obrbleš.
Nechaj ju tak.. teraz v tomto obdobi chcu zapadnut a zaroven sa hladaju
@kajda2211 ved chodi oblecena ako vacsina mladych dnes. toto leto som presla 4hlavne europske mesta a decka v jej veku boli poobliekane presne ako pises. alebo potom zas viac vyzlecene ako oblecene.
kazda doba ma svoju modu. a kazda doba ma aj rodicov co sa s tym nevedia zmierit.
@kajda2211
Ušetríte si teda nervy. Za mňa je to hrozna móda. Ale teda v rámci tvojej psychopohody a jej spokojnosti - chodíte do obchodu a kúp jej, co si vyberie, nech ma toho teda viac tých overseis kramov. Aspom nebude nosit stále to isté, ty ako tak v klude a ona spokojná. Keď to nosia ostatní, ťažko ju navlecies do parádne sukne ci šiat alebo normálnych ryfli.
Držím palce a prajem pevné nervy 😉.
@kajda2211 v tomto veku by som neriesila moja sa oblieka sama z od skolky. Bzdy si vever nachystala ma kopku. Prisla mi ulazat co si berie..niekedy som ju usmernila mech vymeni nieco a to ke vsetko..Tvojaa 11 nast je to iz slecna..u syna to mam opacne ma 10 a vzdy mu veci chystam ja. A to si aj oble ie bez slova. Handry ho netrapia zatial
@patka06 moja toez tak
Od 2,5 roka si vecer pripravuje veci na rano sama.
@kajda2211 lepšie ako by chodila vonku len v športovej podprsenke ala crop top 🤷🏻♀️ nech si kúpi čo chce, keď si nevyberie pôjde do školy holá alebo špinavá. Ona sa naučí. Základom je neponúkať toto si kúp, hento si kúp, ale vypustiť ju do obchodu, nech si vezme čo chce. U nás to fungovalo… a časom sa to zlepší 😊
@kajda2211 ja nijak. Kým nemá prsia a riť von z vecí a zmaľovaná ako kindervajco, tak viem predýchať kapsáče a oversize veci... A už aj mladšia si teraz nakúpila kapsáče na jeseň, že legíny už nechce.. Zatiaľ som s touto módou ok. Uvidíme čo príde v neskoršej puberte, možno ja budem ďalšou zúfalou prispievateľkou. 🤷
@kajda2211 tak ma len 11 rokov, priprav sa na to ze “sranda” ešte len začína 😂😂🤷🏼♀️
Toto obdobie “neviem co chcem” mala aj moja dcéra, potom to prešlo na level “viem co chcem ale za mesiac to už chciet nebudem”
To ma išlo poraziť ked som jej nakúpila nové veci co si sama vybrala, obliekla si to raz a po pol roku ich išla hodiť do Humana smetiaka lebo to už nieje jej štýl.
Alebo úplná špecialitka - v zime bez bundy, v lete naobliekana jak cibuľa. Zrovna včera na obed horúco ako v pekle, mlada na sebe silonky, hrubé oversize kratase po kolena, ponožky, vysoké tenisky, dlhu košeľu, … vyzerala jak pred porážkou ale vyzliecť sa ani za svet lebo ona si takyto outfit naplánovala a musí to byt iba takto žiadno inak
Ak to chceš v zdraví prežiť nechaj ju teraz tak, nerieš, nech si teraz nosí dookola tie dve veci ked nic ine nechce.
Oblecenie je spôsob akým sa ľudia vyjadrujú kto sú, pubertaci potrebujú nájsť sami seba a to chvilu potrvá kým to zistia
@kajda2211 ona velmi dobre vie co sa jej paci podla mna, ale asi vidi, ze pri tebe cesta nevedie. Zrejme aj ked si vyberie cosi, tak jej to ohundres, a ma z teba uz asi blok. Proste ju nechaj. Ja mam doma 13 rocnu s oversize handrami a nik nepozera, ze jej nic nechceme kupit. Ono totizto vacsina dievcat tak chodi oblecena. Tie obchody ficia na takej mode. Skus sa naladit na jej notu, mozno sa uvolni pri tebe a bude to zabvnejsie pre vas obe ist spolu nakupovat.
@kajda2211 ešte k tým oversize veciam, ono to nevyzerá zle ked si to tie staršie dievčatá nakombinuju napríklad s crop topom, ale k tomu musia dozrieť.
Tých 11-12-13 je úplný začiatok puberty, telo sa zo dňa na deň vymení za ženské ale hlava je ešte dieťatko. Zrazu majú prsia, ochlpenie, menštruáciu aj s celým tým hormonálnym kolotočom, ovuláciou, PMS. Zrazu ich ocumuju chlapi a tento typ pozornosti nieje príjemný ani dospelým ženám, co ma hovoriť také decko ked na neho zíra 40 ročný cap
Dievčatá potrebujú čas aby si zvykly ze sú ženami. V tomto veku majú mindraky na 500% a keby si môžu obliecť hidžáb a na to ešte nejakú nadrozmernú XXL krabicu tak by chodili v tom. Tie oversize veci sú ich úkryt. Nechaj jej ich, zachvíľku z toho vyrastie.
inak ja mam 43 rokov a pamatam si ze ked som mala 17-18 sa nosili presne takto kapasace cim najsirsie, oversize kosele a tricka pripadne tiez crop topy. predtym zas zvonaky. este aj obr tazke velke topanky - traktorky. moda sa neustale opakuje. je to sranda.
ja mam doma presne to iste 🙈 niekedy vyzera skor ako chalan nez dievca.. Neriesim.. Nech je to slusne a ine ma nezaujima.. Pamatam ako mal kazdy poznamky na potrhane dziny ked sa zacali nosit.. Polovica dospelych sa pytala kde kto spadol a druha polovica, nech si to dame zasit..Bolo to taaak otravne.. Ani moji rodicia nikdy neboli spokojni s nasim vkusom v puberte.. 🤷♀️
@pralinka25 ja mám 38, zastihlo ma to v začiatkoch puberty, presne sa mi to teraz vybavilo. A potom ma vo veľkom chytil metal, gotika... no autorka môže byť rada, keď jej dcéra zostane pri divných gatiach :D
@kajda2211 ja som si ako decko nemohla vyberať. Ako 15r som neraz mala vyradené veci po mame čo ona nechcela nech sa ušetrí... vtedy sme boli rovnako na tom s postavou. Dala by som všetko za to, aby som si mohla vybrať. Takže pokiaľ nechodí oblečená ako štetka ale iba ako "chlapec" buďte rada. A že sama nevie čo vlastne chce je normálne. Kopa ľudí kupuje oblečenie lebo je to in. Iba naozaj vyzreté osobnosti sa držia svojho štýlu a to 11 ročne deti ťažko sú. Ona na to príde.
@kajda2211 tak vies, to ze ju necham obliekat sa ako chce neznamena ze jej dovolim vsetko, len zrovna oblecenie nie je to v com vidim zmysel nejak extra riesit, proste kym nechodi s holym zadkom je to na nej ci chce suknu ci kratasy, naco mam tlacit na take blbosti aby boli podla mna? Ked bude starsia a pojde na vylne crop top a minisukna tak tam uz zasiahnem, lebo to mi uz vadit bude.
@hendikep presne, veď to oblečenie je úplne bezvýznamná maličkosť a navyše dosť osobná. Prečo mám moje šatočkové dcéry nasilu tlačiť do kraťasov? A mne sa pravdupovediac tie kraťasy a nohavice páčia viac, ale to je môj problém. Nie sú to moje bábiky na obliekanie, ale osoby, ktoré majú svoj vkus. Dohliadam len na to, aby to bolo primerané počasiu a príležitosti. A to sú škôlkárky, neviem si predstaviť, že niekto do toho kecá veľkej babe.
@autorka Moja dcéra tiež v istom veku najradšej nosila legíny a tričká, neskôr okolo 13-15 r. zase široké rifle, oversized tričká, ale s nástupom na strednú sa začala obliekať elegantne a žensky. Takže konečne som sa dočkala,že sa oblieka pekne, akurát teraz stále chce niečo nové, trendy 😱.... takže treba len trpezlivosť, pravdepodobne sa to čoskoro otočí
ked jej ukazujes "oblecnie vhodne pre slecnu" a uz ta pozna, tak radsej zvoli vyhybavu odpoved "neviem" ako by povedala "Toto nechcem, vsak to je prisernost, za ktoru by ma vysmiali". Vsak to otoc. Zober ju do obchodu, nech si vyberie a ty potom mozes skorigovat "toto asi nie, ale ked tak velmi chces..." Alebo povedat razne "nie" ale potom nic nekupite. Ber to tak, ze jej oblecenie posudzuju ini, ti, ktori su pre nu teraz dolezitejsi ako ty. Zmier sa s tym, ze nazor rovesnikov je dolezitejsi ako tvoj. Tak to uz v puberte byva.

Ak to mate takto zlozite, ze ani sama nevie, tak by som s nou sadla a povedala jej, do skoly potrebujes 5x tricko a 3x nohavice, najdi si online do piatku co chces a kupime, ak nevyberies do piatku ty, kupim ja co povazujem za vhodne, tiez mam doma pubertu v zaciatkoch 2x, ale zas komunikujeme vela, oblecko obom ukazem online, ktore sa im paci a vyberu si z 3-4 moznosti, prihliadam aj na oblubene siroke a zvonove nohavice a crop top, duhove a trblietkave, vedia, ze kupim aj co sa im paci a zaroven vedia, ze musia strpiet aj urcitu uroven podla toho, ci idu do skoly na trening na koncert svadbu, proste oblecenie podla prilezitosti, vzdy sme nasli cestu, konkretne teraz idem do mesta a dcera ma halloweenske oranzove tricko s tekvicou, prezijem lebo viem, ze az budem potrebovat, aby vyzerala normalne tak bude, nuz a ze sa prave dnes hra na strasidelny dom tak sa hra…