Barefoot obuv pre deti: Áno alebo nie?
Ahojte maminky, mám 13m dcérku, teda riešime prvé topánky. Letné sandálky na prvé kroky má barefoot. Myslela som, že v takomto type topánok budeme pokračovať aj naďalej. Avšak bola som na fyzioterapii (so sebou) a ten fyzioterapeut je naozaj špička, ktorá sa stará aj o profesionálnych futbalistov, napríklad. No a on mi práve povedal, že barefooty vôbec neodporúča. Vraj dieťa potrebuje mať pevnú nôžku. Dokonca mi vravel, že aj na doma dovnútra odporúča pevné papučky. Teraz som zneistená teda. Na september sme jej chceli už nejaké poriadne prechodné topánky kúpiť (barefoot), lebo už chodí ako raketa a teda neviem teraz, ktorým smerom sa zamerať. Chcem dcére dať to najlepšie čo môžem a je pravda, že chlapček čo u nás v rodine nosí barefooty od malička (3r), chodí veľmi čaptavo a jednu nôžku vykrúca. Nepripisovala som to typu topánok, ale tomu fyzio keď som to spomenula, tak povedal, že áno. Že toto je častý jav pri barefoot obuvy.
Moja otázka znie - aké sú vaše reálne skúsenosti? Či už s barefoot alebo klasikou. Ďakujem za odpovede.
@weleda123 ako píše pani barefoot z druhe ruky není je dobrý nápad, dieťa čo ich nosili ich "východilo" podla svojich noziek, svojej chôdze a to už bude predispozíciu pre chôdzu toho vášho ... Ale jak by som to zrozumiteľne napísala...
@katarinamiskovova ved toto, ťažko sa to vysvetľuje, ale myslím, že každý to pochopí. Vychodené topanky su jednoducho veľké nie.
@ukgirls - neviem čo som zle pochopila/precitala na tom, že pani bola u fyzioterapeuta, píše že dobrého a skúseného a vy napíšete že až taký odborník to asi nebude 🙈 a pri tom ani nepoznáte jeho prácu/mimochodom ani ja nie, ale na takého odpovede z fleku by som bola opatrná...
@katarinamiskovova ale zaroven pisem aby si zasla za dalsimi a spravila podla vlastneho instinktu ...
@katarinamiskovova no práve preto sa snažím na to pozerať s nadhľadom. Žiadny extrém nie je dobrý. Ale odbornosť môjho lekára isto nespochybňujem a čo som sa už radila aj s inými ženami mimo MK, tak viaceré mi práve povedali, že aj oni dostali či už od pedi alebo ortopéda názory skôr proti BF. Úprimne, aktuálne sa už na 99% prikláňam ku klasike. My sme nosili klasiku a dobre je. Dnes je ten výber topánok tak obrovský proti minulosti, keď sme deti boli my, rôzne značky, materiály, milión druhov vložiek a podobne. Takže s kvalitnou klasickou obuvou určite nič nepokazím. A snáď sa nemusím báť, že mi dcéra bude čaptať, alebo jej nedajbože prepadnú členky.
@weleda123 mozno tvoj fyzio už vidí na tvojom dieťati že niečo nie je ok a bf by to ešte zhoršilo. Zase bf netreba celkom zatracovať, majú veľa benefitov, ale naozaj nie su pre každého. A s vetou ,, My sme nosili klasiku a dobre je” toez veľmi nesuhlasim 🙂
Za mňa je najlepšie riešenie taká zlata stredná cesta.
@weleda123 ja len na margo. Susedina malá nenosi BF,klasicka pevna,a teda ploche nohy ma... Myslim,ze ploche moc nesuvisia s obuvou. Moje obe maju klenbu krasnu (podla fyzio) ale teda vpadnute clenky (5 a 2 r)... Ale starsej sa to uz zlepsilo. Mensiu zatial neriesim...koniec koncov,aj tak chcu byt stale bose 😄

@katarinamiskovova krd mate taku odbornost tak si poriadne precitajte co pisem a az potom oznacujte