icon

Barefoot verzus klasická obuv

midnightsky
3. sep 2023

Ahojte, veľmi by som potrebovala vecné video, kde je jasne vysvetlený rozdiel medzi barefoot a klasickou topánkou.
Výhody Barefoot pre deti atď. Takže ak máte niečo také v dispozícii hoďte mi sem link.
Veľmi pekne ďakujem 🙂

Strana
z2
denkabemommy
4. sep 2023

@midnightsky pozri blog eshopu naboso.cz oni robia také videa 🙂

anjelicek26
4. sep 2023

Ono je otazne, co je v dnesnej dobe "klasicka topanka"... co sledujem vyvoj, tak vsetky znacky idu smer pohodlie deti, ak teda neratam nejake mickey mouse kopyta s h&m, ale to proste nie je vyrobca topanok ako taky... drviva vacsina vyrobcov detskych topanok uz dba na tenku podrazku a kvalitne materialy, vybrat sa da a nemusi to byt vyslovene barefoot. Pre vela deti je barefoot kontraproduktivny, kedze sa im rozsiruje este viac noha a rastie uplne atypickym (ano prirodzenym) sposobom a do buducna len topanky na mieru, kedze od velkosti 34 je to bieda bieda vyber v barefoot sekciach... Moji nosia hlavne froddo, bisgaard, bundgaard, jasne nie vsetky modely, ale vybrat sa da, barefoot to nie je, ale pekny kompromis...

denkabemommy
4. sep 2023

@anjelicek26 nosím veľkosť 39 a výber topánok je naozaj krásny 👌. Za tých 5r, čo sme bare sa neskutočne ponuka rozrástla, takže s väčšími velkosťami nie je vôbec problém, dokonca sú už aj vizuálne krásne. A teda nie, nijak atypicky sa deťom nerozrástla noha, ani starším, čo poznám. Len majú topánku, ktorá sedí na nohe. Ja sama mám široké nohy a veľmi úzku pätu. Takže som vo všetkých komerčných topánkach úplne trpela, hotové krvi preliatie 😂, nehovoriac o tom za akých podmienok a z akého materiálu sú neraz klasické topánky vyrobené. 🙂

cookie29
4. sep 2023

@anjelicek26 nejde len o to, ide aj o špičku topánky aby prsty mali priestor na pohyb a neboli utláčané. A to pomaly žiadna klasická topánka nemá. Všetky sa zaokrúhľujú príliš skoro pri palci napríklad.
A noha rastie Atypicky? No u nás sa síce možno nebandažuje ako v Čine ale stiesnene nohy v úzkych topánkach princíp je ten istý. To bandazovanie nás šokuje ale normálny vývoj nohy nie? My ideme bare. Syn je akurát 33-34 takze vyber poznám a žiaden problém. Ja ako dospela tiež žiaden problém. A zvážila by som kľudne aj kompromisné topánky keby neutlacali prsty

anjelicek26
4. sep 2023

@denkabemommy ano dospelacke... ale detske to problem je...
@cookie29 synovia maju velkost 36 a 41... nosia bundgaard, jordan, niektore bisgaard, hlavne reima, tie su uzasne siroke... nikdy sme nemali topanky, co by stlacali prsty, ale napr. dcera sa kvoli uzkemu clenku vo vela barefoot topankach zabijala... potrebuje poriadne stiahnuty clenok (a sirsie prsty), co pre nu froddo velmi pekne splnaju... a su kozene, makke, kvalitne...

anavixy
4. sep 2023

Tak si najdi stranky predajcov barefoot obuvi alebo fyzioterapeutov na ig ci fcb, je ich kopec a kazdy to riesi niekolkokrat, preco ano, u koho nie, ake, ako merat, vsetko…

beronsche
4. sep 2023

@anjelicek26 ludska noha nie je bonsaj, ze rastie ako si ty vyberies.. ak niekto dostal do vienka siroku nohu, bud ju bude mat v bare siroku, alebo v klasickej topanke stlacenu, neskor halux a pod.
Nesuhlasim s tvrdenim, ze vsetky znacky detskych topanok idu "smer pohodlie", kedze vela vyrobcov stale vyraba topanky s uzkou spickou. Mozno este do velkosti 24 je to ok, potom sa to zhorsuje a nad 34 je to jedna velka katastrofa, rovnako ako u beznej obuvy pre dospelych..

anjelicek26
4. sep 2023

@beronsche tak ja vyberam take, ktore sirkovo sedia... pritom to nemusi byt vyslovene barefoot...hlavne u zimnych je ten vyber proste nedostatocny... neviem, co by som brala na dva tyzdne na lyzovacku do Alp za barefoot topanky, fakt nie...

beronsche
4. sep 2023

@anjelicek26 nuz, s vyberom suhlasim. Je to bieda, najma, ak nechces za par topanok na jednu sezonu dat vyse stovky..
Ale toto plati aj pri beznej obuvy. Najst zimne topanky so sirokou spickou je priam nadludsky vykon.. cim vacsie cislo, tym vacsi problem..
Mne osobne chyba vacsi vyber alternativ. Puberta barefooty nechce (tak oni naozaj vyzeraju specificky,.. jeden by povedal, ze az skaredo. 🤪) a bezna obuv je priuzka..

anjelicek26
4. sep 2023

@beronsche ja som rada,ze aspon mlada Ma aku taku normalnu nohu, jej tie froddo sedia,tieto mame na zimu nachystane🥰 U chalanov je to uz horsie, oni maju total plutvy,zatial to zachranujem reima,Ale Take velke Ako Ma Starsi Syn proste Uz nie Su ;(

nevenka
4. sep 2023

@anjelicek26 viem, o com hovoris. Chcela som pre seba, nosim nieco medzi 34-35 - mam siroku a malu nohu na dospelu zenu, po 4 detoch padnutu hlavne priecnu klenbu a vpadnute clenky a chcela som nejake barefoot univerzalne topanky na jar/jesen, a dospelacke su velke a detske male a uzke. Mam este aj tvar plutva.
Nase deti detto, najstarsi takmer 10 rocny nosi uz 36 a vsetky barefoot - no captal v tom, nedrzalo na nohe, on ma uzku nohu a sli sme potom uz do CCC a kupili sme prve tenisky, co skusil 🙃😅. Nam prave fyzio hovorila, ze tieto nase vpadnute clenky potrebuju oporu na pate, mierna podpora klenby ani nemusi byt a sirsie na prsty.
Sesternica rada kupovala DD Step, take nie vyslovene barefoot, ale s pevnejsou patou a uz aj tie sa jej nepacia, lebo vsetko to detom lieta na nohe, tiez maju chudsie nozky, no a ze je to ako taka papuca, take divne puzdro, captaju v tom. Zase svagrina kupuje Protetika Barefoot, ale ten ich syn ma doslova laby, 3x hrubsiu nohu ako nas v podobnom veku a on nic ine neobuje. Treba hlavne pozerat, aby to malo ohybnu podrazku, priestor na prsteky a dobre sedelo na tej pate okolo clenka.

nevenka
4. sep 2023

@beronsche toto uz aj 8 rocna zhodnotila, ze je to skarede, ze sa jej nepacia, ale rada ich nosila donedavna 😅

nevenka
4. sep 2023

@cookie29 ja mam 34-35 a teda problem mam, lebo mne je vsetko uzke. Ale ja mam malu a brutal siroku dospelu nohu. A vyzeraju dost detsky poniektore v tomto cisle.

nevenka
4. sep 2023

@anjelicek26 takze Froddo mam skusit?

midnightsky
autor
4. sep 2023

@midnightsky ja viem aké sú rozdieli to video ukončí hádku v našej rodine resp. u niektorých členov domácnosti 😀 chcem ho aby pochopili že to sú zdravé topánočky. A ja som také video kde je porovnanie na nate nenašla. Preto som poprosila Vás.

buba24
4. sep 2023

Pre nás je najlepšie frodo. Mám 12 ročne dvojičky chalanov.

letfenixa
4. sep 2023

@anjelicek26 takže Reima má širšie topánky? A nevieš, či sú aj na vyšší priehlavok?

anjelicek26
4. sep 2023

@letfenixa ano velmi siroke... hlavne tie zimne stahovacie. moji nemaju nejaky vysoky priehlavok, skor stred... ale viem si predstavit, ze ano, lebo oni si to dost stiahnu.

letfenixa
4. sep 2023

@anjelicek26 mohla by si mi fotku poslať, aké nosia?

anjelicek26
4. sep 2023

@letfenixa ano doma,Este sa Len plazim z prace . Posli Mi prosim IP nech nezabudnem.

cookie29
4. sep 2023

@nevenka čo to znamená brutal široká noha?

cookie29
4. sep 2023

@anjelicek26 bundgaard či bisgaard sú známe ako topánky na úzku nohu okrem pár verzii ale v maličkých číslach. A mám doma chalana so širokou nohou uzuckou pätou a clenkom. Takze áno viem o com sa rozprávame. Ale do bundgaard obúvam druhé dieťa ktoré ma užšiu nohu.

anjelicek26
4. sep 2023

@cookie29 no to urcite nie... mozno nemas vyskusane vsetky modely, to uz ja neviem... bundgaard su jedine gumaky, ktore im zapasuju...

nevenka
4. sep 2023

@cookie29 neviem, nemam velmi skusenosti, kto ma aku nohu, ale jedna meria 22,3 cm, druha 22,8. Takze na dlzku cca 34-35, 35 na dlzku by boli asi kusok uz aj velke, ale treba nejaku volnost a sirka 10 cm v tom najsirsom mieste, 23 cm a 23,5 cm druha noha na obvod v tom najsirsom mieste. Pozerala som sirku topanok Froddo, velkost 35, uvadzaju na sirku 8,4 cm. Tak alr na nohe som ich nemala...🤔

podbelik
5. sep 2023

@anjelicek26 ale ved tie froddo, ktore ste tu dali su barefoot, este to aj na nich pise na jazyku, vidno to aj na vasej fotke. Su tu uplne klasicke barefoot topanky so spevnenou patou.

aurora33
5. sep 2023

@midnightsky oni su zdravé len v tom prípade, že dieťa ma osvojené správny stereotyp chôdze.

beronsche
5. sep 2023

@aurora33 no, ano, mas pravdu. Na druhej strane rozmyslam, ako dietatu, ktore nema osvojeny spravny stereotyp chodze, pomoze bezna obuv, ktora je zvycajne priuzka a casto aj pritvrda. To mas z dazda pod odkvap.. Potom jediny benefit pre taketo dieta je obuv na mieru..

Sama riesim obuvanie dietata s valgoznymi, hypermobilnymi clenkami, slabym strednom tela a nespravnym drzanim tela. No je to problematicke.. Ale podla mojej fyzio, deti s rovnakym problemom v pevnej obuvy maju tendenciu mat nohy do x.. topanka v clenkoch nepusti, tak sa poddaju kolena..
Riesenim je cvicenie. Obuv je len doplnok, nie riesenie. Pri kazdom beznom problem.

aurora33
5. sep 2023

@beronsche odpisem keď prídem z prace toto je nadlho

cookie29
5. sep 2023

@nevenka froddo nie su na vyslovene siroku nohu. Ono potom zalezi aj od tvaru nohy napriklad, aka je pata, clenok priehlavok... k tym sirsim patria napriklad Fare, ale na uzsiu patu, sole runner, Beda su relativne siroke tiez ale napriklad musi byt aj sirsia pata a baculatejsia nozka. Jedny z najsirsich na trhu su niektore rady z 3F barefoot

cookie29
5. sep 2023

@anjelicek26 z barefoot rad ano, klasicke nepozeram. A bundgaard gumaky som kedysi mala pre dieta, ako prve. A ano fajn, lebo vtedy boli jedine sirsie, ale odvtedy su uz aj lepsie alternativy. Ale rozpravali sme sa o topankach nie o gumakoch, co je specificka kategoria, pretoze gumaky su fest tazke pre male deti a nedaju sa uchytit na nozicke, kedze nie je ziadne zapinanie, takze sa na bezne nosenie neodporucaju....

Strana
z2