icon

Barefoot obuv pre deti: Áno alebo nie?

weleda123
8. aug 2024

Ahojte maminky, mám 13m dcérku, teda riešime prvé topánky. Letné sandálky na prvé kroky má barefoot. Myslela som, že v takomto type topánok budeme pokračovať aj naďalej. Avšak bola som na fyzioterapii (so sebou) a ten fyzioterapeut je naozaj špička, ktorá sa stará aj o profesionálnych futbalistov, napríklad. No a on mi práve povedal, že barefooty vôbec neodporúča. Vraj dieťa potrebuje mať pevnú nôžku. Dokonca mi vravel, že aj na doma dovnútra odporúča pevné papučky. Teraz som zneistená teda. Na september sme jej chceli už nejaké poriadne prechodné topánky kúpiť (barefoot), lebo už chodí ako raketa a teda neviem teraz, ktorým smerom sa zamerať. Chcem dcére dať to najlepšie čo môžem a je pravda, že chlapček čo u nás v rodine nosí barefooty od malička (3r), chodí veľmi čaptavo a jednu nôžku vykrúca. Nepripisovala som to typu topánok, ale tomu fyzio keď som to spomenula, tak povedal, že áno. Že toto je častý jav pri barefoot obuvy.
Moja otázka znie - aké sú vaše reálne skúsenosti? Či už s barefoot alebo klasikou. Ďakujem za odpovede.

silvia2013
8. aug 2024

@thereisabear chrbtica nás boli z inych dovodov ako koli noseniu papuc v detstve.

veroonr
8. aug 2024

@weleda123 ani tato doskusia nie je dohladatelna online?

simona20201309
8. aug 2024

@simsalabim tieto ,,dokazy" ma nezaujimaju

aurora33
8. aug 2024

@silvia2013 chrbtica naozaj môže bolieť aj z nesprávnej obuvi v detstve.

hiro
8. aug 2024

Nuz na barefoot obuv maju holandania iny nazor :D Ktovie ako sa maju vtedajsie deti dnes ktore nosili drevaky od narodenia.

silvia2013
8. aug 2024

@aurora33
pred 50rokmi sme mali velmi kvalitnu obuv, treba ciatat s porozumenim a prečitat si cely prispevok vo vlakne.

simona20201309
8. aug 2024
simona20201309
8. aug 2024
akvi
8. aug 2024

@weleda123 moj nazor - BF su perfektne v tom, ze su siroke, nestlacaju prsty a nutia nohu pracovat, ako ked je bosa. Dietatu by som davala BF vtedy, ked beha po travnatom dvore, parku, lese. Do mesta na tvrde povrchy sa priklanam ku klasike, samozrejme, co najsirsie tvary, aby nestlacali prsty. Sama to takto praktizujem, mam aj BF topanky, aj klasiku, pricom klasiku obuvam len vtedy, ked vyslovene idem do mesta a viem, ze budem dlho chodit. Klasiku ja nemam rada preto, lebo mi je vsetko uzke, od malicka mam problem so sirokou nohou a mam aj haluxy, pretoze prsty uplne utlacene v topanke. Teraz na stare kolena sa mi to lepsi, vdaka BF, teda vdaka sirke BF obuvi. Ale chodit v BF 10 km po asfalte je utrpenie pre klby, aspon teda ja to tak mam. Takze ani dietatu by som to nedala. Moj syn nosil najprv klasiku, mal ploche nohy, a X-sace, boli sme u ortopeda, ten len skonstatoval, ze to nic hrozne nie je, ze len mame chodit boso a cvicit, ale ze netreba nic extra riesit. Vekom sa mu to upravilo, ale vela, naozaj vela chodil bosy, aj vonku, ja som sa casto az hanbila, on bol schopny v polke cesty vyzut topanky a ist boso.. Od cca 12 tich nosi aj syn BF, pretoze ma tiez siroku nohu a vlastne aj preto on vyzuval topanky, lebo vsetko uzke.. Takze teraz je to aj pre neho zachrana.

simona20201309
8. aug 2024

@simsalabim kde ma vychyleny prst táto obuv?

stanulienkat
8. aug 2024

@ukgirls pri chôdzi doma naboso sa ti určite nebude tvarohovať klenba. Predpokladám, že doma nemáš štrk, kamienky, ani trávu ani iný terén. Naboso sa má chodiť v prírode, na pláži, v záhrade.... Kde sa ti masíruje spodná časť nohy. Keď chodíš po rovných a tvrdých parketách doma, tam ti absolútne nemá čo tvarohovať klenbu, to mi ver.

ukgirls
8. aug 2024

@stanulienkat tak u mna e nonstop otvorena zahrada a mala behala a beha doteraz hore dole .. takze ano u mna ma aj kamene aj travu aj chodnik .. a aj sa naucila doslapovat

stanulienkat
8. aug 2024

@ukgirls tak v záhrade ano, ale v prvom príspevku si písala, že doma treba chodiť naboso.

aurora33
8. aug 2024

@lenkakravcova problemy s chrbticou môžu byt aj z nesprávnej obuvi.

aurora33
Odpoveď bola odstránená
silvia2013
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
8. aug 2024

@simona20201309 ma ho vychyleny, len ty to nevidis. Keby si si na tu obuv polozila nohu, zistila by si to. Ver mi, ze ja som sa nas tym ani len nezamyslala, kym ma nepostihla artroza palcov a nezacala som to fest citit. Ta obuv palec vykrivi, nie sice v halluxe, ale vyssie na palci, co ho v konecnom dosledku vychyli v halluxe. V niektorej obuvi viac, v inej menej. Pozri - zelene tenisky Rieker sirky H a cierne barefooty. V tych zelenych mi palec pretrca asi o 5-8mm, hoci to nevidno a mozno sa zda zanedbatelne. Podotykam, nie som fanusik barefootov, ta podrazka mi nerobi dobre. Ale ten tvar je nepopieratelne pre chodidlo fyziologicky.

aurora33
Odpoveď bola odstránená
silvia2013
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
8. aug 2024

@simona20201309 omylom som dala fotku, kde mam v tych zelenych chodidlo moc vpredu. Tuto som chcela dat

aurora33
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
8. aug 2024

@weleda123 povedal ti pravdu. Noha sa jej zbytocne rozcapta a ma mat pevnú patu

silvia2013
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
8. aug 2024

@simsalabim neberiem ti tvoj názor. Ja si myslím ze pre vyvoj nôžky je najlepšia zlata stredná cesta. Ja by som nenechala behať moje dieťa výlučne v barefoot.

lienka.7
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
8. aug 2024

@simona20201309 ved ja nepisem, ze by som nechala. Mne slo iba o to, aby bolo jasne, ze kupit dobre je fakt problem. Na vyber mas bud take, co nerespektuju tvar chodidla, ale maju pevnu patu a tlmia narazy, alebo take co ten tvar respektuju, ale narazy netlmia a pata nie je pevna. Ja osobne by som uvitala kompromis… ale najst take je priam nemozne.

tim23
8. aug 2024

@weleda123 môj má 1,5r a chodili sme k fyzio (cvičili sme vojtovku). Naša fyzio nám barefoot obuv vyslovene zakázala. Odporučila pevnú obuv Wanda alebo Protetika

weleda123
autor
8. aug 2024

@tim23 po Protetike som už pozerala 🙂 tak je super vedieť, že aj lekári ju odporúčajú.

tim23
8. aug 2024

@weleda123 môj má teraz sandále Protetika a chodí v nich krásne. Ja by som ti odporučila zájsť do zdravotníckych potrieb, vyskúšať a určite ti aj poradia 🍀

mamutka
8. aug 2024

@simsalabim súhlasím. Drvivá väčšina obuvi núti palec prikloniť sa k ostatným prstom a to je veľká chyba. Lenže, lepšie to na topánke vyzerá….
Ja mám úzke chodidlo, celý široký BF napad mi bol proti srsti. Nepáčia sa mi široké topánky. Lenže, už mám problém s chodidlami a nevyhnutne potrebujem pri chôdzi mať prsty slobodne a palec sa musí normálne hýbať. Nosím BF do prírody, aj po meste, ved chodníky deravé a ak si niekedy obujem z nejakého dôvodu bežne tenisky či turistické boty (ktoré som predtým milovala ) už sa mi to doslova hnusí. Vytáča ma ta arogancia výrobcov ako považujú za samozrejmosť, že sa tie prsty nemajú čo normálne pohybovať.
Uvítala by som tiež nejaký zlatý stred. Niečo s nie tak tenkou podrážkou ale so širokou špičkou (aj keď chodidlo je v podstate úzke)
BF podrážky do terénu ktoré mám ale nie sú moc tenké, tie sú úžasne.
Deti BF zatiaľ nemali, zvažujem. Ale už sú veľkí, nejde o malé deti.