icon

Je tetovanie a piercing u 16-ročných dievčat normálne?

22. jan 2026

Je normalne,aby 16 ročné dievčatá boli potetované,mali piercingy v nose,pupku,obočí? Gelové nechty, "zmetaky" nalepené na mihalniciach? To fakt toto rodičia dovolia deťom,ktoré si nezarábajú?

mortis
27. jan 2026

Tu nejde len o vychovu, je to aj a hlavne o vplyve okolia a povahe cloveka. Mozeme sa aj pretrhnut so zasadami slusnosti a mravu, ale je ina doba. Tak ako kedysi nebol cool ten co nemal pogy, ci tamagoshi, alebo joggingovu supravu, tak teraz neni cool ten, co tiez nejde s dobou. Hlavne u teen deti. My sme neboli ini, teda aspon ja 🙂
Piercing je dnes uz to najmenej, skor ma desi vplyv internetu a techniky....

nicoletta98
27. jan 2026

Dala som si tetovanie prvýkrát keď som mala 16 rokov, aj gelove nechty som mala aj mihalnice. Pred 18tkou som išla na pery, v 23 na silikóny. Nič neľutujem a nič sa nezmenilo doteraz. Zmaturovala som na 1-2ky, bývam s priateľom, mám prácu + a aj niečo vedľajšie (nie, nie je to OFko ani nič podobné). Plánujem študovať ďalej. Čiže nestala sa zo mňa žiadna zberba, ani šlapka. Nemyslím si, že vzhľad súvisí s tým, čo má človek v hlave - a to, čo tam má je podľa mňa dané geneticky, výchovou a pracovanim na sebe…

belbel
27. jan 2026
@kacena4

no co rodic to ina vychova... moji takto nevyzeraju, ucime sa, ze dolezitejsie je to co maju vo vnutri... nie na povrhu... vonkajsia krasa "vyschne" rokmi, ale vnutornu ma clovek stale

@kacena4 tieto veci sa navzájom vylučujú? Vnútorná krása a tetovanie, náušnice, piercings, líčenie, farebné vlasy.....

belbel
27. jan 2026
@ria_sprout

Ja som tá divná matka, ktorú moralistky odsudzuju, mne to je jedno. Jediné čo sme sa dohodli že s takýmito výstrelkami počkajú do strednej a po prečítaní školského poriadku či to nebude prekážať v škole. Ak nie môžu vyzerať ako chcú. Neviem čo to má akoze ovplyvniť. Sama som bola ako pubertacka punkerka, prepichnute obočie, červené vlasy, bola aj vyholena hlava. dnes som bežná žena. Chápem že tínedžeri sa chcú menit. Necítim sa preto ako zla matka, dôležité sú vlastnosti mojich detí - empatia, ľudskosť, dobrota. To v nich pestujem. Keď budú chcieť mať piercing, tetovanie, modré vlasy, je to ich vec. Podmienka však je, všetko si dať robit u profesionálov v hygienických podmienkach.

@ria_sprout súhlasím, plus pridávam vzájomnú dôveru a dohodu, respektíve rozhovor ako bonus medzi rodičmi a potomkami. U nás je to takto.

mamatroch
27. jan 2026
@anonym_autor

@viestta no momentalne veľa. Tiež mám 16 ročnú doma a sú to u nás boje. Pripadám si ako macocha, ktorá jej nič nedovolí.

@anonym_autor mozeme zalozit klub macoch 🤝 ...moja 15-ka by si tiez najradsej nafarbila vlasy, mihalnice nalepila (najlesie aspon dvojcentimetrove) a v usiach by najradsej mala zastup dierok 🤷 ...aha a este som zabudla, ze gelove nechty by chcela tiez.
ked jej poviem, ze je pekna taka aka je a ze jej krasa netkvie len v "obale", povie mi, ze ked to poviem ja, to sa nerata, lebo ja som mama a jasne, ze jej to poviem. ja jej na to vzdy, ze prave preto sa to rata este viac, lebo ju piznam lepsie 😆 (som si osvojila tuto vericku z filmu Obycajna tvar, uplne sa s nou stotoznujem).

stale jej vysvetlujem, ze sa nema kam ponahlat a nemusi vsetko vyskusat do 18-ky, ze toto vsetko su veci, ktore moze skusat aj potom. ze 18 sa nerovna stary clovek, co uz nic nechce zazit a uz len caka na dochodok. ...a ze mozno napokon o tych par rokoch pride na to, ze to uz vlastne ani nechce a bola to blbost.
ako aj ofinu, pistala dlho, ze chce ofinu a potom uz nechcela a niekolko rokov ju stvalo, kym jej tie vlasy dorastli do copu...

personality
27. jan 2026

Však nech si dá keď chce je to jej telo, jej nápady, jej rozhodnutia. Ja si myslím, že keď to chce v 16tke bude to chcieť aj v 18tke. Netreba sa za každú cenu hrať na “dôležitú” - rodiča myslím.

anonym_f971d9
27. jan 2026

Ked sa to dialo uz pred 20 rokmi, tak sa vobec necudujem, ze aj teraz 😂 Kludne by som dovolila nechty, aj piercing. Tetovanie, az ked budes starsia.

Ja som si tiez dala za mlada, vtedy ma to tesilo, ked som dospela, tak som si ho vybrala.

abbey1
27. jan 2026
@laura1986

@anonym_autor Mám 8 ročnú dcéru, v žiadnom prípade by som jej ani podobne veci nedovolila. Ja si myslím ze tieto dievčatá si hľadajú lásku vonku, chcú páčiť chlapcom, lebo lásku v rodine nedostanú a niekde to musia kompenzovať.
Stále v každom prípade je na vine rodič.

@laura1986 Navine v čom?

petkavka
27. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_6a2d13 no nedovolím jej ,aby sa dala potetovať v 16 rokoch 🤦‍♀️ a poprepichovať si tvár tak isto.

@anonym_autor Mam to tiez doma. Ale snazim sa ist verziou, kde vlk syty a ovca cela. 1. Povol tetovanie hena - je to cool a dcerka bude vidiet, ze za mesiac sa jej to nebude pacit 2. Na gelove nechty jej kup domace studio s tym, ze sa dohodnete, ze si nechty nebude "obrusovat", 3. mihalnice povol s tym, ze budes mat pravo veta t.j. nieco prirodzene, ze bude in pred kamoskami, ale nie za nafukovaciu mrkajucu ancu 4. Piersing -dohodnite sa na kruzkoch, co idu len okolo ucha -zase bude zapadat, ale bez dier v nose, usiach .....snaz sa hladat jemne kompromisy ....ved kedy si ma vyskusat zazit taketo hluposti, ked nie v 16tich

vevesh
27. jan 2026
@laura1986

@anonym_autor Mám 8 ročnú dcéru, v žiadnom prípade by som jej ani podobne veci nedovolila. Ja si myslím ze tieto dievčatá si hľadajú lásku vonku, chcú páčiť chlapcom, lebo lásku v rodine nedostanú a niekde to musia kompenzovať.

@laura1986 mas este malu dceru😄pockaj na " a vsetci uz maju, len ja nie", "vsetkym dovolia, len vy nie" plus scasti davove spravanie, lebo je to in...vobec nejde o to, ci tie deti su lubene a ako velmi. Tu ide o idoly, modu a comu/komu sa chcu podobat a kde sa identifikuju...a potom zavisi od vychovy, kde su hranice rodicov a kde hranice rebelstva samotnych nasich deti...

anonym_a30f4a
28. jan 2026

Začala by som tým, že by som rozumne dieťaťu vysvetlila, že keď všetci sa hodia z útesu, či by skočila aj ona. Potom by som dodala takú vec, že tie farbivá obsahujú rôzne toxické látky, ktore nie každému robia dobre. Sú ľudia u ktorých to spustilo autoimunitne ochorenia. Nie každá farba je v poriadku. Ak chce piercing, vysvetliť znova, že po čase by sa jej zunovalo toto jedno a pribudlo by ďalšie a ďalšie až by z nej bola chodiaca šperkovnica a kde bude pracovať? Neviem ci zakazovanie je v tomto veku prospešné, nakolko je v období vzbury, zároveň sladkých 16. Vysvetliť jej, že sa nemá kam ponáhľať. Na dospelosť ma stále more času. Nech si užije svoju bezstarostnost a detstvo ako to najviac ide a to sa dá aj bez tetovacky ci piercingu 🙂

gerrwie_girl
28. jan 2026
@anonym_6a84bf

@minenkaa rodič musí mať argumenty primerané veku, dieťa nie je cvičená opica

@anonym_6a84bf súhlasím. Moj ma 8 rokov a ked mu vysvetľujem veci ohladom fajcenia, alkoholu, drog, tetovania, tak vzdy mu vysvetlím prečo to nie je dobre, lebo nechcem len zakazovať v budúcnosti, chcem aby sám rozumel tomu prečo by to nemal robiť a any sam chcel to nerobiť.

anonym_1f26fa
28. jan 2026

@anonym_autor je normálne dieťaťu po narodení hneď dať piercing? Pre daktorych hej 😉 nevidím dôvod prečo by si ľudia nemohli robiť so svojím telom čo chcú keď môže byť sex od 15 tak piercing je to najmenej

anonym_1f26fa
28. jan 2026
@nicoletta98

Dala som si tetovanie prvýkrát keď som mala 16 rokov, aj gelove nechty som mala aj mihalnice. Pred 18tkou som išla na pery, v 23 na silikóny. Nič neľutujem a nič sa nezmenilo doteraz. Zmaturovala som na 1-2ky, bývam s priateľom, mám prácu + a aj niečo vedľajšie (nie, nie je to OFko ani nič podobné). Plánujem študovať ďalej. Čiže nestala sa zo mňa žiadna zberba, ani šlapka. Nemyslím si, že vzhľad súvisí s tým, čo má človek v hlave - a to, čo tam má je podľa mňa dané geneticky, výchovou a pracovanim na sebe…

@nicoletta98 dobre robíš... Slováci ľúbia odsudzovať druhého ale na seba sa nepozrú

anonym_1f26fa
28. jan 2026

Všetko okrem tetovania by som nemala problém dovoliť keď si to bude sama platiť..tetko ideálne po 20 tke..to je na celý život

anonym_1f26fa
28. jan 2026

Autorka mať teba za mater tak si dám všetko len na just tebe ...😉

pikachu999
28. jan 2026

Normálne sa s ňou porozprávaj že v 16 tetovanie nie je dobrý nápad lebo daný motív sa jej už nemusí v 18 alebo 20 tke páčiť..nech počká jednoducho, našetrí si s dá si to urobiť pekne a kvalitne

anonym_167562
28. jan 2026

Všetko je to o vzájomnom rešpekte a pochopení. My sme mali s dcérou od 13tich dohodu ze v 15 si môže dať nastreliť ďalšiu náušnicu do ucha. Neskôr pribudli ešte 3 dierky, v 18 prvé tetovanie "na skúšku", veľmi malé a nenápadné. Potom prešla piercingom v pupku, nostrilom ale to jej telo neprijalo, v kuse sa jej to zapaľovalo tak to dala preč. Dnes má 20 a ďalšie tetovanie, už výraznejšie ale stále veľmi decentné. Všetko so mnou vopred konzultovala a nechala si poradiť.
Vzájomnou komunikáciou sa vyhnete tomu, aby sa dala prepichnut alebo potetovať tajne pochybným jedincom niekde v parku.

savasava
28. jan 2026
@anonym_autor

@viestta no momentalne veľa. Tiež mám 16 ročnú doma a sú to u nás boje. Pripadám si ako macocha, ktorá jej nič nedovolí.

@anonym_autor A prepichnúť uši novorodencovi si dala? U nas je to "normálne" a nikto sa dievčaťa nepýta či to chce či nie. Nad tým sa nikto kto nepozastavuje, lebo to sa robí roky. Mám 7 ročnú, uši a iné časti tela si dá prepichnúť, keď bude chcieť. Jej telo, jej voľba.

gabrielabydzo
28. jan 2026
@anonym_autor

@berenika39 aj my sa dohodneme čo chce, teraz som jej novú skriňu kupovala, minulý týždeň si bola oblečenie kúpiť,lebo chcela. Ale teda sú hranice, kde spadá aj tetovanie,ktoré do 18 nedovolím. Poznám ju,každý týždeň sa jej páči niečo iné.

@anonym_autor Moja dcéra bola od 15 -tich presvedčená že chce mať tetovanie,od 16-tich pracovala čiže kedykoľvek si ho mohla dať.Teraz má 23 a nemá stále ani bodku.Ja som jej nič nezakazivala ale ani financie by som jej na to nedala.Som vážne rada že to sama pochopila a nemá nič ani tetovanie ani nič prepichnuté.Nemusí nutné vyzerať ako opica z cirkusu.Veta zato že to má každy dám si to aj ja je totalne úbohá.Apropo ešte dcéra chcela Iphone veď ten má každý no nie??Nemala,nemá ho ani ho mať nebude.Bodka.Dcére vysvetli že opičiť sa po niekom nie je zrovna dobrý nápad.Aby to v 25-ke neoľutovala keď sa jej to už nebude páčiť.

anonym_55fa57
28. jan 2026

@anonym_autor U nás to najťažšie obdobie bolo od 15 do necelých 17. Tiež som sa cítila podobne, tlak okolia ako sa žije a čo sa všetko dovolí ... No ja som vedela čo som od mala do nej vkladala a teraz to mám zahodiť hlúpim povolovanim? Áno je pravda že sa burila,čo to skúšala, keď som na to prišla hnevala sa bolo to ťažké, ale povzbudzujem, vydrž. Toto nám nikto nepovie keď máme malé deti preto to aj najviac bolí keď to pekné je zrazu preč. Ale teraz, má 17, vo veľa veciach sa zmenila k dobrému a povie mi že mami, len vďaka tebe som teraz aká som, to je najväčšia odmena. Najľahšie je povolovať a ospravedlňovať si to,smiať sa tomu kto chce vychovať hodnoty v človeku. A slušnosť v správaní, obliekani a výzore by sa mala vrátiť, teším sa že si to mnohí už uvedomujú.

anonym_9fef1c
28. jan 2026
@anonym_autor

presne viem o co vam ide, my tak bojujeme uz od ZS, malovanie, obliekanie a vlastne vsetko co pisete.
Tazko sa bojuje proti vacsine.
Ale dnes ma 15 nast, a po velkom boji kedy pred rokom chcela kruzok do nosa ( co nemohla mat), dnes sama povie, ze ako sa jej to mohlo pacit, ze ved by vyzerala ako krava.
A to ma len 15 nast a uz meni nazor
Tetovanie absolutna stopka, to sa neda vybrat ako nausnica a kde mam istotu ze to nebude lutovat tak ako nausnicu.
Nech si dovrsi rok, kedy uz nebudu plieskat s nou hormony a potom nech si to da ked tak velmi bude chciet, ale nie teraz.
Mne napr. vadi, ze deti do skoly chodia v teplakoch, po debate s triednou kde mi povedala, ze ved su pohodlne som sa jej opytala preco nechodi vyucovat v domacom ubore a do banky a k lekarke tiez, zostala ticho.
Byt na mne, dam take pravidla do skoly, ze by sa toto nemuselo riesit v rodinach.
teraz ma mozu mamicky ukamenovat 🤔
Ale vam drzim palce, chce to nervy, ale treba bojovat a mat zasady, deti tu nie su, aby si robili co chcu.
Tiez bojujeme 🙈

@anonym_autor

alica110
Autor odpoveď zmazal
doda3103
28. jan 2026

@anonym_autor pozri mala som 16r mesiac pred mojou 17tkou mi dovolili rodičia piercing do nosa. Bola som v zlatníctve nastrelili a hotovo. Ale ináč nikde mi nedovolí kamoskw dovolili do pupka čo bolo na mňa veľa. Mám doma 15rocneho dovolili sme mu minulý rok nausnicu jednu, aj keď chcel dve povolili sme len tú jednu a sú všetci spokojní. Už vymýšľa o piercingu do obočia (keďže mal aj manžel predtým) ale to sme mu povedali jasné nie kvôli SŠ aby s tým nemali problém na praxi. Učí sa super na jednotky až 2-3 dvojky na vysvecku. Uvidíme ako sa to bude vyvíjať a možno keď nastúpi na strednú ho to prejde keď nie tak mu to dovolíme ale iba ten piercing nie tetovanie. Tak isto čakám za pár rokov aj u dcéry,že príde chce nechty ok aj ja nosím gél lak tak jej to nezakazem,bude chodiť so mnou na nechty. Proste sú to deti. V ich veku sme neboli iní,tiež som sa maľovala ,piercing. Teraz piercing dávno nemám a ani dierka po ňom neostala,nemalujem sa iba príležitostne. Není dobre to zakazovať úplne všetko,treba jej dovoliť len niečo všetko z mierou😉

anonym_1f26fa
28. jan 2026
@anonym_9fef1c

presne viem o co vam ide, my tak bojujeme uz od ZS, malovanie, obliekanie a vlastne vsetko co pisete.
Tazko sa bojuje proti vacsine.
Ale dnes ma 15 nast, a po velkom boji kedy pred rokom chcela kruzok do nosa ( co nemohla mat), dnes sama povie, ze ako sa jej to mohlo pacit, ze ved by vyzerala ako krava.
A to ma len 15 nast a uz meni nazor
Tetovanie absolutna stopka, to sa neda vybrat ako nausnica a kde mam istotu ze to nebude lutovat tak ako nausnicu.
Nech si dovrsi rok, kedy uz nebudu plieskat s nou hormony a potom nech si to da ked tak velmi bude chciet, ale nie teraz.
Mne napr. vadi, ze deti do skoly chodia v teplakoch, po debate s triednou kde mi povedala, ze ved su pohodlne som sa jej opytala preco nechodi vyucovat v domacom ubore a do banky a k lekarke tiez, zostala ticho.
Byt na mne, dam take pravidla do skoly, ze by sa toto nemuselo riesit v rodinach.
teraz ma mozu mamicky ukamenovat 🤔
Ale vam drzim palce, chce to nervy, ale treba bojovat a mat zasady, deti tu nie su, aby si robili co chcu.
Tiez bojujeme 🙈

@anonym_autor

@anonym_9fef1c každý si môže nosiť vo chce a tak isto robiť so svojím telom..ja chodím aj do banky v teplákoch a čo..človek som stále.rovnaky

doda3103
28. jan 2026
@laura1986

@laura1986 počkaj ako sa ti láska zmení. Tiež mám 7rocnu a viem,že ma to čaká a neminie. To není o láske,to je že chcú zapadnúť ako majú buď kamarátky,idol.

andilka
28. jan 2026
@anonym_1f26fa

@anonym_9fef1c každý si môže nosiť vo chce a tak isto robiť so svojím telom..ja chodím aj do banky v teplákoch a čo..človek som stále.rovnaky

@anonym_1f26fa ano moze, preto spolocnost vyzera tak ako vyzera,
nikto nevravi, ze ludia v teplakoch su zli, ale urcita slusnost by sa mala zachovat
potom aj detom by to prislo prirodzene
a tu islo skor o zbytocne boje medzi detmi v skole, ktore by nemuseli byt, ak by bol skolsky poriadok jednotny

barbie2023
28. jan 2026
@anonym_6a2d13

@anonym_autor veď ju nechaj, už nie je malá a naučí sa na vlastných chybách..je iná doba, zobuďte sa. Keď jej to nedovolíš, začnú sa jej smiať a budú ju šikanovať

@anonym_6a2d13 toto je strašne blbý názor ,nehnevaj sa 🤦🤦 ja svojej dcére tiež nedovolím tetovať sa pokiaľ je pod mojou strechou a už vôbec nie je v 16. A že ju budú šikanovať ? Tak to nech sa rieši políciou a nie tým ,že dieťa potetujem alebo opircingujem 🤦🤦🤦🤦

zeldia
28. jan 2026

@anonym_autor ja by som dovolila a zaplatila čo sa dá odstrániť. Takže gelove nechty, nalepené mihalnice, nech sa pokresli aj na zeleno ružovo celá a aj nech sa polepí čím chce, oblecenie aj hola nech ide.
Ale tetovanie v žiadnom prípade, už len z dôvodu alergie a ziadne iné zásahy do tela “tunely”, umelé prsia a podobne. Tiež ak chce zožrať neaku tabletku o ktorej nic nevie na diskoteke ani nazov tak nech si pyta príbalový letak či to schválil ŠUKL🙂 Ak je hlupa a nechápe to nic s tým neurobíš. Mne sa zdá že namiesto vyhrážania je najlepsie ich zamestnať a vybrať im partiu. Napríklad ak by chodila na balet tam treba vyzerat: vlasy v drdole spravny postoj atd. Určite nie kovy na xichte.

barbie2023
28. jan 2026
@petkavka

@anonym_autor Mam to tiez doma. Ale snazim sa ist verziou, kde vlk syty a ovca cela. 1. Povol tetovanie hena - je to cool a dcerka bude vidiet, ze za mesiac sa jej to nebude pacit 2. Na gelove nechty jej kup domace studio s tym, ze sa dohodnete, ze si nechty nebude "obrusovat", 3. mihalnice povol s tym, ze budes mat pravo veta t.j. nieco prirodzene, ze bude in pred kamoskami, ale nie za nafukovaciu mrkajucu ancu 4. Piersing -dohodnite sa na kruzkoch, co idu len okolo ucha -zase bude zapadat, ale bez dier v nose, usiach .....snaz sa hladat jemne kompromisy ....ved kedy si ma vyskusat zazit taketo hluposti, ked nie v 16tich

@petkavka presne toto aj ja tak. Niečo čo nie je trvalé a keď už tá puberta plieska dieťa chce niečo extra tak také,aby sa toho časom vedela bezbolestne zbaviť.