icon

Prečo niektoré deti nenosia funkčné zimné oblečenie?

9. jan 2026

Opakovane sa stretávame s tým, že deti chodia do zimného počasia neprimerane oblečené a počas pobytu vonku doslova premoknú. Sneh sa im dostáva do topánok cez nefunkčné oteplovačky, majú mokré nohy, holé uši,... Chodievame s deťmi von a reálne vidíme, ako sa v tom hýbu, ako si sadajú do snehu a ako im sneh pri každom pohybe vchádza priamo do čižiem. Vidíte to aj vy doma? Skúšali ste s dieťaťom ísť do snehu v tomto oblečení a pozorovať, čo sa deje po desiatich minútach? Lebo niekedy to pôsobí tak, akoby dieťa v snehu nikdy reálne nebolo. Následne však prichádzajú sťažnosti na častú chorobnosť. Je preto na mieste položiť si otázku, či problém naozaj vzniká v škôlke, alebo už doma pri výbere oblečenia. Zimné oblečenie má dieťa chrániť, nie len dobre vyzerať.
Aj vaše deti chodia z MŠ zmočené? V čom vidíte chybu vy?

anonym_5da53d
10. jan 2026

A suhlasim s nazorom, ze nie vsetci maju peniaze na drahsie kusky. A niektorym je to proste luto tolko vyhodit za oblecenie na jednu sezonu, kedze deti to castokrat aj znicia… ja napr.absolutne netusim co maju deti naokolo oblecene (okrem jedneho spoluziaka v skolke, lebo ked ma Š mikinu, musi mat aj moje dieta, ked nema, mikunu nechce 😂)…

anonym_fe30b8
10. jan 2026

Ja som kupovala na bazari funkcne oblecenie naozaj vyzeralo ako nove. A my sme mali zas uzasnu skolku aj pani ucitelky, aj asistentky, tie deti naozaj dokladne poobliekali, dali vysusit prezliekli do sucheho ak nahodou premokli. Preto som volila sukromnu skolku, kde je ten pristup iny ako v statnych. Pani ucitelky mlade, aktivne, usmievave

minenkaa
10. jan 2026

Teda autorka to čo ty píšeš je riadny extrém,to už aká musí byt kosa ,aby museli byt deti takto zabalené ,čo majú potom z tej zimy a hry,veď necítia nič ,ani zimu a ani sneh

anonym_96f10e
10. jan 2026

@anonym_autor predstav si, ze aj ten lacny overal z Lidla ma dolu na nohach gumicky. Dokonca dve, okolo clenku aj spodom cez chodidlo. Staci len, aby si ich pani asistentka, dobre navliekla. A snurky na ciapkach? Podla najnovsej legislativy su uz snurky na ciapkach a mikinach zakazane.

anonym_203461
10. jan 2026

@anonym_autor žijem v zahraničí, je tu trošku teplejšie podnebie ako na sk a v škôlke deti mali zakázané nosiť šál a v ZŠ si ich výchovatelia posadili či v zime či v lete na školský dvor na zem ( áno posadili, nie postavili a keby som to nevidela tak neverím)🙄 Tak verím že to prežijete aj u vás. Ale priznám sa tiež má hnevá keď vidím zle oblečené dieťa 😅

viestta
10. jan 2026

@anonym_autor teraz sa mi vratilo dietko z "vychadzky". Kedze je zrznut sneh snehuliaka sa postait nepodarilo, ale snehu nam doniesol domov dost pod vetrovkou aj v rukavoch. Ale som spokojna, topanky su zvnutra suche, cegecka mokre, ale neviem ci premokli alebo sa spotil, aj ciapka ale aj keby dosiel cely mokry vobec nic by sa nestalo, veci operieme, vysusime, hlavne, ze mu bolo dobre a mal zabavu.

dadis
10. jan 2026
@klip0

@dadis tak vidíš, keď nemáš s lepšími značkami skúsenost, tak to nevieš porovnať. Dcére neprenikli rukavice ešte ani raz, ani v mokrom snehu, clapkanici..

@klip0 ved su to rukavice, co kazdu chvilu nejaka chybala, dostali rukavice s upravou napr zH&M, Lidla a nekupovala som nejake goretexove..boze ved su to len rukavice..od premrznutych prstov este nikto neumrel..

majlo1234
10. jan 2026

Ako deti v horach sme boli vkuse vonku, vkuse celi mokri🤣 teraz treba vsetko funkcne, aby deticky nemrzli tu hodinku, co su vonku v skolke.

Realne, moj syn sice funkcne veci ma a aj tak casto knura, ze mu je zima.

sense
10. jan 2026

@majlo1234 veru to len autorka zrejme nevie čo presne znamená funkčné. Lebo aj to funkčné má spĺňať tie funkcie na čo je určené. A pochybujem že každý kvôli škôlke bude kupovať z druhov oblečenie...

senta_sofia
10. jan 2026

@sense ona ani netusi, o com pise, lebo ked riesi, aby detom nezapadol sneh za topanky alebo rukavice, nema nic spolocne s tym, ci maju funkcne alebo termo oblecenie. A to, ako zvelicuje o premacanych detoch, to by som fakt chcela vidiet tie deti, v com su poobliekane a kam ich pustaju, lebo teraz mrzne a sneh je suchy.

sense
10. jan 2026
@senta_sofia

@sense ona ani netusi, o com pise, lebo ked riesi, aby detom nezapadol sneh za topanky alebo rukavice, nema nic spolocne s tym, ci maju funkcne alebo termo oblecenie. A to, ako zvelicuje o premacanych detoch, to by som fakt chcela vidiet tie deti, v com su poobliekane a kam ich pustaju, lebo teraz mrzne a sneh je suchy.

@senta_sofia veď to a chápem že nie každým na oblečenie s 20kk vodným pilierom a do teploty -25 aké dokonca viac. A keď bol mokrý sneh ja som bežné dávala dcére termo, tepláky a na to pogumovane nohavice

anonym_5da53d
10. jan 2026

Ale mna veru zaujima ako sme my prezili bez nejakeho funkcneho oblecenia 😄 od rana na snehu… mokri az po spodne pradlo. Ano iste, funkcnr oblecko, termo je super. Aj som rada, ze sa toto vsetko posunulo dopredu. Ale zas nerobme halo z toho, ze dieta po sankovacke/gulovacke pride trosku mokre

kiki68
10. jan 2026

No ved v skolke mozete spravit to, co u nas, ze nakupite detom rovnake oteplovaky na von a rodicia to iba zaplatia. Date na to logo skolky ako u nas a dovi.

klip0
10. jan 2026
@dadis

@klip0 ved su to rukavice, co kazdu chvilu nejaka chybala, dostali rukavice s upravou napr zH&M, Lidla a nekupovala som nejake goretexove..boze ved su to len rukavice..od premrznutych prstov este nikto neumrel..

@dadis v poriadku, ja som len napísala že sú naozaj aj také ktoré nepremoknu, výber je veľký, každý môže vybrať ako chce

anonym_0a64ea
10. jan 2026

@anonym_autor Niektorí rodičia, možno nemajú peniaze na kvalitné oblečenie. A zase to netreba preháňať, veď nie sme na Sibíry. Ja keď som bola malé dieťa mám 40 r. , žijem na dedine. Nikto s nás ani susedov nemalo oblečenie nepremokavé. A zimy boli tuhšie. Rukavice sme mali látkove, 3 páry. Oteplováky doma ušité, alebo také tenšie bývali. Sánkovali sme sa na vreci radšej, lebo sánky boli ťažké. Domov sme išli, až po dvoch hodinách až , keď sme cítili ,že už máme nohavičky mokré aj ponožky.

aurora33
10. jan 2026

@anonym_autor inac si neskutočne nepríjemná. A tvoje kolegyne majú pravdu. Nestaraj sa do iných deti, oni majú svojich rodičov. Píše ti matka, ktorej deti nosia kvalitne zimné oblečenie, ak by si mala chuť rýpať.

autor
10. jan 2026
@anonym_96f10e

@anonym_autor predstav si, ze aj ten lacny overal z Lidla ma dolu na nohach gumicky. Dokonca dve, okolo clenku aj spodom cez chodidlo. Staci len, aby si ich pani asistentka, dobre navliekla. A snurky na ciapkach? Podla najnovsej legislativy su uz snurky na ciapkach a mikinach zakazane.

@anonym_96f10e ukáž mi tu legislatívu

senta_sofia
10. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_96f10e ukáž mi tu legislatívu

@anonym_autor Európska komisia prijala v marci rozhodnutie 2011/196/EU o súlade normy EN 14682:2007 týkajúcej sa šnúr a sťahovacích šnúr na detskom oblečení so všeobecnou požiadavkou na bezpečnosť stanovenú v smernici Európskeho parlamentu a Rady 2011/95/ES. Rozhodnutie bolo oznámené v Úradnom vestníku EÚ 29. marca 2011 a s odôvodnením Komisie pre schvaľovanie stanovuje prijatie nového štandardu v tejto oblasti.

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/949997-nosi-i...

anonym_944ddf
10. jan 2026

Ty si ale zlatá, že ťa trápia cudzie deti a to, či im nie je zima a či nie sú premočené. Namiesto zakladania tejto diskusie o cudzích deťoch si sa mohla venovať tým svojím...

anonym_5da53d
10. jan 2026

Teraz citam, zeby si detom dals snurky na capice. A ty si to vies predstavit? Zeby ucitelky mali viazat 20 detom capice? To je jedna vec, druha vec je bezpecnost… nikdy by som do skolky/skoly nedala dietatu capicu so snurkou… a nevraviac, ze si skolaka ani neviem s takou ciapkou predstavit 😅

anonym_aa91c2
10. jan 2026

Že funkčné oblečenie 😁. To je čo? Za môjho detstva nič také nebolo, a tramtarara.... žijem.

anonym_a1dde5
10. jan 2026

..ja nechapem, ze pri otazke funkcneho oblecenia sa tu riesia snurky na ciapkach?? To vazne? :D Napriklad taka baranica didrikson je nepremokava a zapina sa pod bradou na suchy zips, (dcera si ju zapina len ked fakt zima), velkosti su kludne aj do 12rokov a vyzera uplne Ok, na bazari aj tu tak od 4e (a to urcite nie je jedina tohto typu)..

anonym_4ae9db
10. jan 2026

Mojmu davam termopradlo pod nohavice do skoly,navrh vytiahnem ponozky a oblecie si nohavice.Pridem ponho a hole clenky mu trcia zo snehuli!Samozrejme ze si ich po telesnej neobliekol,samozrejme ze bol v druzine takto vonku na snehu,samozrejme ze som mala nervy a vychovavatelka si musi mysliet ze som uplne drbnuta ze ho neviem obliect.Akurat mu mozem vyhubovat,dorazne ho poziadat aby si to vzdy spat obliekol no a to je vsetko.Aj take sa stava.

anonym_4ae9db
10. jan 2026

Inak ked sme boli my deti,zimy boli ovela tuhsie a ceru zdaleka take kvalitne teple oblecko nebolo.A generacia nasich rodicov...A mnohi v dnesnej dobe otuzuju a otuzuju aj svoje deti.

senta_sofia
Včera o 06:15
@anonym_a1dde5

..ja nechapem, ze pri otazke funkcneho oblecenia sa tu riesia snurky na ciapkach?? To vazne? :D Napriklad taka baranica didrikson je nepremokava a zapina sa pod bradou na suchy zips, (dcera si ju zapina len ked fakt zima), velkosti su kludne aj do 12rokov a vyzera uplne Ok, na bazari aj tu tak od 4e (a to urcite nie je jedina tohto typu)..

@anonym_a1dde5 so snurkami na ciapkach prisla autorka, tak prirodzene na nu reagovali, myslim, ze kazdy vie, ze su aj cvockove a suchozipsove. Mne sa viac osvedcili tensie ciapky napr. z merina alebo kukla a cez to kapuca z bundy, nepadne za krk, ked sa valaju a nepotrebujem riesit nepremokavost ciapky aj ked behaju vonku pocas snezenia.

autor
Včera o 09:06
@senta_sofia

@anonym_autor Európska komisia prijala v marci rozhodnutie 2011/196/EU o súlade normy EN 14682:2007 týkajúcej sa šnúr a sťahovacích šnúr na detskom oblečení so všeobecnou požiadavkou na bezpečnosť stanovenú v smernici Európskeho parlamentu a Rady 2011/95/ES. Rozhodnutie bolo oznámené v Úradnom vestníku EÚ 29. marca 2011 a s odôvodnením Komisie pre schvaľovanie stanovuje prijatie nového štandardu v tejto oblasti.

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/949997-nosi-i...

@senta_sofia nikde sa nepíše o zákaze, je to len odporúčanie. Existujú aj kukly, ušianky, baranice na magnety a tisíc iných systémov.
Ty len hľadáš spôsob ako si dokázať že si najmúdrejšia a aby si našla čokoľvek čím dokázať že decko musí byť mokré a neexistuje cesta ako zabezpečiť aby ostalo suché. Nedokážeš do tej svojej lebene dostať informáciu že existuje tisíc iných možnosti a nemusí to byť overal za 500e. Len sa chceš hádať a hádať. Si totálne prízemná a trápna už s tými svojimi debilnymi príspevkami a teším sa na ďalšiu odpoveď. Krásnu nedeľu prajem

minenkaa
Včera o 09:08
@anonym_autor

@senta_sofia nikde sa nepíše o zákaze, je to len odporúčanie. Existujú aj kukly, ušianky, baranice na magnety a tisíc iných systémov.
Ty len hľadáš spôsob ako si dokázať že si najmúdrejšia a aby si našla čokoľvek čím dokázať že decko musí byť mokré a neexistuje cesta ako zabezpečiť aby ostalo suché. Nedokážeš do tej svojej lebene dostať informáciu že existuje tisíc iných možnosti a nemusí to byť overal za 500e. Len sa chceš hádať a hádať. Si totálne prízemná a trápna už s tými svojimi debilnymi príspevkami a teším sa na ďalšiu odpoveď. Krásnu nedeľu prajem

@anonym_autor vieš ,že podľa mňa to čo píšeš na ňu pasuje absolútne úplne na teba a chceš si len a len presadiť to svoje

senta_sofia
Včera o 09:15
@anonym_autor

@anonym_autor je stanovene prechodne obdobie, ako pri vsetkych normach EU, potom sa bude uplatnovat. Mozes byt uplne kludna, ja uz deti davno v skolke nemam, ale nenecham tu trubkami ako ty urazat matky, co nakupuju oblecenie v lidli, aby mali pocit, ze su menejcenne, lebo nejaka asistentka zo skolky si prisla kvoli jednemu tyzdnu mrazov pohonkat ego. A napisali ti to tu mimochodom viacere, ze to, ci ma dieta zapravene nohavice cez topanku alebo rukavice vobec nezavisi od toho, ci ma funkcne oblecenie. Dufam, ze tie tvoje tri deti maju v skolke stastie na personal, ktory im pomoze a nechodia ti ZMACANE 🫣

sense
Včera o 09:38
@anonym_autor

@anonym_autor nemám dieťa v škôlke už dávno, ale.... Môžeš mať neviem aké funkčné oblečenie ak nebude správne používane/oblečené svoju funkciu plniť nebude. Zbytočne poukazujes na rodičov, ak tým deťom nikto nepomôže alebo neskontroluje či to majú správne oblečené tak, aby im sneh nenapadal. Moja sa vedela v troch rokoch obliecť , ale ...pokiaľ ju nikto neskontroloval napriek kvalitnému oblečeniu mala sneh v Gore-Tex snehuliach a následne mokré ponožky, alebo mokré pod bundou s vodným stlpcom 10kk a hrejivostou do -20,či sneh v Gore-Tex rukaviciach. Prečo ? Lebo nikto neskontroloval či má snehule dobre pritiahnuté, gumy cez snehule, zapnutý nielen zips ale aj pás kvôli snehu (neviem ako sa to volá po slovensky) a takisto rukávy bundy cez rukavice.
A to chápem že učiteľka na SVK má v škôlke 20 ak nie aj viac detí, tak je jasné že sa to všetko nedá....a nebudem sa obúvať do učiteľky , načo kupujem decku kvalitné funkčné oblečenie keď nechajú dieťa premávať, hoci keď nie je dieťa so mnou a váľa sa pol dňa v kasovitom snehu okrem studených líc a nosa nemá nič mokré, Max je tak spotená lebo ma teplé oblečenie správne oblečenie a teploty také extrémne nie su

senta_sofia
Včera o 10:06
@sense

@anonym_autor nemám dieťa v škôlke už dávno, ale.... Môžeš mať neviem aké funkčné oblečenie ak nebude správne používane/oblečené svoju funkciu plniť nebude. Zbytočne poukazujes na rodičov, ak tým deťom nikto nepomôže alebo neskontroluje či to majú správne oblečené tak, aby im sneh nenapadal. Moja sa vedela v troch rokoch obliecť , ale ...pokiaľ ju nikto neskontroloval napriek kvalitnému oblečeniu mala sneh v Gore-Tex snehuliach a následne mokré ponožky, alebo mokré pod bundou s vodným stlpcom 10kk a hrejivostou do -20,či sneh v Gore-Tex rukaviciach. Prečo ? Lebo nikto neskontroloval či má snehule dobre pritiahnuté, gumy cez snehule, zapnutý nielen zips ale aj pás kvôli snehu (neviem ako sa to volá po slovensky) a takisto rukávy bundy cez rukavice.
A to chápem že učiteľka na SVK má v škôlke 20 ak nie aj viac detí, tak je jasné že sa to všetko nedá....a nebudem sa obúvať do učiteľky , načo kupujem decku kvalitné funkčné oblečenie keď nechajú dieťa premávať, hoci keď nie je dieťa so mnou a váľa sa pol dňa v kasovitom snehu okrem studených líc a nosa nemá nič mokré, Max je tak spotená lebo ma teplé oblečenie správne oblečenie a teploty také extrémne nie su

@sense snezny pas je to aj po slovensky, ktory mimochodom maju aj autorkou opovrhovane lidlove veci