icon

Škaredo obliekané deti

13. sep 2023

Pozorujem už dlhšiu dobu, že niektoré deti obliekajú ich rodiča strašne škaredo, nemyslím na deti zo sociálne slabších rodín. Ale take, kde maminy a tatkovia chodia ako módne ikony a deti pri nich vyzerajú ako keby ani neboli ich. Úplne staré vyžmolkované a nemoderné veci. Alebo nekvalitné oblečenie (napr. Pepco a Kik a ine) Všimli ste si to aj vy? Prečo to robia? Podľa mňa aj škôlkarske deti veľmi vnímajú, kto sa ako oblieka a aj deti na prvom stupni ZŠ. Nemyslíte, že tie deti sa potom môžu cítiť zle? Moj 7 ročný sa hanbi na ihrisko ísť v starších teplákoch, neviem si prestaviť že by som ho tak poslala do školy.

cookie29
13. sep 2023

moja aj Lindex je zufalo predrazeny v porovnani 2-3 roky dozadu. A kvalita sla dole vodou. V Pepcu niekedy najdes lepsi kusok ako Lindex, treba sice vyberat, lebo ano su tam aj smejdy, ale ako vsade. A George je za mna totalny smejd. Takze kazdy ma iny pocit.
A co sa tyka oblecenia, ja to poviem takto. Mam dieta, ktore je zive, sportove atd. U neho teplaky ci nohavice vydrzia 1-2 oblecenia, kym sa na nich vyskytne diera. Niezeby nedavalo pozor, na veci si dava pozor (napriklad skolske a podobne) ale tu ide vyslovene o to ze dieta je neustale v pohybe a zije. To mu mam vazne kupovat teplaky za 20 € minimalne? Aby ma slak triafal, lebo furt derave? Radsej kupim bud second hand alebo lacnejsie a aspon ma srdce neboli, ked ich roztrhne, ale dieta sa moze slobodne hrat.
Ano verim, ze su deti, ktore su tiche a pekne sedia. Moje k nim nepatria.
A konkretne, co sa oblecenia tyka, nie je to jedno co ma na sebe? Pokial je to ciste. Zivot a ludia su o inom ako o obleceni. A uz len to povedat ze dieta je "skaredo" oblecene :(

natalia_r
13. sep 2023

Autorka ty si strasne mimo. Mna by zvivote nenapadlo si na detoch vsimat akej znacky maju oblecenie, pokial su ciste, vyprate, teple ma ani nenapadne take nieco riesit v hlave a uz vobec nie zakladat koli tomu temu na konovi. Myslim ze ani deti to neriesia a pokial tvoj syn ma problem ist v starych teplakoch sa hrat na ihrisko kde sa zaspini, tak to urcite nema zo svojej hlavy a niekto ho to musel naucit.Kto asi, ze?

tanyag
13. sep 2023

@autor
George značka je to isté ako Lidl, Tesco, Kaufland. Predávajú ju v obchodnom reťazci ASDA, čiže to by som za nejak extra nepovažovala. Pre mňa je to isté ako Pepco alebo Kik alebo Primark a to som žila v UK dlhú dobu, takže viem porovnať 😉

lilizzachy
13. sep 2023

Ja zas nechápem načo sú deťom značkové veci keď z nich za pár mesiacov vyrastú, alebo potrvajú, alebo podzabu tak že to už nejde vyprať 😃 určite mi to nie je ľúto keď to stalo 5€ a zniči to, ak by to stálo 50 už by to zamrzelo. Za mňa má aj pepco a KiK pekne veci. Pokiaľ je oblecenie čisté, veku a počasiu primerane nevidím v tom problém. Každý nech sa stará o seba. Ak ty chces dietatu kupovať drahé veci kupuj, ale nie každý na to má. Netreba ľudí súdiť. A možno tá mamička ide z práce je oblečená inak ako chodí bežné dni.

baryana
13. sep 2023

Ja som sa nasla v tvojich otazkach,tak tivrelevantne odpoviem.ja sa obliekam pekne, davam si zalezat ako vyzeram,lebo potom sa aj dobre citim.moji chlapci 11 a 10 chodia obleceni "skaredo" aspon podla tvojho opisu. Starsie teplaky aj zmolkove.do skoly zase pepco,kik,takko. Niezeby som nechcela,aby boli ako z reklamy,ale na tu chvilu sa to neoplati.v skole maju pracovne,vytvarnu,cez prestavku hraju futbal,nahanaju sa,valaju kmasu sa a je im uplne jedno,ze sa zaspinia,roztrhnu,zoderu. Navyse rychlo rastu,takze sa mi neoplati investovat do ich oblecenia viac,ako je nutne.cakam,ze pride puberta a zacnu riesit vyzor.ak budu chciet znackove,musia si drobnymi brigadami zarobit,aby si tu svoju znackovu vec aj vazili.ale aj tak si myslim,ze aj v spominanych obchodoch sa daju najst kvalitne a dobre veci.aj v takku ma boli srdce ked mam dat 20 eur za chlapcenske nohavice a viem ze ich budu mat nanajvys pol roka.a prepac moju uprimnost,tvoj 7 rocny chlapec pochytil tvoju povrchnost. Neda si na ihrisko starsie teplaky? Tvoj chlapec sa na ihrisku promenaduje ako na mole?alebo s detmi hra nahanacku,futbal,alebo vsetky tie divociny,co deti v tomto veku hraju? Ked ideme na nejaku prilezitost,posnazim sa,aby boli za peknych,,ale to tak 10,15 minut.a prestane ma bavit,striehnut,aby sa ani nepohli.

marcellka32
13. sep 2023

Značka HM nepovažujem za skutočne kvalitné oblečenie, reserved je bežný reťazec takisto...nič výnimočné
Takže áno cítim v tvojom príspevku nadradenosť nad ostatnými ale nemas na to dôvod

cookie29
13. sep 2023

@baryana takko slo nehorazne hore cenovo...ja som tam kupovala castejsie vo vypredajoch a teraz som len zirala na tie ceny. Inak 100% suhlas, zrejme mame podobne deti, futbal, nahanacky, divociny 🙂

lulana79
13. sep 2023

ja som si vzdy deti pekne obliekala, stale kupovala nove a nove veci a ja sama som si nemala co obliect... obrazne povedane... ale nevsimam si, ako su oblecene ine deti, oblecenie odkial, z akeho obchodu, asi tak maju na sebe... je mi to jedno... nie je mi jedno, ako vyzeraju tie moje deti... ja napr. vsetko zmolkove vyhadzujem... ale je pravda, ze kvalitna latka tak skoro zmolky nema... su veci, co mozem prat 100x a latka bude stale ako nove a su veci, co operiem 2x a vyzeraju ako keby ich dieta nosilo denne...

tiezjedna
13. sep 2023

tak zrovna H&M a Reserved sú kvalitou podobná handráreň ako Pepco... Druhá vec - dcéry zaujíma, čo si na seba oblečú, už aj 7 ročná rieši. Za to synovi (10) je to úplne vieš kde... Keby som mu nachystala každú gaťu inú, tak si to navlečie a nazdar. A keby záležalo na ňom, tak pokojne vyrazí v trencloch, ktoré nosil pred 3 rokmi. Takže asi tak. A ja teda nepozorujem, že by niekde chodili také kontrasty ako píšeš. Ak sú deti "ušmudlané", tak väčšinou ani rodičia nehýria práve vkusom a kvalitou. V opačnom prípade sú deti oblečené primerane.

zuzliq
13. sep 2023

My keď ideme na ihrisko, alebo do škôlky a vidím vyobliekané deti, tak sa vždy čudujem. Načo?
A naopak, ideme na miesto, kde by sa bolo treba lepšie obliecť a deti v tom istom (veď tie tepláky boli drahé!!!).

mameha7
Odpoveď bola odstránená
autor
13. sep 2023

@tanyag ani H&M neni extra, ani Lindex, však som písala, že nekupujem tiež extra veci, ale že mi záleží na tom, aby to bolo pekné a príjemné, nie že dieťa chodí ako ošklbana sliepka.
Ale asi som natrafila na take maminy tu, čo tiež hocčo oblečú na dieťa. To už je aká hlúposť, že deti to neriešia, riešia aj deti čo ma kto oblečené. Je to smutné, ale s tou “ ošklbanou sliepkou” sa moc nehrajú deti. Ak tvrdíte opak, tak neviem kde žijete, ale no na Slovensku to asi nebude.

mameha7
13. sep 2023

A verím tomu, že teraz si brnkla na citlivú strunu veľa mamičkám, ktoré sa budú oháňať tým, aké je to drahé a zbytočné.

kristiii
13. sep 2023

Náhodou v Pepcu/Kiku sú veľmi pekné veci na malé deti, rada som tam synovi kupovala, keď bol menší, sám si tam vyberal, ktoré napríklad tričká sa mu páčia. Mimochodom, sama píšeš, že také oblečenie nosí polovica školy...nechce sa mi hľadať nedávnu diskusiu mamičky, ktorá oblieka svoju dcéru podľa jej slov "nadpriemerne" a dievčatko nemá žiadne kamarátky. Aby tvoj syn nedopadol pri tvojich názoroch podobne. Lebo deti sú práve také, že ich teší, keď má niekto iný na sebe to isté (nie ako my dospelí, hlavne ženy 😂).
A HM, Reserved..to má byť akože lepšia kvalita? Ja synovi teraz, keď je starší tam kupujem častejšie, ale teda nemôžem povedať, že tie handry sú kvalitnejšie. Inak za mňa naj kvalitou z "lacných" vecí pre malé deti bolo F&F, Lidl a CA.

katarinka89
13. sep 2023

Kupujem kde sa mi co paci, pozerám na ceny. Nevychovavam deti tak, aby si všímali co ma kto oblecene- lebo je to povrchne. Deti obliekam adekvátne ku miestu a situácii, kde sa práve nachádzajú. Zo začiatku keď nastúpili do skolky- nosili ,,nové oblečenie,, ale keď som zbadala tie diery a zelené fľaky na kolenách, na tričku obed- rajcinova polievka, puding....tak som im dala síce,,staré,, ale bez dier, zmolkov a pod.

tiezjedna
13. sep 2023

@kristiii to jej dievčatko ohovárali nie kvôli "nadpriemernému" oblečeniu, ale preto, že vo všetkom vyniká (podľa mamičky teda). Nevytrhávajme veci z kontextu... nie je to nutné. Ale inak s tebou súhlasím.

nelca0510
13. sep 2023

My máme x značiek,aj z pepca niečo. Kik nekupujem. Ale je mi ľúto,a bola som toho svedkom niekoľkokrát,že matka okrikovala dieťa,nech dáva pozor,lebo ma nové oblečenie z "......"( lindex,hm,...) a podobne a stálo veľa peňazi. Jednoducho,keď kúpim oblečenie pre dieťa,musím s tým rátať,že to môže hneď zašpiniť/zničiť. Tak je logicky lepšie investovať do kvalitného oblečenia pre dospelých,ktorí si dávajú pozor ako pre deti.

huxy
13. sep 2023

Si proste strašne povrchná. Viac k tomu nemám čo dodať.
Ja ťa presviedčať nepotrebujem ani nebudem. Moja dcéra ako malá nosila pepco veci a nikdy nechodila ako osklbana sliepka. Teraz je už väčšia, viac menej si sama už vyberie čo sa kde kúpi.

elli333
13. sep 2023

Autorka nesud ak nechodis v niekoho topankach, ty a tvoje deti sa obliekajte ako chcete a do coho chcete, ale to ti nedava pravo sudit druhych. Nie kazde dieta je rovnake a su deti ktore maju zmysli tak citlive, ze im skratka neoblecies cokolvek....mozes mu nakupit znackove veci aj za tisice a ono bude aj tak nosit dookola to jedno sive obycajne tricko z pepca, ktore nijako nedrazdi jeho zmysli a to vobec neznamena, ze si rovnake tricko obleciem aj ja ako mama aby som so svojim dietatom ladila 😀. Tes sa, ze ty mas zdrave dieta a bud rada, ze si take veci nezazila tak sa nevyznas

kristiii
13. sep 2023

@tiezjedna tak sem ten link teda pridám, aby som nevytrhavala z kontextu, ale asi to až také vytrhnuté nie je, keď musela to nadpriemerné obliekanie a najlepšie kostýmy daná mamina spomenúť hneď v úvodnom príspevku. Myslené v dobrom, nech to aj táto ďalšia mama tak nerieši a neprežíva...
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/prilis-uspesna-dcera-a-zavist-2/

tanyag
13. sep 2023

@autor
Žijem na Slovensku a ešte som sa nestrela s tým, že nejaké dieťa je oblečené ako ošklbaná sliepka. Ale to asi preto, že neriešim iných ľudi. Skús to aj ty, bude sa ti ľahšie a lepšie žiť 😉

svetlonos
13. sep 2023

Prosim ta aky je rozdiel, ked ma oblecenie z pepca dieta rodicov, ktori su financne na tom super atych, ktori nie su? Ved vyskedok je ten isty = obe skupiny deti maju lacne veci.
Handmade aj HM, CA maju vyssie ceny ako pepco ci kik. A uz vobec nespominam taky hesnatur - ked teda pises o kvalite...
Fakt mas blbo nastavene hodnoty. Ono totiz ludia, ktori tie peniaze majú, nepotrebuju obliekat deti do znaciek. Teda aspom tí, ktori nebuduju sebavedomie dietata na vyzore.
Vacsinou chcu skor ti nemajetnejsi ukazat, že "na to maju".
Mozno investuju radsej do zazitkov, vzdelania, osobneho rozvoja ako "pacenia sa" druhym, lebo co by ini povedali🙈.
Je uplne v pohode, ked noekto nema rad zmolkovanie oblecenia, tiez to nemusim. No iny nech robi ako vie a chce.
Tvoj prispevok by bol vhodny len keby sceny vystihovali rozpravku Tri oriesky pre popolusku. Jedine v tim pripade by sa dalo na tvoj prispevok pozytivne reagovat 🙂

heln
13. sep 2023

nie, ja som si to nevsimla, lebo ja si takevpovrchne veci nevsimam a je mi sumak co ma kto na sebe, pokial je obleceny primerane situacii. ako napriklad ocko s dievcatkom v satockach, ktore sa zababralo v blate na ihrisku a ocko cely zufaly ju utieral vlhkymi utierkami, alebo decka iduce do skoly v teplakoch, roztrhanych rifliach s crop topoch.
preco by nemohol mat starsie ozmolkovane teplaky na piesok na ihrisko? a co ty vies ci ta stara zmolkova mikina nie je pohodlna, hrejiva a najoblubenejsia, a inu si obliect nechcel.
uhm, ze citliva struna.....
ale chapem, aj ja som raz dostala sprda, ze idem s dietatom do obchodu v ozmolkanych teplakoch (boli hrejive a zmolky mali po prvom prani, takze boli nove), co sa mam obliect do potravin na sidlisku ako do kostola?

macekovam
13. sep 2023

myslim si ze ak sa citia zle tak len preto ze ine deti na ne poukazuju.. to je tiez o ich rodicoch.( myslim tych podla teba super oblecenych... ich vizitka ..

abbey1
13. sep 2023

Vidíš, ako dobre, že som sa ťa opýtala, do čoho obliekaš deti ty. Ak by si v úvodnom príspevku neriešila značky, ale len nevhodné oblečenie, výrazne poničené oblečenie, väčšina z nás by nereagovala tak, ako reagujeme.
Ja si nevšímam značky. Veď ty vlastne obliekaš deti rovnako. Rozdiel medzi Pepco a HM teda skutočne nevidím. ;)
Ak je dieťa v čistom a pohodlnom, tak aký problém?
Úprimne ti poviem, že neviem, kde sa ty pohybuješ, ale ja nevidím bežne deti v starom a zničenom oblečení. Že sú občas podľa môjho vkusu oblecené nie pekne a vhodne? To áno. Ale to už je otázka môjho a ich vkusu.
Avšak riešiť, či má niekto tričko z Pepca a prečo ho nemá radšej z HM? To je ... No pomlčím.

macekovam
13. sep 2023

ake si mala detstvo? mali ste financie? skor by som povedala ze doma pochybovali a teraz potrebujes ukazat ,,ze uz na to mas..

elenka.k
13. sep 2023

😂

mable123
13. sep 2023

Neries to, kto ako je obleceny... v pepcu nakupunu zeny na jednu sezonu pretoze nemienia minut 40 euro za tricko. Chodili sme v detstve v zastopkanych teplakoch spinavych , lebo nase detstvo bolo o srande, kreativite, praci za co som dnes vdacna pretoze nemam problem s nicim a dokazem sa hybat v zivote... Ak ma decko mat teplaky za 50 euro a sediet doma aby sa nahodou neuspinilo, tak radsej nech nosi aj keby oblecenie z pepca v ktorom by sa mohlo zaspinit 😉... Vsak na Slovensku sa rady zeny ukazuju - znackove oblecenie a byva u rodicov v 60tke 😂

medyna
13. sep 2023

Keď je rodič oblečený ako módna ikona je veľký predpoklad, že sa neváľa v piesku na ihrisku alebo nechodí na kolenách po koberci ....

viestta
13. sep 2023

Detske oblecenie je vysokoobratkove. Aj tricko z Pepca alebo z Tesca posluzi rovnako ako neviem ake znackove (a z tych vymenovanych znaciek asi kazda je aj kvalitou rovnaka). Dokonca za podobne ceny ako z tych "vychytenych" znaciek sa daju kupit aj neznackove veci od slovenskych a ceskych vyrobcov a ovela kvalitnejsie. Tvarit sa, ze nejake H&M je kvalita je dost scestne, je to rovnaka fast fashion ako Pepco alebo Kik.