Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?
Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.
@annm81 staci si pozriet tieto dva prispevky.
Ako trpia tvoje zdrave deti? Ved daj sem prispevok o tom, ako to funguje v krajine, kde zijes. Nemecko tusim? Tam tvoje deti musia celit akymkolvek prejavom integrovanych deti?
Ja som tu na svk nezazila, ze ucitelia a deti MUSIA celit utokom cele posobenie takehoto dietata v skolskom zariadeni.
Pokial viem, agresivitu takychto deti, tu na slovevensku, predsa riesi ucitel s rodicmi ziaka, nasledne riaditel s rodicmi ziaka. A ak to neriesi on, zriadovatel to riesit musi.
Takto nejak sa pristupuje u nás k vzdelávaniu deti, ktoré do štandardnej školy nemôžu, ale nepatria ani do osobitnej: https://www.kosiceonline.sk/stat-rusi-vytazene-...
@akje A kde konkrétne v tých príspevkoch sa hovorí, že každé dieťa s diagnózou je agresívne a žiadne dieťa bez diagnózy nikdy nenarušilo vyučovanie? Lebo presne toto si nám vkladala do úst. (citujem ťa: "Preco sa tu neustale odvolavate, ze integrovane deti su jedini utocnici"). Alebo kde sa tam hovorí o tom, že ak dieťa nemá stanovenú žiadnu diagnózu, jeho agresivita a narúšanie vyučovania nie je žiadny problém? Kto má problém s porozumením a nedá sa s ním normálne vecne diskutovať? Už ani nehovoriac o tom, že sú to reakcie presne na toho rodiča, čo sa oháňa tvrdením, že integrované dieťa nemôže za to, čo koná, tak mu jeho správanie máme tolerovať a zdravé deti sa MAJÚ UČIŤ DOMA!
Ako doplácajú moje deti som tu už písala. V triede syna sú len málo problémové deti, to znamená, že keď učiteľka vysvetľuje učivo, tak deti sú rušené napr. "len" tým, že si do toho niekto nahlas spieva. Riešenie tejto banality potom vyžaduje extrémne veľa času, opakované vracanie sa k vysvetľovaniu učiva, deti, ktoré sa hlásia, že nepočujú učiteľa... Rodičia samozrejme tlačia na to, že dieťa je integrované a tak to všetci musia znášať a prispôsobovať level vzdelania tomu poslednému. Nerozumiem presne týmto rodičom, čo majú pocit, že sa všetko musí prispôsobiť im. Moje dieťa zvyčajne vyžaduje menej času na úlohy, väčšinu toho, čo sa učia v škole už vie, a aj keď s ním nikdy neboli najmenšie problémy v správaní, aktívne komunikujeme s učiteľkou a podieľame sa na tom, aby sa nenudil a prípadne z nudy nevyrušoval iných. Okrem syna sú tam ešte dve ďalšie podobné deti. Rodičia týchto detí za vlastné peniaze nakupujeme knihy do triednej knižnice, doplnkové pracovné zošity, puzzle, hlavolamy, tiché hry... len ako prevencia pred niečím, k čomu nikdy neviedol ani náznak. Mysliš, že rodičia vykrikujúceho dieťaťa sú rovnako aktívni, hoci tam reálne problém je? Nie, nie sú, bežne nechodia ani na triedne schôdzky - zdôrazňujem, že nie všetci rodičia detí s diagnózami sú ako oni alebo diskutérka "účte sa predsa doma".
Ďalšie sprostredkované skúsenosti mám z dvoch tried, kde podobné deti sú vyslovene agresívne - okrem týchto integrovaných detí nemám v okolí prípad, kedy by zdravý školák niekoho pohrýzol alebo v záchvate hnevu vrazil päsťou do výplne okna.
Na Slovensku si sa nestretla s tým, že agresivita je tolerovaná a ospravedlňovaná špecifickosťou dieťaťa? To píšeš teraz, v marci 2025? Po tom, čo takéto špecifické deti "nevadí, že sa nevie správať, ale je to génius" spáchali teroristický útok, či podrezali učiteľku??? V oboch pripadoch rodičia nesú vinu pre zľahčovanie situácie, a školy pre ignoráciu stavu.
@annm81 súhlasím, že deti so špeciálnymi potrebami by mali mať špeciálnu podporu, pretože dnes je celé to bremeno hodené na učiteľa, ktorý naozaj nemá kapacitu riešiť každé problémové dieťa a zároveň sa venovať aj ostatným - to práve nie je tá inkluzia, o ktorej sa hovorí, pretože v inkluzii sa nedejú veci na úkor niekoho, čiže ani na úkor zdravých detí. . Akurát si nemyslím, že je správne deti segregovat, to sme tu mali za socializmu, že akékoľvek vybočenie z normy, počnúc telesným, končiac nadpriemerným IQ, bolo segregované a doba ukázala, že to nie je v poriadku. Takže podľa mňa sa musí nájsť zlatá stredná cesta. Sledujem na Instagrame jednu babu, má autistu, ktorý nerozpráva. Doma v ČR obrovský problém, kam dieťa umiestniť. Presťahovali sa do Talianska a dieťa chodí do klasickej školy, má asistentov a pobyt v škole má skrátený podľa potreby. A funguje to tam bez problémov. Chápem, že u nás sci-fi už len kvôli totálnemu podfinancovaniu školstva. Len chcem proste poukázať na to, že inkluzívne riešenia existujú.
@akvi diskusia sa tu ozaj nevedie v zmysle, že každé vybočenie z normy má byť segregované. Ja sama som opakovane písala a pod ten príspevok sa podpísalo lajkom veľa diskutérok, že napr. fyzický hendikep nie je nijako problematický.
Ľudia, čo tu spomínali špeciálne školy, hovorili predovšetkým o agresívnych prejavoch a významnom narušený vyučovania. Áno, riešenia existujú, ale nie na všetko. Je to o miere - ak dieťa nerozpráva, jeho stav je vážnejší ako u dieťaťa, čo neustále vykrikuje komplikované súvetia, ale jeho dopad na výuku ostatných je omnoho menší. Ak dieťa na vozíku "vyžaduje" od spolužiakov, aby mu podali veci zo skrine a pomohli s presunom do inej triedy, je to drobnosť neporovnateľná s tým, ak niekto v záchvate hnevu rozbije okno a je agresívne k spolužiakom. Bohužiaľ sa dnes razí utópia, že každé dieťa má schopnosť fungovať v bežnej škole a každé dieťa má nárok na to, aby dostalo potvrdenie, že školu úspešne absolvovalo. Hranica by mala byť nastavená predovšetkým tak, aby na situáciu nedoplácala výuka zdravých detí.
@annm81 lenže ten záchvat agresie, rozbitie okna, vykrikovanie - to nie je len záležitosťou detí s diagnózou. V princípe všetky deti, ktoré nenarúšajú vyučovanie, majú byť v normálnej škole. Vôbec by sme sa nemali baviť o diagnózach. Mali by sme sa baviť o tom, čo s deťmi, ktoré narušujú vyučovanie. A v podstate ja v dnešnom systéme nevidím východisko bohužiaľ. O to viac ma mrzí vzájomné nepochopenie zúčastnených. Lebo odnášajú si to deti.
@akvi Nie, nemusí to byť o žiadnej konkrétnej diagnóze. Myslím, že tu dostatočne veľa krát padlo vyjadrenie, že extrémne narúšanie vyučovania sa nemá tolerovať nikomu. A ak aj dieťa nemá papier, ale bežnú školu ťažko nezvláda, či už kvôli intelektu alebo sociálnym zručnostiam, potrebuje odbornú pomoc - pre tieto situácie tu majú byť špeciálne školy.
@akvi lenze inkluzia je o zohladnovani vzdelavacich potrieb vsetkych a podpora pre kazdeho, , nielen deti so SVvp,( to je integracia) a v tom je rozdiel, nemozu byt zvyhodnovani jedni na ukor druhych, myslim, ze vela rodicov by vybavovalo " zrusenie" papiera na podporu, ak by malo ist jeho dieta do specialjy
@annm81 neviem o co ti ide. Poslala som ti 2 screeny, kde mas presne napisane rozdelenie deti.
Ak niekto napise, citujem: "preco ma zdrave dieta trpiet kvoli neprisposobivym jedincom?" A neskor ich nazyva utrhnutych z retaze s papierom.
Dieta s papierom, ako mam napriklad ja, nespada do skupiny zdravych deti. Patri teda do skupiny s papierni a to sa tu snazim vysvetlit. (Uprimne ma unavuje ti to dokola vysvetlovat), ze deti sa nedelia na dobre deti-bez papierov a agresivne deti-tie s papermi.
Ale ze agresivne deti su, boli a aj budu ci s papiermi alebo bez nich. A taketo delenie, ake je v screenoch nie je spravne.
Ja som sa pytala zien, ktore to takto napisali a deti rozdelili. Teba som neoznacovala, ty si sa sama ozvala.
Ja som rovnakeho nazoru, ako ty, ze deti sa maju ucit v skole. U nas v triede sa deti s papiermi ucia tempom deti bez papierov a naviac navstevuju skolskeho psychologa a specialneho pedagoga, su klasicky hodnotene a rodicia s nimi dohanaju zameskane ucivo, ktore samo nestihalo v skole, lebo sa nevladali sustredit. Ja absolutne neviem pochopit to obmedzovanie ziakov bez diagnoz (co sa domacej vyucby po skole tyka) tymi s diagnozou. Pre mna osobne, z vlastnej skusenosti, ti za pravdu nedavam. Niektore deti na nasej skole maju priradeneho asistenta, aby ucitel nemal pracu naviac. A ti sluzia pre vsetky deti v triede, ktore potrebuju pomoc.
Hm. Rodicia tlacia na ucitela, ze dieta je integrovane. Do akej miery dieta narusa hodinu? Na vsetkych 7 hodinach zo 7 spieva? Krici? Kolko uciva treba dopreberat? Riesili ste to s riaditelom?
Ja jednoducho NEVERIIIIIM, ze ak dieta narusa na takejto urovni vyucovanie, ze kazdy den sa doma tvoje deti musia ucit niekolko hodin po skole a ze jedine co mi na to povies je, ze rodicia tlacia na to, ze je integrovany. Tu si ides prsty zodrat za svoju pravdu a vo vasej skole s riaditelom situaciu svojich deti neriesis? Ziadni ini rodicia to neriesili? Ci im to neprekaza? Ci to nie je az tak, ze celycy den iba spieva a vyrusuje? Ucitelke to nevadi? Preco to neriesi? Ak to riesi, ako? Preco pises, ze MUSITE znasat ten stav? To v tej krajine kde zijes maju takto nastavene?
Ano, pri tych tragediach zlyhalo viac ludi. Rodicia, pedagogovia, psychologovia. To su tragedie, ktore sa stat nemali.
A ano, nestretla som sa s tym, ze ked ziak streli facku ucitelke, da pastou do tvare spoluziakovi alebo rozbije kvetinac od nervov v triede, ze sa to neriesi. Jednoducho vzdy sa to riesi v riaditelni aj spolu s rodicmi. Nikto si na toto zvykat nemusi.

@akje Znova opakujem, že sú to dva oddelené problémy. Nikto tu nikde nepoprel, že jeden z nich netreba riešiť, že? Pokojne si môžeš riešiť aj ten druhý problém. Ibaže ty robíš niečo iné - prekrúcaš tu vyjadrenia diskutujúcich, ako vraj tvrdia, že len integrované deti môžu byť tie, čo narušujú výuku - a to nepovedal absolútne nik, vymyslela si si slameného panáka a ešte tu obviňuješ iných, že majú problém s pochopením.
Nie, nemám také dieťa- mám úplne priemerné deti, ktoré doplácajú na to, že výuka v bežných školách má čoraz menšiu a menšiu kvalitu. Okrem iného aj preto, že namiesto toho, aby sa riešili špecifické potreby špecifických deti, tak aby sa vedeli čo najlepšie zaradiť do bežného života, tak sa bežný život zdravých detí mení tak, že by mali akceptovať akékoľvek prejavy kohokoľvek, kto má "papier".